Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső termelési és elosztási folyamatok optimalizálásában, vagyis az intralogisztikában, és annak automatizálásában rejlik. De milyen kihívásokkal szembesül a logisztikai iparág, és milyen trendek várhatóak? A QLM piaci körképe.

Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások

Míg a 19. - 20. század fordulóján a világ népességének még csak egytizede élt városokban, napjainkban ez az arány már meghaladja az ötven százalékot – miközben már 8 milliárdra nőtt a populáció. A becslések szerint 2050-re a népességnek már több mint kétharmada lesz városlakó. Ezért is érdemes a nagyobb lélekszámú települések közelében fekvő területeken, a fogyasztókhoz közel kialakítani az elosztóhelyeket, raktárakat, kiépíteni a logisztikai infrastruktúrát. A stratégiai elhelyezkedés részben versenyképes szállítási időt nyújt, részben a vevők közelében lévő raktárak révén, jelentősen mérséklődhetnek a szállítási költségek, különösen a tartósan magas üzemanyagárak mellett. 

Intralogisztika és MFC

A logisztika kiemelkedő válfaja az intralogisztika, azaz az anyag/áru kapun belüli beérkezésétől a készáru kamionra tételéig történő munkafolyamatok, az anyagok és áruk mozgatása és tárolása a cégen belül. Szakemberek szerint hamarosan az intralogisztika meghatározó trendje lesz az úgynevezett „utolsó mérföldes szállítás” kiszolgálása. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már megjelentek a mikroteljesítési központok (micro fulfillment center – MFC), melyek lényege, hogy a netes vásárlókhoz a legközelebb helyezkedjenek el a maximális helykihasználással működő, automatizált raktárak. Ezeket már részben üzletekben, vagy azok mellett alakítják ki, hogy az ügyfeleket minél hamarabb elérhessék. Az e-kereskedelem felfutásával a fogyasztók igényei is folyamatosan változnak. A mikro teljesítési központok száma 2030-ra több mint hússzorosára fog nőni, a becslések szerint 2030-ra 7300 ilyen automatizált létesítményt telepítenek világszerte. Az ilyen központokat kisebb területen lehet kialakítani, így a maximális helykihasználással szinte „automatikusan” jár együtt az automatizálás. 

Ember és szoftver irányította gépi világ

Életciklustól függően a tervezés, a kivitelezésmenedzsment, a raktártechnológia megléte, a szerviz, az üzemeltetéstámogatás és az optimalizálás is fontos szakasz a raktárműködésben. Sem az új raktárak építése, sem az új raktárterületek bérlése nem életképes gazdaságilag sok kiskereskedő számára, mivel az ellátási és anyagköltségek, valamint a bérleti költségek továbbra is emelkednek. A kiskereskedőknek költséghatékony megoldást kell keresniük, mint például az automatizált raktározás – az a folyamat, amely minimális emberi beavatkozással automatizálja a készletek raktárba, raktáron belüli és onnan történő szállítását. A belső logisztikában ma már több mint trend, szinte alapvető elvárás az automatizálás.

Az Ipar 4.0 bevezetése, valamint terjedése arra késztette a gyártókat, termelőket, hogy digitalizálják ellátási láncukat, s hasznosítsák a legújabb, legfejlettebb technológiákat. A dolgok internete (Internet of Things – IoT) révén az internet alapú hálózaton az elektronikai eszközök már egymással képesek kommunikálni, az összekapcsolt adatok és gépek hálózatban működnek, melyet azért szakértelmével továbbra is az ember irányít. Az 5G vezeték nélküli hálózat pedig megsokszorozza a kommunikációs sebességet. Együttes alkalmazásuk jelentősen növeli a termelékenységet a gyártó-, feldolgozó- és szolgáltatóiparban, s hozzájárul a munkaerő és a berendezések harmonikus felhasználásához. „Jól látható, hogy az automatizálás egyre nagyobb teret nyer a logisztikai iparágban is. Egyre gyakoribb, hogy egy szükséges fejlesztés rendszerszintű beavatkozást igényel, például a manuális működést automata rendszerekkel szükséges felváltani. Egy rendszerintegráció során lehetőség van arra is, hogy a beszerzett raktárirányítási szoftver működését összehangolják a megrendelő vállalkozás IT-eszközeivel, vállalatirányítási szoftverével. Intralogisztikai fejlesztésekkel egy vállalkozásnak növekedhet az operáció minősége, egyben a hatékonysága, eredményessége, miközben a működési költségek jelentős mértékben lefaraghatók” - mondja Bérces Pál, a QLM cégcsoport tulajdonosa. 

Ma már automatizálás nélkül nem létezik fejlett logisztika. Az automata berendezések, önvezető járművek mind-mind az okosraktárak jellemzői, és az automatizálás nem csupán modern gépek és eszközök hadrendbe állítását jelenti, hanem korábbitól eltérő szemléletet is feltételez, melynek fontos része a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. Európaszerte a raktárautomatizálási piac várhatóan körülbelül 13,67%-os átlagos éves növekedés várható a 2022–2027 közötti előrejelzési időszakban.

A trendeket és az előrejelzéseket figyelve jól látható, hogy a raktárak logisztikai tervezése rendszer szinten és az automatizálás a raktározási hatékonyság fontos lépései, és egyre több vállalat fogja alkalmazni a közeljövőben.

A magyarok döntő többsége még mindig Orbán Viktort támogatja

A biztos szavazók jelentős többsége, 58 százaléka Orbán Viktor miniszterelnököt támogatja, míg egykori kihívóját, Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 18 százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni - derült ki az Alapjogokért Központ legfrissebb, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából, amelynek eredményéről szombaton tájékoztatták az MTI-t.
2023. 04. 01. 18:00
Megosztás:

Több millió kilométert tettek meg a 3-as metró pótlóbuszai

A 3-as metró felújítása alatt a pótlásban részt vevő buszok 22 902 495 kilométert tettek meg utasaikkal - közölte a BKV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 04. 01. 17:05
Megosztás:

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Szombaton kezdődik a 10. Színházi Olimpia, amelyen 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg.
2023. 04. 01. 16:00
Megosztás:

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások

Egyre népszerűbbek a részmunkaidős állások – derült ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján elkészített legújabb elemzéséből. Évről-évre emelkedik a részmunkaidős állásokra vonatkozó hirdetések száma: míg 2020-ban éves átlagot nézve 4,07 százaléka vonatkozott ilyen munkakörre, egy évvel később már 4,97%, 2022-ben pedig 7,34%.
2023. 04. 01. 15:00
Megosztás:

Rögzített áron jutnak áramhoz is a jogosult intézmények

A földgáz után április elsejétől már az áramot is fixált áron kapják egyes állami, önkormányzati és egyházi intézmények, alapítványi egyetemek - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.
2023. 04. 01. 14:00
Megosztás:

Közel 1 milliárdos kulturális fejlesztés Nyíregyházán

Csaknem 950 millió forintos európai uniós támogatásból újíthatta meg Nyíregyháza többi között a város szívében található egykori Helyőrségi Művelődési Otthont, amely immár a Szindbád nevet viseli - tájékoztatta a megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.
2023. 04. 01. 13:00
Megosztás:

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás: