2025-ben összeomlik a magyar nyugdíjrendszer - ezért nyugdíjreform jön!

Számos javaslat és ötlet fogalmazódott meg a MABISZ és a Pénztárszövetség szakértőiben, hogy a magyar nyugdíjrendszer régóta esedékes, és 2025-ig véghezvinni tervezett reformja időben megvalósulhasson. Miért beszélnek a szakemberek a nyugdíj összeomlásról? Milyen megoldási javaslatok vannak és ez hogyan érinti a nyugdíjasokat?

2025-ben összeomlik a magyar nyugdíjrendszer - ezért nyugdíjreform jön!

Farkas András nyugdíjguru szerint egy teljesen új megközelítés kell, Süle-Szigeti Bulcsú pedig úgy fogalmazott a Pénzcentrumnak, hogy a reformnak fel kell számolnia a jelenleg tapasztalható egyenlőtlenségeket.

Milyen lesz az új nyugdíjrendszer, ami a tervek szerint két év múlva már életbe is lép?

Egy sor javaslatot tett le a Gazdaságfejlesztési Minisztérium asztalára nemrégiben a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Pénztárszövetség a nyugdíjrendszer reformjával kapcsolatban. Mint a Portfolio.hu írta, az öngondoskodási piac résztvevői azért is látták elérkezettnek az időt erről egyeztetéseket kezdeményezni, mert az új nyugdíjrendszer bevezetéséig - amely elkerülhetetlen - már két teljes év sincs hátra.

Egy megoldás: a lengyel út

A javaslatok között szerepel "a lengyel módszer", az állami támogatások valorizációja, az szja-visszatérítés sávossá alakítása, felturbózott nyugdíjkötvény és lakossági állampapírok, az értékesítési csatornák szélesítése és életjáradék-szerű kifizetése is.

A Pénzcentrum szakértőket kérdezett arról, ők melyik típust támogatnák, melyik lenne a legjobb ráncfelvarrás a magyarországi nyugdíjrendszernek?

Miért van erre szükség?

nyugdíjrendszer 2025

A magyar nyugdíjrendszer, ha nem is két vagy öt év múlva, de belátható időn belül olyan súlyos finanszírozási gondokkal nézhet szembe, amely fenntarthatatlanná teszi. Ezzel tisztában van a kormányzat is, éppen ezért a jelenlegi gazdaságpolitika egyik fontos feladata, hogy 2025-ben új rendszert vezessen be.

A Pénztárszövetség és az öngondoskodási piac szereplői több javaslatot is a kormány elé tárnak, emellett tudjuk azt is, hogy még ez év végéig elkészül az a nemzetközi tanulmány, amely alapján a kormány és a gazdasági vezetők további ötletekkel állnak elő - vagyis papíron lesz idp megvitatni, mi lenne a legjobb a magyar időőseknek és azoknak is, akik csak akár tíz vagy tizenöt év múlva lesznek olyanok, akik nyugdíjra jogosultak.

Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője a Pénzcentrumnak azt mondta: a rendszer valóban komoly reformra szorul, így nem lehet elég korán elkezdeni az erről való egyeztetéseket.

NYUGDÍJ KALKULÁTORUNK IDE KATTINTVA

nyugdíjak reformja 2025

Megfontolandónak tartok minden olyan javaslatot, amely a magyar nyugdíjrendszer erősebb és hatékonyabb feltőkésítését célozza. Jelenleg sajnos Európa sereghajtói közé tartozunk a nyugdíjcélra felhalmozott megtakarítások mennyiségét illetően: az EU-átlag GDP-arányosan 38%-ra tehető, míg hazánkban ugyanez alig 5%.

A lemaradásunk fő oka, hogy gyakorlatilag hiányzik a nyugdíjrendszerünkből a második pillér, mindössze az első pillér (folyó finanszírozású állami nyugdíj) és a harmadik pillér (önkéntes megtakarítások) léteznek. Ezen a téren nagy szükség lenne az előrelépésre, de kérdés, hogy a 2011-es magánnyugdíjpénztári átalakítás után van-e reális lehetőség arra, hogy ismét létrejöjjön egy államilag szervezett, a foglalkoztatókra is alapozó második nyugdíjpénztári pillér - fogalmazott a szakértő.

Farkas András nyugdíjgurunak ugyanakkor konkrét javaslata is van: mint fogalmazott, egy olyan rendszerre lenne szerinte szükség, amelybe a munkáltatók is komolyabban beszállnak.

magyar nyugdíjrendszer

A magyar nyugdíjrendszerben jelenleg ismeretlen fogalom az úgynevezett foglalkoztatói nyugdíjpillér, vagyis az öngondoskodásnak az a válfaja, amikor a munkáltató segít a magánnyugdíjpénztári befizetésekkel. Ez azt jelenti, hogy a tagsági díjhoz bizonyos mértékű támogatást ad, ezzel ösztönözve a dolgozókat arra, hogy maguk is fizessenek az öngondoskodásra.

Hazánkban jelenleg csaknem a dolgozók hatvan százaléka nem költ erre, ami nagy bajokat hozhat még, ha majd elérik a nyugdíjaskort, és az államilag folyósított összeget ki szeretnék egészíteni - mondta el a Pénzcentrumnak Dr. Farkas András. Azt is hozzátette, hogy a müdszernek számos előnye származna, többek között sokkal kevesebb terhet róna a költségvetésre.

Ez a módszer azért is lenne jó a kormánynak is, mert ebben az esetben a nyugdíjkompenzáció egy forintjába sem, hiszen az öngondoskodással és a munkáltatói segítséggel elégséges összeget tehetnek félre a dolgozók.

Ha a nyugdíjpénztári megtakarítás után sem kellene fizetni a jelenleg 13 százalékos szociális hozzájárulást, az is motiváltabb öngondoskodást eredményezhetne. Ami biztos: 2025-ig el kell készülnie az új rendszernek, mert a jelenlegivel az a helyzet, hogy akár másfél évtizeden belül komoly finanszírozási gondok léphetnek fel - mondta erről Farkas András.

a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása

Most jön csak a neheze

Süle-Szigeti Bulcsú bővebben is kitért arra, hogy a kormány megrendelésére valakik, valahol már dolgoznak egy átfogó tanulmányon, amiből a tervek szerint több alapötlet is lehet a két évvel kséőbb induló reformmal kapcsolatban. A baj az, hogy erről most még semmit sem tudni.

A mostani nyilvános szakértői gondolkodás apropója, hogy a magyar kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve értelmében 2025. márciusig bezárólag életbe kell léptetni bizonyos nyugdíjreformokat.

A vállalt nyugdíjreformok célkitűzései, hogy javítsák a rendszer fenntarthatóságát, illetve kezeljék a jövedelmi egyenlőtlenségeket. A reformok bevezetését megelőzi egy független nemzetközi szakértői jelentés elkészítése, amelyet 2023. december 31-ig hoznak majd nyilvánosságra – erről a jelentésről egyelőre nem tudunk többet - közölte válaszában a Bankmonitor szakértője.

Emellett fontosnak tartotta megemlíteni azt is: rettegnie azért senkinek sem kell attól, hogy 2025 közepétől egy forint nyugdíjat sem kap - de hogy a rendszer alapos reformra szorul, ahhoz nem férhet kétség.

magyar nyugdíjrendszer összeomlása

Hirtelen összeomlás nem fenyeget, de lassú korhadás annál inkább. Azt látjuk a demográfiai folyamatokon, hogy vészesen öregedik a magyar társadalom, azaz egyre kevesebb aktív korú polgár jut egyre több idősre. Ilyen körülmények között előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek bizonyos egyensúlyjavító kormányzati intézkedések.

A fenntarthatóság mellett természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, mert a nyugdíjrendszer jelenlegi működése komoly társadalmi egyenlőtlenségeket és más problémákat is eredményez - tette hozzá Süle-Szigeti Bulcsú.

Kapcsolódó hírek:

Nyugdíjak utalási időpontja 2024-ben

Nyugdíj korhatár 2024 nők és férfiak

Nők 40 nyugdíja 2024

Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában

Az Audi Hungaria Zrt. győri üzemében elindult a spanyol Cupra márka Terramar modelljének sorozatgyártása pénteken.
2024. 09. 20. 22:00
Megosztás:

AI-kriptovaluták a csúcsra törnek? Okok, amiért az AI-alapú kriptovaluták, köztük a FET és az INJ készen állnak a fellendülésre a Q4-ben

Az AI-alapú kriptovaluták készen állnak a kitörésre az év utolsó negyedévében. A piaci elemzők lelkesedéssel beszélnek a digitális érmék, mint a FET és az INJ várható nyereségéről. Vajon ezek az AI-vezérelt tokenek hatalmas megtérülést hozhatnak? Merülj el a várt fellendülés mögött álló kulcstényezőkben, és tudd meg, mely érmékre érdemes figyelniük a befektetőknek.
2024. 09. 20. 21:00
Megosztás:

Családbarát védjegyet kapott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemcsak szakmai tevékenységével védi a családokat, hanem családbarát munkahelyként is működik, ezt ismerte el a Családbarát Magyarország Központ azzal, hogy odaítélte a Családbarát Hely Tanúsító Védjegyet, amit a hivatal két évig használhat - közölte a GVH pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 20. 20:00
Megosztás:

BTC, ETH, SOL árfolyam előrejelzés: Egy erősebb versenytárs várhatóan 0,03 dollárról akár 100 000 dollárig emelkedhet 2024 végére

Egy eddig a háttérben maradó versenyző a kriptovilágban elképesztő növekedést érhet el, néhány centes árfolyamról indulva az egészen megdöbbentő 100 000 dollárig 2024 végére. Miközben a piac már most is pezseg a BTC, ETH és SOL által keltett hullámok miatt, a spekulációk egyre csak szaporodnak. Ez a cikk azt vizsgálja meg, hogy bizonyos kriptovaluták robbanásszerű növekedése hogyan alakulhat a közeljövőben.
2024. 09. 20. 19:00
Megosztás:

Ártéri ingatlan hitelfedezetként?

A bankok általában óvatosan kezelik az ártéren elhelyezkedő ingatlanokat, valamint a biztosítási lehetőségek korlátozottsága is gátat szabhat a hitelnyújtásnak. A money.hu szakértője összefoglalja, mire számíthatnak azok, akik vízparton, folyó közvetlen közelében szeretnének ingatlant vásárolni, milyen, a szokványostól eltérő feltételek mellett fogadnak el a bankok ártéri ingatlanokat fedezetként.
2024. 09. 20. 18:30
Megosztás:

Szabó Barnabás a VELUX Cégcsoport új üzemeltetésért és ellátásért felelős vezérigazgató-helyettese

Új üzemeltetési és ellátási vezérigazgató-helyettest nevezett ki a VELUX Cégcsoport: Szabó Barnabás 2024. szeptember 1-jétől felel a terület irányításáért és fejlesztéséért annak érdekében, hogy fenntartsák a vállalat versenyképességét, értéket teremtsenek partnereik és ügyfeleik számára, valamint teljesítsék a VELUX Cégcsoport fenntarthatósági célkitűzéseit. A kinevezés mellett Barnabás a VELUX Cégcsoport Vezetői Testületének tagjává is vált.
2024. 09. 20. 18:00
Megosztás:

A fiatalabb generáció tudatosabb, a 60 év felettiek viszont eladósodtak

Alaposabban mérlegelik a fiatalok a banki hitel felvételét mint 5 évvel ezelőtt, a 60 év felettiek esetében viszont nagy mértékben emelkedett a tartozások aránya – derül ki az EOS Csoport kutatásából.
2024. 09. 20. 17:30
Megosztás:

Visszatért Magyarországra a 9. Turkish Airlines World Golf Cup, a világ legjelentősebb vállalati golfversenye

Budapest bajnoka képviseli Magyarországot a Turkish Airlines World Golf Cup világdöntőjében.
2024. 09. 20. 17:00
Megosztás:

Új csúcsok a tőzsdéken, miért olcsók a bankrészvények?

Tegnap a DAX, az S&P500 és a Dow Jones is új csúcsra emelkedett. Habár a Nasdaq emelkedése volt a legnagyobb ezek közül (2,5 százalékos felértékelődéssel), valójában még mindig kb. 4 százalékkal a júliusban elért történelmi csúcs alatt tartózkodik.
2024. 09. 20. 16:30
Megosztás:

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a nézelődők okozzák a legtöbb gondot

Lefelé halad a Dunán az árhullám, a legnagyobb gondot a nézelődők okozzák, akik hátráltatják a munkát, veszélyeztetik a töltéseket - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken napközben az MTI-vel.
2024. 09. 20. 16:00
Megosztás:

4iG 20 éve a Tőzsdén

Tőzsdei jelenlétének 20 éves évfordulója alkalmából ünnepélyes csengetéssel indította a mai kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén a 4iG Nyrt. Az 1995-ben alapított, magyar többségi tulajdonban lévő vállalat Magyarország és a nyugat-balkáni régió egyik meghatározó informatikai és távközlési szolgáltatója, amely a jövő technológiái iránti elkötelezettségéről ismert. A társaság jelentős tőkepiaci eredményei révén egyúttal a BUX index jelentős súllyal bíró kibocsátója, amely a Prémium kategóriában van jelen.
2024. 09. 20. 15:30
Megosztás:

640 köbméter homok, 145 ezer homokzsák – megtettük, amit a Római védelmében meg lehetett tenni

A Duna vízszintje Óbudán csütörtök éjszaka várhatóan eléri a 8 méteres vízállást. A Római-parti árvízi védekezéshez estig felhasználtunk, kiadtunk 640 köbméter homokot, 145 ezer homokzsákot. A Rómain elvégezhető, a tulajdonosok által kért feladatokat elláttuk. A hullámtérbe mostantól kezdve önkénteseket biztonsági okokból már nem hívunk, nem fogadunk. Hálásan köszönjük a védekezésben segítő több száz önkéntes önzetlen munkáját!
2024. 09. 20. 15:00
Megosztás:

Csalódást okozott a FedEx

A logisztikai vállalat tegnap tőzsdezárás után számolt be 2025-ös üzleti évének első negyedéves eredményeiről.
2024. 09. 20. 14:30
Megosztás:

Szárnyal az arany árfolyama a kamatvágás után

Az arany árfolyama 2.600 dollár fölé ugrott, mivel a Fed kamatvágása nyomán a pénzügyi befektetők vásárolták a nemesfémet.
2024. 09. 20. 14:00
Megosztás:

OTP: Az NGM újra csökkentené a THM-et

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott megbeszélésén négy pontban kérte a bankok együttműködését.
2024. 09. 20. 13:30
Megosztás:

A legfontosabb tudnivalók a teherautó-abroncsok használatához

Amikor abroncsokról esik szó, a legtöbben a személyautók abroncsaira gondolunk, pedig a teherautók abroncsainak biztonsága, állapota, és karbantartása legalább ennyire fontos.
2024. 09. 20. 13:00
Megosztás:

Húszezer hamis játékot talált a NAV

Közel húszezer hamis játékot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti játékbolt titkos raktárában - tájékoztatta a NAV pénteken az MTI-t.
2024. 09. 20. 12:30
Megosztás:

Kínai hackerek több ezer okoskészüléket törtek fel

Kínai hackerek egy globális akció részeként több mint 2700 okoskészüléket törtek fel Hollandiában - közölt a holland kiberbiztonsági központ (NCSC) az amerikai és a brit hatóságok figyelmeztetését követően.
2024. 09. 20. 12:00
Megosztás:

Mi a helyzet a koronavírussal?

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.
2024. 09. 20. 11:30
Megosztás:

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Erős és egyelőre nehezen teljesíthető kérést fogalmazott meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankok felé az 5 százalékos lakáshitel THM-plafon bevezetésére. Nagy kérdés, hogy mi lesz a piac reakciója, de Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a részleges alkalmazkodás egész biztosan megtörténik és már ez is önmagában jelentős forgalmat és az új lakások építésének indulását hozhatja magával.
2024. 09. 20. 11:00
Megosztás: