A magyar cégek már készülnek az Európai Unió soros elnökségére

Magyarország 2024. július 1. és december 31. között tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, mely nem csak a politika részére tartogat számos lehetőséget, hanem a hazai vállalatok számára is kedvező esélyeket helyez kilátásba. A féléven át tartó magyar elnökség kiváló alkalmat teremthet a hazai cégek széles spektrumának arra, hogy alakítóivá váljanak az Európai Uniós folyamatoknak, a szabályalkotástól a döntéshozatalig. A munka nehéz lesz, hiszen válságoktól terhelt időszakban kell versenyképesnek maradnia Európának. Különösen igaz ez az olyan területekre, mint a rohamos léptékkel fejlődő mesterséges intelligencia, a polgári és katonai szférában is használatos információs és kommunikációs technológiák, vagy a kriptovaluták. Éppen erre az elnökségi félévre készülve, a magyar tech iparág kiemelkedő szereplői a magyar EU-elnökségre felkészítő eseménysorozat első alkalmán vethettek részt, amelyet az EuroAtlantic Zrt. a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen szervezett.

A magyar cégek már készülnek az Európai Unió soros elnökségére

Az eseménysorozat apropója az, hogy 2024. júliustól decemberig Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soron következő elnöke. Ez a pozíció nem csak kormányzati szempontból, hanem a magyar gazdaság számára is rendkívül fontos lehetőség, hogy gazdasági és üzleti világ szereplőit is aktívabban bevonja az Európai Unió körforgásába.

Az Európai Unió Tanácsa az EU döntéshozatali folyamatában az egyik legfontosabb szereplő, és Magyarország jövő nyártól kiemelt szerephez jut a soros elnöki tisztség betöltésével, hozzájárulva a tagállamok közötti kompromisszum kereséséhez.

Az eseménysorozat célja a hazai üzleti szereplők felkészítése a magyar elnökség időszakára, valamint az uniós szintű tartós magyar üzleti jelenlét intézményesítése az elnökség utáni időszakban. A workshopok során a résztvevő cégek korábbi elnökségben részt vevő, EU-s ügyekben jártas tisztségviselők és szakértők segítségével áttekinthetik a magyar kormányzat szerepét, az EU döntéshozatali folyamatait, valamint a korábbi soros elnökség tapasztalatait. Emellett rávilágítanak azokra a lehetőségekre, ahol a magyar vállalatok profitálhatnak a kiemelt tagállami szerepkörből.

Az eseménysorozat részeként felvetett kérdésre, hogy hogyan érvényesíthetik a magyar vállalatok érdekeiket az uniós döntéshozatali mechanizmusban, a szakértők azt javasolják, hogy a vállalatoknak megfelelő szakági kapcsolati hálóval kell rendelkezniük uniós szinten. Fontos részt venniük szakmai platformokon, kooperálniuk nemzetközi partnerekkel, és csatlakozniuk iparági ernyőszervezetekhez az intézményi döntéshozókhoz való könnyebb hozzáférés érdekében.

A magyar kormánynak szintén érdeke a vállalatok felkészítése az uniós elnökségi időszakra, mivel ez segíti a nemzetgazdasági szempontból jelentős piaci szereplők bevonódását a soros elnökség ellátása idején.

Az eseményen Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta: „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a gazdasági élet szereplőinek is lehetőség, amelyhez olyan aktív vállalati szféra kell, amely együttműködik a politikával. „
Gelényi Csaba, az EuroAtlantic Zrt. senior tanácsadója, Magyarország korábbi nagykövete arra hívta fel a figyelmet: „A nemzetközi kapcsolatok építése, az ernyőszervezetekhez történő csatlakozás a magyar vállalatok versenyképesség növelő tényezőjeként aposztrofálhatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a vállalatok kezébe gyakorlatban hasznosítható tudást adjon.”

Dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese köszöntőjében emlékeztetett, hogy az Európai Unió társjogalkotó intézményének elnöki pozíciójának betöltése már a 2011. évi féléves időszakban is fajsúlyos eredményeket hozott. Az európai szintű ügyek Magyarország általi jövő évi koordinációja további lehetőségeket hordoz magában.

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete előadásában hangsúlyozta, hogy az „Európai Unió mi vagyunk”, a tagállami, valamint hazai vállalatok érdekeinek megjelenítése kiemelt jelentőséggel bír. A hazai vállalatok beruházásösztönzésének és exporttevékenységének előmozdítása a nagykövetség(ek) egyik olyan célkitűzése, amelyhez az elnökségi trió államapparátusainak együttműködése szintén hozzájárulhat.

Bodnár Vivien, a 4iG elnöki kabinet közkapcsolatokért és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője aláhúzta, hogy az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége egy olyan lehetőség a vállalati szféra szereplőinek, amelyre 13 és fél évente kerül sor. A magyar érdekek artikulálásában egy csapat vagyunk, amely mellett „mindannyian diplomatái vagyunk a saját vállalatainknak” is.

Wimmer István, az a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta, hogy a vállalatok brüsszeli jelenléte, a szereplők nemzetközi érdekképviseleti szervezetekhez történő csatlakozása a versenyképesség növelő tényezőként jelenhet meg.

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 11. 28. 16:00
Megosztás: