Több milliárd forint kiváló magyar kutatások támogatására

Több mint 360 kutató és kutatócsoport részesül költségvetési támogatásban összesen 13,8 milliárd értékben - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

Több milliárd forint kiváló magyar kutatások támogatására

A közlemény szerint az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő pályázati kategóriákban támogatnak kiválósági alapon kutatási projekteket, hozzájárulva a magyar kutatók és nemzetközi szintű tudományos eredményei erősítéséhez.

A projektek értékelésének középpontjában a kutatások társadalmi és intellektuális hatása áll - tették hozzá.

Jelezték, hogy idén a Neumann János Program keretében közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás áll rendelkezésre, aminek része a 13,8 milliárd forintos pályázat.

Ennek keretében a kutatók saját kezdeményezésein alapuló projektek előmozdítják a hazai tudományos élet kiválóságainak szakmai fejlődését, eredményes munkáját és nemzetközi elismertségének növekedését - emelték ki.  

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett OTKA pályázati felhívásokra idén csaknem négyszeres volt a túljelentkezés: három kategóriában mintegy 1400 érvényes pályázat érkezett az idei felhívásokra, a pályázók több mint fele olyan fiatal kutató volt, aki 12 éven belül szerzett tudományos fokozatot - ismertették.

A nyertesek 41 százaléka 40 év alatti, köztük a legfiatalabb 28 éves, míg a legidősebb nyertes pályázó 77 évesen indítja kutatási projektjét - tették hozzá.

Kifejtették, hogy a pályázatok értékelése a korábbi éveknek megfelelően többszintű eljárásban, több mint 2000 egyéni bíráló és 33 szakértői testület részvételével történt; az értékelés során főszerepet játszott az adott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, valamint azok tudományos és társadalmi hasznosítása.

Emellett fontos szempont a pályázó kutatók nemzetközi kiválósága, azaz a korábbi kutatói teljesítmények, a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is - fűzték hozzá.

A közlemény szerint az eredményhirdetés kapcsán Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: "a kormány célja a költségvetési forrásokból finanszírozott kutatások gazdasági, társadalmi és intellektuális hatásainak erősítése, a hazai kutatói utánpótlás erősítése és a nemzetközi mércével mért, teljesítményre ösztönző tudományos életpálya támogatása, amit a Neumann János Program is kiemelt prioritásként rögzít. Ehhez hagyományosan hozzájárulnak az OTKA-típusú pályázati konstrukciók".

Úgy folytatták, hogy az államtitkár hozzátette: jó hír, hogy a pályázatokon egyre aktívabbak a kutatói utánpótlást jelentő fiatalabb generációk, éppen ezért a minisztérium további 335 millió forinttal egészítette ki az eredetileg előirányzott 13,5 milliárdos keretösszeget, hogy minél több pályakezdő kutató részesüljön támogatásban, valamint a következő időszakban még nagyobb súlyt fektetnek a fiatal kutatók támogatására a kiválósági alapú kutatási pályázatokban. A kormány célja, hogy a jelenlegi egymillió magyar lakosra jutó mintegy hatezer kutató száma kilencezerre nőjön az évtized végére - írták.

A programmal kapcsolatos további részletek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán érhetők el - áll a közleményben.

Egész évben célérték felett a hazai gáztárolók töltöttsége

Február, május és július után szeptember elsején is meghaladta az uniós elvárást a magyarországi földgáztárolók töltöttségi aránya. Így a kötelezőnél korábban teljesült mind a négy idei köztes feltöltési célérték. A most mintegy 90 százalékos mutató azt jelenti, hogy a novemberre előírt szint is jóval határidő előtt valóra válik - jelentette be hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 09. 02. 14:00
Megosztás:

Rossz hír az országnak és a MOL-nak is: Ukrajna leállítja a Barátság kőolajvezetéket

Mihail Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Ukrajna az év végével leállíthatja a Barátság kőolajvezetéken történő olajszállításokat, beleértve a nem orosz forrásokat is.
2024. 09. 02. 13:00
Megosztás:

Kevesen annyira “kockázatvállalók”, hogy állami támogatással vegyenek ingatlant

Az idei év elején a korábbi CSOK-ot felváltotta a CSOK Plusz, és ennek a váltásnak a kapcsán sokféle jóslat született korábban, megnéztük, hogy a valóság milyen képet mutat.
2024. 09. 02. 12:30
Megosztás:

VR-szemüveget, MP3-lejátszókat, e-könyv-olvasókat és szelfibotokat vásárolnak nyáron a magyarok

Az elmúlt héten a zenelejátszásra alkalmas MP3- és MP4-lejátszókra, valamint kerékpáros telefontartókra való keresések ugrottak meg, míg júliusban a szelfibotok és e-book olvasók vezettek. Rengetegen kerestek ugyanakkor VR-szemüvegeket és mobil alkatrészeket is. Akár a digitális világba, akár a természetbe, akár máshova, a magyarok elvágynak otthonról idén nyáron is – világítanak rá az Árukereső.hu friss adatai.
2024. 09. 02. 12:00
Megosztás:

Már milliókat spórolhat, aki kiváltja a csúcskamatok idején felvett lakáshitelét

Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje. A Bank360.hu számításai szerint egy 20 milliós lakáshitelnél a teljes futamidő alatt akár 10 milliónál is nagyobb megtakarítás tudnak elérni ezzel, a havi törlesztőrészlet pedig 50 ezer forinttal is csökkenhet.
2024. 09. 02. 11:30
Megosztás:

A LEGO Csoport két számjegyű növekedést ért el mind az árbevétel, mind nyereség tekintetében 2024 első félévében

A LEGO Csoport bejelentette az első féléves eredményeit. A vállalat két számjegyű növekedést ért el mind árbevételben, mind nettó nyereségben, és jelentősen felülmúlta a játékpiac eredményeit, valamint tovább növelte piaci részesedését. Az árbevétel növekedése a széles és sokszínű portfólió iránti erős kereslettel indokolható - különösen az amerikai és európai piacokon.
2024. 09. 02. 11:00
Megosztás:

Hatékonyabb átvilágítás kell a bankoktól, ha versenyben akarnak maradni

Az átvilágítás és KYC (saját ügyfelek ismerete) egyre inkább digitális alapokra helyeződik és automatizálódik, amely elősegíti, hogy a pénzügyi szolgáltatók ügyfeleiket aktuális információk alapján sorolják kockázati kategóriákba. A digitalizáció a pénzmosás elleni küzdelemben is egyre hangsúlyosabb szerepet kap, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az automatizálás megkönnyítik az ügyfelek átvilágítását és a tranzakciók nyomon követését.
2024. 09. 02. 10:30
Megosztás:

Bár már fordult, de még nem pörög a lakáspiac

Igencsak vegyes képet fest az európai lakáspiac idei évkezdéséről az unió statisztikai szervezetének friss jelentése. Az adatot szolgáltató országok szolid többségében – az egy évvel korábbival összevetve – csökkent a tranzakciók száma. Az arányok ugyanakkor meglehetősen szélsőségesek. A visszaesés Szlovéniában 24,4%, Írországban 22,1%, Franciaországban 21,6%, Ausztriában pedig 13,9%, míg ezekkel szemben a növekedés Cipruson 42,5%, Hollandiában pedig 11,7%.
2024. 09. 02. 10:00
Megosztás:

A Morgan Stanley elemzői elleni győzelemmel hangolt a budapesti olimpiára a magyar női sakkválogatott

Immár hagyomány, hogy a magyar női sakkválogatott a Morgan Stanley budapesti irodájának csapatával méri össze az erejét a sakkolimpiai felkészülés hajrájában. Az idén különös tétje volt a meccsnek, hiszen Budapesten lesz a patinás torna szeptemberben. A női válogatott ezúttal 30:19 arányban győzött, bár sokáig a pénzintézet munkatársai vezettek, soraikban Ács Péterrel, a férfi A válogatott csapatkapitányával, aki civilben a vállalatnál kockázatelemző. A Morgan Stanley-nél az év többi napján is élénk sakkélet zajlik, és immár hatodik éve a Polgár Judit Világsakkfesztivál a vállalat főtámogatója.
2024. 09. 02. 09:30
Megosztás:

Javult az amerikai fogyasztói hangulat

Augusztusban javult a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe, miután az előző négy hónapban folyamatosan romlott.
2024. 09. 02. 09:00
Megosztás:

Veszteséggel zárta az idei első fél évet a 4iG

Az idei első fél évet 1,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a 4iG Csoport - közölte a társaság az MTI-vel pénteken.
2024. 09. 02. 08:30
Megosztás:

Megerősödött a magyar felsőoktatási intézményekbe vetett bizalom

Az elmúlt években megerősödött a megújult magyar felsőoktatási intézményekbe vetett bizalom - mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 09. 02. 08:00
Megosztás:

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció - közölte az MVM az MTI-vel.
2024. 09. 02. 07:30
Megosztás:

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága augusztusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2024. 09. 02. 07:00
Megosztás:

Kripto Bálnák hullámain: ETH és Notcoin tulajdonosok a Raboo-val ismerkednek, ahogy a 4. szakasz a célvonalhoz közeledik

A kripto bálnák befolyásolják a piaci dinamikát és még más kereskedők lépéseit is manipulálhatják.
2024. 09. 02. 05:00
Megosztás:

A DTX Exchange 2 millió dolláros előértékesítése globális érdeklődést vált ki a Near Protocol növekedése és a MATIC fejlesztései közepette

A kriptovaluták volatilis piaca folyamatosan éberen tartja a befektetőket az árfolyam-ingadozások és piaci trendek miatt. A DTX Exchange egy feltörekvő erővé vált, amely a piaci hangulattól függetlenül tovább növekszik.
2024. 09. 02. 04:00
Megosztás:

Sűrítik a BKK járatait a tanévkezdés miatt

Hétfőtől a tanítási időszakban érvényes, nyárinál sűrűbb menetrend szerint járnak a fővárosi tömegközlekedés járatai - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményben pénteken.
2024. 09. 02. 03:00
Megosztás:

Így változik a rezsicsökkentett földgáz havi elosztása a Kormányrendelet alapján Magyarországon

Az MVM 2024. augusztus 1-jétől ügyfelei érdekében automatikusan módosítja és minden napra rögzíti a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiséget a diktáláson alapuló és hőmérsékletfüggő havi számlázás, illetve az éves leolvasást követő elszámolások esetében.
2024. 09. 02. 02:00
Megosztás:

Pénzesőt hoz a semmiből 4 csillagjegynek is a Szeptember eleje! Honnan jön a pénz?

Fedezd fel, milyen pénzügyi szerencse vár rád a jövő héten! Csillagjegyed alapján most megtudhatod, mikor és hol érdemes próbára tenni a szerencsédet – akár egy kis szerencsejátékkal, akár egy váratlan pénzügyi lehetőséggel. Ne hagyd ki, hiszen most bármi megtörténhet! Ismerd meg a jövő heti szerencsenapodat és szerencseszámaidat!
2024. 09. 02. 01:00
Megosztás:

1000-szeres kriptovaluták szeptemberre

Eddig meghatározó év volt a 2024-es a kriptovaluták számára. Úgy látszik, hogy a kripto piac kezdi kiheverni az augusztusi eséseket, a befektetők pedig a legjobb lehetőségek után kutatnak. Ilyen környezetben gyakran merül fel az a kérdés, hogy melyik lehet a következő 1000-szeres érme.
2024. 09. 02. 00:01
Megosztás: