Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

A money.hu korábban tett javaslataival lényegében megegyező módon szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét a Magyar Nemzeti Bank, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.

Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

Európa legnagyobb védőernyője

Az Európában egyedülálló moratórium mára betöltötte a szerepét, csillapította az egészségügyi válsághelyzet nyomán kialakuló bizonytalanságokat – értékelte a hiteltörlesztési moratóriumot Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Ugyanakkor, miután a koronavírus járvány harmadik hullámát is sikeresen legyőzte az ország, itt az ideje, hogy stabilizáljuk a helyzetünket, újra elkezdhetünk normálisan élni, ideje rendbe tenni a családi kasszát is.

Az MNB alelnöke szerint az ügyfeleknek látniuk kell azt, hogy a moratórium alatt fennálló, vissza nem fizetett hitel továbbra is kamatozik. A kormány és a jegybank a magyarországi moratórium kapcsán úgy határozott, hogy az ügyfelek védelme érdekében a kamat nem tőkésedik, de azt is vissza kell majd fizetni. Az újraindulást azzal segítik az ügyfeleknek, hogy előírták: a moratóriumból történő kilépést követően a havonta fizetendő törlesztőrészletek nem növekedhetnek, ugyanakkor a futamidő így hosszan kitolódhat.

Moratórium rizikófaktorok: magas kamat, hosszú futamidő

Azoknál a hiteleknél, ahol magasabb a kölcsön kamata, vagy még nagyon hosszú a futamidő, ott a felhalmozódó tartozás komoly összegű, akár milliós tétel is lehet – figyelmeztetett Kandrács Csaba. A money.hu már korábban jelezte, hogy a folyószámla-hitelek és a hitelkártya tartozások esetében a szerződésben szereplő magas kamat miatt komolyan ráfizethet az, aki hosszú ideig benne marad a moratóriumban. Az MNB példája szerint több százezer forinttal nőhet a tartozása azoknak az ügyfeleknek is, akik 15 százalékos kamatozású személyi hitelt vettek fel valamikor a járvány előtti hónapokban és még 7 év hátra van a kölcsön futamidejéből. A hosszú futamidő miatt több millió forinttal emelkedhet a fennálló tartozása azoknak a jelzáloghiteleseknek, akiknek még 20 évig kell fizetniük a 15 millió forintos, 5 százalékos éves kamatra felvett lakáshitelüket.

Ha az ügyfelek még hosszabb ideig bennmaradnak a moratóriumban, akkor könnyen előfordulhat, hogy akár a moratóriumban töltött idő duplájával is meghosszabbodhat a futamidő. „Aki nem szorul rá, annak ez nem éri meg” – figyelmeztetett az MNB alelnöke, aki szerint a következő hónapokban a moratóriumban maradás ezeknek az ügyfeleknek teljesen felesleges költségeket jelent majd.

A rászorulók védelme nem kérdés

Az MNB felmérése szerint a moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar. A lakossági moratóriumos ügyfelek 53 százalékának nőtt a jövedelme tavaly, és a kkv-ügyfelek 93 százaléka biztosan tudná folytatni a törlesztést az MNB felmérése szerint. A jegybank értékelése szerint a vállalati hitelek 12 százaléka, a lakossági hitelek 10 százaléka számít kockázatosnak. A továbbra is bizonytalan helyzetű ügyfelek esetében ugyanakkor mindenki, az MNB és a bankok is fontosnak tartanák, hogy folytatódhasson a moratórium, hiszen csak így van remény arra, hogy a következő hónapokban javul az érintettek anyagi helyzete és lehetőségük nyílik a törlesztés folytatására.

Célba ért javaslatok

A money.hu néhány hete javasolta: a moratórium szabályozásán érdemes lenne úgy módosítani, hogy azon ügyfelek számára, akiknek anyagi helyzete már normalizálódott, legyen mód arra, hogy ők maguk kérhessék a törlesztőrészlet emelését azért, hogy a kölcsön futamideje ne nyúljon meg hosszú hónapokkal. Példaszámításunk szerint ez egy havi 100 ezer forintos törlesztőrészlettel bíró lakáshitel esetében – a hátralévő futamidőtől függően – havi 2-5 ezer forintos tehernövekedést okozhat, cserébe hónapokkal rövidülhet a törlesztési időszak.

Ehhez ugyanakkor – jeleztük – az kell, hogy az ilyen szerződésmódosításokat ne terheljék olyan extra költségek, mint szerződésmódosítási és az azzal járó egyéb (pl. közjegyzői) költségek.

Kandrács Csaba szerint a Magyar Nemzeti Bank a vezetői körlevélben fogalmazza majd meg elvárásait a bankok felé, arról, hogy milyen eszközökkel segítsék a moratóriumból visszatérő, jobb anyagi helyzetben lévő adósokat. Ezen javaslatok között ott szerepel az ingyenes szerződésmódosítás korábban a money.hu által felvetett lehetősége is.

Jogszabály módosítás is kell

A jegybank ugyanakkor a bankoktól nem tudja kérni a jelzáloghitel-módosítás közjegyzői díjának elengedését, hiszen az nem banki költség. Ehhez a moratóriumról szóló jogszabály (2020. évi LVIII. törvény 15. §) olyan értelmű módosítására volna szükség, amely az ilyen, az ügyfél által kezdeményezett, a moratóriummal kapcsolatos szerződésmódosítást is mentesítene a közjegyzői okiratba foglalás kötelezettsége alól. (Jelenleg ez csak a futamidő meghosszabbodását érintő automatikus szerződésmódosítás esetén lehetséges.)

A money.hu másik korábbi javaslata is összhangban van az MNB elképzeléseivel. Kandrács Csaba szerint a bankok számára iránymutató vezetői körlevélben szorgalmazni fogja, hogy a bankok tegyék lehetővé a jobb anyagi helyzetben lévő, a moratóriumból kilépő ügyfeleknek az időközben felhalmozódott kamat- és díjterhek ingyenesen előtörlesztését. Korábban a money.hu azt is jelezte: fontos lenne ugyanakkor ezzel kapcsolatban, hogy ezzel a lehetőséggel ne csak a moratóriumból való kilépéskor, hanem a futamidő hátralévő idejében bármikor élhessenek az adósok. Így ugyanis azokat az ügyfeleket sem érné hátrány, akiknek anyagi helyzete majd csak a jövőben rendeződik annyira, hogy a gyorsabb és kevesebb költséggel járó törlesztés érdekében be tudják vállalni a moratórium alatt felhalmozott extra terhek megfizetését.
Most érdemes kivárni

A következő napokban, legkésőbb szeptember végéig látni fogjuk, hogy a bankok milyen gyorsan fogadják meg az MNB ajánlásait, nem lehet kétségünk afelől, hogy a pénzintézetek döntő többsége ingyenes megoldást kínál majd a törlesztőrészlet emelésre és az előtörlesztésre is. A fennálló időben lehetőség van arra is, hogy a kormány jogszabályt módosítson, s így az ügyfél magasabb törlesztőrészlet vállalását tartalmazó szerződésmódosítás közjegyző bekapcsolódása (és költsége) nélkül megvalósulhatna. Arról egyelőre nincs hír, hogy a fenti lehetőség visszamenőleg, minden moratóriumban korábban lévő ügyfél számára is megnyílna. (Bár sokaknak jól jönne.) Épp ezért azoknak, akik jelenleg a moratóriumban vannak, a money.hu szakértői azt javasolják, hogy a feltételek tisztázásáig ne lépjenek. Két-három hónap moratóriumban maradás már nem dob annyit a tartozáson, amennyit a külön díj nélküli előtörlesztéssel, vagy a futamidőt rövidítő magasabb törlesztőrészlettel lehet nyerni. Ugyanakkor a nyár végén mindenkinek érdemes lesz felkeresni bankját, hogy tájékozódjon a lehetőségekről. A money.hutermészetesen folyamatosan figyeli az eseményeket, szakértői értékeléseinkkel a jövőben is segítjük a hiteleseket.

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Az MNB szeptemberben méri fel a kamatemelések eredményeit

A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.
2021. 08. 24. 23:00
Megosztás:

Javította a cseh gazdasági prognózist a prágai pénzügyminisztérium

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.
2021. 08. 24. 22:00
Megosztás:

Ősztől újra törlesztene a még moratóriumban lévők nagy többsége

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. A CIB Bank még hitelmoratóriumban lévő lakossági ügyfeleinek többsége szeptember után inkább már újra törlesztene.
2021. 08. 23. 23:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

A hazai piacon elsőként zöld jelzáloglevelet hozott forgalomba az OTP Csoport

Az OTP Csoport a hazai piacon elsőként bocsátott ki zöld jelzáloglevelet, hiszen 2021. augusztus 16-án sikeresen megtörtént az OTP Jelzálogbank Zrt. OJB2031/I jelzálogleveleinek nyilvános forgalomba hozatala. Az aukción összesen 10,08 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből a kibocsátó 5,02 milliárd forintot fogadott el.
2021. 08. 17. 00:05
Megosztás:

Az MFB 3,5 milliárd forint nyereséget könyvelt el az első fél évben

Az MFB 3,5 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el idén az első fél évben szemben a tavalyi első fél évi 0,78 milliárddal - tette közzé a pénzintézet a nemzetközi számviteli standardok szerinti nem auditált, nem konszolidált pénzügyi kimutatásait a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.
2021. 08. 16. 20:00
Megosztás:

Új emlékérme-sorozatot indít az MNB

Az égig érő fa megnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál keretében. Az emlékérmével egy új sorozatot indít a jegybank.
2021. 08. 15. 19:00
Megosztás:

E-sport Ítéletnap: az Erste Csoport bemutatja az e-sportok bukását

Miután tavaly bemutatkozott az e-sportok világában, az Erste Csoport a League of Legends Európa-bajnoksággal (LEC) kötött partnerségének második fejezetét ünnepli. A Jung von Matt SPORTS humoros kampányfilmjének segítségével a bankcsoport az e-sportokat övező témák közül a legtöbb vitát kiváltó kérdést választotta ki. Azzal foglalkozik, hogy az e-sport igazi sportnak számít, vagy sem, valamint bemutatja a játékosközösség erre adott reakcióját. Az LEC Summer Splithez köthető kampány augusztus 13-án rajtol a Rájátszással egy időben, és az augusztus 29-ei döntőig látható lesz a közösségi médiában és az LEC Livestream csatornán.
2021. 08. 14. 13:00
Megosztás:

Kinevezésre kerültek a Magyar Bankholding leányvállalati integrációjának vezetői

A Magyar Bankholding Zrt. idén márciusban fogadta el a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport bankjainak egyesítésére vonatkozó ötéves stratégiáját. Az alapvető célok között kiemelt stratégiai területként került meghatározásra a bankok leányvállalatainak integrációra történő felkészítése, aminek meghatározó eleme a kiemelkedő szakmai kompetenciával rendelkező felső vezetők kiválasztása. Dr. Mészáros Beatrix a Magyar Bankholding leányvállalatokért felelős vezérigazgató-helyetteseként csatlakozott a szervezethez, míg a neves nemzetközi tanácsadók közreműködésével zajló kiválasztási folyamat eredményeként Vály Judit a lízing üzletág, Kovács Ildikó és Benczédi Balázs pedig az alapkezelési üzletág felső vezetőiként végzik munkájukat.
2021. 08. 14. 09:00
Megosztás:

Felfelé módosította gazdasági prognózisát a cseh bankszövetség

Felfelé módosította gazdasági előrejelzését a cseh bankszövetség (CBA). A CBA új, most nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint az idén a cseh gazdaság 3,4 százalékos növekedést ér el, míg a májusi prognózisban csak 3,3 százalékkal számolt.
2021. 08. 13. 05:00
Megosztás:

50 százalékkal növelte adózás utáni nyereségét az OTP Romániában

Közel 50 százalékkal, 27 millió lejre (1 román lej 71,86 forint) növelte az idei első fél évben a konszolidált adózás utáni nyereségét az OTP Romániában - közölte csütörtökön a magyar bank romániai leányvállalata.
2021. 08. 13. 02:00
Megosztás:

Folytatódhat a hitelállomány és a profit növekedése

Az első fél év eredményei alapján az egész évben hasonló ütemben folytatódhat a profitabilitás és a hitelezés bővülése az OTP csoport minden cégénél - mondta csütörtökön Bencsik László, vezérigazgató-helyettes a bank második negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.
2021. 08. 12. 22:00
Megosztás:

A vártnál jobb lett az OTP adózás utáni eredménye

Az OTP-csoport a vártnál jobb eredménnyel zárta a második negyedévet, 121,8 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredményt könyvelt el, ami 31 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 55 százalékkal az egy évvel korábbinál.
2021. 08. 12. 11:00
Megosztás:

Dinamikus növekedés egyedi hatásokkal az Erste Banknál

Az Erste Bank 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első félévet. A működési bevételek 24,1 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől jóval elmaradó mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek. A hitelezés bővülése lassult tavalyhoz képest, a lakossági ügyfélvagyon ugyanakkor 19 százalékkal nőtt egy év alatt.
2021. 08. 12. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint reggelre

Gyengült a forint hétfő reggel a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon a péntek esti szintekkel összevetve.
2021. 08. 09. 08:00
Megosztás:

Az MNB bírságot szabott ki a Gránit Bankra

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen mintegy 58 millió forint bírságot szabott ki a Gránit Bankra az intézménynél tapasztalt hiányosságok miatt - tájékoztatta a jegybank az MTI-t pénteken.
2021. 08. 06. 21:00
Megosztás: