Reklámszabályok megsértéséért és alulteljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

Helyi és kisközösségi médiaszolgáltatók szerződéseiben rögzített vállalások teljesítését ellenőrizte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. „A Fehér Lótusz” című HBO Maxon vetített sorozat egyik epizódjának helytelen korhatár-besorolása miatt megfogalmazott hatósági megkeresés alapján a cseh társhatóság a szigorúbb magyar szabályok betartására szólította fel a médiaszolgáltatót.

Reklámszabályok megsértéséért és alulteljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

Eljárást indított a Médiatanács a kisközösségi Szentendre 91,6 MHz frekvencián működő Rádió Szentendre július 25–31. között sugárzott műsora miatt. A hatóság megállapította, hogy a szolgáltató a vizsgált adáshéten nem teljesítette a helyi közélettel foglalkozó, a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámokra és a hírműsorokra vonatkozó vállalásait, illetve túllépte az ismétlésekre vonatkozó napi maximális mértéket is. Ezen felül alulteljesítette az éjszakai órák nélküli műsoridőben a szövegre vonatkozó napi vállalását, a zene maximális napi aránya pedig túl magas volt a szerződésben rögzítetthez képest. A médiaszolgáltató nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó minimum törvényi követelményt sem. A jogsértések együttes elkövetésére tekintettel, valamint a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok, a hírműsorszámok, továbbá a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalások tekintetében fennálló folyamatosságra is figyelemmel, a Médiatanács bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Cegléd 92,5 MHz helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Cegléd Rádió július 14-i műsorának vizsgálata nyomán indult hatósági eljárás. A vizsgált adásnapon a szolgáltató a közszolgálati műsorok és a helyi közélettel foglalkozó műsorokra vonatkozó napi vállalásokat is jelentősen alulteljesítette. A rendelkezések megsértése miatt a Médiatanács bírságot rótt ki a rádió szolgáltatójára.

A Salgótarján 100,4 MHz-en hallható helyi vételkörzetű 100,4 Rádió 1 a szeptember 25-i adásnapon alulteljesítette a közszolgálati célokat szolgáló és a helyi közélettel foglalkozó műsorszámokra, műsorelemekre és a napi szövegarányra vonatkozó vállalását, ezen felül a zene maximális arányát is túllépte a rádió. Mivel a szolgáltató ismételten követett el a jogsértést, a Médiatanács a rádiót üzemeltető vállalkozás mellett annak vezető tisztségviselőjét is bírság megfizetésére kötelezte.

A körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű Régió Plusz Televízió szeptember 5–11. között sugárzott adáshetén összesen 137 alkalommal adtak közre társadalmi célú hirdetést, 235 alkalommal pedig reklámot más médiatartalmaktól megkülönböztető figyelemfelhívás nélkül – állapította meg az NMHH vizsgálata. A Médiatanács a jogsértésekért bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Tilos Rádiót üzemeltető alapítvány kezdeményezte a Médiatanácsnál a Budapest 90,3 MHz frekvencia használatára 2022. október 4-én megkötött hatósági szerződésében szereplő szerződéses biztosíték mértékének csökkentését. A testület a méltányolható indokokra tekintettel jóváhagyta a szerződésmódosításra irányuló kérelmet.

Az NMHH még szeptemberben fordult a cseh médiahatósághoz (RRTV) az ott nyilvántartásba vett HBO Max (Hungary) streamingszolgáltató kínálatában elérhető „A Fehér Lótusz” című sorozat negyedik epizódjával kapcsolatos kifogásaival. A Médiatanács megállapítása szerint a sorozat eredetileg „16 éven aluliak számára nem ajánlott” epizódját a magyar szabályozás alapján az V. (18 éven aluliak számára nem ajánlott) korhatári kategóriába kellett volna sorolni. A cseh társhatóság a magyar megkeresés hatására felszólította a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogszabályok által előírt szigorúbb szabályoknak.

Idén is csökken a PC-k és mobiltelefonok kiszállítása globálisan a Gartner piackutató szerint

A személyi számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok kiszállítása az idén várhatóan 4,4 százalékkal, 1,7 milliárdra csökken globálisan - véli legújabb előrejelzésében a Gartner piackutató vállalat.
2023. 02. 02. 02:30
Megosztás:

Nem spórolnak eléggé a földgázzal a háztartások Németország legnagyobb energiaszolgáltatója szerint

Még jobban kellene takarékoskodni a földgázzal a németországi háztartásokban, a 10 százalékos fogyasztáscsökkentés túl kevés - mondta az ország legnagyobb energiaszolgáltatójának vezetője egy szerdai interjúban.
2023. 02. 02. 02:00
Megosztás:

Fűtési támogatást kap 460 dél-dunántúli család 25 millió forint értékben

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével kap fűtési támogatást 460 rászoruló család 25 millió forint értékben tűzifaadományként, illetve feltöltős mérőórával biztosított áram formájában.
2023. 02. 02. 01:30
Megosztás:

Új bölcsőde építését kezdték meg Kaposvár belvárosában

Korszerű, négy csoportos bölcsődét építenek önkormányzati beruházásban több mint hatszázmillió forintból Kaposvár belvárosában - jelentette be a város polgármestere szerdán a somogyi vármegyeszékhelyen.
2023. 02. 02. 01:00
Megosztás:

Enyhült az euróövezeti infláció januárban éves szinten

A vártnál nagyobb mértékben csökkent januárban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán.
2023. 02. 02. 00:30
Megosztás:

Stagnált decemberben a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Decemberben a várt csökkenés helyett 6,6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben, de alacsonyabb lett az egy évvel korábbi 7,0 százaléknál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2023. 02. 02. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése

Megkezdődött Romániában szerdán azoknak az "energiakártyáknak" a kézbesítése, amelyeket energiaszámlái kifizetésénél vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságai törlesztésénél használhat fel a támogatásra jogosult mintegy négymillió rászoruló - közölte az Agerpres hírügynökség.
2023. 02. 01. 23:30
Megosztás:

Harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye januárban

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,4 pontra, 2020. május óta a legalacsonyabb szintre gyengült a decemberi 48,4 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdai közlése szerint.
2023. 02. 01. 23:00
Megosztás:

Az FBI minősített iratok ügyében házkutatást tartott Joe Biden nyaralójában

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott Joe Biden elnök nyaralójában szerdán a korábban fellelt, szabálytalanul őrzött, minősített hivatalos iratok utáni vizsgálat részeként - jelentette be az elnök ügyvédje.
2023. 02. 01. 22:30
Megosztás:

Horvát jegybank: az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása az inflációra

A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban - közölte a Horvát Nemzeti Bank (HNB) szerdán.
2023. 02. 01. 22:00
Megosztás:

Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium (AM), hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető.
2023. 02. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb támogatásokról döntött a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Több mint ötmilliárd forint értékben 779 pályázat érkezett a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványához tavaly az utolsó negyedévben, ami újabb rekordot jelent. A kuratórium 52 pályázat 250 millió finanszírozásáról döntött, ezzel egymilliárd forintra emelkedett a 2022-ben odaítélt támogatások összege.
2023. 02. 01. 21:00
Megosztás:

5,6 százalékra nőtt tavaly decemberben a munkanélküliségi ráta Romániában

Romániában tavaly decemberben 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a novemberihez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 01. 20:30
Megosztás:

Lassult januárban a teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban

Lassult valamelyest az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése januárban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges értéke alapján.
2023. 02. 01. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott tavaly a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás: