A kínai ingatlanpiac válsága a világgazdaság egészére is hatással lehet

A kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott negyedéves globális előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor az orosz gazdaság jobban teljesít a vártnál.

A kínai ingatlanpiac válsága a világgazdaság egészére is hatással lehet

A cég a 33 oldalas új szektorelemzésben 0,1 százalékponttal 2,5 százalékra javította a globális szintű hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló prognózisát. A Fitch az amerikai és a japán gazdaságban, valamint a feltörekvő térségben tapasztalt "meglepő" ellenállóképességgel indokolta a világgazdaság idei növekedési teljesítményére adott becslés javítását.

A Fitch Ratings az amerikai GDP-érték idei bővülésére vonatkozó prognózisát jelentősen, 0,8 százalékponttal 2 százalékra, a japán gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését 0,7 százalékponttal ugyancsak 2 százalékra, a globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt átlagos GDP-növekedésére kidolgozott becslését 0,5 százalékkal 3,4 százalékra emelte.

A ház londoni elemzői ugyanakkor a 2024-re érvényes globális növekedési prognózisukat 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítették. Ennek egyik fő tényezője, hogy a cég a kínai gazdaságban az általa eddig vártnál ugyancsak 0,2 százalékponttal lassabb, 4,6 százalékos növekedést vár jövőre.

A Fitch a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére adott prognózisát is erősen, 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra rontotta.

A hitelminősítő 2024-ben mindössze 0,3 százalékos - az eddigi előrejelzésnél 0,2 százalékponttal lassabb - amerikai gazdasági növekedésre számít, az euróövezetre szóló jövő évi GDP-növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal 1,1 százalékra vette vissza.

A Fitch Ratings elemzése szerint a 2024-re szóló negatív előrejelzési korrekciók fő oka az, hogy a kínai ingatlanpiac korábban várt stabilizációja nem következett be, a szektor forgalma az idén akár 20 százalékkal is zuhanhat. A tanulmány szerint a kínai ingatlanszektor veszi fel a kínai gazdaságban eszközölt beruházások teljes értékének harmadát - ez az éves kínai GDP-érték 12 százalékának felel meg -, és ennek erőteljes multiplikátor-hatása van a szélesebb értelemben vett gazdaságra.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az elmúlt tíz évben végbement kiegyensúlyozódás ellenére még mindig a beruházások adják a kínai hazai össztermék éves értékének 42 százalékát. Mindemellett az eddig végrehajtott szakpolitikai enyhítési lépések sem bizonyultak átütő erejűnek, és a kínai export iránti kereslet is hanyatlik - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett globális előrejelzésében.

A cég megállapítja ugyanakkor, hogy az orosz gazdaság a számos akadály ellenére továbbra is jobban teljesít a vártnál. A Fitch elemzése kiemeli, hogy szezonális kiigazítás nélkül számolva az orosz GDP-érték az idei második negyedévben 4,9 százalékkal - a hitelminősítő előző, júniusi globális prognózisában valószínűsített ütemnek több mint a kétszeresével - nőtt éves összevetésben.

A Fitch Ratings 2023 egészére 1,9 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban.

1,1 milliárd forintból újítottak fel egy egészségházat Sopronban

Mintegy 1,1 milliárd forint kormányzati támogatásból korszerűsítették a Lenkey utcai egészségházat Sopronban.
2023. 12. 04. 01:00
Megosztás:

Orbitális pályára állhat a Dogecoin

A Dogecoin árfolyama egy nap leforgása alatt 2,72%-ot nőtt, és a cikk írásakor 0,08421 dolláron állt.
2023. 12. 04. 00:01
Megosztás:

Borult időnk lesz a napokban

Jobbára felhős, borult idő várható a jövő héten, de kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőzetben. Többfelé kell havazásra, havas esőre, esőre számítani, reggelente sokfelé lehet fagy, pénteken hajnalban a hófödte tájakon akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála, és a legmelegebb órákban sem emelkedik 8 Celsius-fok fölé a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 12. 03. 23:00
Megosztás:

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás: