A járvány hátrányos hatást gyakorolt a nőkre nézve

Az Európai Bizottság pénteken közzétett, a nemek Európai Unión belüli egyenlőségéről szóló éves jelentése szerint a koronavírus-járvány jelentősen súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén, és visszavetette az elmúlt évek előrehaladását e téren.

A brüsszeli testület elemzése kiemeli, hogy az uniós tagállamokban, különösen Franciaországban, Litvániában, Írországban és Spanyolországban megugrott a kapcsolati erőszak eseteire vonatkozó rendőrségi bejelentések száma. A járvány a nők munkaerőpiaci helyzetét is jelentősen rontotta: 2020 második és harmadik negyedéve között a nők foglalkoztatási rátája csupán 0,8 százalékkal nőtt, míg a férfiaké 1,4 százalékkal. A járványt lassítani hivatott korlátozások negatív hatással voltak a fizetetlen gondozási tevékenységekre, melyeket főként nők látnak el.
   
A jelentés arra is rávilágít, hogy miközben a járvány elleni küzdelem frontvonalában - az egészségügyi és szociális ellátásban - dolgozók mintegy 86 százaléka nő, addig nemzeti szinten szembetűnően alacsony a pandémia kezelésére vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben jelen lévő nők aránya.
   
Az Európai Bizottság pontosan egy évvel ezelőtt fogadta el a nemi egyenlőségről szóló uniós stratégiát, amely 2020 és 2025 között meghatározza a legfontosabb intézkedéseket, és kötelezettségvállalásokat annak biztosítására, hogy valamennyi uniós és tagállami szakpolitikai területen érvényesüljenek a nemek közötti egyenlőség szempontjai. Annak érdekében, hogy a 27 tagállamban jobban nyomon lehessen követni az elért haladást, a testület pénteken elindította a nemi esélyegyenlőségi stratégia nyomonkövetési portálját.

Hozzászólások

Működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe

Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.
2021. 04. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit spóroltak a németek a válság évében

A németek a tavalyi válságévben 1250-1750 euróval kevesebbet költöttek az előző évinél. A polgárok elsősorban a szolgáltatások igénybe vételében fogták vissza kiadásaikat a kölni IW gazdaságkutató intézet keddi jelentése szerint.
2021. 04. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaország túl van a járvány tetőzésén

Franciaország túl van a koronavírus-járvány újabb hullámának tetőzésén, de a kormány még korainak tartaná a korlátozások enyhítését.
2021. 04. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hollandiában újabb lazítások lépnek életbe

Hollandiában jövő szerdától kezdve a kormány lazítja a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott korlátozó intézkedéseket, egyebek között megszűnik a három hónapja érvényben lévő kijárási tilalom, és megnyitnak a vendéglátóipari egységek teraszai is.
2021. 04. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem túl népszerű az oltás a szlovén érettségizők körében

Szlovéniában az érettségiző diákoknak mindössze a 17 százaléka kérte a koronavírus elleni oltást - közölte a helyi sajtó kedden.
2021. 04. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a munkanélküliek száma Romániában

Tavaly 5 százalék volt Romániában a munkanélküliségi ráta az előző évi 3,9 százalék után - közölte a román országos statisztikai intézet kedden.
2021. 04. 21. 00:01
Megosztás:
Hozzászólások:

155 milliós támogatást kap Ukrajna az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok 155 millió dollár kiegészítő fejlesztési támogatást nyújt Ukrajnának nemzetközi fejlesztési hivatalán, a USAID-en keresztül egyebek mellett a demokrácia fejlesztésére és az orosz agresszióval szembeni ellenlépésekre - közölte a Jevropejszka Pravda hírportál szerint Washington kijevi nagykövetsége kedden.
2021. 04. 20. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megemelik a beruházási támogatások keretösszegét Ausztriában

Ausztriában 3 milliárdról 5 milliárd euróra emelik a beruházási támogatások keretösszegét - jelentette be Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter kedden, a kormányülést követő sajtótájékoztatón.
2021. 04. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlik a járványhelyzet Moszkvában

Romlott az elmúlt két-három hétben a koronavírus-járványhelyzet az orosz fővárosban - közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.
2021. 04. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rosszabbodott a járványhelyzet Ukrajnában

Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, csaknem kilencezer új beteget jegyeztek fel, ami mintegy két és fél ezerrel több a megelőző napinál, a halálos áldozatok száma is több mint 150-nel haladta meg a vasárnapit.
2021. 04. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai részvénypiacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2021. 04. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedtek a termelői árak Németországban

Az energiaárak és a szén-dioxid-adó miatt márciusban több mint kilenc éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak Németországban - jelentette kedden a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
2021. 04. 20. 10:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyitottak az európai tőzsdék

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 04. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EU további 57 millió euróval segíti Etiópiát

Az Európai Unió további 57 millió euróval segíti a legkiszolgáltatott helyzetben lévőket Etiópiában, köztük azokat, akik a tigréi konfliktus miatt szorulnak rá a humanitárius segítségnyújtásra - jelentette be hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
2021. 04. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhébbek lehetnek az új járványügyi szabályok Németországban

A szövetségi kormány javaslatainál kevésbé szigorú előírásokkal egészíthetik ki Németországban az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványának megfékezését szolgáló szabályokat a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióinak hétfőn kötött megállapodása révén.
2021. 04. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Vizsgálatot indít a madridi III. Károly egészségügyi kutatóintézet a koronavírus elleni két különböző típusú vakcina oltási kombinálhatóságának felmérésére - jelentette be Raquel Yotti, az intézmény igazgatója hétfőn.
2021. 04. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az euróövezet építőipari termelése februárban

Februárban csökkent az euróövezet építőipari termelése az előző havihoz képest, és ezzel kilenc hónapja a legnagyobb elmaradásba került az egy évvel korábbihoz viszonyítva az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői jelentése alapján.
2021. 04. 20. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország továbbra is válaszolni fog az Egyesült Államok szankcióira

Oroszország továbbra is válaszolni fog az Egyesült Államok szankcióira a kölcsönösség elve alapján - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.
2021. 04. 20. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vlagyimir Putyin részt vesz a klímacsúcson

Részt vesz Vlagyimir Putyin orosz elnök a csütörtökön videokonferencia formájában megtartandó klíma-csúcsértekezleten - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
2021. 04. 20. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Olaszországban a lakosság negyedét beoltották

Több mint 15 millióan kapták már meg a koronavírus elleni első vakcinadózist Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint, miközben a Szputnyik V-vel oltó San Marino Köztársaságban az utóbbi 24 óra alatt egyetlen új beteget sem regisztráltak.
2021. 04. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: