A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

A beteg együttműködése az egyik legfontosabb tényező egy stroke után

Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Nem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a magas vérnyomás meghatározó rizikótényező a stroke-hoz vezető úton.

Stroke-ról akkor beszélünk, amikor az agy egy részének vérellátása megszűnik (elsősorban vérrög okozta agyi-infarktus) vagy vérzés lép fel (agyvérzés). Előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő, 25%-kal gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél és az esetek nagy részében a délelőtti órákban, váratlanul, minden előjel nélkül alakul ki. Mint a legtöbb krónikus betegség esetében, ennél is fontos az idő, hogy milyen hamar diagnosztizálják az agy oxigénhiányos állapotát.

Funkciózavarok alakulhatnak ki

A kezelés mielőbbi megkezdése ugyanolyan fontos, ha egy vérrög agyi elzáródást okoz, ahogyan akkor is, amikor az ér megreped, agyvérzés következik be és az érből kiáramló vér vezet oxigénhiányhoz, illetve agyi nyomáshoz. A stroke betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, csak az esetek 15-20%-ban  beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról. Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren  élnek a betegség árnyékában. A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km.

Attól függően, hogy az agy melyik részén alakult ki az agyvérzés, látás-, beszéd- és mozgászavar is jelentkezhet, de akár teljes bénulást is okozhat. A statisztikai adatok szerint az agyi-érkatasztrófát túlélők 48%-a féloldali bénulásban szenved, 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak, 12-18%-a aphasiás (beszédzavar), 32%-a pedig a depresszióval is kénytelen megküzdeni.

„Az afáziás betegnek a nyelvhasználattal, a hangzó beszéddel, olvasással, írással, számolással, a képekben való feldolgozásban adódnak gondjai. A kommunikációs nehézségek gyakran azt is lehetetlenné teszik, hogy az érintettek kifejezzék a gondolataikat, a kívánságaikat, ez pedig nagy feszültség forrása az afáziás ember és környezete között – mondta Vannay Aladárné, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő logopédusa. – Először mindig azt vizsgáljuk, hogy milyen súlyos az afázia, és a beszéd mely szintjei károsodtak, vagy ellenkezőleg, melyek épek, milyen kompenzáló stratégiák lehetnek. Az egyénre szabott logopédiai terápia során a részben vagy teljesen elveszett funkciók és képességek rehabilitációjára törekszünk.  Fejlesztjük a beszédmegértés, a beszédkészség területét. Ajak- és nyelvgyakorlatokkal stimuláljuk a beszédben résztvevő izmokat. Törekszünk a beteg régi beszédének dallamosságát, beszédsebességét, ritmusát előidézni, az olvasást, írást és számolást a felszínre hozni.”

Ez a betegség felér egy gyászkrízissel

A stroke mindenkit máshogy érint, és így a javulás mértéke, gyorsasága is egyénenként eltérő. A leglátványosabb javulás általában a rehabilitáció megkezdése utáni első fél évben figyelhető meg, de változások akár évekkel a stroke után is bekövetkezhetnek.  A rehabilitációban azonban nemcsak logopédus, hanem ergoterapeuta, vagy gyógytornász is részt vesz, aki a mozgáskoordinációt felügyeli és fontos szerepet kap a neuropszichológus is. Ő az érzelmi és értelmi zavarok megoldásában tud hatékony lenni.

„A terápia kezdete előtt felmérjük, hogy milyen típusú zavar lépett fel a stroke vagy az érelzáródás során. Sérülhet a figyelem, a memória, az észlelési funkciók, kialakulhatnak viselkedési problémák vagy kontrollálási-, és cselekvés szabályozási zavarok. A funkciózavarok kivizsgálása azért is fontos, mert ezek ismeretében pontosabb kompenzációs stratégiát tudunk kidolgozni, amelyek használatával a páciens sikeresen képes lehet ezeket a hiányosságokat ellensúlyozni” – fogalmazott Pollák Ildikó neuropszichológus.

Sok esetben több alkalom szükséges ahhoz, hogy diagnózist állítsanak fel és gyakran a páciens nem is tudja, hogy gondjai vannak bizonyos funkciókkal. Jó példa erre a neglekt szindróma, amikor az agysérüléssel ellentétes oldalon jelentkeznek a hiányosságok: jobb oldali agyfélteke sérülése esetén a páciens baloldalra nem figyel, lemaradhat a sor eleje olvasás közben, vagy bal oldalon nem fésülködik meg. Az agy szerencsére fejleszthető és sok esetben spontán regeneráció is bekövetkezik az agyban a vér felszívódásával, amely szintén segíti az állapotjavulást.  A szakember szerint nem szabad siettetni a rehabilitációt, a türelem, a bizalom és a motiváció nagyon fontos. A páciens érzelmi- hangulati állapotát is fontos felmérni, hiszen pl.  a stroke után gyakran fellépő depresszió jelentős mértékben hátráltathatja a rehabilitációt.

„Az agyvérzés egy veszteség, a páciens gyászkrízisen megy át. Sok múlik a környezeten, a hozzátartozókon, hogy mennyire tudnak segíteni. Sokszor éppen ők azok, akik észrevehetik akár az érzelmi- akár az értelmi- funkciózavart” – tette hozzá a neuropszichológus.

Hogy ismerheti fel a stroke-ot?

- Mosolygás közben az arc aszimmetrikus lesz, az egyik oldal elernyedt.
- Beszéd közben, még a legegyszerűbb mondat is problémát okoz, összefolynak a szavak.
- Ha a beteg kinyújtja a nyelvét, az az egyik oldalra félreáll.
- Nem tudja egyforma magasságba, egyszerre mindkét karját felemelni.
A stroke és agyi érelzáródás esetében is kulcsfontosságú az első néhány óra, a tünetek észlelésekor azonnal hívja a mentőt (104).

Oroszországban 41 millió embert oltottak be teljesen

Oroszországban 41 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina mindkét adagját, legalább az első komponenst pedig 47,5 millió - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságírók előtt pénteken Moszkvában.
2021. 09. 18. 05:00
Megosztás:

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban - emelte ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2021. 09. 18. 04:00
Megosztás:

Ismét plafonon lehet az európai gázár

A már most is magas európai földgázárak újabb rekordokat dönthetnek az alacsony gáztárolási szintek miatt - jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke egy online üzleti konferencián.
2021. 09. 18. 03:00
Megosztás:

Javulásban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Javult valamelyest a fogyasztói hangulat szeptemberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, bár az aktuális helyzet megítélése romlott a megkérdezettek körében, kilátásaikat viszont kedvezőbben ítélték meg.
2021. 09. 18. 02:00
Megosztás:

Új jégcsarnok épült Veszprémben

Több mint egymilliárd forintból épült jégcsarnokot adtak át pénteken Veszprémben.
2021. 09. 18. 01:00
Megosztás:

Folytatódik a Balaton kotrása

Novembertől folytatódik a Balaton mederkotrása, a térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács online megtartott pénteki ülésén.
2021. 09. 18. 00:01
Megosztás:

Korszerű buszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2023-ban

Korszerű, környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a fővárosi járműpark 2023-ban annak köszönhetően, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közbeszerzési eljárásokat indított a közforgalmú buszjáratok üzemeltetésére.
2021. 09. 17. 23:00
Megosztás:

Újra lehet telefonon beteget jelenteni Ausztriában

Ausztriában azonnali hatállyal újra lehet telefonon beteget jelenteni - közölte az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖG) pénteken.
2021. 09. 17. 22:00
Megosztás:

Megnyitotta ausztriai chipgyártó üzemét az Infineon

Üzembe helyezte pénteken az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült teljesítményelektronikai chipgyártó üzemét a német Infineon Technologies AG félvezető technológiai konszern.
2021. 09. 17. 21:00
Megosztás:

Pluszból mínuszba fordultak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel zárták a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 09. 17. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntekre

Gyengült pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is veszteséggel fejezte be.
2021. 09. 17. 19:30
Megosztás:

Felülteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
2021. 09. 17. 19:00
Megosztás:

Felszaladt az infláció az euróövezetben

A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
2021. 09. 17. 18:30
Megosztás:

Megugrott a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban meghaladta a 702 ezret az utasok száma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami 78 százalékkal több a tavalyi azonos időszakhoz képest; a koronavírus-járvány kialakulása óta ez volt a legforgalmasabb hónap - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2021. 09. 17. 18:00
Megosztás:

Nem erre számítottak a britek, csökkent kiskereskedelmi forgalmuk

A várakozásokkal ellentétben csökkent augusztusban a brit kiskereskedelem forgalma, jóllehet továbbra is meghaladja a koronavírus-járvány előtti szintet.
2021. 09. 17. 17:30
Megosztás:

Hétvégén korlátozzák a forgalmat az Árpád hidon

Szombaton és vasárnap reggel fél héttől délután fél kettőig mossák az Árpád hidat, emiatt egy-egy forgalmi sávot részlegesen lezárnak - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.
2021. 09. 17. 17:00
Megosztás:

Oltatlanoknak állított ki védettségi igazolványt egy Szabolcs megyei háziorvos

Elfogtak a rendőrök egy 71 éves háziorvost, aki a gyanú szerint az elmúlt hónapokban olyan embereket juttatott védettségi igazolványhoz, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.
2021. 09. 17. 16:30
Megosztás:

Rekordközelben a német-magyar kereskedelmi forgalom

Reális esély van arra, hogy idén rekordot dönt a Magyarország és Németország közötti kereskedelemi forgalom, amelynek értéke így meghaladhatja a 60 milliárd eurót - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.
2021. 09. 17. 16:00
Megosztás:

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben júliusban.
2021. 09. 17. 15:30
Megosztás:

Folytatódik az iskolai oltási akció

Jövő héten visszatérnek az oltóorvosok az iskolákba, hogy beadják a második vakcinát a tanév elején koronavírus ellen beoltott diákoknak - közölték pénteken a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.
2021. 09. 17. 15:00
Megosztás: