Az Európai Befektetési Alap és az OXO Csoport közös kockázatitőke alapot indít kelet-közép-európai startupok támogatására

A régió egyik vezető kockázatitőke-piaci szereplője, az OXO Csoport az InnovFin Business Angels program keretében megállapodást írt alá az Európai Befektetési Alappal (European Investment Fund továbbiakban: EIF) egy közép-kelet európai startupokra specializálódott technológiai alap felállításáról.

Az Európai Befektetési Alap és az OXO Csoport közös kockázatitőke alapot indít kelet-közép-európai startupok támogatására

Az 50 millió eurós méretre tervezett OXO CEE Angel Fund (Alap) indulása 2017 őszén várható, amely átlagosan 3 millió eurós tőkejuttatást kínál innovatív, korai fázisú technológiai vállalkozások számára. Az OXO CEE Angel Fundot a Horizont 2020 program által támogatott „InnovFin – Uniós Finanszírozás Innovátoroknak” kezdeményezés, az EU Kutatási és Innovációs Programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap segíti.


Az OXO csoport 2014-es indulása óta eddig már 40 céget vont be akcelerátor programjába és 20 céget juttatott befektetéshez. Kezelése alá tartozik a magyar angyal-befektetői piac több kulcsszereplőjét tömörítő Power Angels angyalbefektetői társaság. 2016-ban a Power Angels 8 korai fázisú technológiai cégbe fektetett be, és idén további 8-12, átlagosan 150 ezer eurós összegű befektetési tranzakciót tervez zárni.


Az OXO csoport és az EIF együttműködése Kelet-Közép Európa erősödő helyét jelzi a globális startup térképen. “A régióban szerzett tapasztalataink és az EIF ambiciózus, új európai vállalkozások támogatása iránti elkötelezettsége egy olyan partnerséget hozott létre, amely világszínvonalú innovációt teremthet és a vállalkozók egy új generációját segítheti a sikerhez” – mondta Oszkó Péter, az OXO csoport alapítója.


A megállapodással kapcsolatban Pier Luigi Gilibert, az EIF vezérigazgatója elmondta: “Megtiszteltetés számunkra, hogy az InnovFin Business Angels program új fejezetét nyithatjuk meg az OXO csoporttal partnerségben, amely Közép-Európa egyik fő kockázatitőke befektetőjeként és startup akcelerátoraként tevékenykedik. Ez az együttműködés egyértelműen hozzájárul az európai kockázati tőke és startup ökoszisztéma megerősítéséhez, és mi büszkén támogatjuk ezt az kezdeményezést.”


Az OXO CEE Angel Fund alapkezelője az OXO Asset Management sarl, befektetési tanácsadója pedig a budapesti székhelyű OXO Ventures Zrt. Emellett, az OXO csoport akcelerátor tagja, az OXO Labs aktívan közreműködik majd az Alap portfóliójának kialakításában és kezelésében. Az új Alap további sajátossága, hogy kiterjedt partnerséget alakított ki a régió angyalbefektetőivel, akikkel közös befektetéseket is tervez. Ezenfelül, az EIF mellett tapasztalt üzleti angyalok és közép-kelet-európai intézményi magánbefektetők alkotják az Alap befektetői körét. Az Alap mindezeken keresztül unikális lehetőséget kínál potenciális portfolió cégeinek, azzal, hogy azok a tőkeforráson túl stratégiai előnyre tehetnek szert az angyalbefektetők üzleti tapasztalataiból és kiterjedt kapcsolatrendszeréből is.

 

Az OXO Csoport kiemelkedő startup-befektetései közé tartozik az AeroGlass, amely a közelmúltban felkerült a TOP 100 Most Distruptive Companies listájára, és a következő körös finanszírozását a luxemburgi Howzat Partners biztosította. A portfólióba tartozik a Commsignia, amely önvezető autók fejlesztésében a legnagyobb globális gyártókkal dolgozik, valamint a cseh Credo Ventures portfóliójában is szerepel. Az ígéretes startupok közé tartozik az okos design eszközök fejlesztésével foglalkozó és sikeres közösségi finanszírozási kampányt is maga mögött tudó, valamint az amerikai piacon aktívan értékesítő Liber8Tech, amely jelenleg zárja következő körös kockázatitőke-befektetési körét. A humán erőforrás menedzsment területén piacvezető megoldásokat kínáló Indivizo, illetve az AdTech és Big Data területén sikeresen működő SpringTab is része az OXO Csoport rendkívül ígéretes befektetési portfoliójának.


Az OXO Csoport


Az OXO csoport startup akcelerációt, seed, angyal- és kockázatitőke-finanszírozást is nyújt a kelet-közép-európai régióban. A csoport alapítója és ügyvezető partnere Oszkó Péter. Az új régiós kockázatitőke-üzletág partnerei: Szilágyi Timea, Fabricius Ferke János és Halász Iván. A csoport projektenként maximum 150 ezer eurós seed finanszírozást, valamint 200 ezer eurótól legfeljebb 5 millió euróig terjedő Series A körös kockázatitőke-finanszírozást kínál korai fázisú technológiai vállalatoknak B2B és B2C szoftver/hardver fejlesztésekben.


Az Európai Befektetési Alap


Az Európai Befektetési Alap (European Investment Fund) az Európai Beruházási Bank csoport tagja. Fő feladata, hogy segítse forráshoz jutni az európai mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Az EIF olyan kockázati, növekedési tőkét, garanciákat és mikrofinanszírozási eszközöket tervez és fejleszt, amelyek kifejezetten ezt a piaci szegmenst célozzák. Az EIF ebben a szerepében előmozdítja az EU célkitűzéseit, támogatva az innovációt, a kutatást és fejlesztést, a vállalkozói vénát, a növekedést és a foglalkoztatást. További információ az EIF munkájáról itt olvasható.


Az európai beruházási terv


Az európai beruházási terv, más néven Juncker-terv, az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása. Középpontjában a beruházások ösztönzése és az azon keresztül megvalósuló munkahelyteremtés és növekedés áll. Mindezt az új és meglévő pénzügyi források hatékonyabb felhasználásával, a beruházások akadályainak felszámolásával, az átláthatóság biztosításával és a beruházásokkal kapcsolatos technikai segítségnyújtással kívánja megvalósítani.

A Juncker-terv központi pillére az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Az Alap garanciát vállal induló veszteségekre, amely lehetővé teszi az Európai Beruházási Bank számára, hogy több, gyakran kockázatosabb projektbe fektessen be. Az ESBA máris jelentős eredményeket tud felmutatni, a keretében történő finanszírozásra eddig jóváhagyott tervek és megállapodások várhatóan több mint 209 milliárd euró értékű beruházást indítanak el, és mintegy 427 ezer kkv-t támogatnak mind a 28 tagállamban.

Az InnovFin kkv-garanciakeret


Az InnovFin kkv-garanciakeret a
Horizont 2020 program által támogatott InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” kezdeményezés része, az uniós pénzügyi eszközök és tanácsadói szolgáltatások új generációja. A Horizont 2020 az EU kutatási és fejlesztési programja, amelynek célja, hogy az innovatív vállalkozások könnyebben jussanak finanszírozáshoz. 

Az InnovFin kkv-garanciakeret több, elsősorban korai szakaszban lévő részvénytermékből áll. A termékek célja, hogy javítsák a kockázati finanszírozáshoz való hozzáférést a korai fázisú kutatás és innováció vezérelt kkv-k és a közepesen feltőkésített vállalkozások számára. Mindez többnyire olyan korai fázisú kockázatitőke-alapok támogatásával történik, amelyek túlnyomórészt határokon átnyúlva, egyedi vállalkozásokba fektetnek be. A tagállamokban vagy a Horizont 2020 partnerségben részt vevő országokban található kkv-k és közepesen feltőkésített vállalkozások az InnovFin végső kedvezményezettjei.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: