Dupla injekció: az oltások és az EU helyreállítási alapjatámogatja a gazdaság fellendülését

A tőzsdén jegyzett Erste Csoport fenntartja a 2021. évre szóló pozitív előrejelzését. A bankcsoport működési területét jelentő régióban a gazdasági talpra állás az átoltottság magas arányán múlik. A térség gazdasági felívelésében szerepet játszó másik fontos tényező az EU helyreállítási alapjából származó támogatás hatékony felhasználása, ami a kormányokat ambiciózus és minőségi kezdeményezések folytatására szólítja fel.

Dupla injekció: az oltások és az EU helyreállítási alapjatámogatja a gazdaság fellendülését

„Két injekció segíti a gazdasági kilábalást. Az egyik a polgárokat a vírus ellen immunizáló oltás, amelynek révén az élet visszatérhet a normál kerékvágásba. A másik pedig az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából származó tőkeinjekció. A kelet-közép-európai térség számára ez kiváltképp nagy gazdasági lehetőséget jelent.” – jelentette kis Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója. „Régiónk minden országa gazdasági talpra állást tapasztalhat 2021-ben, a fellendülés különösen nyilvánvaló lesz az év második felében. Emellett 2022-ben és 2023-ban is további stabil gazdasági bővülésre számítunk, hiszen az EU-pénzek további lökést adhatnak”.

Az átoltottság vezérli a gazdaság talpra állását

Az oltakozás sebessége és hatóköre marad továbbra is a térség gazdasági helyreállításának sarokköve. Az Erste Csoport azzal számol, hogy a vakcinára jogosultak nagy részének az év második negyedévének végéig felajánlják az oltásokat. Nagyobb részt az EU kollektív vakcina-beszerzési mechanizmusára támaszkodva, a régió több országa is elegendő vakcinát rendelt ahhoz, hogy a 70 százalékos átoltottság, a nyájimmunitás elérhető legyen.
 
Az időnként lelassuló oltakozás miatt a 2021. évre szóló GDP-növekedési előrejelzéseket kismértékben lefelé kellett módosítani a térség egyik-másik országának esetében. Ennek ellenére az Erste Csoport legtöbb piacán a növekedési forgatókönyv összességében véve meghaladja az eurózónára prognosztizált, átlagosan 4 százalékos ütemet. 2021-ben várhatóan Horvátországban (4,5 százalék) és Szerbiában (5,0 százalékkal) lesz a legnagyobb a GDP növekedése. Magyarország, Románia és Szlovákia gazdasága szintén 4 százalékot meghaladó tempóban bővül, míg Csehország és Ausztria esetén ettől elmaradó, 3,3, illetve 2,8 százalékos növekedésre számítunk. A stabil növekedésnek 2022-ben mindegyik országában tovább kell folytatódnia, az év/év növekedési ütem 4 és 5 százalék közé eshet, a fellendülés dinamikája azonban Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban lesz erősebb.

Sokkal jobb eredmények 2021 első negyedévében

A régió élénkülő gazdasága tükröződik az Erste Csoport első negyedéves eredményeiben is. A bankcsoport minden országában csökkent a céltartalékolás, ami kedvező hatással volt a nyereségességre. A kockázati költségek a negyedévben 36 millió eurót tettek ki, 42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségek ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését és így elősegítette a nettó profit 50,9 százalékos növekedését 355 millió euróra. Az NPL-ráta ráta 2,6 százalékra javult (2020. év vége: 2,7%), míg az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,0 százalékra mérséklődött.

Az EU helyreállítási alapja: fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás

Bernd Spalt az EU helyreállítási alapjának is fontos szerepet tulajdonít a régió gazdaságainak talpra állásában. A végrehajtási terveket a tagállamoknak legkésőbb április 30.-án, azaz ma kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

„Az EU által rendelkezésre bocsátott óriás összegeket világos célok elérését kitűző, ambiciózus projektekbe kell fektetni” – jegyzi meg Spalt. Rámutatott arra, hogy egyes, kiváltképp kelet-európai nemzeti programok ambiciózusabb célokat is kitűzhetnének. „Ha tisztán akarunk látni a beruházási prioritások meghatározásakor, csak arra van szükségünk, hogy meghallgassuk az utánunk következő generációkat és a fenntarthatóság, digitalizáció és oktatás kérdésköreire fókuszáljunk” – tette hozzá. A térség fiataljainak helyzete a pandémia miatt összességében véve romlott: kiváltképp a magyarországi, a cseh és szerb munkaerőpiacon tapasztalható az olyan fiatalok számának meredek emelkedése, akik nem rendelkeznek munkahellyel, ugyanakkor oktatási-képzési programokban sem vesznek részt.

„Bankként, munkaadóként és felelős vállalatként az Erste Csoport kiemelt kérdésként kezeli a gazdaság fenntartható átalakításának ügyét” – mondja Spalt. „A jövőbeli növekedést elsősorban a fenntarthatóságra kell alapozni. Ehhez viszont a gazdaságoknak meg kell erősíteniük digitális infrastruktúrájukat és gondoskodniuk kell arról, hogy a munkaerő a létező legjobb oktatási ajánlatokkal élhessen”.

Hozzászólások

Változatlan a román alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa szerdai monetáris politikai ülésén változatlanul 1,25 százalékon tartotta az alapkamatot, és a kötelező lej és valuta tartalékrátát sem módosította.
2021. 05. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai részvénypiacok

Vegyes kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 05. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél százalékkal csökkent a brit gazdaság

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése alapján 1,5 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) értéke az idei első negyedévben, annak ellenére is, hogy márciusban tavaly nyár óta nem mért havi összevetésű növekedést mértek a brit gazdaságban.
2021. 05. 12. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítések Montenegróban és Észak-Macedóniában

Montenegró eltörölte az éjszakai kijárási tilalmat, Észak-Macedónia pedig ismét engedélyezte a nyilvános eseményeket és megnyitotta a sportközpontokat szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt - jelentette a térség sajtója.
2021. 05. 12. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két százalékra ugrott a német infláció

Elsősorban az energiaárak emelkedése miatt két éve a legmagasabb inflációt mérték idén áprilisban, Németországban.
2021. 05. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyitottak az európai tőzsdék

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 05. 12. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

5 új tapasztalat, amelyek a vírus kapcsán megváltoztatták pénzügyi szokásainkat

2020 egészen új fókuszokat hozott az életünkbe: az elmúlt évben sokak élete nagyrészt otthon zajlott, ebből fakadóan kevésbé költöttük a pénzünket kávézókban, éttermekben, fodrásznál, vagy sporttermekben, és elmaradtak az utazások is, viszont többet jártunk a természetbe, mint korábban. Vajon hogyan hatott mindez a pénzügyi szokásainkra, és ez milyen kihatással volt a pénzügyeinkre? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői szerint minden család pénzügyeiben változásokat hozott a koronavírus – némelyik olyan változás, amit akár érdemes lehet a vírusmentes időkre is megtartani és a következő generációnak is megtanítani.
2021. 05. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább enyhülnek a korlátozások Romániában

Románia valamennyi megyéje és Bukarest is a zöld zónába került kedden a koronavírus-fertőzések térképén, vagyis az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya már sehol sem lépi túl a másfél ezreléket, az országos átlag pedig kevéssel haladja meg az egy ezreléket.
2021. 05. 12. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így emelték az inflációt az üzemanyagárak

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 12. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában a gyógyszertárak is elvégezhetik az antigén gyorsteszteket

Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket - közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.
2021. 05. 12. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiállta a bizalmi szavazást a szlovák igazságügyminiszter

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kiállta a bizalmi szavazást és így továbbra is posztján maradhat Mária Kolíková szlovák igazságügyi miniszter, akinek maradásáról hétfőn késő éjjelbe nyúló ülésén döntött a pozsonyi törvényhozás - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.
2021. 05. 11. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhant a Cseh Energetikai Művek nyeresége

Az első negyedévben éves összehasonlításban 41 százalékkal 8,4 milliárd koronára (117,6 mld forint) csökkent a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a CEZ kedden Prágában honlapján.
2021. 05. 11. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okozott meglepetést az áprilisi infláció

Nem okozott meglepetést az elemzők számára az áprilisban felszökkent infláció, a járvány miatt tavaly tavasszal beszakadt olajárakból és a dohánytermékek jövedéki adójának idén áprilisi megemeléséből előre számítani lehetett rá. A kilátások alapján több elemzőház is 4,0 százalék fölé emelte az idei éves inflációra vonatkozó prognózisát.
2021. 05. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult az infláció Oroszországban

Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme Oroszországban áprilisban.
2021. 05. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén zárták a napot az európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2021. 05. 11. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább csökkent az új betegek száma Ukrajnában

Ukrajnában keddre mintegy 2200 új koronavírusos beteget regisztráltak - ez a megelőző napinál több mint hatszázzal kevesebb -, s az előző napival azonos számú, 119 elhunytat jegyeztek fel.
2021. 05. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felgyorsult az infláció Csehországban

Csehországban áprilisban éves összehasonlításban 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami tavaly szeptember óta a legnagyobb emelkedés - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal kedden.
2021. 05. 11. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyagárak is emelték az inflációt

Az előző hónaphoz képest 1,4 százalékponttal 5,1 százalékosra nőtt az éves infláció áprilisban, a növekedést döntően az üzemanyagok áremelkedése okozta, ami 2,3 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez - állapította meg a legfrissebb inflációs adatokhoz fűzött kommentárjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2021. 05. 11. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció áprilisban

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 05. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenés várható a tőzsdéken

Jelentős, 1 százalékot meghaladó csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, miután előző nap New Yorkban újabb erős eladási hullám indult a technológiai részvények körében, ami lerántotta az indexeket az ázsiai piacokon is.
2021. 05. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: