A munkahelyekről tanácskozott Novák Katalin Békés vármegyében

A munkahelyteremtésről, az összeköttetésekről, a kitörési lehetőségekről és a szükséges fejlesztésekről tanácskozott Novák Katalin köztársasági elnök, amikor háromnapos vármegyelátogatásán Békés vármegyei vezetőkkel találkozott a gyulai várban szerda délelőtt.

A munkahelyekről tanácskozott Novák Katalin Békés vármegyében

Az államfő a találkozó elején elmondta, három napra Békés vármegyébe "költözött" a kihelyezett Sándor-palota. Közölte, Békés határ menti vármegye "annak minden szépségével és nehézségével, amely infrastrukturálisan nem élvezi az összeköttetések minden előnyét". Véleménye szerint "ha azt mondjuk, hogy a konnektivitás világában élünk, akkor ezt saját hazánkon belül jobban meg kell teremteni" elsősorban azzal a céllal, hogy munkahelyet tudjanak teremteni az itt élőknek - hangsúlyozta.

Elmondta, látja a demográfiai adatokat, tudja, hogy "még többet érdemes azért tenni, hogy helyben találja meg mindenki a boldogulását, hogy legyen megfelelő, tisztességes munka, amellyel el lehet tartani a családokat". Ezt érzi a legnagyobb kihívásnak Békésben - jelentette ki.

Hozzátette, emellett szeretné látni a következő napokban, hogy milyen tartással, szorgalommal, kitartással, erővel élik a mindennapokat itt az emberek.

A találkozón Békés vármegyei részről három országgyűlési képviselő, Kovács József, Erdős Norbert és Herczeg Tamás; Takács Árpád főispán és Görgényi Ernő, Gyula polgármestere volt jelen.

Takács Árpád a találkozó után elmondta, tájékoztatást adott a köztársasági elnöknek a megye agráriumának fő jellemzőiről, az öntözés fontosságáról; a feldolgozóipari fejlesztések szükségességéről; az M44-es és az M47-es gyorsforgalmi utakról, a Lőkösháza-Budapest vasútvonalról; emellett az elmúlt tíz évben a Modern városok és a Magyar falu program, valamint uniós fejlesztések révén megvalósult fejlesztésekről.

Szó volt a szakképzésről, és arról, hogy a felsőoktatásban, a Gál Ferenc Egyetemen - a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve - elindul a mérnökképzés, amely fontos az utánpótlás miatt.

A köztársasági elnökkel ismertették, hogy Békésben, egyedülálló módon, hat nemzetiség él együtt békében; továbbá szó volt az egészségügyi intézmények fejlesztéséről, a gázkitermelésről szóló Corvinus-projekt lehetőségeiről és a békéscsabai reptérről is - sorolta a főispán.

Takács Árpád elmondta, az elnök támogatásáról biztosította őket a vármegye felzárkóztatását illetően.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP), Gyula polgármestere arról beszélt: a köztársasági elnök alkotmányos státusánál fogva elsősorban szimbolikus jelentőségű a látogatás. Azzal, hogy több mint 70 vármegyei település közül Gyulán a vár lett a kihelyezett Sándor-palota, "három napig az ország közvéleményének figyelme a városra irányul".

Elmondta, vázolta az államfő számára, hogy a város adottságainak kihasználásához infrastrukturális beruházásokra és befektetésekre van szükség. Az iparfejlesztésről szólva kitért arra, hogy az Airbus Gyulára települése jó példa a fiatal szakemberek visszacsábítására, megtartására.

Görgényi Ernő örömét fejezte ki, hogy szerda délután az államfő ellátogat Erkel Ferenc szülőházába. Mint mondta, missziójuknak tartják, hogy "tudatosuljon az emberekben, Erkel Ferenc Gyula szülötte, és hogy életműve fontos szerepet játszik a magyar kultúrában".

Novák Katalin szerdán reggel a gyulai vár előtt ünnepélyes zászlófelvonáson vett részt, és találkozott Czene Ferenc helyi solymásszal, reptetett sólymot, majd fényképezkedett a tiszteletére a vár előtti térre kilátogató helyiekkel.

Az államfő kedd este érkezett meg Gyulára, közösségi oldala szerint a Gyulai Várszínházban megnézte Edward Albee Három magas nő című előadását.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint.
2024. 07. 19. 19:00
Megosztás:

Eljárás indult az ALDI Magyarországgal szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 18:00
Megosztás:

Az MNB iránymutatást tett közzé a bankoknak az online hitelcsalások ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői körlevelet adott ki a magyar bankoknak, pénzügyi vállalkozásoknak az online hiteligényléses kibercsalások megelőzésére - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 19. 17:00
Megosztás:

Ezért veszélyes ma külföldről autót behozni Magyarországra

Magyarországon a használt autók jelentős részének manipulálták a kilométeróra-állását, vagyis a jármű kevesebbet ér, mint amennyit kérnek érte. Még nagyobb azonban az esélye, hogy a futásteljesítményt módosították, ha külföldről hozzuk be az autót. A határokon átnyúló tranzakciókat nehéz nyomon követni, ezért a csalók kihasználják ezt a helyzetet és elkerülik, hogy elkapják.
2024. 07. 19. 16:00
Megosztás:

A Richter a denosumab engedélyezését kérte

A Richter tegnap piaczárás után jelentette be, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a denosumabhoz köthető két forgalomba hozatali kérelmét.
2024. 07. 19. 15:00
Megosztás:

Mit érdemes tudni a retinolról?

Ha szeretnénk odafigyelni az arcbőrünk egészségére, esetleg javítani szeretnénk az állapotát, és hatékonyan felvennénk a harcot a különböző problémákkal – például egyenetlen bőrkép, pattanások, pigmentfoltok, ráncok –, akkor fontos a személyre szabott arcápolási rutin kialakítása.
2024. 07. 19. 14:30
Megosztás:

Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

"Békeszeretetből' vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán.
2024. 07. 19. 14:00
Megosztás:

Leszállította az alaptőkéjét a PannErgy

Leszállította alaptőkéjét a PannErgy az árpilis közgyűlés határozatnak megfelelően - közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 07. 19. 13:00
Megosztás:

A görögdinnye nemcsak finom, rendkívül egészséges is

Dübörög a dinnyeszezon, a zöldségeseknél már megtalálod a hazai csemegét is. Érdemes ezek között keresgélned, hazánk több részén ugyanis tökéletes adottságokkal bíró termőterületek vannak, ahol generációk óta zajlik a görögdinnye termesztése. Lacházi Pál, a Syngenta dinnyeszakértője segítségével hoztunk pár érdekességet nektek.
2024. 07. 19. 12:30
Megosztás:

DH Energy néven indít új üzletágat a Duna House Group

DH Energy néven új üzletágat indít a Duna House Group, az Európa négy országában működő, ingatlanokat és pénzügyi termékeket közvetítő vállalat először Magyarországon lép be az energetikai piacra, főként lakossági és kisvállalati ügyfeleknek kínál energiahatékonysági megoldásokat - közölte a cégcsoport szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 19. 12:00
Megosztás:

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás: