Így változtak adatszolgáltatási kötelezettségeink áprilistól

A 2007. évi CXXVII., az általános forgalmi adóról szóló törvény 10. mellékletében foglaltaknak megfelelően véget ért a szankciómentes időszak az e-számlákra való átállás, és az azokat érintő adatszolgáltatás kapcsán. A papíralapú számláktól való, egyre határozottabb eltávolodás mostanra sok vállalkozó életét tette egyszerűbbé, hiszen az adóhivatalba küldött online számlaadatok akár elektronikus számlaként is funkcionálhatnak, miközben a gazdaság további fehéredését és az adatvédelmet is segítik az új előírások.

A magánszemélyek és külföldi vállalkozások részére kiállított számlák 2021. január 4. óta adatszolgáltatási kötelezettséget vonnak maguk után; a kötelező online számlaadat-szolgáltatásra való átállásra 3 hónapot adott az adóhivatal, ami március 31-én ért véget. Ugyanakkor megszűnt az Online Számla rendszerben a 2.0-s XSD verzió szerinti számlaadat-szolgáltatás lehetősége - április 1-jétől kizárólag a 3.0-s XSD verzió szerinti adatszolgáltatásra van lehetőség.

Az Online Számla rendszer a gyakorlatban

„Áprilisban már nem mentesülnek a mulasztási bírság alól, akik nem, vagy nem megfelelő formában továbbítják az adóhivatal részére a számláikat érintő, a törvény hatálya alá eső adatokat. A büntetéseket elkerülendő, mindenkinek, aki az Áfa tv. számlázási szabályai alá eső számlát állít ki, módosít vagy érvénytelenít, legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnia kell az Online Számla rendszerben” – hívja fel a figyelmet Dr. Bákonyi László adójogi szakértő.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára az új rendszerbe beérkező adatok alapján úgy értékelt a napokban: a vállalkozásokat többségében felkészülten érte az átállás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ingyenes számlázóprogramja is ezt a célt szolgálja; az okostelefonról is használható, Android és iOS keretrendszerekben is működő Online Számlázóval egyszerű és automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az adózók természetesen nem kötelesek az Online Számlázót használni: a saját számlázó programjuk és a kézi (számlatömbös) számlázás a jövőben is rendelkezésükre áll, utóbbi esetében azonban utólag, az adatokat ismételten, csak ezúttal elektronikusan megadva kell azokat a NAV rendszerében rögzíteniük. Ha az áthárított adó nem éri el az 500 ezer forintot, úgy erre a kézi számla kiállítását követő négy naptári napon belül van lehetőségük, az 500 ezer forintot elérő vagy meghaladó összeg esetén pedig a számlaadat-szolgáltatást a számla kiállítását követő naptári napon belül kell teljesíteni.

Kevesebb manuális munka, kevesebb hiba

“Az áfaösszegtől független adatszolgáltatás nyári bevezetését követően sok, kézi számlát használó vállalkozás a régi, jól bevált módszernél maradva kiállította a papíralapú számlát, majd ezt elektronikusan is rögzítette a NAV online rendszerében, tulajdonképpen dupla munkát generálva ezzel magának” - mondja Dr. Bákonyi László.
 
Mostanra viszont, hogy már minden belföldi és külföldi magánszemélynek és vállalkozásnak kiállított bizonylatról kötelező adatot szolgáltatni, a manuális feladatokat – és az ebben rejlő, óhatatlanul felmerülő hibák lehetőségét – mindenki igyekszik minimalizálni. A jelentési folyamatot automatizáló, NAV által biztosított, vagy azzal összeköthető rendszerekkel ezért a többség megismerkedett, a számlaforgalom pedig a NAV számára is láthatóbbá és követhetőbbé vált.

A szakértő arra is felhívja a figyelmet, hogy az online számlaadat-szolgáltatásban szerepeltetendő adatok köre is megváltozott az idei év elején; meg kell adni többek közt, ha az ügylet az Áfa tv. területi hatályán kívül esik (ha annak teljesítési helye nem belföldön van), ha az ügylet az Áfa tv. 11. vagy 14. §-a alapján, ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak minősül, és ha ezeket az adóalany tőle eltérő személy, szervezet részére teljesíti, illetve fel kell tüntetni az adó alapjának meghatározásakor használt pénznemet is (külföldi pénznem esetén az adóalap forintra átszámításához alkalmazott árfolyammal, valamint számlázó programmal kiállított számla esetében a forintra átszámított adatokkal együtt).

A fenti szabályok alól csak azok, a távolról is nyújtható szolgáltatásokat igazoló bizonylatok mentesülnek, amely szolgáltatások után az adóbevallási és fizetési kötelezettségét az adóalany az egyablakos (MOSS) rendszerben teljesíti; a piac többi szereplőjét érezhetően nem érték váratlanul ezek a változások, sőt, sok vállalkozó számára kifejezetten ösztönzően hatottak az adminisztrációhoz köthető feladataik optimalizálásában.

Hozzászólások

Dolgozhat-e valaki egyszerre két munkahelyen?

Többen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy Gyakran előfordul, hogy a munkavállaló a már meglévő munkájaaviszonya mellett akár megélhetésének biztosítása, akár kereset kiegészítés végett újabb munkát szeretne vagy kénytelen vállani vállalni. Régebben ezt nevezték másodállásnak, de Melyjelenleg milyen körülményekre kell ilyen esetben a munkáltatóknak és a munkavállalónak figyelemmel lennie? Tömösvári Andrea ügyvéd segít megválaszolni a kérdéseket.
2021. 05. 15. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adó tűnik el Magyarországon

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot. A tervezet szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba, amely újabb költségcsökkenést eredményez a vállalatoknál. A Niveus Consulting Group összegzése szerint az adótörvény módosítási csomag a fentieken túl inkább jogtechnikai változtatásokat tartalmaz, bár az átalányadózás és a transzferárazás területén is felfedezhetünk majd újdonságokat.
2021. 05. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kihívásokkal teli időszakon vannak túl, de jól vizsgáztak eddig a pandémia alatt a magyar IT vezetők

A koronavírus-járvány szélsőséges terhelés alá helyezte a hazai vállalatok informatikai részlegeit, hiszen a home office, a digitális munkavégzés és kapcsolattartás, a szolgáltatások és az ügyfélmenedzsment online térbe költözése miatt az IT-t kiemelten érintette ez az időszak. Szárnyra kapott a digitális transzformáció: a cégek sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a felhő alapú technológiákra, az adatmenedzsmentre, az agilis szemlélet pedig a szervezetek egészét áthatotta - az informatika a túlélés és a siker kulcsa lett egyben. Hogyan készülnek a jövőre és milyen tanulságokat vontak le a pandémiából a hazai IT-vezetők? A Stylers Group erre a kérdésre kereste a választ.
2021. 05. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Társasági adó: egy hónap haladék kérhető

A Pénzügyminisztérium és a NAV döntése alapján a hazai vállalkozások mentesülhetnek a mulasztási bírság alól, ha a járványhelyzetre hivatkozva a szokásos május 31-i határidő után, de legkésőbb június 30-ig vallják be és fizetik be a társasági adót. Az egy hónap haladékot célszerű lehet kihasználni annak vizsgálatára, hogy az adott vállalkozás az előző év nehézségeit enyhítendő hogyan tudja különféle kedvezményekkel csökkenteni fizetendő adóját – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég.
2021. 05. 14. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A védettségi igazolványt vizsgálta az Ombudsman

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.
2021. 05. 14. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre adócsökkentés?!

A gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segíti a kormány, erről szól a jövő évi adókönnyítő törvényjavaslat, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében kedden.
2021. 05. 12. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Pert nyertünk külföldön – hogyan szerezzünk a döntésnek érvényt Magyarországon?

A gazdasági, üzleti életben nem ritka, hogy külföldi cégekkel állunk kapcsolatban és külföldre szállítunk vagy mi rendelünk külföldről, legyen az bármilyen termék vagy szolgáltatás. Ezért, az sem ritka, hogy a jogi ügyeink is határokon átnyúlóak és előfordul, hogy a magyar cég külföldön pereskedik, vagy éppen fordítva: őt perlik be külföldön.
2021. 05. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdemes átnézni a személyi jövedelemadó bevallási tervezetet

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2021. 05. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mikor kérhet védettségi igazolványt a munkáltató?

Az átoltottság növekedésével és a szolgáltatások újranyitásával a munkáltatók is várják a munkavállalók visszatérését a korábbi munkakörnyezetbe. Emellett már a diákokok is készülnek a nyári pénzkeresésre, az iskolaszövetkezetek és kölcsönző cégek igyekeznek olyan dolgozókat közvetíteni, akik megfelelnek a megrendelők elvárásainak. Felmerül a kérdés, hogy a munkáltatók kérhetik-e a védettség igazolását. Lehet-e a védettség foglalkoztatási feltétel? Jogszerű-e a védettséggel rendelkezők és nem rendelkezők megkülönböztetése? A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai összefoglalták a legfőbb tudnivalókat.
2021. 05. 11. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb állomáshoz érkezett az EU adóelkerülés elleni harca

Az Európai Unió Parlamentje és az Európai Unió Tanácsa nemrégiben beterjesztette javaslatát egy olyan új uniós jogszabálytervezettel kapcsolatban, amely az egyes országokban megfizetett társasági adóval kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalát írná elő bizonyos vállalkozásoknak és vállalatcsoportoknak.
2021. 05. 10. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egymilliárdos áfacsalás napelemes rendszerekkel

A közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet, amelyet Fejér megyéből irányítottak - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 05. 06. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Májusban is jár a munkáltatói adómentesség

Májusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban; az adóelengedés több mint 130 ezer dolgozót érint - tájékoztatta az MTI-t Tállai András.
2021. 05. 06. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire érdemes figyelni az idei adóbevallás során

Az elmúlt évek során az adóbevallással kapcsolatos tájékoztatás széleskörűbbé vált, a kapcsolódó folyamatok egyszerűsödtek, azonban a bevalláskészítés során érdemes a bevallási tervezettel, az igénybevehető adókedvezményekkel vagy épp a nem munkaviszonyból származó jövedelmek adózásával kapcsolatban tájékozódniuk az adófizetőknek. A Deloitte szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat a bevallás ellenőrzéséhez.
2021. 05. 05. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így csökkentsd az adódat a társasági adó / TAO segítségével

A társasági adó (tao) összege jelentős mértékben csökkenthető Magyarországon, ha a vállalkozás nemcsak az előző évi rutin alapján állítja össze az adóbevallását, hanem ismeri és él is a különböző adóalap csökkentési lehetőségekkel. A Mazars összegyűjtötte a legfontosabb adóalap-módosító tételeket.
2021. 05. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan postázzák az szja-bevallási tervezeteket

Az szja-bevallási tervezetük postázását mintegy 225 ezren kérték április 15-éig; a tervezeteket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan postázza az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címükre - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2021. 04. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

22 százalékos jövedelemtöbbletet jelent a fiataloknak az szja-mentesség

A 25 év alatti fiatalok munkával megszerzett jövedelmében 22 százalékos többletet hoz jövő januártól a személyijövedelemadó-mentesség - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtök reggel.
2021. 04. 29. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családikedvezmény-kalkulátorral bővült a NAV honlapja

Újabb segítséggel bővült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja, már elérhető a családikedvezmény-kalkulátor - hívta fel a figyelmet az adóhatóság kedden.
2021. 04. 27. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Takarítson meg adót, legyen akár veszteséges vagy nyereséges!

Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra. „Ugyan a határidő és a kötelezettségek is megszokottak, de mivel 2020 nagyon is szokatlan volt, az évzárási teendőket sem szabad rutinszerűen végezni.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. „Egyrészt most valóban itt az ideje az adó-megtakarításnak, másrészt érdemes odafigyelni az adminisztrációs feladatok részleteire is.”
2021. 04. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már a dubai cégekre is ráláthat a NAV

Április elején hatályba lépett az OECD-nek az a standardja, amely eredményeként az adóhatóságok rálátást kaphatnak az adóparadicsomokban bejegyzett társaságok tevékenységére és azok legfontosabb pénzügyi adataira. Bár még kérdéses, hogy a NAV ezeket az információkat mire fogja felhasználni, de több, előszeretettel használt adóminimalizálási módszer is veszélybe kerülhet.
2021. 04. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb adókönnyítések jöhetnek

Tavaly május óta összességében több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki gyorsabban az adóhivatal. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
2021. 04. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások: