Tudtad, hogy az Oscar-esélyes hollywoodi szuperprodukciókra is kötnek biztosításokat?

Mivel a filmforgatások – beleértve a hollywoodi szuperprodukciókat is – nagyon feszes költségvetéssel zajlanak, egy váratlan, akár kisebb anyagi kár bekövetkezése vagy egy-két forgatási nap kiesése is pénzügyi nehézségeket okozhat. Ezeket elkerülendő kötnek biztosítást a filmekre – gyakorlatilag már a filmkészítés kezdetei óta.

Tudtad, hogy az Oscar-esélyes hollywoodi szuperprodukciókra is kötnek biztosításokat?

„Az Allianz a 19. század vége óta biztosít filmes produkciókat, a korai némafilmektől indulva, de a Bond-franchise minden filmjének biztosítása is a mi nevünkhöz köthető” – mondja Dr. Tóth Krisztina, az Allianz Hungária Zrt. Vállalati Kockázatvállalásának vezetõje, aki büszkén említi meg, hogy az idei Oscar-gálára összesen 52 jelölést gyűjtöttek be a cég által biztosított filmek.

„Magyarországon filmet forgatni most nagyon népszerű, ehhez a jelentős adókedvezmények, a technikailag kiemelkedő stúdiók és a hazai filmes szakma is hozzájárul, mindezek miatt pedig a biztosításokra is nagy igény van” – teszi hozzá Dr. Tóth Krisztina, bár szerinte a konstrukció relevanciáját jól mutatja, hogy tapasztalataik szerint a produkciók 65-70 százalékában fordul elő valamilyen káresemény. Ez az arány a koprodukcióban Magyarországon és a hazai gyártásban forgatott filmekre érvényes, az Allianz magyar leányvállalata ezekre nyújt komplex filmbiztosítást, mely vagyonbiztosítási, forgatáskiesési és felelősségbiztosítási elemekből áll. A vagyonbiztosítás a forgatási eszközök és kellékek, díszletek biztosítására vonatkozik, míg a forgatáskiesési fedezet olyan helyzetekre segít felkészülni, amikor például a főszereplőknek vagy a filmkészítés egyéb kulcsszereplőinek (rendező, operatőr stb.) megbetegedése akasztja meg az eredeti forgatási ütemtervet. Szintén fontos komponense a csomagnak a felelősségbiztosítás, amely – az általános felelősségbiztosításon túl – kiterjed az idegen tulajdonban okozott károkra és a környezetszennyezésre is, utóbbi alapján a biztosító például megtéríti az elfolyó üzemanyag miatti talajcsere költségét.

Bár az okozott károk többnyire apróbbak, előfordulnak kivételek. Volt olyan, amikor a színhelynek választott kastély kertjében daruval döntöttek le egy értékes szobrot, hatalmas tűz ütött ki egy filmstúdióban, vagy amikor a forgatáshoz használt speciális orvostechnológiai eszköz ment tönkre a stáb egyik tagjának óvatlansága miatt. Ezek forintban kifejezve több tízmilliós kárt jelentettek, de voltak olyan esetek, amikor a viharos szél nem csupán a filmes felszerelésben okozott kárt, hanem miatta a forgatás is késedelmet szenvedett, szintén jelentős kiesést okozva.

A filmbiztosítás biztosítási összege jellemző módon a film teljes költségvetése, hiszen ez garantálja azt, hogy az előkészületektől a gyártáson át az utómunkák lezárásáig mindenre kiterjedjen a biztosítói fedezet. „Ezért is fontos, hogy amennyiben menetközben bármilyen okból emelkedik a költségvetés, azt a megfelelő módon bejelentsék a biztosítónak, ennek elmaradása ugyanis alulbiztosítottsághoz vezet”– hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Krisztina.

Az együttműködés a filmesek és a biztosító között minden téren nagyon erős, nem csupán a kárrendezésben, hanem már a kockázatértékelési fázisban is. Már ekkor bekapcsolódnak olyan szakértők, például korábbi tűzoltók vagy kaszkadőrök, akik a filmkészítőkkel együttműködve tudnak javaslatot tenni rá, hogyan lehet a lehető legbiztonságosabb a forgatás. „A produkciók egyre összetettebbek, ami a kihívásokkal párhuzamosan fejlődő kockázatvállalási és kockázatértékelési szakértelmet kíván meg tőlünk is” – szögezi le a szakember. Ennek az is része, hogy az olyan speciális helyzetekkel is tud a biztosító foglalkozni, amikor például egy gyakorlatilag felbecsülhetetlen értékű muzeális autó vesz részt kellékként egy forgatáson, vagy amikor egy állat a film főszereplője.

„Évtizedek óta állunk filmbiztosítási konstrukciónkkal filmkészítő partnereink mellett helyi szinten és globálisan is, és nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen sokan közülük a legmagasabb színvonalat képviselik. Ügyfeleinkkel együtt izgultuk végig a Oscar-gálát, és ezúton is gratulálunk minden jelöltnek és minden díjat nyert alkotásnak. Annak különösképp örülünk, hogy Mihalek Zsuzsa személyében újabb magyar sikert ünnepelhetünk” – mondta el Dr. Tóth Krisztina.  

Hamarosan kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.
2024. 04. 20. 17:00
Megosztás:

Ezért kapott bírságot az UniCredit Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint 28 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt; a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet biztonságos működését - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából. A megkérdezettek negyede arra számít, hogy amikor a vállalati IT-helpdeskhez fordul, nem fogják érteni egymást, mert más nyelvet beszélnek. A többség sem közös tudástárat, sem kollaborációs eszközt nem vesz igénybe a munkája során, a feladatok nyilvántartására és átadására pedig legtöbben Excelt használnak az erre kifejlesztett alkalmazások helyett. A kutatás alapján felállított produktivitás-index számszerűen is megmutatja, mennyire dolgoznak hatékonyan a magyar fehérgallérosok.
2024. 04. 20. 15:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Duna House és az OTP Ingatlanpont

Együttműködési megállapodást írt alá a Duna House és az OTP Ingatlanpont, ezáltal a két országos közvetítői hálózat a kizárólagos megbízásaiknál keresztértékesítési lehetőséget biztosít egymásnak - közölte a két szervezet közös közleményben pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 14:00
Megosztás:

Mennyivel drágább a benzin Magyarországon?

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt. A magyarországi átlagár 3,2 százalékkal magasabb a régiós átlagértéknél. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 654 forint volt, ami 31 forinttal, 5 százalékkal haladta meg a régiós 623 forintos átlagárat - jelentette pénteken első alkalommal kiadott kísérleti üzemanyagár-statisztikájában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 20. 13:00
Megosztás:

Megnyitott Esztergom első McDonald’s étterme

A mai napon megnyílt Esztergom város első McDonald’s étterme. A beruházás megvalósítása közel kétszáz ember, több mint 7 hónapon át tartó összehangolt munkáját igényelte. A Simor János utcában kialakított egységben a „Jövő Élménye” koncepciónak megfelelően kiemelt szerepet kapott az innováció és a digitális fejlesztés. A korszerű étterem több mint 70 ember számára biztosít munkalehetőséget. Az akadálymentesített vendégtérben 90, a teraszon további 30 ülőhely várja a vendégeket, az új egységgel pedig a McCafé is megérkezett a városba.
2024. 04. 20. 12:00
Megosztás:

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; a falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját - jelentette be pénteki közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 20. 11:00
Megosztás:

Így emelkedtek a casco díjak az első negyedévben

Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a saját adatai alapján az Insura.hu biztosításközvetítő pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 20. 10:00
Megosztás:

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás: