Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

A money.hu korábban tett javaslataival lényegében megegyező módon szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét a Magyar Nemzeti Bank, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.

Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

Európa legnagyobb védőernyője

Az Európában egyedülálló moratórium mára betöltötte a szerepét, csillapította az egészségügyi válsághelyzet nyomán kialakuló bizonytalanságokat – értékelte a hiteltörlesztési moratóriumot Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Ugyanakkor, miután a koronavírus járvány harmadik hullámát is sikeresen legyőzte az ország, itt az ideje, hogy stabilizáljuk a helyzetünket, újra elkezdhetünk normálisan élni, ideje rendbe tenni a családi kasszát is.

Az MNB alelnöke szerint az ügyfeleknek látniuk kell azt, hogy a moratórium alatt fennálló, vissza nem fizetett hitel továbbra is kamatozik. A kormány és a jegybank a magyarországi moratórium kapcsán úgy határozott, hogy az ügyfelek védelme érdekében a kamat nem tőkésedik, de azt is vissza kell majd fizetni. Az újraindulást azzal segítik az ügyfeleknek, hogy előírták: a moratóriumból történő kilépést követően a havonta fizetendő törlesztőrészletek nem növekedhetnek, ugyanakkor a futamidő így hosszan kitolódhat.

Moratórium rizikófaktorok: magas kamat, hosszú futamidő

Azoknál a hiteleknél, ahol magasabb a kölcsön kamata, vagy még nagyon hosszú a futamidő, ott a felhalmozódó tartozás komoly összegű, akár milliós tétel is lehet – figyelmeztetett Kandrács Csaba. A money.hu már korábban jelezte, hogy a folyószámla-hitelek és a hitelkártya tartozások esetében a szerződésben szereplő magas kamat miatt komolyan ráfizethet az, aki hosszú ideig benne marad a moratóriumban. Az MNB példája szerint több százezer forinttal nőhet a tartozása azoknak az ügyfeleknek is, akik 15 százalékos kamatozású személyi hitelt vettek fel valamikor a járvány előtti hónapokban és még 7 év hátra van a kölcsön futamidejéből. A hosszú futamidő miatt több millió forinttal emelkedhet a fennálló tartozása azoknak a jelzáloghiteleseknek, akiknek még 20 évig kell fizetniük a 15 millió forintos, 5 százalékos éves kamatra felvett lakáshitelüket.

Ha az ügyfelek még hosszabb ideig bennmaradnak a moratóriumban, akkor könnyen előfordulhat, hogy akár a moratóriumban töltött idő duplájával is meghosszabbodhat a futamidő. „Aki nem szorul rá, annak ez nem éri meg” – figyelmeztetett az MNB alelnöke, aki szerint a következő hónapokban a moratóriumban maradás ezeknek az ügyfeleknek teljesen felesleges költségeket jelent majd.

A rászorulók védelme nem kérdés

Az MNB felmérése szerint a moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar. A lakossági moratóriumos ügyfelek 53 százalékának nőtt a jövedelme tavaly, és a kkv-ügyfelek 93 százaléka biztosan tudná folytatni a törlesztést az MNB felmérése szerint. A jegybank értékelése szerint a vállalati hitelek 12 százaléka, a lakossági hitelek 10 százaléka számít kockázatosnak. A továbbra is bizonytalan helyzetű ügyfelek esetében ugyanakkor mindenki, az MNB és a bankok is fontosnak tartanák, hogy folytatódhasson a moratórium, hiszen csak így van remény arra, hogy a következő hónapokban javul az érintettek anyagi helyzete és lehetőségük nyílik a törlesztés folytatására.

Célba ért javaslatok

A money.hu néhány hete javasolta: a moratórium szabályozásán érdemes lenne úgy módosítani, hogy azon ügyfelek számára, akiknek anyagi helyzete már normalizálódott, legyen mód arra, hogy ők maguk kérhessék a törlesztőrészlet emelését azért, hogy a kölcsön futamideje ne nyúljon meg hosszú hónapokkal. Példaszámításunk szerint ez egy havi 100 ezer forintos törlesztőrészlettel bíró lakáshitel esetében – a hátralévő futamidőtől függően – havi 2-5 ezer forintos tehernövekedést okozhat, cserébe hónapokkal rövidülhet a törlesztési időszak.

Ehhez ugyanakkor – jeleztük – az kell, hogy az ilyen szerződésmódosításokat ne terheljék olyan extra költségek, mint szerződésmódosítási és az azzal járó egyéb (pl. közjegyzői) költségek.

Kandrács Csaba szerint a Magyar Nemzeti Bank a vezetői körlevélben fogalmazza majd meg elvárásait a bankok felé, arról, hogy milyen eszközökkel segítsék a moratóriumból visszatérő, jobb anyagi helyzetben lévő adósokat. Ezen javaslatok között ott szerepel az ingyenes szerződésmódosítás korábban a money.hu által felvetett lehetősége is.

Jogszabály módosítás is kell

A jegybank ugyanakkor a bankoktól nem tudja kérni a jelzáloghitel-módosítás közjegyzői díjának elengedését, hiszen az nem banki költség. Ehhez a moratóriumról szóló jogszabály (2020. évi LVIII. törvény 15. §) olyan értelmű módosítására volna szükség, amely az ilyen, az ügyfél által kezdeményezett, a moratóriummal kapcsolatos szerződésmódosítást is mentesítene a közjegyzői okiratba foglalás kötelezettsége alól. (Jelenleg ez csak a futamidő meghosszabbodását érintő automatikus szerződésmódosítás esetén lehetséges.)

A money.hu másik korábbi javaslata is összhangban van az MNB elképzeléseivel. Kandrács Csaba szerint a bankok számára iránymutató vezetői körlevélben szorgalmazni fogja, hogy a bankok tegyék lehetővé a jobb anyagi helyzetben lévő, a moratóriumból kilépő ügyfeleknek az időközben felhalmozódott kamat- és díjterhek ingyenesen előtörlesztését. Korábban a money.hu azt is jelezte: fontos lenne ugyanakkor ezzel kapcsolatban, hogy ezzel a lehetőséggel ne csak a moratóriumból való kilépéskor, hanem a futamidő hátralévő idejében bármikor élhessenek az adósok. Így ugyanis azokat az ügyfeleket sem érné hátrány, akiknek anyagi helyzete majd csak a jövőben rendeződik annyira, hogy a gyorsabb és kevesebb költséggel járó törlesztés érdekében be tudják vállalni a moratórium alatt felhalmozott extra terhek megfizetését.
Most érdemes kivárni

A következő napokban, legkésőbb szeptember végéig látni fogjuk, hogy a bankok milyen gyorsan fogadják meg az MNB ajánlásait, nem lehet kétségünk afelől, hogy a pénzintézetek döntő többsége ingyenes megoldást kínál majd a törlesztőrészlet emelésre és az előtörlesztésre is. A fennálló időben lehetőség van arra is, hogy a kormány jogszabályt módosítson, s így az ügyfél magasabb törlesztőrészlet vállalását tartalmazó szerződésmódosítás közjegyző bekapcsolódása (és költsége) nélkül megvalósulhatna. Arról egyelőre nincs hír, hogy a fenti lehetőség visszamenőleg, minden moratóriumban korábban lévő ügyfél számára is megnyílna. (Bár sokaknak jól jönne.) Épp ezért azoknak, akik jelenleg a moratóriumban vannak, a money.hu szakértői azt javasolják, hogy a feltételek tisztázásáig ne lépjenek. Két-három hónap moratóriumban maradás már nem dob annyit a tartozáson, amennyit a külön díj nélküli előtörlesztéssel, vagy a futamidőt rövidítő magasabb törlesztőrészlettel lehet nyerni. Ugyanakkor a nyár végén mindenkinek érdemes lesz felkeresni bankját, hogy tájékozódjon a lehetőségekről. A money.hutermészetesen folyamatosan figyeli az eseményeket, szakértői értékeléseinkkel a jövőben is segítjük a hiteleseket.

Hozzászólások

Az alacsony céltartalékképzés húzta az UniCredit eredményét

Az UniCredit 1,03 milliárd eurós második negyedéves eredménye még a legoptimistább elemzők várakozásait is felülmúlta, míg a konszenzus 716 millió euró volt.
2021. 07. 30. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot ugrott a Raiffeisen nyeresége

A Raiffeisen csoport második negyedéves nettó nyeresége több mint kétszeresére nőtt éves szinten. A 396 millió eurós eredmény 60%-kal haladta meg a konszenzust, és 27%-kal az Erste becslését.
2021. 07. 30. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi jön most? Mi lesz a szigorítás után?

A mostani kilátások szerint az év végéig akár a 2 százalékos szintig növekedhet az alapkamat az inflációs kockázatok miatt. Az infláció gyorsulása mellett az inflációs várakozások is kedvezőtlenül alakultak, 3-8 százalék között szóródnak, hasonlóan magas plafonra pedig régen volt példa.
2021. 07. 30. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Klímaváltozás, hitelkockázat, kiberbiztonság – ettől tartanak igazán a bankok

A klímaváltozás jelenti a jövőben a legnagyobb kockázatot a bankok működésére – derül ki az EY és az Institute of International Finance (IIF) közös, nemzetközi kutatásából, amelyben 33 országból 88 pénzintézet vett részt. A döntéshozók rövid távon a hitelkockázatot és a kiberbiztonságot tartják az elsőszámú veszélyforrásnak.
2021. 07. 29. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A pénzügyi hatékonysághoz most költségcsökkentésen keresztül vezethet a bankok útja

A költséghatékonysági kérdések ismét a bankok napirendjének vezető helyén állnak, ahol sok múlik a jó helyzetértékelésen, a konkrét lépéseken és a vezetők elkötelezettségén. Ennek apropóján a KPMG nemrégiben a világ top bankjainak 200 felsővezetőjét kérdezte meg a múlt és a jelen költségcsökkentési stratégiáiról, hogy első kézből kaphassunk ismereteket a választott taktikákról és prioritásokról.
2021. 07. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

30 percen belüli pénzvisszatérítést vezet be az eMAG és a Mastercard

A Mastercard és az eMAG bejelentette, hogy Magyarországon elsőként az eMAG-nál vált elérhetővé a gyors visszatérítés nevű szolgáltatás, amely a több napos pénzvisszatérítési folyamatot legfeljebb 30 percre csökkenti. A lehetőséggel azok a kártyabirtokosok élhetnek, akik az adott terméket mentett kártyás fizetéssel rendelték.
2021. 07. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új lendületet kapott a vállalati hitelezés

Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát. Az OTP Banknál néhány hét alatt már csaknem ezer vállalkozás nyújtott be hitelkérelmet az államilag támogatott, kevesebb mint 0,5 százalékos kamattal elérhető kölcsönökre. A hitelintézet július 1-je óta már több mint 11 milliárd forintnyi hitel összegre kötött szerződést a megújult program keretében.
2021. 07. 29. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

ÉVOSZ: minél előbb induljon el az MNB zöld jelzáloglevél programja

Mielőbb véglegesítsék és indítsák el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld jelzáloglevél programját és az Nhp zöld otthon programját - szorgalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében.
2021. 07. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős eredmény és megemelt bevételi cél a Deutsche Banknál

A Deutsche Bank megemelte a 2022-es bevételi célját, bár az új célt konkrétan nem számszerűsítette. Az adózás előtti nyereség a második negyedévben 38%-kal haladta meg a konszenzusos várakozásokat, a bevételek pedig 3%-kal voltak jobbak a vártnál (6,24 milliárd eurós nettó bevételt produkálva), és alapvetően minden irányban erős eredményeket jelentettek - áll az ERSTE elemzői anyagában.
2021. 07. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keményet lépett az MNB – vége a szelektív kamatemelésnek a hitelpiacon?

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal, 1,2 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A vártnál nagyobb emelés után – főleg azt követően, hogy Virág Barnabás alelnök szavai úgy értelmezhetőek, hogy a következő hónap(ok)ban is hasonló mértékű emelés jöhet, ellehetetlenülhet az a banki üzletpolitika, amely eddig csak szelektíven érvényesítette a kamatemelést a hiteleknél, s lényegében minden bank az általános drágítás útjára léphet.
2021. 07. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP Banknál már akár egy szelfivel is nyitható új bankszámla

Nem áll távol a magyaroktól a szelfizés, csaknem kétharmaduk rendszeresen készít magáról ilyen fotót. Arról viszont még kevesen hallottak, hogy egy mobiltelefonnal készített önarcképpel manapság akár hivatalos ügyeket is intézhetünk – derült ki az OTP Bank megbízásából készített felmérésből. A hitelintézetnél mostantól egy szelfi segítségével már új bankszámlát is nyithatunk bárhol, bármikor, ügyintéző segítsége nélkül – a fejlesztés újabb jelentős mérföldkő a digitális banki ügyintézésben.
2021. 07. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó szakértők a monetáris tanács kamatdöntő ülését követően.
2021. 07. 28. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra fizethetnek osztalékot az európai bankok

A várakozásoknak megfelelően pénteken késő délután feloldották a bankok osztalékfizetési tilalmát, így az Európai Bankfelügyelet (EBA) alá tartozó bankok a jelenleg érvényben lévő szabályozás szeptember végi lejártát követően ismét fizethetnek osztalékot.
2021. 07. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá az MNB és a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság

Kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a két fél közötti információcsere és tudásmegosztás érdekében - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.
2021. 07. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatot emelt az orosz jegybank

A várakozásokkal összhangban ismét kamatot emelt Oroszország központi bankja az infláció növekedése miatt, és jelezte, hogy szükség esetén további emelésekre lehet számítani.
2021. 07. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdték munkájukat a Magyar Bankholding új üzleti vezérigazgató-helyettesei

A Magyar Bankholding Zrt. a márciusban elfogadott stratégiája újabb állomásaként két felső vezető kezdte meg munkáját a bankcsoportban: Ginzer Ildikó a standard, Szabó Levente pedig az egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a menedzsmenthez, jelenlegi pozíciójuk megtartása mellett.
2021. 07. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rossz számlával bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.
2021. 07. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

500 ezer forintos bírságot kapott a Mol

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 500 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Molt a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletben foglalt, a bennfentes információ nyilvános közzétételére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön a vállalat.
2021. 07. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többet költenek a bankok a pénzmosás megelőzésére

Egész Európában folytatódik a bankok védelmi vonalainak átszervezése a fokozódó felügyeleti elvárásoknak megfelelően. A KPMG 47 bank közreműködésével 2021 tavaszán készített nemzetközi felmérése (Insights on evolving AML practices) szerint a védekezésben teret nyer a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, ugyanakkor a védelemért felelős osztályok között is átalakul a feladatmegosztás rendje.
2021. 07. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a Szép-kártya feltöltések és a költések értéke

Jelentősen megnőtt a Szép-kártya feltöltések és a költések értéke idén az első fél évben a kártyakibocsátók adatai szerint.
2021. 07. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: