Vírushelyzet előtti szint felett a cseh, lengyel és román beutazás

Látványosan bővült a TOP3 közeli küldőország beutazása idén július végéig. Mind a bázisévnek számító 2019-hez, mind pedig 2022-höz viszonyítva több vendég kereste fel hazánkat. A tavalyi azonos időszakhoz képest Lengyelországból 31%-kal, Csehországból 25%-kal, Romániából 23%-kal többen látogattak Magyarországra, de Románia esetében még a 2019-es rekordév adatait is több mint 10%-kal szárnyalták túl az idei vendégforgalmi adatok. Mindhárom ország turistáiban közös, hogy keresik a vidéki turisztikai attrakciókat, szívesen szállnak meg vidéki településeken, ahol a szállodákon kívül előnyben részesítik a magánszálláshelyeket is.

Vírushelyzet előtti szint felett a cseh, lengyel és román beutazás

A lengyel, cseh és román turisták elsősorban a kulturális látnivalók, a gasztronómia, a fürdők, valamint az aktív turisztikai lehetőségek miatt választják hazánkat. A fiatalabbak elsősorban Budapestre, míg az idősebb generáció tagjai inkább vidékre utaznak nagyobb számban. A cseh beutazók vendégéjszakáik 23%-át foglalják le fővárosi, 77%-át vidéki szálláshelyeken, a lengyeleknél ez az arány 35 és 65%, míg a román turisták 38%-a száll meg Budapesten, 62%-uk pedig a vidéki Magyarországon.

A vidékre utazó csehek több mint negyede a Bük-Sárvár turisztikai térséget célozta, a román vendégek főként Debrecen és térségét, valamint Gyula és térségét keresték fel szívesen, de a 44 év alattiak körében népszerű volt Hajdúszoboszló és Szeged is. Debrecen és térsége volt a kedvelt úti célja a lengyel turistáknak is. Közülük a 35‒44, illetve 45‒54 éves korosztály a főváros és Debrecen mellett szívesen kereste fel Hajdúszoboszlót és Egert is, valamint körükben volt a legmagasabb a gyerekekkel érkező családok aránya is.

Míg a cseh és román turisták elsősorban a szállodákat preferálják − a Csehországból és Romániából érkezőknek is több mint fele foglalt hotelszobát − a lengyelek szívesebben választják a magán- és egyéb szálláshelyeket. A Lengyelországból érkező foglalások 39%-a szólt ebbe a szegmensbe, míg szállásfoglalásaik mindössze harmadát regisztrálták hotelek. Érdemes kiemelni, hogy a lengyel turisták kedvelik leginkább a kempingeket, foglalásaik 18%-a ide érkezett. Ugyanakkor számos cseh és román vendéget is köszönthettek a hazai magánszálláshely-üzemeltetők, hiszen a Csehországból érkező foglalások 23%-át, a Romániából érkezők 31%-át ők regisztrálhatták.

Idén júliusig még a 2019-es rekordév azonos időszakához képest is 18%-kal több, összesen 294 ezer vendég érkezett Romániából, 7%-kal többen, mintegy 255 ezren Csehországból és 5%-kal többen, közel 265 ezren Lengyelországból. A vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma hasonló arányban emelkedett, és meghaladta a 2 milliót. Mindezek eredményeként a hazai turizmusban tekintélyes volument képviselő TOP3 közeli küldőpiac jelentős bevételt eredményez a hazai szálláshelyeken.

Világszínvonalú műtárgyak kalapács alatt: jön a harmadik Zsolnay-aukció

Október 18-án tartja története harmadik dedikált Zsolnay-aukcióját a Virág Judit Galéria. A földkerekség minden pontjáról várnak licitálókat a világviszonylatban is különleges eseményre, ahol 68 magyar kerámia kerül kalapács alá. A múzeumi rangú kollekciót október 5-től bárki ingyenesen megtekintheti a belvárosi galériában.
2023. 10. 02. 14:00
Megosztás:

Negyedével bővült a Pensum Group árbevétele az első félévben

Visszaeső kiskereskedelmi forgalom és a gazdaság lassulása ellenére 26 százalékkal tudta növelni árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén meghatározó pozíciójú Pensum Group 2023 első fél évében. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat többek között az inflációs nyomás és a növekvő költségek miatt 31 millió forintos veszteséggel zárta az első hat hónapot, ugyanakkor a kedvezőbb környezet miatt az év második felében már pozitív eredménnyel számol. A Pensum Group eredményét javíthatja az is, hogy minősített munkaerő-kölcsönzőként a harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésének ugrásszerű növekedésére számít 2023 utolsó felében.
2023. 10. 02. 13:30
Megosztás:

Uniós támogatásból újul meg a szabolcsi Nagykálló főtere

Mintegy négyszázötvenmillió forintból, európai uniós és magyarországi forrásból újul meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykálló városközpontja - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2023. 10. 02. 12:30
Megosztás:

Már nincs pénzünk magánorvosra, de az egészségpénztár nem engedi el a kezünket

A KSH adatai alapján a bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal volt magasabb 2023 júliusában, mint egy évvel korábban. Ez akár jó hír is lehetne, de ezzel együtt az infláció továbbra is 16 százalék felett van. Hiába keresünk tehát többet, a pénzünk egyre fogy. Az áremelés a magánorvosi szolgáltatásokat sem kímélte, így egyre többen halasztják későbbre a tervezett vizsgálatokat. Mentőövet az egészségpénztáraknál elérhető, mindössze pár száz forintos egészségbiztosítás dobhat.
2023. 10. 02. 12:00
Megosztás:

Mérsékelt visszaesést, pozitív kilátásokat jelez a BMI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 47,4. A válaszadók az előző hónaphoz képest mérsékelt visszaesésről, pozitív kilátásokról számoltak be.
2023. 10. 02. 11:30
Megosztás:

Emelkedett a kínai gazdasági aktivitás szeptemberben

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben gyorsult a kínai gazdaság teljesítménye szeptemberben mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltató szektorban - derül ki a nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adataiból, amelyeket a logisztikai információs központ (CLIC) összesített.
2023. 10. 02. 11:00
Megosztás:

Gyorsabb lett az orosz feldolgozóipari aktivitás növekedése szeptemberben

Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése szeptemberben augusztushoz képest.
2023. 10. 02. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2023. 10. 02. 10:00
Megosztás:

Júliusban többlet a külkereskedelemben, júniushoz képest az import csökkent

Júliusban a kivitel volumene 3,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.
2023. 10. 02. 09:30
Megosztás:

Finom emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Jónak mondható a reggeli nemzetközi részvénypiaci hangulat, így ha ez nem változik, akkor a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2023. 10. 02. 09:00
Megosztás:

Felemás mozgás az ázsiai tőzsdéken, több börzén nem volt kereskedés

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, amikor nem volt kereskedés a sanghaji, a hongkongi és a szöuli börzén.
2023. 10. 02. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált a forint árfolyama reggel

Vegyesen mozgott a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek kora estéhez képest.
2023. 10. 02. 08:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Az elemzői várakozásokkal összhangban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban augusztusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 10. 02. 07:00
Megosztás:

Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a BKK

Közbeszerzési eljárásokat indított autóbuszjáratok üzemeltetésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), így 2025-től további modern, klimatizált, alacsonypadlós és környezetbarát buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark.
2023. 10. 02. 06:00
Megosztás:

Felhőalapú kriptobányászat? Így tudsz te is profitálni belőle

A sokak által izgatottan várt április <a href="https://www.business2community.com/hu/kriptovaluta/bitcoin-felezes" target="_blank">Bitcoin felezés</a> napja már a sarkon van, aminek köszönhetően egyre nagyobb figyelmet kap a bitcoinbányászat. Ezzel kapcsolatban egyre többen szeretnék megtudni, milyen módon lehet egyszerűen, gyorsan és hatékonyan hozzájutni a BTC jutalmakhoz.
2023. 10. 02. 05:00
Megosztás:

Ismét megfeleződik a távhő ára

Az Energiaügyi Minisztérium októbertől még alacsonyabb szintre szorítja az intézmények távhő díjait. A nem lakossági fogyasztók januárban egyszer már megfelezett költségeit újból azonos arányban csökkenti a tárca. Az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik tehát október elsejétől - jelentette be pénteki közleményében Lantos Csaba energiaügyi miniszter.
2023. 10. 02. 04:00
Megosztás:

Játékprogram pályázatot hirdet a Neumann Társaság

Pályázatot hirdet a Neumann Társaság, amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.
2023. 10. 02. 03:00
Megosztás:

Erre várt mindenki – Ennyivel emelkednek a minimálbérek 2024-től

Az építőipar és a gazdaság jövője kapcsán fontos bejelentéseket tett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új csarnokának avatásán.
2023. 10. 02. 02:00
Megosztás:

Lemondott több mint húsz polgármester Szerbiában

Lemondott több mint húsz polgármester csütörtökön és pénteken Szerbiában, köztük a belgrádi főpolgármester, így az érintett településeken akár már december 17-én előrehozott önkormányzati választásokat tarthatnak.
2023. 10. 02. 01:30
Megosztás:

Az idei volt Belgium legmelegebb szeptembere

A mérések 1833-as kezdete óta a 2023-s volt Belgium legmelegebb szeptembere - tájékoztatott a belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) adataira hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.
2023. 10. 02. 01:00
Megosztás: