Tudományos bizonyíték! Ha a cigiről átszoksz a hevítéses dohányra, akkor egészségesebb leszel!
Kutatás a bizonyíték
Friss, egyéves kutatás eredményei bizonyítják, hogy azok a dohányosok, akik hevítéses dohánytermékre váltottak (és kizárólag azt fogyasztották), jelentős és tartós javulást értek el a lehetséges megbetegedések kialakulására utaló számos mutató esetében azokhoz képest, akik folytatták a dohányzást.
A tanulmány eredményei alátámasztják, hogy a hevítéses dohánytermékek a kevésbé káros* termékek közé sorolhatóak.
Az eredmények tovább erősítik a BAT elköteleződését az ártalomcsökkentés mellett, és törekvését, hogy “Egy jobb holnap”-ot (A Better Tomorrow™) építsen üzleti tevékenységének az emberek egészségére gyakorolt hatásának csökkentésével.
Az egy éven át tartó kutatás záróeredményei kimutatták, hogy a kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékére váltók jelentős és tartós javulást értek el az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek tekintetében a továbbra is dohányzókhoz képest. Ide tartoznak a tüdőbetegségek, valamint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD).
A kutatás teljes eredményei, amelyeket az Internal and Emergency Medicine[1] című szaklapban tettek közzé, a három és hat hónapos beszámolókban bemutatott pozitív változásokat követték. A megfigyelt javulások a 12 hónapos kutatási időszak alatt is fennmaradtak, alátámasztva annak bizonyítékát, hogy a hevítéses dohánytermékek kevésbé káros* alternatívát jelenthetnek azok számára, akik egyébként továbbra is folytatnák a dohányzást.[2],[3]
Dr. David O'Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta: "A tanulmány eredményei az eddigi legfontosabb adatok a hevítéses dohánytermékek kategóriájára vonatkozóan.
Ez a valós életkörülmények között végzett kutatás lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk a kizárólag hevítéses dohánytermékre váltó felnőtt dohányosok által tapasztalt változásokat, az egyes betegségek potenciális kialakulására utaló jelzőértékek alapulvételével.
A kutatás biztosítja azokat a szükséges új bizonyítékokat, amelyek szemléltetik a változás mértékét és a hevítéses dohánytermékre való áttérés tartós hatásait, tovább erősíti a hevítéses dohánytermékekben, mint kevésbé káros termékben* rejlő lehetőségeket.”
Hozzátette: „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és segített a kutatás megvalósításában. Ez egy újabb fontos lépés az “Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) felé vezető utunkon.”
A betegségek kialakulására utaló jelzőértékek alapján azok a dohányosok, akik a a cigarettafogyasztás folytatása helyett teljesen átálltak a hevítéses dohánytermék használatára, a következő eredményeket mutatták:
- Egy a tüdőrák potenciális kialakulásához köthető DNS-károsodásra utaló biomarker jelentős és tartós csökkenése.
- A fehérvérsejtszám jelentős és tartós csökkenése, amely olyan gyulladásra utaló jelzőanyag, ami a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és más, dohányzással összefüggő betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe.
- A HDL-koleszterinszint értékének tartós javulása, amely a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kialakulásának csökkenésére utal.
- A tüdő egészségét jelző mutató (FeNO) jelentős és tartós javulása.
- Jelentős és tartós javulás az oxidatív stressz egyik kulcsfontosságú mutatójában, amely folyamat számos dohányzással összefüggő betegségben, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet.
Ezek az új adatok a BAT hevítéses dohánytermékeiről szóló nemrégiben megjelent publikáció[4] megállapításait erősítik tovább, amely arra a következtetésre jutott, hogy "a rendelkezésre álló tudományos adatok alapján a hevítéses dohánytermékkel az éghető cigarettákhoz képest alacsonyabb károsanyag kitettség érhető el, és kellő megalapozottsággal állítható, hogy csökkenti a dohányzással összefüggő betegségek kockázatát, és alátámasztja azt a következtetést, hogy azok a dohányosok, akik teljes mértékben áttérnek hevítéses dohánytermék használatára, a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának relatív kockázatát csökkentik, ahhoz képest, ha folytatnák a dohányzást".
A kutatásról
Az egyéves, randomizált kontrollált vizsgálatban 23-55 év közötti, általánosan jó egészségi állapotban lévő, az Egyesült Királyságban élő dohányosok vettek részt.
A leszokni nem szándékozó cigarettafogyasztók véletlenszerűen kerültek két csoportba: azokéba, akik továbbra is cigarettáztak és azokéba, akik kizárólag a BAT hevítéses dohánytermékét használták. A dohányzásról leszokni szándékozó dohányosoknak nikotinpótló terápia és leszokási tanácsadó állt rendelkezésükre.
Kontrollcsoportként bevontak egy "soha nem dohányzott" csoportot is, akik továbbra sem használtak dohány- vagy nikotintartalmú termékeket.
A kutatás célja, hogy a hevítéses dohánytermékek kockázatcsökkentési potenciálját vizsgálja, ha azokat mindennapi életkörülmények között, nem pedig klinikai környezetben használják. A résztvevők havonta látogattak el a klinikai vizsgálatokra, ahol vér- és vizeletmintákat és egyéb méréseket végeztek rajtuk.
Ezeket a mintákat "a károsanyag kitettség biomarkerei" (a cigarettafüst egyes toxikus anyagai) és "a lehetséges ártalomra, betegségek kialakulására utaló biomarkerek" szempontjából vizsgálták. Ezen túlmenően, annak biztosítása érdekében, hogy azok, akik vállalták, hogy abbahagyják a dohányzást, vagy hogy átállnak hevítésre, ne használhassanak cigarettát is, esetükben a CEVal nevű biomarkert is vizsgálták, amely jelzi, ha cigarettázott az illető.
Akiknek a tesztje megfelelő volt, továbbra is részt vettek a kutatásban, a végleges eredményeket a teljes populációra és a CEVal-nak megfelelő alcsoportra osztották, ami biztosította, hogy az eredmények pontosan tükrözzék a teljes (hevítéses termékre történő) átállás hatását.