1,2 milliárd forintos tőkebefektetés a Navitasoftnál

A masszív nemzetközi jelenléttel rendelkező, energiapiacra szakosodott Navitasoft az európai megújuló energiapiac kis szereplői felé fordul. A Kék Bolygó Tőkealap milliárdos befektetését olyan felhőalapú megoldások fejlesztésére fordítják, amellyel minden energetikailag használható eszköz (pl. solar panel, elektromos autó töltők, hűtőházak) az energiapiachoz csatlakozhat, és a tulajdonosa számára pénzt termelhet. A vállalat nem titkolt célja a tőzsdére lépés előkészítése.

1,2 milliárd forintos tőkebefektetés a Navitasoftnál

A Navitasoft Zrt. immár 14 éve aktív szereplője a hazai és nemzetközi energiapiacnak. Energiakereskedelmi és energialogisztikai szoftvereiket 14 európai országban használják, olyan kulcsfontosságú cégek is, melyeken egy-egy ország energiaellátásának biztonsága múlik. Az ukrán háborúban is sikeresen üzemeltetik az Ukrenergo elszámolási rendszerét. A Budapesti Értéktőzsde a vállalatot az 50 legsikeresebb magyar vállalkozás közé választotta 2021-ben.

A vállalat eddig jellemzően nagy energiapiaci szereplők által finanszírozott projektek mentén fejlesztette szoftver termékeit. Az utóbbi években azonban tömegével jelennek meg kicsi szereplők solar panelekkel, szélturbinákkal vagy csak szabályozható fogyasztóként. „Ezeknek a kis szereplőknek kész szoftvermegoldásokra van szükségük, anyagi keretük nem alkalmas nagyformátumú fejlesztések finanszírozására. Azonban, ha a natív felhő alkalmazásokat ezeknek a kis termelők és/vagy fogyasztók számára elérhetővé tesszük, akkor bevonhatjuk őket akár a nemzetközi piaci körforgásba is. Az IoT (dolgok internetje) mintájára szeretnénk megteremteni a dolgok energiapiacát (Energy Market of Things-t – EMoT). Ennek finanszírozásához kerestünk befektetőt” – mondja Füzi Ákos, a Navitasoft vezérigazgatója.

Környezetvédelem, mint kapcsolódási pont

A Navitasoft legfontosabb célja az energiapiaci digitalizáció és a zöld energia terjedésének támogatása, mely azonos értékeken nyugszik a Kék Bolygó Tőkealap víz- és környezetvédelmi alapértékeivel. A befektetés biztosítja, hogy az energetikai üzleti szoftvermegoldások ne csak racionalizálják az informatikai folyamatokat és növeljék az üzleti működés hatékonyságát, hanem hozzájáruljanak a tiszta energiára való átálláshoz is. A Kék Bolygó Alapítvány egy magyar nonprofit szervezet, amely a környezettudatosság növelésére és a klímavédelemre törekszik Magyarországon és a határokon túl. A tény, hogy kiváló hálózattal rendelkeznek a környezetvédelmi szolgáltatási szektorban, nagy lehetőség a Navitasoft számára.

"A Navitasofttal együtt megváltoztatjuk a tiszta energiáról szóló beszélgetést. Szoftvermegoldásaik és szolgáltatásaik széles skálája már jóval több mint egy évtizede gyorsítja a digitalizációt az energiaszektorban. Most, hogy egyesítettük erőinket, pénzügyi és stratégiai rugalmasságukat is növelni tudják, ami biztosíthatja, hogy továbbra is iparágvezető megoldásokat nyújtsanak, miközben tovább lendíthetnek a fenntartható zöld jövő felé vezető átalakuláson. Nem is lehetnénk izgatottabbak a közös jövőképünk miatt, és nagyon várjuk már, hogy támogatni tudjuk a Navitasoft jövőbeli növekedését" – mondta el Dányi Gábor, a Kék Bolygó Tőkealap ügyvezető igazgatója.

A munkavállalók néha bizonytalanságot éreznek a jövőjükkel kapcsolatban, amikor egy új befektető megjelenik: aggódnak egy nagyobb átszervezés vagy akár egy esetleges elbocsátás miatt. Füzi Ákos fontosnak tartja kiemelni, hogy: „Többségi tulajdonos maradok. A vállalati kultúrát szeretnénk megtartani, és munkatársainknak kiteljesedési lehetőséget biztosítani arra, hogy Azure AWS technológiára alapozva saját tervezésű szoftvert vigyünk az európai tömegpiacra. Ennek érdekében bővítjük vállalkozásunkat olyan elkötelezett és tehetséges szakemberek felvételével, akik osztoznak elképzeléseinkben.”

A tőkebevonás 3 lépésben valósul meg, az első, 400 millió forintos beruházási fázisát a felek 2022. március 20-án lezárták. A Navitasoft Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a tranzakció végére az alapító és a dolgozók mellett a Kék Bolygó Tőkealap közel 25%-os részesedést szerez majd.

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás: