Brexit: félúton a tagadás és a beletörődés között

A brit miniszterelnök az eheti vereségek után lényegében gépről lélegezteti saját magát, politikai értelemben élőhalott – a pozíciója még megvan, cselekvőképessége már nincs.

Brexit: félúton a tagadás és a beletörődés között

A tory frakció bizalmi szavazásán a képviselők 37%-a szavazott ellene, azaz pontosnak bizonyultak azok az értesülések, melyek szerint a saját pártjában is meghaladja az egyharmadot azok aránya, akik az EU-val megkötött, előre tudhatóan életképtelen Brexit-egyezmény leszavazására készültek.

A megaláztatások Brüsszelben folytatódtak, hiszen May az otthoni vesszőfutást lényegében kénytelen volt úgy felfogni, mint egy mandátumot a kilépési szerződés újratárgyalására, tökkelütött idiótának tettetve magát, mintha nem tudta volna pontosan, hogy ez lehetetlen. Az EU vezetőivel folytatott egyeztetésein nem is történt semmi, ami megcáfolta volna a borítékolható kudarcra vonatkozó várakozásokat.

MIND TARTALMILAG, MIND A RETORIKÁT TEKNTVE A LEHETŐ LEGMEREVEBB FOGADTATÁSBAN RÉSZESÜLT, AZ EU MINDEN LEHETSÉGES MÓDON VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY A SZERZŐDÉS SZÖVEGE MÁR NEM VÁLTOZHAT, A MELLÉKELT POLITIKAI NYILATKOZATBA SZÍVESEN BELEÍRJÁK MÉG, HOGY AZ EU JÓHISZEMŰEN FOG HOZZÁÁLLNI A BRITEK ÁLTAL VÁLLALT KÖTELEZETTSÉGEKHEZ, DE ENNÉL TÖBBET NEM AKARNAK ÉS NEM IS FOGNAK TENNI.


A hírek szerint az eddig udvarias, bizonyos mértékig empatikus stílus is megváltozott May-jel szemben, az Európai Tanács csütörtök esti megbeszélésén a 27-ek vezetőinek jelentős része ingerülten és értetlenkedve reagált a brit miniszterelnök szánalmas esdeklésére, amelyben May állítólag következetesen kerülte a konkrétumok megfogalmazását.

Úgy tűnik még ennél is van lejjebb

A kollektív megbolondulás örvénye egyre mélyebbre rántja a brit belpolitikát, kijózanodásnak semmi jele, éppen ellenkezőleg: a maradáspárti politikusok és aktivisták is belegabalyodtak az irracionalitás hínárjába. A népszavazás megismétlése, amit követelnek, túl azon, hogy politikai nonszensz, egyáltalán nem feltétlenül hozna „jó” eredményt, a közvélemény megosztottsága alig változott a Brexit kérdésében az elmúlt három évben. Erre is van gyógyszere Tony Blair volt miniszterelnöknek, aki régóta kampányol a megismételt népszavazás mellett, ezt a javaslatát most kiegészítette egy az EU felé(!) irányuló felhívással, mely szerint az EU-nak is meg kellene ígérnie olyan reformokat, amelyekkel vonzóbbá teheti magát a jelenleg kilépéspárti brit választók szemében…

Ez már tényleg egy klinikai pszichológiai értelemben definiálható tudatállapot, mellesleg mintha már hallottuk is volna ezt valahol. A szép emlékű, bárgyúságával történelmet író David Cameron fenyegette az EU-t azzal, hogy ha nem reformálja meg magát úgy, ahogy Nagy-Britannia óhajtja, akkor ő olyan népszavazást ír ki a kilépésről, hogy a fal adja a másikat. Az egész baj abból lett, hogy a nyomorult EU oktalanságában és tehetetlenségében nem ijedt meg eléggé őfelsége akkori kormányától, így aztán Cameron kiírta a kilépésről szóló népszavazást, amelyen ez a tehetséges, józan, birodalomépítő államférfi – logikusan – a maradás mellett kampányolt.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A jó ötletekből sosem elég

A maradás mellett kampányoló miniszterelnökökből eddig sem volt hiány, mint tudjuk, a hivatalban lévő is ilyen volt, és úgy látszik, mára tényleg ő maradt az egyetlen, aki érti a helyzetet, de ez persze nem változtat semmin. A jó ötletek meg csak úgy áradnak, a Sinn Fein vezetője a héten gondolta úgy, hogy mind May-nek, mind Leo Varadkar ír miniszterelnöknek elmondja, hogy szerinte ideje volna népszavazást tartani Észak-Írország Nagy-Britanniából való kiválásáról, és Írországhoz való csatlakozásáról, élve a Belfasti egyezmény adta lehetőséggel. Innovatív megoldási javaslat az ír-észak-ír határ kérdésre, ez vitathatatlan, hiszen ha az Ír-sziget északi csücske nem lenne Nagy-Britanna része, akkor a kilépési szerződés leginkább elfogadhatatlan passzusaira nem is lenne szükség, Little Britain sokkal könnyebben kiléphetne az EU-ból, mint ez a nagyobb változat. Hát még akkor milyen diadalmasan szelhetné a habokat az angol-wales-i mentőcsónak, ha az akadékoskodó skótokat is sikerülne ott felejteni az EU süllyedő hajóján!
Ám ne tréfálkozzunk a más baján, nézzük inkább, mit beszél mostanában a mindig bölcs és felelősségteljes Boris Johnson, és az aranyszájú, megfontolt Nigel Farage. Johnson néhány napja nyilatkoztatta ki, hogy szerinte a kilépési szerződés parlamenti elutasítása olyan erős fegyvert ad majd May kezébe, amit az EU nem hagyhat majd figyelmen kívül. Úgy látszik, nem jár össze a külügyminisztériumban a keze alá dolgozó volt kollégáival – vagy ugyanúgy nem ad a szavukra, ahogy külügyminiszterként sem alázta meg magát azzal, hogy a valósággal foglalkozzon.

De a nagy szavakból sem

Farage úr pedig továbbra is ott melegszik Strasbourg-ban, európai parlamenti képviselőként, megbecsüli magát, tiszteletdíjából és költségkeretéből remélhetőleg okosan félretesz, ami igen helyes, tekintettel arra, hogy pártja, a UKIP kissé megsemmisült az elmúlt években, folyamatosak a botrányok, lemondások, lemondatások, a Brexit sikersztoriként való értékesítésével is gondok vannak a politikai piacon, így nem csoda, hogy az idén májusi helyi önkormányzati választásokon a UKIP az addig országszerte birtokolt 126 helyi képviselői mandátum helyett már csak három (3) körzetben győzedelmeskedett – a 97,6%-os visszaesés egyetlen választás alatt tökéletesen illik a történelmi szituációhoz.


Farage pár hete gúnyosan gratulált Michel Barnier-nek, az EU Brexit főtárgyalójának, hogy nagyszerűen kipréselte a szuszt Nagy-Britanniából, nem is csinálhatta volna jobban, a héten pedig azt találta mondani, hogy May eheti eredménytelen beszélgetései az EU-s vezetőkkel jól demonstrálják a brit tárgyalási pozíciók teljes kudarcát.


Ezzel maradéktalanul egyet lehet érteni, valóban, ahogy korábban több alkalommal részleteztük, a tárgyalási pozícióval volt itt a gond, nevezetesen az, hogy nem volt, nem lehetett brit tárgyalási pozíció.


A KILÉPÉS AZ KILÉPÉS, TETSZETTEK VOLNA HÁROMIG, VAGY LEGALÁBB KETTŐIG ELSZÁMOLNI, MIELŐTT ÖSSZEHOZTÁK.

May szükségszerű bukása miatt a tory-k fő gondja az utódlás fegyelmezett végrehajtása lesz a következő hetekben, hónapokban, megelőzendő, hogy Jeremy Corbyn számára elérhető közelségbe kerüljenek az előrehozott választások. Ha valamiben, hát ebben alighanem teljes lesz az egyetértés a kormánypárti képviselők körében. Londonban ezzel együtt forró lesz a tél.

Forrás: Concordeblog.hu

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: