Radikális változásokat igényel az energiaipar

Az elmúlt néhány év olyan turbulens időszakot hozott, ami minden szegmensre, iparágra és szektorra kiterjed. Elég az elszabadult energiaárakra gondolni, a pandémia okozta leállásokra, a fogyasztás átrendeződésére – jelentősen csökkent az ipari, egyúttal nőtt a lakossági felhasználás –, vagy az orosz-ukrán háborúra.

Radikális változásokat igényel az energiaipar

Ezzel párhuzamosan folyamatosan jelen van az egyik legnagyobb kihívás: miszerint az Európai villamosenergia-rendszer masszív, strukturális átalakulásra szorul! A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 69. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításán ebben az évben Siófokon találkoznak az energiaipar szakértői, vezetői és gondolkodói, és vitatják meg a legaktuálisabb kérdéseket, valamint lehetséges forgatókönyveket vázolnak fel közösen az energiaátállás folyamatában. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szakmai vezetőinek álláspontja szerint ebben a roppant összetett, komplex és soha nem tapasztalt helyzetben az energiastratégiát szükséges újragondolni és a körülményekhez illeszteni. Az energiastratégia felülvizsgálata során az alábbi fontos alapelvek figyelembevételét javasolják Magyarországon:

Diverzifikáció és függetlenség növelése: 

Az orosz szénhidrogén forrásokra és tranzitra támaszkodás csökkentése érdekében stratégiai cél lehet más energiaforrások felé való elmozdulás. Ezzel párhuzamosan fontos a beszállítói sokféleség növelése, hogy a külső konfliktusok vagy piaci ingadozások kevésbé érintsék az energiaellátást. 

Paks 2. meghatározó része lesz a magyar energiatermelésnek, de a függetlenedést nem segíti a tüzelőanyag ellátás miatt, amennyiben orosz forrásból származik az urán. A fennmaradó 30-35%-os részt célszerű minél inkább hazai és diverzifikált megoldásokkal erősíteni. Ahogyan azokat a primer energiahordozókat is, amelyekre mindenképpen szükség van, és nem rendelkezünk velük, javasolt minél diverzifikáltabb forrásból beszerezni (pl. földgáz). 

Dr. Vokony István, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szakmai és Tudományos Bizottságának elnöke szerint fontos a megújuló termelés folyamatos növelése. Ebből is következik természetesen a szabályozási környezet átalakítása, amit intelligens, digitális megoldásokkal lehet kezelni, vagy akár közvetlenül az energiatárolás megoldásával, például egy szivattyús-tározós erőmű létrehozásával, ami segítené a magyar energiarendszer optimalizálását. Ezen túlmenően, a jól szabályozható, hagyományos vízerőművi megoldásokat is újra napirendre kell venni. 

Zöld energiatermelés növelése:

A megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, geotermikus energia stb.) szerepének növelése hozzájárulhat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az energiatermelés fenntarthatóságának javításához. Ezzel párhuzamosan a szabályozási kapacitásokat is szükséges növelni, ami azonban teljesen új gondolkodást igényel mind fogyasztói, rendszerirányítói, illetve szabályozói szempontból is. 

Automatizált, digitális megoldásokra van szükség, mind műszaki, mind piaci szempontból, hogy hatékonyan és stabilan lehessen növelni az elosztott megújuló energiatermelési arányokat. 

Dr. Vokony István egy klasszikus példát említ, miszerint: közel 800 millió embernek nem jut elegendő táplálék a világon, egyúttal csak az EU-ban 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, ami 170 millió tonna CO2-nek feleltethető meg. Az energetikára is igaz ez az analógia: van annyi termelés amennyi igény jelentkezik, egyszerűen a kereslet és kínálat közötti kapcsolatot kell megteremteni intelligens megoldásokkal, hogy az ellátásbiztonság, és a hálózat stabil üzeme fennmaradjon!

Hatékonyság és energiamegtakarítás: 

Az erőműpark elöregedése mellett fontos szerepet játszik az energiahatékonyság növelésére és az energia megtakarítására ösztönző intézkedések bevezetése. Ez nemcsak csökkentheti az energiaigényt, de hosszú távon redukálhatja az energiafüggőséget és a költségeket is.

 „A legnagyobb potenciált a fűtéssel, épületekkel összefüggő felhasználás jelenti. Nem elég, ha csak a szakemberek vannak ezzel tisztában, fontos, hogy a lakosság is érezze a felelősséget: a rezsicsökkentés mérséklése bebizonyította, hogy tudunk takarékoskodni! Ezen az úton kell tervezetten tovább haladni, ezért a MEE a szakmai véleményformálás és támogatás mellett célul tűzte ki a lakosság edukálását is” – mondja Gelencsér Lajos, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Álláspontja szerint a napelemes termelés és elszámolás kérdésköre lehet ennek a történetnek a következő fejezete: el kell induljon egy olyan szakmai konzultáció, ami egy folyamatos átmentet biztosít a változásnak, nem sérti a fogyasztókat, de egy fair tarifaközösséget és hálózatbarát működést szavatol, ezzel is a tudatos fogyasztói/termelői lét irányába elmozdítva az érintetteket.

Energiatárolás és rugalmas hálózatok:

Az energiaellátás stabilizálása és az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból származó ingadozások kezelése érdekében fontos fejleszteni az energiatárolási kapacitást és a hálózatok rugalmasságát. „A flexibilitás növelése azonban nem megoldás mindenre, komplexen kell kezelni a diszruptív technológiákat, a digitalizációs célkitűzések mentén, például energiaközösségbe szerveződve” – mondja Gelencsér Lajos.

Szabályozási környezet és energiapolitikai stabilitás: 

Az energiastratégia sikeres végrehajtásához szükséges a stabil és előrelátható szabályozási környezet megteremtése, amely támogatja a hosszú távú beruházásokat és fejlesztéseket. A téli csomag már olyan változásokat hozott magával, amire nincsenek könnyen megtalálható válaszok. Az iparági résztvevők szerepköre – beleértve a szabályozó hatóságokat – is változik. Célunk, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület ernyője alatt szakmai iparági együttműködés és párbeszéd valósulhasson meg, emeli ki az Elnök.

Az Egyesület feladatának tekinti a műszaki szakember utánpótlás támogatását, ezért idén 8. alkalommal rendezi meg a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál elnevezésű, Magyarország 6 nagyvárosába ellátogató eseményét, ahová szeretettel várja a műszaki pálya iránt érdeklődő fiatalokat. A rendezvényre látogatók ebben az évben kedvezményesen vehetik igénybe a MÁV járatait.

1,1 milliárd forintból újítottak fel egy egészségházat Sopronban

Mintegy 1,1 milliárd forint kormányzati támogatásból korszerűsítették a Lenkey utcai egészségházat Sopronban.
2023. 12. 04. 01:00
Megosztás:

Orbitális pályára állhat a Dogecoin

A Dogecoin árfolyama egy nap leforgása alatt 2,72%-ot nőtt, és a cikk írásakor 0,08421 dolláron állt.
2023. 12. 04. 00:01
Megosztás:

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás: