A borbírálás szédítően nehéz mesterség
A szőlőlevek kierjedt ízei közötti gyakran csak  árnyalati különbségek felismeréséhez nem elég a velünk született  adottság, a biztos meghatározás állandó gyakorlást, memorizálást  igényel, és valójában megerőltető koncentrált agymunka eredménye -  mondja az MTI-Pressnek a végezettsége szerint kertészmérnök, borász,  élelmiszerminősítő szakmérnök. - Tévedni nem lehet, mert a versenyeken a  szervezők ízpróbát tartanak. A minták közé más számmal megjelölt azonos  borokat rejtenek el, és aki ezen a csalafinta megméretésen elbukik, azt  többet nem hívják meg a zsűribe. 
    
Eláztatta a szakma hitelét is 
    
Szavaiból  kiderül, hogy a rendezvényenként 30-40 féle bor kóstolgatása,  szagolgatása közben józannak sem mindig könnyű megmaradni. Volt olyan  eset, hogy egy bolgár borguru valamelyik nemzetközi versenyen a minták  ízlelgetése következtében akaratlanul is felöntött a garatra, évekre  eláztatva a szakmai hitelét is.
    
Sokszor maga a világversenyekre  való utazás is számtalan nem várt eseményt tartogat. Évekkel ezelőtt  valamelyik kanadai nemzetközi borversenyre tartva a bőröndjében  szállított, ajándéknak szánt Tokaji aszú üvege összetört a repülőtéren -  említi meg Sárkány Péter. A bor illatával átitatódott öltöny miatt  mégsem kellett szégyenkeznie, ellenkezőleg, hirtelen meglepő érdeklődést  váltott ki a vendéget kísérő hostess hölgyekből. - Akkor értettem meg,  hogy az első randevún szó szerint szédületes sikert arathat az a férfiú,  akit tokaji aszú illata leng körül - hívja fel a figyelmet az udvarlás  újonnan felfedezett fortélyára a borszakértő. (Erre a franciák is  rájöttek, már készülnek nemes borok illatát hordozó rafinált parfümök.)
    
A  magyar borokról szólva Sárkány Péter aláhúzza, hogy nemzetközi  összehasonlításban 22 borvidékünk sokféle szőlőfajtájával egyedülállóak  vagyunk Európában, nem véletlenül nyernek gyakran díjakat a hazai borok. Feltűnően jó eredményeket érnek el vörös boraink. A  villányiak után mára szorosan felzárkóztak a szekszárdi, az egri és a  soproni vörös borok. Vannak nagyon jó, telt, illat- és zamatdús fehér  boraink is, de a termelők kishitűsége miatt kevesebb ilyen mintákat  neveznek be a világversenyekre, így az éremeső egyelőre várat magára -  magyarázza. 
    
Túl szigorú az ivásra vonatkozó közlekedési előírás 
    
Megítélése  szerint a borpiacon a magyar italok azért nem kapnak nagyobb figyelmet,  mert fajtánként viszonylag kis mennyiségben kerülnek a kereskedőkhöz.  Ezért például az óriás áruházláncok legfeljebb csak a választék  színesítésére szánják a hazai címkézésű palackokat, a futottak még  kategóriába sorolják a tokaji borokat is. - Azt a világhírű tokajit,  amelyet már a középkorban is nagy fahordókban, ökrös szekerekkel  szállítottak az európai fejedelmek udvarába. Kihörpintve kupáját XIV.  Lajos állapította meg a nedűről: "A királyok bora, a borok királya!" -  jegyzi meg a szakértő. 
    
A hazai adottságokat a borturizmus  fellendítésével lehetne igazán jól kihasználni, amikor a pincékben  kortyolgatja el a vendég a sok finomságot. 
    
Sárkány Péter úgy  látja, hogy ennek az idegenforgalmi ágnak a kivirágzását akadályozza  egyebek mellett az ivásra vonatkozó túl szigorú közlekedési előírás.  Amíg más országokban néhány pohár bor felhajtása megengedett, addig  nálunk ez tilos, és ez gyakran elriasztja a külföldi vendéget. 
Pedig az alkohol kis mennyiségben nem tompítja el a volán mögé ülő  vezető figyelmét, a reflexeket sem lassítja. Élettani szempontból a  másnapos állapot, a "macskajaj" az igazán veszélyes, amikor az alkohol a  szervezet májában acetaldehidre bomlik. A vegyület méreg, károsítja az  idegrendszert, fejfájást, rosszul létet okoz. Aki ilyen dekoncentrált  állapotban ül a volán mögé, az könnyen okozhat balesetet - a  KRESZ-szabályok viszont nem tiltják. Ésszerűbb lenne a nyugat-európai  országok közlekedési normáit követni - állítja az okleveles borbíráló.
    
Értéktelen hulladékból fiatalító szer    
    
Sárkány  Péter nevéhez több találmány is fűződik, a szocializmus éveiben például  a Márka üdítő ital család egyik kifejlesztője volt. Az ital külföldön  is érdeklődést keltett, fellendülhetett volna a gyártás, ám a politikai  vezetés gáncsot vetett a nemzetközi piacra lépésnek, arra hivatkozva,  hogy a szocialista egyenlőség elvét sértené, ha egyesek nagy mértékben  meggazdagodnának. 
    
Az arany fokozatú Kiváló Feltaláló címmel  büszkélkedő mérnök legutóbb a szőlőmag hasznosítására kidolgozott  táplálékkiegészítő előállításában vett részt. - A különleges eljárással  finom porrá őrölt mag jóvoltából annyi antioxidáns,  szabadgyök-semlegesítő polifenol, esszenciális zsírsav, nyomelem juthat a  szervezetbe, amennyihez napi 2,5 liternyi vörösbort kellene meginni -  hivatkozik a mérési eredményekre a szakember. 
    
Tájékoztatása szerint a Viniseera nevű fiatalító szőlőmagliszt iránt Szlovéniából és Kanadából is érdeklődnek. Ha az export megindul, a korábban elégetett, a bor előállításánál csak értéktelen hulladékként felhalmozódó szőlőmag akár évi több száz millió forintnyi bevételt hozhat.
Az okleveles borbírálót felkérték, hogy  vegyen részt ősszel a Nyugat-Alpokban, Aostában sorra kerülő egyedülálló  nemzetközi borversenyen. A megméretésen kizárólag 300-1500 méter  magasban termő szőlők levéből készült italok vetélkedhetnek. A magyar  szakértő szavai szerint a meredek lejtőkre telepített tőkékhez a  hozzáférés szinte alpinistáktól elvárt ügyesség szükséges. (Tokaj  hegyalján, a Szent-György hegyen legfeljebb 300 méter magasan sorakoznak  a szőlők.) Annak  idején a világon végigsöprő   filoxérajárvány elkerülte ezeket a  magasban termő szőlőket, ennek   köszönhetően most őshonos fajtákból  készült, savanykás ízű   borkülönlegességek közül kell majd kiválasztani  a díjazásra  érdemeseket.   Az efféle döntés a legmagasabb fokú szakmai  kihívás -  szögezte le Sárkány Péter. (MTI)