Okos lányok, okos jövő

Százötven lelkes diák, tíz elkötelezett iskola és tizenegy lokálpatrióta vállalat vett részt Az Okosjövő Napján, ahol az ENSZ által felvetett globális kihívásokra keresték a választ. A rendezvény a "+tervezem - Okosjövő lányoknak" projekt részeként valósult meg, az országban elsőként Székesfehérváron.

Okos lányok, okos jövő
A "+tervezem - Okosjövő lányoknak" program - a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szervezésében, az amerikai egyesült államokbeli AAUW (Amerikai Egyetemista Nők Egyesülete) és az Alcoa Foundation támogatásával - 2015. májusában Székesfehárváron indult el azzal a céllal, hogy feloldja a pályaválasztás előtt álló lányok és szüleik tudományos területeken való elhelyezkedéshez kapcsolódó előítéleteit.
 
A NaTE székesfehérvári iskolákkal együttműködve, személyesen kereste fel a 12-17 éves korosztályt, hogy informálják és bátorítsák a tudományos területek iránt érdeklődő lányokat a továbbtanulással kapcsolatban. Száz lány lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a "+tervezem - Okosjövő lányoknak"  shadowing programján és egy-egy kiválasztott szakterület képviselőjének munkáját egy teljes napon át figyelemmel követhesse. A legnagyobb helyi vállalatok bevonásával bepillantást nyerhettek abba, hogyan tudják majd gyakorlatban használni az iskolákban megszerzett tudást. Az Alcoa, a Grundfos, a Videoton, az IBM, a Harman, az Innoskart és az Óbudai Egyetem is örömmel várta a lányokat. A shadowing napokon résztvevők az élményeiket kreatív módon megörökítették, alkotásaikkal pályázhattak és az október 16-i díjátadó ceremónián olyan értékes nyereményekre tehettek szert, mint a magyar fiatalok által tervezett és máris világhírű játékrobot, a Codie, ami a számítógépes programozás alapjait hivatott oktatni.
 
“Az AAUW számára mindig is fontos volt a nők támogatása a matematika és a természettudományok terén. Ezek a szakmák jól fizetnek, keresettek és a világgazdaságban versenyben tartják Magyarországot éppúgy, mint az Egyesült Államokat.” - üzente a magyar lányoknak Linda D. Hallman, a szervezet vezérigazgatója.
 
“Szeretnénk, ha azok a pályaválasztás előtt álló, tehetséges fiatalok, akik érdeklődnek a műszaki és természettudományos területek iránt, megtudnák, hogy mennyi lehetőség vár rájuk. Így minden szükséges információ tudatában tűzhetnek célokat maguk elé és szabadon megvalósíthatják azokat” - mondta el Dr. Groó Dóra, a NaTE elnöke.
 
A "+tervezem - Okosjövő lányoknak" program első szakasza az október 17-i Az Okosjövő Napja rendezvénnyel zárult, ami fontos globális problémákra hívta fel a figyelmet, miközben a gyerekek játékos formában ismerkedhettek a tudományokkal. A rendezvény ideje alatt a szülők és tanárok műhelybeszélgetéseken vehettek részt a "Felnőttmegőrzőben", ahol pszichológussal és pedagógiai szakemberrel értekezhettek a felnőtt befolyás szerepéről a gyerekek továbbtanulásában.
 
"A közösségi együttműködés szép példája volt ez a két nap. Az Okosjövő napján, a Felnőttmegőrzőben tartott szakmai műhelyeken résztvevő szülők és pedagógusok arra áldozták szabadidejüket, hogy közösen beszéljenek meg olyan helyzeteket, amelyek a fiúk és lányok sikeres kibontakozását segíthetik" - tette hozzá Réti Mónika, a projekt szakmai vezetője.
 
A "+tervezem - Okosjövő lányoknak” több, mint egy egyszerű eseménysorozat: a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy valós párbeszédet indítsanak a helyi vállalati szereplők, politikai döntéshozók, az iskolavezetők, a pedagógusok és a szülők között. Az október 16-17-i események egyértelműen visszaigazolták e törekvés sikerességét.
 
A +tervezem program folytatódik és célja, hogy a lányok természettudományos továbbtanulására koncentrálva, minél több városban indítson el közös gondolkodást a helyi szereplőkkel.

Hozzászólások

Opus elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjasoknak így érdemes mobiltelefont vásárolni

Segítségkérés, ügyintézés, kapcsolattartás: egy friss, reprezentatív kutatás szerint a koronavírusjárvány következtében a hatvan év fölöttiek körében is megnőtt az igény a telefonáláson és sms-küldésen túlmutató, adatforgalmat igénylő mobilkommunikációra. Az újszerű igények kiszolgálására azonban már nem feltétlenül alkalmasak az idősebb korosztály által többségében használt 2G-s és 3G-s telefonok, így a közelgő Black Friday akciók vagy a karácsonyi ajándékvásárlás során érdemes az idősebbek számára vásárolt készülékek esetében is figyelni arra, hogy már a fejlettebb technológiájú és gyorsabb internetkapcsolatra alkalmas 4G-s vagy akár 5G-s készülékeket, valamint az adatigényüknek megfelelő mobilelőfizetést válasszunk – figyelmeztet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.
2020. 11. 25. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a nemzetközi kikötők konténerforgalma

A világkereskedelmi forgalom felfutására utal az októberben rekordszintre emelkedő kikötői konténerforgalmi index.
2020. 11. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Home office kérdés: lapostévé vagy projektor a jobb?

A háztartások egyre jobban felfedezik, a vállalkozások viszont kevéssé élvezik a projektorok nyújtotta vizuális élményeket. Ennek megfelelően a home office terjedése felemásan hatott a gyártók bevételeire. Pedig a projektor egy bizonyos képméret felett üzleti felhasználás esetében is ár-érték arányt nézve egyértelműen olcsóbb megoldás a modern televízió készülékeknél.
2020. 11. 25. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hasít a technológiai szektor, gondban a telekommunikációs és a médiaipar

A telekommunikációs, média- és technológiai cégek (TMT) november elején vizsgált pénzügyi eredményei, illetve tőzsdei értékelései vegyes képet mutatnak, de néhány trend kiolvasható belőlük. A technológiai cégek értéke folyamatosan nő, miközben a telekommunikációs és médiaipari szektorban még mindig nem látszik a fény az alagút végén. A kilátásokat nagyban befolyásolják a COVID-19 elleni hatásos oltóanyagokról szóló hírek.
2020. 11. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hatpontos pénzügyi csomagot fogadott el az operatív törzs

A Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve hat intézkedést fogadott el az operatív törzs kedden, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá, és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a gazdaságvédelmi operatív törzs ülését követően kedden Budapesten.
2020. 11. 25. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál jobban teljesített a német gazdaság

A vártnál jobban teljesített Németország gazdasága a harmadik negyedévben, a hazai össztermék (GDP) a 8,2 százalékos növekedésről szóló első becslés helyett 8,5 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, ugyanakkor 3,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) keddi közleménye szerint.
2020. 11. 24. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csehország 16 millió fő számára vesz oltóanyagot

Csehország 16 millió fő számára tervez koronavírus elleni vakcinát venni - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter kedden Prágában.
2020. 11. 24. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lassul a járvány Szlovéniában

A szigorú intézkedések ellenére sem lassul az új koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, és további aggodalomra ad okot, hogy nő a kórházi kezelésre szoruló betegek és az elhunytak száma - írta a helyi sajtó kedden.
2020. 11. 24. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Karácsony előtt lazíthatják a korlátozásokat Németországban

December eleje helyett csak a karácsony előtti napokban, december 20-tól kezdődhet Németországban a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt korlátozások fokozatos visszavonása a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek szerdai tárgyalására készült megállapodástervezet szerint, amelyről kedden számolt be a német sajtó.
2020. 11. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Informatikai és adatközpont üzemeltető céggel bővülhet a 4iG cégcsoport

A versenyfelügyeleti jóváhagyást követően a 4iG Nyrt. megvásárolja a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészét, az adásvételi szerződést a cégek tulajdonosai kedden írták alá - közölte a 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2020. 11. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.
2020. 11. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: 100 milliárd eurós kiesést okozna az európai autóiparnak a megállapodás elmaradása

A brit autóipar legnagyobb szakmai szervezete szerint az évtized közepéig a brit autógyáraknak több mint 50 milliárd font, a teljes európai autóipari ágazatnak több mint 100 milliárd euró termeléskiesést okozhat, ha nem születik megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszeréről.
2020. 11. 24. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A csomagszállítók bírják, de egy boltzár fennakadásokat okozhat

Egyszerre kell megbirkóznia a csomagszállító cégeknek az ünnepi szezonnal és az online vásárlások növekedése miatt amúgy is egyre nagyobb forgalommal - írta a hirado.hu kedden.
2020. 11. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin csak a hivatalos eredményhirdetés után gratulál az új amerikai elnöknek

Az amerikai elnökválasztás hivatalos eredményére vár Vlagyimir Putyin orosz államfő ahhoz, hogy gratuláljon a győztesnek, de ehhez nem elegendő az, hogy Donald Trump elindította a Joe Bidennek való hatalomátadás hivatalos eljárását - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.
2020. 11. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: