Uzsorakölcsön - hány százalék számít uzsora kamatnak? Hány évet kap aki uzsorázik Magyarországon?

A Büntető törvénykönyv 381.§ szerint az uzsora bűncselekmény. Általában az uzsorakamat magasabb, mint a piaci kamatlábak és a törvényesen elfogadott kamatlábak. A magas kamatokkal az uzsorakölcsönök általában azokat a (sokszor bajban lévő) kölcsönfelvevőket célozzák meg, akik más forrásokból nem tudnak hitelt kapni (nem hitelképesek a bankoknál), és gyakran nehéz anyagi helyzetben vannak. Az uzsorakölcsön és az uzsora kamat használata törvénytelen számos országban, mivel ez a gyakorlat védelem nélkül hagyhatja a kölcsönvevőket a túlzott adósság terhe alatt. Miért számít bűncselekménynek az uzsorázás? Uzsora szerződés, hogy néz ki és mit tartalmaz? A magyar jogrendszerben a Btk. és a Ptk. miként szabályozza az uzsorahitelt adót és a felvevőt 2023-ban? Hány évet lehet kapni uzsorázásért? Mindezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni cikkünkben.

Uzsorakölcsön - hány százalék számít uzsora kamatnak? Hány évet kap aki uzsorázik Magyarországon?

Miért vesz fel egy ember uzsorakölcsönt?

Az emberek több okból is felvehetnek uzsorakölcsönt, de fontos megjegyezni, hogy az uzsorakölcsön törvénytelen és kockázatos tevékenység lehet számos országban, és szigorú büntetésekkel járhat. Általában az uzsorakölcsönöket olyan helyzetekben veszik fel az emberek, amikor más hagyományos hitelintézetektől (bankoktól) nem tudnak hitelt kapni, vagy nem rendelkeznek más forrásokkal, hogy fedezzék pénzügyi szükségleteiket. Néhány lehetséges ok, ami miatt valaki uzsorakölcsönt vesz fel:

- Rossz hitelminősítés: Azok, akiknek rossz hitelminősítésük van, nehézségekbe ütközhetnek a hagyományos bankoktól történő hitelfelvétel során. Az uzsorakölcsön lehet az egyetlen lehetőségük, ha pénzre van szükségük sürgősen.

- Hiányzó, vagy nem elégséges jövedelem: Az olyan emberek, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek vagy nem tudnak megfelelően igazolni stabil jövedelmet, szintén nehézségekbe ütközhetnek a hagyományos banki hitelek elnyerésében. Az uzsorakölcsönök ebben az esetben lehetnek az egyetlen választás.

- Sürgős pénzügyi szükségletek: Egy váratlan pénzügyi válság, sürgős orvosi költségek, vagy más váratlan kiadások miatt az embereknek gyorsan szüksége lehet pénzre, és az uzsorakölcsön lehet a leggyorsabb módja a hitelfelvételnek, bár a magas kamat miatt a visszafizetés is kockázatos lehet.

- Informális gazdaság: Néhány helyen, különösen fejlődő országokban, az informális gazdaságban az uzsorakölcsön lehet az egyetlen elérhető hitelforrás a kisebb vállalkozások vagy háztartások számára.

Érdemes tudni, hogy az uzsorakölcsönök veszélyesek lehetnek, mivel a magas kamatok miatt a visszafizetésük nehéz, és az embereket még mélyebb adósságba sodorhatják (adósság spirál). 

uzsorakölcsön uzsorakamat Uzsora jelentése

A kölcsönadó személy kihasználva a kölcsönkérő személy szorult helyzetét, tapasztalatlanságát, könnyelműségét azzal, hogy feltűnően magas, aránytalan kamattal, feltételekkel ad kölcsönt, előleget vagy nyújt bármilyen szolgáltatást és ezzel feltűnően nagy előnyt realizál, amelyet szerződésben köt ki.

Mindig van, aki megszorul...

Amióta a világ létezik voltak szegények és gazdagok. Voltak olyanok, akik sok munkával, ügyességük, találmányuk által gazdagodtak meg. Voltak, akik találékonyságukkal, leleményesen, furfangokkal szerezték meg vagyonukat, amelyet folyamatosan gyarapítottak.

Voltak, akik a megszerzett vagyont tovább gyarapították és voltak olyanok, akik hosszabb vagy rövidebb idő alatt elveszítettek mindenünket.  Természetesen voltak és lesznek olyanok, akiknek napról- nap meg kell dolgozniuk a mindennapi betevő falatért. Azaz nincs félretett pénzük, vagyonuk, amelyet akár új vállalkozásba fektethet, vagy akár az élet számtalan területén felmerülő váratlan helyzetben azonnal elő tudnak teremteni.

A bankok előtt is volt hitelélet...

Amikor a bankok még nem léteztek az emberek úgy jutottak pénzhez, ahogy csak tudtak és olyan feltételekkel, amit az akkori piac diktált.

Ebben az időszakban volt a legjellemzőbb az, hogy szinte teljesíthetetlen feltételekkel adtak kölcsönt a megszorult helyzetbe került személynek, akinek sokszor semmilyen más lehetősége nem volt kilátástalan helyzetük megoldására csak az, ha aláírják a hitelező által megfogalmazott szerződést.

Láttunk sok példát erre a történelemben, amikor fillérekért egész vagyonukat felajánlottak a végtelenségig elkeseredett emberek.

Sajnos sok esetben a teljesíthetetlen feltételek, kikötések miatt el is veszítették mindenüket és földönfutóvá váltak. A kölcsönadók pedig ezzel az embertelen, kizsákmányoló, tisztességtelen szerződéssel aránytalanul nagy vagyonra tettek szert.

Feljegyzések szerint már az ókorban léteztek bankhoz hasonló funkciókat ellátó intézmények, mint például a templomok vagy királyi raktárházak, amelyek megőrizték a polgárok pénzét vagy egyéb értékeit. A bankrendszer őskorát a XII. - XIV. században élő olasz kereskedő családhoz kötik. Egy kis idő elteltével a”bankárok” már nem csak megőrizték a mások által náluk elhelyezett pénzt, hanem kölcsön is adták másoknak kamat ellenében.

Ezzel létrejöttek a ma is ismert klasszikus bankfunkciók: a betétgyűjtés és hitelkihelyezés.

A betétesek kamatot kaptak betétjeik után, amelyet a hitelt felvevő fizetett meg. Természetesen a bankárok a tranzakciókért díjat számítottak fel, ami pedig az ő hasznuk volt.

A bankárok voltak a felelősek azért, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen és a hitelkihelyezés megtérüljön, azaz a kihelyezett pénzre legyen kamat és ezt a kamatot a hitelt felvevő meg is tudja fizetni. Ezért természetesen megvizsgálták az igénylő hátterét, mindezt tették azért, hogy megtudják vissza tudja-e fizetni a kölcsönt a szerződésben rögzített feltételekkel. Ez a mai napig is hasonlóan működik szerte a világban.

Sajnos sokan nem felelnek meg a bankok hitelkihelyezési feltételeink, ezért más lehetőség után kell nézniük, hogy adott sürgős anyagi helyzetüket orvosolni tudják. Ezt kihasználva kialakult egy olyan réteg, akik nem betétesként a bankra bízva az ügyintézést adják kölcsön pénzüket, hanem úgymond magánszemélyként adnak kölcsön az adott ország törvényeit megkerülve, jellemzően a banki hiteleknél irreálisan nagyobb kamatért.

Ezeknek az összegnek a visszafizetése sokszor a lehetetlen határát súrolja. Éppen ezért a hitelt felvevő sok esetben nem tudja visszafizetni a kölcsönt és további hitelekért folyamodik, amely által hitelspirálba kerül és onnan nagyon ritkán van kiút.

Mások szerencsétlenségének kihasználása természetesen nem etikus és humánus cselekedet, egyenesen embertelen és kizsákmányoló!

Uzsorahitel a világban

Minden országban jelen van az uzsorázás, amelyet az állam igyekszik törvényekkel szabályozni és azt betartatni.  Jól felépített demokratikus országokban ez remekül működik, de sajnos azokban az országokban, ahol a korrupció magas és az állami szerveknek sem áll érdekében annak visszaszorítása megoldhatatlan feladat az uzsora megszüntetése.

Magyarországon törvényt alkottak, azok védelmébe, akik szorult helyzetbe kerülnek és a törvény betartatásával kívánják megvédeni érdekeiket.

Hány évet lehet kapni uzsoráért?

A Büntető törvénykönyv 381.§ szerint az uzsora bűncselekmény.

„381. § (1) Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amely alkalmas arra, hogy annak teljesítése a megállapodás kötelezettjét, a megállapodás kötelezettjének a vele közös háztartásban élő hozzátartozóját, illetve a megállapodás kötelezettje által tartási kötelezettség alapján eltartott személyt súlyos vagy további súlyos nélkülözésnek tegye ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követik el.

(3) Uzsora-bűncselekmény elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van.

(4) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki az uzsora-bűncselekményt, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a hatóságnak bejelenti, és az elkövetés körülményeit feltárja.

A rendelkezés az uzsora-bűncselekmény törvényi tényállását szabályozza. A törvény átveszi az uzsorával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXXIV. törvénnyel elvégzett módosításokat.

Az uzsorázás újabb formái olyan jelleget öltöttek magukra, megjelenésükben – embertelenségük, kizsákmányoló jellegük miatt – olyan súlyos veszélyt jelentenek a társadalomra, hogy uzsora-bűncselekménykénti minősítésüket függetleníteni kellett attól, hogy a cselekményt üzletszerűen követik-e el, vagy sem.

Példaként hozható fel a kölcsönadással kombinált színlelt adásvételi szerződés aláíratása, mintegy a kölcsön „biztosítékául”, majd annak érvényesítése. Ez ugyanis önmagában olyan cselekmény, ami egyszeri elkövetés esetén is súlyos büntetőjogi szankciót kell, hogy maga után vonjon.

Az uzsora-bűncselekmény törvényi tényállása nem használja a szerződés fogalmat, ehelyett az ennél kevésbé formális megállapodás kifejezésre utal. A megállapodás kifejezés használatának indoka az, hogy az uzsoratevékenység jellemzően – bár kölcsönügyletek révén valósul meg az uzsorakölcsönök nyújtása – sok esetben más szerződésnek, vagy megállapodásnak van álcázva.

Amennyiben a tényállás kizárólag a szerződésekre, vagy még szűkebben, a kölcsönszerződésekre utalna, úgy a – pl. adásvételi célzat nélkül, kvázi fedezetként eladott vagyontárgyakra, gépjárműre, jószágra vonatkozó – színlelt adásvételi szerződések, vagy egyéb megállapodások esetén a büntetőbíróságnak kellene a megállapodások szerződés jellegét, vagy a szerződések színleltségét megállapítani.

A törvényi tényállás alapján azonban elegendő annak bizonyítása, hogy a sértett és az elkövető között létrejött egy uzsorás elemeket tartalmazó megállapodás.”

A törvény szigora ellenére az uzsorázás sajnos nagyon nehezen szorítható vissza állami beavatkozás nélkül, amely manapság csak a törvény szigorú betartatásában merül ki.

A kényszerhelyzetbe került emberek a fentebb említett okok miatt továbbra sem tudnak hitelért a bankokhoz fordulni, így az uzsorázás az elkövetkezendő időszakban is virágát fogja élni és az emberek egyre jobban süllyednek le egészen addig ameddig mindenüket elveszítik.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: