Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó, azaz az áfa is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csokhoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. Összefoglaltuk, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.

Bírságbombán ülnek azok a párok, akik gyerek nélkül maxolják ki a CSOK-ot

Az elmúlt években a családtámogatási rendszer kiemelt részét képezte a saját lakáshoz jutás támogatása, vissza nem térítendő támogatások és kamattámogatott hitelek bevezetésével. Ez a rendszer 2021-től a csokos vásárlók esetén bővült az illetékmentességgel és az áfa-visszaigénylés lehetőségével is, amelyek a családok számára önmagukban több támogatást jelenthetnek, mint maga a csok.

Egy egygyermekes család például egy 40 millió forint forgalmi értékű, új építésű lakás megvásárlásához a 600 ezer forint vissza nem térítendő csok támogatás mellett további 1,9 millió forint áfát igényelhet vissza, 1,6 millió forintot pedig spórolhat a vagyonszerzési illeték elengedése miatt - a két új támogatás összesen 3,5 millió forinttal toldja meg a csok támogatást.

Mindkét 2021-től bevezetett támogatás összege a megvásárolt vagy felépített ingatlan összegétől függ, a vállalt gyermekek száma ezeket nem befolyásolja. Ennek megfelelően az új kedvezményekkel az egygyermekes csokosok nyerhetnek arányaiban a legtöbbet, de a több gyermeket vállaló családok számára is jelentős segítséget nyújthatnak.

Szerződésszegés esetén az új kedvezmények visszafizetésére is sor kerülhet

Az elérhető magasabb támogatási összeg miatt a visszafizetés feltételeit is érdemes alaposabban átnézni. Az egy gyermek után igényelt csok esetében eddig viszonylag kicsi volt a kockázat: mivel a kamattámogatott kölcsön nem érhető el ebben a helyzetben, az egyetlen, amit számon kérhettek az igénylőn, az a 600 ezer forintos támogatás.

“Ez januártól megváltozott, ugyanis bizonyos élethelyzetekben nemcsak a csok támogatást kell visszafizetni, hanem az adó-visszatérítési támogatást is, illetve a NAV is felszámolhatja a korábban elengedett vagyonszerzési illetéket” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Adó-visszatérítési támogatás visszafizetése: mikor kerül rá sor?

Az adóvisszatérítési-támogatás különböző lakáscélokra vehető igénybe: a fentebb már említett 5 százalékos áfa-visszaigénylés lehetősége az új lakást vásárló csokosokat illeti meg. Az alábbi esetekben kell visszafizetni az adó-visszatérítést:

-ha az igénylő valótlan adatot tartalmazó nyilatkozatot tett,
-ha ellenőrzés során kiderül, hogy jogosulatlanul vette igénybe a család a támogatást,
-ha a folyósítást követő 90 napon belül nem mutatják be az új lakcímkártyát,
-ha a nem magyar állampolgár bejelentési kötelezettségének a kijelölt határidőig nem tesz eleget, vagy megszűnik a tartózkodási jogosultsága,
-ha a támogatással érintett ingatlant a használatbavételi engedély kiadásától számított 10 éven belül lebontják, nem a támogatott személyek lakhelyéül szolgál, kiadják vagy lakáscéltól eltérően hasznosítják.


A visszafizetendő összeg mértéke az igénybe vett támogatás összegétől és a szerződésszegés típusától függ - több esetben a támogatási összegen felül büntetőkamatot is kell fizetni.

Vagyonszerzési illeték megfizetése: a NAV akár utólag is kötelezhet rá

A vagyonszerzési illeték utólagos kiszabásáról a NAV akkor dönthet, ha a csokot előre vállalt gyermek után vette fel az igénylő, de nem teljesítette a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket. Pontosan ez áll a tájékoztatóban: az illeték megfizetésére akkor kerülhet sor, ha

-nem teljesült a gyermekvállalás a rendeletben kitűzött határidőre,
-az igénylő visszafizette a csokot a határidő lejárta előtt anélkül, hogy a vállalt gyermek megszületett volna.


Fontos, hogy ha a gyermekvállalás igazoltan egészségügyi probléma miatt nem teljesült, akkor utólag sem kell fizetni.

A NAV az illetéket a csok visszafizetése (vagy annak elrendelése) évének december 31-étől számított 5 évig állapíthatja meg. A fizetendő összeget az adásvételi szerződésben szereplő forgalmi érték alapján fogják kiszámítani.

Nem biztos, hogy mindent vissza kell fizetni

Az adó-visszatérítés és az illetékmentesség feltételeit átnézve látható, hogy nem feltétlenül kell mindkét támogatást visszafizetni, még a csok szerződés megszegése esetén sem. Meglévő gyermekek után felvett támogatásnál a NAV tájékoztatója alapján az illetékmentességet nem befolyásolja például, ha idő előtt eladják a támogatott ingatlant, az adó-visszatérítésre pedig a gyermekek számának az alakulása nincs hatással.

Előfordulhat azonban olyan forgatókönyv is, amely alapján minden igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. Jelentős anyagi teherrel jár, ha egy fiatal pár előre vállalt gyerekekre veszi fel a csokot és így költöznek új ingatlanba, majd azelőtt elválnak és eladják a közös lakást, hogy megszülettek volna a gyerekek.

Nekik vissza kell fizetni a támogatás összegét, csok-hitel esetén az igénybe vett kamattámogatást, illetve az igénybe vett áfa-visszatérítést is - mindezt az államkincstár felé kell teljesíteni, ezen felül pedig a NAV is kötelezni fogja őket az igénylésnél elengedett illeték megfizetésére. Mindez összeadva akár több tízmillió forintos tétel is lehet, attól függően, hogy hány gyermek után vették igénybe a csokot, illetve hogy mekkora volt a megvásárolt ingatlan forgalmi értéke.

Ha a fenti példában szereplő 40 millió forintos új építésű ingatlant három gyermek vállalásával vásárolják meg a szülők, de végül egy gyermek sem születik a tíz év alatt, akkor a jelenlegi jegybanki alapkamat ötszörösével számolva 10 millió forint helyett 13 millió forintot kellene visszafizetniük. Ha a kamattámogatott csok-hitelt is felvették, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ennek a pontos összege attól függ, hogy mikor kötötték a szerződést, az aktuális referenciaértékkel számolva ez az összeg 10 év alatt körülbelül 1,5 millió forintot tenne ki. Ha ehhez hozzáadjuk az 1,9 millió forint adó-visszatérítési támogatást és az 1,2 millió forint vagyonszerzési illetéket, 18 millió forint körüli összeget kellene a házaspárnak visszafizetnie. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még azzal is számolni kell, hogy a csok-hitelnek a kamattámogatás elvesztése után emelkedni fog a törlesztőrészlete.

Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a visszafizetést?

“Triviálisan hangzik, de az igénylés véglegesítése előtt érdemes fokozott figyelemmel átolvasni a szerződést, különös tekintettel a folyósítás után fennálló kötelezettségekre, illetve a szerződésszegés következményeire” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita.

Ha ezekkel tisztában van az igénylő, tudni fogja, hogy mely élethelyzetek okozhatnak problémát a támogatás szempontjából - tette hozzá. Ilyen lehet egy válás, a gyermekvállalással kapcsolatban felmerülő problémák, de akár egy nem tervezett költözés is.

Ezeket értelemszerűen érdemes elkerülni, de ha mégis bekövetkezik valamelyik, célszerű elébe menni a visszafizetésnek, és jelezni a folyósító bank felé a problémákat. Ez azért fontos, mert ha egy ellenőrzés során derül ki, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, és utólag kötelezik a visszafizetésre, a következő öt évben egyáltalán nem igényelhet állami lakástámogatást.

Hozzászólások

6,5 milliárd forintos beruházást hajt végre a Leier csoport

Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 05. 11. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyagárak is emelték az inflációt

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

70 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyek forgalma

Márciusban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 66,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, a külföldi vendégéjszakák száma 73,9 százalékkal csökkent. A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések miatt a vendégéjszakák száma tavaly márciushoz képest 69,7 százalékkal lett kevesebb - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció áprilisban

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes átnézni a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2021. 05. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Faképnél hagyták Budapestet a fejlődő megyék a lakásépítések terén

Első látásra csalóka képet festenek az új építésű lakások piacára vonatkozó hosszú távú adatok. 2015 óta lakosságarányosan többszörösére nőtt az évente átadott új lakások száma, a bővülést tavaly a járvány sem törte meg. Igaz, a lakásépítési kedv tavaly visszaesett a kedvezményes áfakulcs kivezetése miatt - derül ki az ingatlan.com saját adatokon és a hivatalos KSH-számokon alapuló elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogyan alakult az újlakás-átadások száma lakosságarányosan és a lakásállományra vetítve az utóbbi években. Emellett kiderül belőle az is, hogy milyen tendenciákra lehet számítani a következő időszakban az ismét bevezetett ötszázalékos újlakásáfa miatt.
2021. 05. 11. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőttek a brit ingatlanárak

Rekordszintre nőtt a lakóingatlanok ára az Egyesült Királyságban áprilisban, mivel az illetékmentesség továbbra is pörgeti az ingatlanpiacot - ez derült ki a Lloyds Bank leányvállalata, a Halifax és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató hétfőn közzétett adataiból.
2021. 05. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb közbeszerzési kartellt számolt fel a Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy 10 vállalkozás felosztotta egymás között egy áramszolgáltató egyes, villanyórák cseréjére kiírt közbeszerzési tendereit. A versenyhatóság összesen mintegy 300 millió forintnyi bírságot szabott ki a jogsértésért.
2021. 05. 11. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A mélypont után lassan erősödik a kereslet az albérletpiacon

Az enyhülő járványhelyzettel és a részleges nyitással párhuzamosan május elejére erősödött a kereslet a budapesti albérletpiacon: a bérlők fizetési hajlandósága 7,6 százalékkal nőtt a decemberi mélyponthoz képest – derül ki a Rentingo.com friss elemzéséből. A lassú erősödés a kínálati oldalon még nem hozott jelentős változást, a meghirdetett lakások átlagos bérleti díja áprilisban mindössze 3 százalékkal emelkedett.
2021. 05. 11. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákokok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók kérhetik-e a védettség igazolását. Lehet-e a védettség foglalkoztatási feltétel? Jogszerű-e a védettséggel rendelkezők és nem rendelkezők megkülönböztetése? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.
2021. 05. 11. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Módosította 2021. évi finanszírozási tervét az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) aktualizálta 2021. évi finanszírozási tervét, miután a költségvetés módosításával az államháztartás központi alrendszerének idei pénzforgalmi hiánya 658 milliárd forinttal, 3332 milliárd forintról 3990 milliárd forintra emelkedett - közölte az ÁKK hétfőn.
2021. 05. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb állomáshoz érkezett az EU adóelkerülés elleni harca

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben beterjesztette javaslatát egy olyan új uniós jogszabálytervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak.
2021. 05. 10. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ők húzták ma a BUX-ot!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 423,22 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 44 587,59 ponton zárt hétfőn.
2021. 05. 10. 18:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a munkanélküliség az OECD-tagállamokban

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet.
2021. 05. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elstartolt a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program

Elindult a Magyar falu vállalkozás-újraindítási program, amely a legkisebb települések cégeinek nyújt jelentős segítséget - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn a Facebook oldalán.
2021. 05. 10. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

300 millió forintra büntetett kartellező vállalkozásokat a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 337 millió forint büntetést szabott ki 10 vállalkozásra, mert azok felosztották egymás között az egyik áramszolgáltató közbeszerzési tendereit - tájékoztatta a versenyhatóság az MTI-t hétfőn.
2021. 05. 10. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A mentők egy év alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba

A járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba a mentők - mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hétfő reggel, a mentők napján az M1 aktuális csatornán.
2021. 05. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött az energiahivatal függetlensége

Jelentősen erősítette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) függetlenségét a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló, 2020-ban hatályba lépett törvény az Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) jelentése szerint - közölte a MEKH hétfőn az MTI-vel.
2021. 05. 10. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kutatás mutat rá, hogy káosz uralkodik a magyar cégek marketingjében

A középvállalkozások mindössze hat százaléka tudta nagymértékben növelni a marketingtevékenységét 2020-ban, derül ki egy friss kutatásból. A felmérés arra is rávilágított, a cégek megszokás útján terveznek, ha terveznek egyáltalán és a többségnek nincs arra vonatkozó stratégiája, hogyan tudna tovább növekedni. Marozsák Szabolcs, a Clientfactory CEO-ja arról beszélt, tapasztalataik szerint csak a vállalkozók töredéke költi legalább bevételei 5 százalékát a marketingre, pedig egyetlen forint sem lenne kidobott pénz megfelelő előkészítés esetén.
2021. 05. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit takarítottunk meg a járvány alatt

A pandémia alatt a lakosság megtakarítási rátája akár a 11 százalékot is elérhette, ami a válság előtti 8-9 százalékos rátához képest közel 30 százalékkal magasabb. A békeidőkhöz képest ez éves szinten 500-700 milliárd forintos többletmegtakarítást is jelenthet - mondta Nagy Márton, miniszterelnöki főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.
2021. 05. 10. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások: