Dupla injekció: az oltások és az EU helyreállítási alapjatámogatja a gazdaság fellendülését

A tőzsdén jegyzett Erste Csoport fenntartja a 2021. évre szóló pozitív előrejelzését. A bankcsoport működési területét jelentő régióban a gazdasági talpra állás az átoltottság magas arányán múlik. A térség gazdasági felívelésében szerepet játszó másik fontos tényező az EU helyreállítási alapjából származó támogatás hatékony felhasználása, ami a kormányokat ambiciózus és minőségi kezdeményezések folytatására szólítja fel.

Dupla injekció: az oltások és az EU helyreállítási alapjatámogatja a gazdaság fellendülését

„Két injekció segíti a gazdasági kilábalást. Az egyik a polgárokat a vírus ellen immunizáló oltás, amelynek révén az élet visszatérhet a normál kerékvágásba. A másik pedig az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából származó tőkeinjekció. A kelet-közép-európai térség számára ez kiváltképp nagy gazdasági lehetőséget jelent.” – jelentette kis Bernd Spalt, az Erste Csoport vezérigazgatója. „Régiónk minden országa gazdasági talpra állást tapasztalhat 2021-ben, a fellendülés különösen nyilvánvaló lesz az év második felében. Emellett 2022-ben és 2023-ban is további stabil gazdasági bővülésre számítunk, hiszen az EU-pénzek további lökést adhatnak”.

Az átoltottság vezérli a gazdaság talpra állását

Az oltakozás sebessége és hatóköre marad továbbra is a térség gazdasági helyreállításának sarokköve. Az Erste Csoport azzal számol, hogy a vakcinára jogosultak nagy részének az év második negyedévének végéig felajánlják az oltásokat. Nagyobb részt az EU kollektív vakcina-beszerzési mechanizmusára támaszkodva, a régió több országa is elegendő vakcinát rendelt ahhoz, hogy a 70 százalékos átoltottság, a nyájimmunitás elérhető legyen.
 
Az időnként lelassuló oltakozás miatt a 2021. évre szóló GDP-növekedési előrejelzéseket kismértékben lefelé kellett módosítani a térség egyik-másik országának esetében. Ennek ellenére az Erste Csoport legtöbb piacán a növekedési forgatókönyv összességében véve meghaladja az eurózónára prognosztizált, átlagosan 4 százalékos ütemet. 2021-ben várhatóan Horvátországban (4,5 százalék) és Szerbiában (5,0 százalékkal) lesz a legnagyobb a GDP növekedése. Magyarország, Románia és Szlovákia gazdasága szintén 4 százalékot meghaladó tempóban bővül, míg Csehország és Ausztria esetén ettől elmaradó, 3,3, illetve 2,8 százalékos növekedésre számítunk. A stabil növekedésnek 2022-ben mindegyik országában tovább kell folytatódnia, az év/év növekedési ütem 4 és 5 százalék közé eshet, a fellendülés dinamikája azonban Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban lesz erősebb.

Sokkal jobb eredmények 2021 első negyedévében

A régió élénkülő gazdasága tükröződik az Erste Csoport első negyedéves eredményeiben is. A bankcsoport minden országában csökkent a céltartalékolás, ami kedvező hatással volt a nyereségességre. A kockázati költségek a negyedévben 36 millió eurót tettek ki, 42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségek ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését és így elősegítette a nettó profit 50,9 százalékos növekedését 355 millió euróra. Az NPL-ráta ráta 2,6 százalékra javult (2020. év vége: 2,7%), míg az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,0 százalékra mérséklődött.

Az EU helyreállítási alapja: fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás

Bernd Spalt az EU helyreállítási alapjának is fontos szerepet tulajdonít a régió gazdaságainak talpra állásában. A végrehajtási terveket a tagállamoknak legkésőbb április 30.-án, azaz ma kell benyújtaniuk az Európai Bizottságnak.

„Az EU által rendelkezésre bocsátott óriás összegeket világos célok elérését kitűző, ambiciózus projektekbe kell fektetni” – jegyzi meg Spalt. Rámutatott arra, hogy egyes, kiváltképp kelet-európai nemzeti programok ambiciózusabb célokat is kitűzhetnének. „Ha tisztán akarunk látni a beruházási prioritások meghatározásakor, csak arra van szükségünk, hogy meghallgassuk az utánunk következő generációkat és a fenntarthatóság, digitalizáció és oktatás kérdésköreire fókuszáljunk” – tette hozzá. A térség fiataljainak helyzete a pandémia miatt összességében véve romlott: kiváltképp a magyarországi, a cseh és szerb munkaerőpiacon tapasztalható az olyan fiatalok számának meredek emelkedése, akik nem rendelkeznek munkahellyel, ugyanakkor oktatási-képzési programokban sem vesznek részt.

„Bankként, munkaadóként és felelős vállalatként az Erste Csoport kiemelt kérdésként kezeli a gazdaság fenntartható átalakításának ügyét” – mondja Spalt. „A jövőbeli növekedést elsősorban a fenntarthatóságra kell alapozni. Ehhez viszont a gazdaságoknak meg kell erősíteniük digitális infrastruktúrájukat és gondoskodniuk kell arról, hogy a munkaerő a létező legjobb oktatási ajánlatokkal élhessen”.

Hozzászólások

Új vezetőt választottak a legnagyobb észak-írországi kormánypárt élére

Edwin Poots tartományi mezőgazdasági minisztert választották pénteken az észak-írországi felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjévé. Ez azt is jelenti, hogy a jövő hónap végétől Poots lesz Észak-Írország új miniszterelnöke.
2021. 05. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában feloldották a kültéri maszkviselési kötelezettséget

Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását - jelentette be a péntek esti kormányülés után Florin Citu miniszterelnök.
2021. 05. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldják az éjszakai kijárási korlátozást Ausztriában

Szombat éjféltől Ausztria-szerte feloldják a koronavírus-járvány megfékezését célzó, november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozást - jelentette be Wolfgang Mückstein szociális és egészségügyi miniszter.
2021. 05. 15. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban

Megvan az egymillió beoltott Horvátországban - közölte Twitter-oldalán Andrej Plenkovic kormányfő szombaton.
2021. 05. 15. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt

Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt a jövő héten - jelentette be Zdravko Krivokapic miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombati beszámolója szerint.
2021. 05. 15. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

Március után áprilisban is nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban, miután az ország déli részén a februári viharos időjárásban megrongálódott gyárak újraindultak, és ellensúlyozták az autóipar teljesítményének csökkenését.
2021. 05. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget ér a vészhelyzet Szlovákiában

Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
2021. 05. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak az európai piacok

Erőteljes emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken a kedvező globális hangulatban.
2021. 05. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult pénteken a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 05. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehországba is utazhatnak a beoltott magyarok

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.
2021. 05. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható ma a tőzsdéken?

Indexemelkedésre , a héten elszenvedett veszteség korrekciójára lehet számítani pénteken a főbb európai piacokon a kereskedés kezdetén.
2021. 05. 14. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A Burberry kezd kilábalni a járvány okozta mélypontról

A Burberry legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a luxus ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó brit cég kezd kilábalni a pandémia okozta mélypontról, amihez jelentősen hozzájárult az ázsiai és az amerikai kereslet bővülése.
2021. 05. 14. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia a teljes összeget kéri az uniós helyreállítási alapból

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére álló teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat - jelentette be csütörtökön Florin Citu miniszterelnök.
2021. 05. 14. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában enyhítik a korlátozásokat

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező - jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
2021. 05. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Montenegró ingyenes teszttel várja a turistákat

Ingyenesen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez - közölte az Adria-parti ország egészségügyi minisztériuma.
2021. 05. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen teljesítettek a tőzsdék

Gyenge kezdés és napközben nagy veszteségek után vegyesen fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2021. 05. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2021. 05. 13. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában csütörtökre gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.
2021. 05. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5,4 millió EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz.
2021. 05. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4,5 százalékkal nőhet az idén a magyar gazdaság

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a CIB Bank márciusi 4,1 százalékos előrejelzésével szemben akár 4,5 százalékkal is nőhet az idén a magyar gazdaság, és a jövő évi növekedés is a korábban kommunikált 4,7 százalék felett lehet - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője online sajtótájékoztatón csütörtökön.
2021. 05. 13. 12:40
Megosztás:
Hozzászólások: