Rekordmértékű hitelkihelyezés és dinamikus növekedés jellemezte az EXIM 2023-as évét

Minden eddiginél eredményesebben és rekord-hitelkihelyezéssel zárta a tavalyi évet az Eximbank Zrt. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben a bank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett, hitelállománya 50%-os bővüléssel megközelítette a kétbillió-ötszázmilliárd forintot az év végére – derül ki a frissen közzétett beszámolókból. A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel egybillió-négyszáznegyvennégymilliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta.

Rekordmértékű hitelkihelyezés és dinamikus növekedés jellemezte az EXIM 2023-as évét

Az Eximbank dinamikus növekedése stabil pénzügyi mutatók mellett valósult meg, működését a tavalyi évben magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfólióminőség és pozitív eredmény jellemezte. A kimagasló teljesítményben fontos szerepet játszott az 1000 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti erős kereslet, amely 2023-ban nagymértékben támogatta a hazai vállalkozásokat. Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) a 2022-es alacsonyabb aktivitást követően tavaly tovább növekedett, mérlegfőösszege és biztosítói kötelezettségvállalási állománya 11%-kal emelkedett.

Kiemelkedő eredményekkel és dinamikus növekedéssel zárta a 2023-as évet az EXIM Magyarország, amely nemrég tette közzé a tavalyi pénzügyi évre vonatkozó beszámolóit. Az intézmény üzleti fókuszában a bizonytalanabb gazdasági környezetben működő magyar exportőrök és beszállítók banki termékekkel történő segítése mellett a kormányzati anticiklikus gazdaságpolitika támogatása is kiemelt szerepet kapott.

A kedvező kamatozású hitelprogram-konstrukciók iránti erős kereslet, valamint a bővülő közvetlen belföldi finanszírozás eredményeként az Eximbank Zrt. a 2023. évet rekord-hitelkihelyezéssel zárta. A tavalyi folyósítások értéke közel 1444 milliárd forint volt, ezzel a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta. A bővülő hitelezésnek köszönhetően a tavalyi évben az Eximbank mérlegfőösszege több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett. A növekedést a bank stabil pénzügyi mutatók mellett valósította meg. Magas tőkeellátottság és likviditás, javuló portfolióminőség és pozitív eredmény jellemezte az Eximbank működését a tavalyi évben. 2023-at az Eximbank pozitív, 18,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta, és tőkemegfelelési mutatója is stabil szintet ért el az év végén.

Az EXIM 30 éves fennállásának egyik legkeresettebb finanszírozási konstrukciója, a 2023-ban indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikeresen támogatta a vállalkozásokat a megnövekedett hitelkamatok miatti finanszírozási problémák megoldásában, valamint a beruházások növelésében. Az 1000 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelprogram keretében 2023-ban 2767 darab szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások, amelyből év végéig 732 milliárd forint került folyósításra.

Majd 2024. elején további 200 milliárd forinttal bővítették a hitelprogram keretét a rendkívüli érdeklődésnek köszönhetően. Az EXIM hitelprogramjának vállalati hitelezésben nyújtott jelentős szerepét mutatja, hogy 2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28%), 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták.

„2023-ban kiemelkedő évet zártunk, az EXIM mérlegfőösszege rekordmértékben növekedett, ami a hitelállomány jelentős emelkedésével és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram sikeres végrehajtásával társult. A tavalyi évben működésünkkel egyre jelentősebb mértékben járultunk hozzá a hazai gazdasági növekedés ösztönzéséhez és a versenyképesség megerősítéséhez. Reményeink szerint ez a bővülés folytatódhat, a célunk továbbra is, hogy minél több magyar vállalkozás sikerét elősegítsük, idén különösképpen az export erősítésével és a hazai vállalatok kifektetéseinek támogatásával” – emelte ki Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Az expanzív hitelezési tevékenység forrását az Eximbank a hitelfelvétel mellett elsősorban a hazai és közel egy évtized után a nemzetközi piacokon történő újbóli kötvénykibocsátásokkal biztosította. A bank 2023. tavaszán egy 1,25 milliárd dollár értékű sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, amely a Magyar Állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb ilyen jellegű tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Ősszel pedig több mint tíz év után újra euró alapú nemzetközi kötvénykibocsátást valósított meg a hitelintézet, ennek során egymilliárd euró értékben értékesített kötvényt a tőkepiacon. A nemzetközi piacokon Magyarországgal szemben
továbbra is töretlen a bizalom, amelyet jól példáz, hogy mindkét sikeres kötvényaukción a befektetők kiemelt érdeklődést mutattak.

Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) biztosítói kötelezettségvállalási állománya a 2022. év végi állományhoz képest 11%-kal magasabb, 775 milliárd forint lett, és mérlegfőösszege is 11%-kal növekedett. Az egyedi ügyletek esetében a Magyar Exporthitel Biztosító és az Eximbank szorosan együttműködik, mivel az Eximbank által nyújtott vevőhitelek és segélyhitelek MEHIB-biztosítás mellett valósulnak meg. A biztosítási portfólió reláció szempontú diverzifikáltsága nőtt 2023-ban, a Biztosító 42 viszonylatban nyújtott biztosítási fedezetet 2023. végén.

2023. folyamán az EXIM Magyarország ügyfeleinek száma 15%-kal nőtt, így összesen 3344 vállalkozás támogatásában vesz részt az idén 30 éves intézménypáros. Az ügyfelek 87,5%-a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás:

Az európai szemeszter tavaszi csomagja iránymutatással szolgál a versenyképesség javításához

Az európai szemeszter tavaszi csomagja szakpolitikai iránymutatást ad az Európai Unió versenyképességének és ellenállóképességének javításához, a rendezett államháztartás fenntartásához, valamint az EU stratégiai autonómiájának megerősítéséhez - közölte a kereskedelempolitikáért felelős biztos szerdán.
2024. 06. 20. 15:00
Megosztás:

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be az egyik békéscsabai gimnáziumban

Közigazgatási ismeretek tantárgyat vezetnek be a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban várhatóan a 2025/26-os tanévtől - mondta az MTI-nek az iskola igazgatója.
2024. 06. 20. 14:30
Megosztás: