A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a magas vérnyomás meghatározó rizikótényező a stroke-hoz vezető úton.

Stroke-ról akkor beszélünk, amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik (elsősorban vérrög okozta agyi-infarktus) vagy vérzés lép fel (agyvérzés). Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, 25%-kal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél és az esetek nagy részében a délelőtti órákban, váratlanul, minden előjel nélkül alakul ki. Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, ennél is fontos az idő, hogy milyen hamar diagnosztizálják az agy oxigénhiányos állapotát.

Funkciózavarok alakulhatnak ki

A kezelés mielőbbi megkezdése ugyanolyan fontos, ha egy vérrög agyi elzáródást okoz, ahogyan akkor is, amikor az ér megreped, agyvérzés következik be és az érből kiáramló vér vezet oxigénhiányhoz, illetve agyi nyomáshoz. A stroke betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, csak az esetek 15-20%-ban  beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren  élnek a betegség árnyékában. A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km.

Attól függően, hogy az agy melyik részén alakult ki az agyvérzés, látás-, beszéd- és mozgászavar is jelentkezhet, de akár teljes bénulást is okozhat. A statisztikai adatok szerint az agyi-érkatasztrófát túlélők 48%-a féloldali bénulásban szenved, 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak, 12-18%-a aphasiás (beszédzavar), 32%-a pedig a depresszióval is kénytelen megküzdeni.

„Az afáziás betegnek a nyelvhasználattal, a hangzó beszéddel, olvasással, írással, számolással, a képekben való feldolgozásban adódnak gondjai. A kommunikációs nehézségek gyakran azt is lehetetlenné teszik, hogy az érintettek kifejezzék a gondolataikat, a kívánságaikat, ez pedig nagy feszültség forrása az afáziás ember és környezete között – mondta Vannay Aladárné, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő logopédusa. – Először mindig azt vizsgáljuk, hogy milyen súlyos az afázia, és a beszéd mely szintjei károsodtak, vagy ellenkezőleg, melyek épek, milyen kompenzáló stratégiák lehetnek. Az egyénre szabott logopédiai terápia során a részben vagy teljesen elveszett funkciók és képességek rehabilitációjára törekszünk.  Fejlesztjük a beszédmegértés, a beszédkészség területét. Ajak- és nyelvgyakorlatokkal stimuláljuk a beszédben résztvevő izmokat. Törekszünk a beteg régi beszédének dallamosságát, beszédsebességét, ritmusát előidézni, az olvasást, írást és számolást a felszínre hozni.”

Ez a betegség felér egy gyászkrízissel

A stroke mindenkit máshogy érint, és így a javulás mértéke, gyorsasága is egyénenként eltérő. A leglátványosabb javulás általában a rehabilitáció megkezdése utáni első fél évben figyelhető meg, de változások akár évekkel a stroke után is bekövetkezhetnek.  A rehabilitációban azonban nemcsak logopédus, hanem ergoterapeuta, vagy gyógytornász is részt vesz, aki a mozgáskoordinációt felügyeli és fontos szerepet kap a neuropszichológus is. Ő az érzelmi és értelmi zavarok megoldásában tud hatékony lenni.

„A terápia kezdete előtt felmérjük, hogy milyen típusú zavar lépett fel a stroke vagy az érelzáródás során. Sérülhet a figyelem, a memória, az észlelési funkciók, kialakulhatnak viselkedési problémák vagy kontrollálási-, és cselekvés szabályozási zavarok. A funkciózavarok kivizsgálása azért is fontos, mert ezek ismeretében pontosabb kompenzációs stratégiát tudunk kidolgozni, amelyek használatával a páciens sikeresen képes lehet ezeket a hiányosságokat ellensúlyozni” – fogalmazott Pollák Ildikó neuropszichológus.

Sok esetben több alkalom szükséges ahhoz, hogy diagnózist állítsanak fel és gyakran a páciens nem is tudja, hogy gondjai vannak bizonyos funkciókkal. Jó példa erre a neglekt szindróma, amikor az agysérüléssel ellentétes oldalon jelentkeznek a hiányosságok: jobb oldali agyfélteke sérülése esetén a páciens baloldalra nem figyel, lemaradhat a sor eleje olvasás közben, vagy bal oldalon nem fésülködik meg. Az agy szerencsére fejleszthető és sok esetben spontán regeneráció is bekövetkezik az agyban a vér felszívódásával, amely szintén segíti az állapotjavulást.  A szakember szerint nem szabad siettetni a rehabilitációt, a türelem, a bizalom és a motiváció nagyon fontos. A páciens érzelmi- hangulati állapotát is fontos felmérni, hiszen pl.  a stroke után gyakran fellépő depresszió jelentős mértékben hátráltathatja a rehabilitációt.

„Az agyvérzés egy veszteség, a páciens gyászkrízisen megy át. Sok múlik a környezeten, a hozzátartozókon, hogy mennyire tudnak segíteni. Sokszor éppen ők azok, akik észrevehetik akár az érzelmi- akár az értelmi- funkciózavart” – tette hozzá a neuropszichológus.

Hogy ismerheti fel a stroke-ot?

- Mosolygás közben az arc aszimmetrikus lesz, az egyik oldal elernyedt.
- Beszéd közben, még a legegyszerűbb mondat is problémát okoz, összefolynak a szavak.
- Ha a beteg kinyújtja a nyelvét, az az egyik oldalra félreáll.
- Nem tudja egyforma magasságba, egyszerre mindkét karját felemelni.
A stroke és agyi érelzáródás esetében is kulcsfontosságú az első néhány óra, a tünetek észlelésekor azonnal hívja a mentőt (104).

Sok programmal készül az SZTE a Kutatók Éjszakájára

Több mint háromszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 09. 20. 00:05
Megosztás:

Délutánra mintegy 45 százalékos volt a részvételi arány az orosz választásokon

Vasárnap közép-európai idő szerint 17 órakor a részvételi arány elérte a 45,15 százalékot az orosz parlamenti választásokon - közölte Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője.
2021. 09. 19. 22:00
Megosztás:

Óriási változás történt a német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban

A német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban óriási változás történt tíz év alatt - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Sopronban, a felújított Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének átadásán.
2021. 09. 19. 21:00
Megosztás:

A következő napokban fázni fogunk napközben

A következő napokban 20 Celsius-fok alatt maradnak a maximumok, a leghidegebb órákban 5 fok körüli értékek is lehetnek. A hét második felében viszont ismét erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap néhol akár 25 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 09. 19. 20:00
Megosztás:

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar szuverén osztályzatot.
2021. 09. 19. 19:00
Megosztás:

Hiányolják a tartalmat a választási kampányból a németek

Túl kevés szó esik tartalmi kérdésekről a szeptember 26-ai németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban a szavazók több mint 70 százaléka szerint - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.
2021. 09. 19. 18:00
Megosztás:

Zárónapjukhoz érkeztek az orosz választások

Harmadik, befejező napjukhoz érkeztek vasárnap a választások Oroszországban.
2021. 09. 19. 17:00
Megosztás:

Nyáron pörgött a balatoni utasforgalom

Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz - írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 09. 19. 16:00
Megosztás:

Montenegróban beoltották a felnőttek felét

A nagykorú lakosság 50,3 százalékát oltották be a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban - közölte a montenegrói közszolgálati televízió vasárnap.
2021. 09. 19. 15:00
Megosztás:

Közel kétszáz programmal, tíz helyszínen készül a Pécsi Tudományegyetem

Csaknem kétszáz programmal, tíz helyszínen, egyebek mellett látványos kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív előadásokkal, műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 24-én pénteken, az idei Kutatók éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 09. 19. 14:00
Megosztás:

Az AUKUS-partnerség célja a szabadságjogok megvédése

A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Államokkal és Ausztráliával létrehozott új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség célja a kivívott szabadságjogok védelme és e jogok globális érvényesülésének előmozdítása.
2021. 09. 19. 13:00
Megosztás:

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.
2021. 09. 19. 12:00
Megosztás:

Hétfőtől forgalmirend-változás Belső-Erzsébetvárosban

A Blaha Lujza téri forgalomkorlátozások feloldása után, hétfőtől változnak az egyirányúsítások a Belső-Erzsébetvárosban: az autósok nem használhatják teljes hosszában a Wesselényi utcát és a Dohány utcát a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.
2021. 09. 19. 11:00
Megosztás:

Kamatdöntés lesz és államháztartási adatokat közölnek a jövő héten

A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése tarthat számot.
2021. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 376,91 ponton zárt pénteken, 378,77 ponttal, 0,72 százalékkal kevesebb az előző heti záróértékénél.
2021. 09. 19. 09:00
Megosztás:

A befektetők bíznak Magyarországban

Egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2021. 09. 19. 08:00
Megosztás:

Idén rekordszámú diák és pedagógus vett részt a vándortáborokban

Idén rekordszámú, csaknem 15 ezer diák és 1200 pedagógus vett részt az erdei, a bringás, a vízi és a zarándoktáborokban - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 19. 07:00
Megosztás:

Rekordütemben gyorsult a brit infláció

Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint.
2021. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak - közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.
2021. 09. 19. 05:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjrendszer direkt ilyen bonyolult, hogy ne lehessen átlátni?

Elkerülhetetlen lenne a hazai nyugdíjrendszer érdemi megváltoztatása, megreformálása, mert az a mostani formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják más országokban, és hogyan kellene nálunk? A Nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András nyugdíjszakértő fejti ki álláspontját.
2021. 09. 19. 04:00
Megosztás: