Tanuljuk meg a BQ.1. és a BQ.1.1 vírusvariánsok nevét, ezek is támogathatják a következő COVID-hullámot

Tévhit, hogy az omikron kevésbé veszélyes. Épp ellenkezőleg. Ráadásul új kockázatok is vannak. Az elmúlt napokban megnevezett új vírusvariánsokhoz képest jóval nagyobb rövid távú veszélyt jelentenek Európában és Magyarországon is az USA-ban rohamosan növekvő BQ.1. és BQ.1.1 mutációk. Arányuk az összes fertőző SARS-CoV-2 vírus vizsgálata alapján a szeptember eleji 1% alatti értékről mostanra 16% felé nőtt az USA-ban a CDC legfrissebb heti elemzése alapján.

Tanuljuk meg a BQ.1. és a BQ.1.1 vírusvariánsok nevét, ezek is támogathatják a következő COVID-hullámot

Míg a BA.2.75 és a BA.2.75.2 vírusmutációk aránya egy hét alatt 2,7%-ról csak 2,9%-ra nőtt, és az XBB most kezd terjedni, addig a két új BA.5. vírus alfaj 50%-kal 16%-ra nőtt az összes új fertőzés arányában. Így egy őszi-téli vagy akár tavaszi járványhullámot Magyarországon is az Európában is terjedő BQ.1. és a BQ.1.1 vírusvariánsok erősíthetik fel a még mindig domináns BA.5-tel együtt.

A ritkább és nyugodtabb hangvételű kormányzati kommunikáció, az alacsony szinten stagnáló új fertőzött szám és a járványügyi korlátozások lazítása miatt a lakosság egyre inkább úgy érzékelheti, hogy a mivel a vírus egyre enyhébb tüneteket okoz, ezért nagyobb biztonságban vagyunk, sőt, akár hamarosan vége is lehet a járványügyi veszélyhelyzetnek.  Ennek azonban épp az ellenkezője igaz. Ismert, hogy elődjeiknél akár négyszer olyan gyorsan terjed az omikron, és mivel ennek következtében sokkal több megbetegedés alakul ki, ezért az omikron vírusfertőzés hatására bekövetkező halálozások száma összességében elérheti vagy megelőzheti a Delta variáns értékeit, akkor is, ha az egyén szintjén a veszélyek matematikailag kisebbek.

Hazai szakértők azonban új, a magyar viszonyok között is felmerülő más, jelentős kockázatokra figyelmeztetnek. Kemenesi Gábor a közösségi média oldalán az Influenzavírus veszélyeire és az FFP-2-es maszk használatának fontosságára hívta fel a figyelmet. Karvalics Attila, az A-Lab Csoport ügyvezetője szerint pedig a látszólagos nyugalom és az új vírusvariánsok terjedése mellett a hasonló tüneteket produkáló vírusok (Influenza A/B, SARS-CoV-2, RSV, azaz Respyratory Syncytial Virus) könnyű összetéveszthetősége lesz az egyik legnagyobb gond idén. A COVID-19 tünetei ugyanis sokat változtak az elmúlt hónapokban, és manapság többségük már megegyezik az influenza és jelentős részben az RSV vírusfertőzés tüneteivel is.

„Ha nincs korrekt diagnózisunk és nem tudjuk, mivel fertőződtünk meg, akkor nagy az esélye egy későn indított terápiának vagy egy félrekezelésnek, és járványügyi szempontból, valamint egyes hosszú távú szövődmények kezelhetőségének szempontjából sem járunk el helyesen ̶ véli Dr. Várnai Péter az A-Lab Csoport orvos-szakértője.

A hasonló tünetek miatti félrediagnosztizálás lehetősége lehet a 2022-2023-as szezon nagy veszélye hazánkban is.

Amerikai szakértők szerint az új vírustörzsek a Spike proteinben végbemenő egyedi mutációk nagy száma miatt nagy eséllyel megkerülhetik a fertőzéssel vagy oltással szerzett immunvédelem rendszerét, és így egyes kezelések kevésbé lesznek hatásosak a veszélyeztetettebb csoportok számára. Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója is megerősítette mindezt, és a vakcinákra való utalással hozzátéve, hogy bizakodásra adhat okot, hogy a két új törzs a BA.5-ös mutáció alfaja, így az ebből a tényből fakadó keresztvédettség felerősíthető.

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken. A döntést üdvözölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
2022. 12. 02. 21:00
Megosztás: