A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen

Vízválasztó lépés ez az ICC-től. Az elfogatóparancsnak első pillantásra leginkább szimbolikus üzenete lehet, hiszen Putyin ICC-nek történő átadása pillanatnyilag nem tűnik életszerűnek, de az elszámoltathatóság iránti elkötelezettséget hirdeti.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen

A gyakorlatban megnehezíti Putyin életét: ezután nem utazhat olyan országba, amely az ICC tagja, mert köteles őt kiadni, ráadásul ezek után a vele való tárgyalás vagy kapcsolatfelvétel is meg van bélyegezve, ezért az elszigetelődését drasztikusan növeli. Azt is jelezheti, hogy a nyugati államok magabiztosabbak, és ezzel, ha ugyan nem is katonailag, mégis szintet lépett a nyugati–orosz viszony: innen Putyin számára biztosan nincs visszaút, vele nem fognak tárgyalni. Ha viszont a helyzet rendezését majd mégis tárgyalásos úton képzelik el, akkor az ICC döntése kifejezetten ezt nehezíti. Bármely üzenetet is nézzük, nem lehet nem figyelembe venni azt, hogy egy hivatalban levő államfő ellen adott ki elfogatóparancsot az a nemzetközi testület, mely ellen az USA hevesen kelt ki, amikor az afganisztáni konfliktussal kapcsolatban nyomozni kezdett, nem beszélve arról, hogy Putyin esetleges letartóztatása egy ICC tagállam által felvetné az államfői immunitással kapcsolatos nemzetközi jogi kérdéseket is, ahogy történt ez Al-Bashir szudáni elnök esetében is.

Az elfogatóparancs üzenetét többféleképpen lehet értelmezni. Egyrészről azt üzeni, hogy senki nem bújhat el a felelősségre vonás elől. Ne feledjük, az ICC a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények esetén jár el. Másrészről ezen túl is erős általános üzenet: léteznek a nemzetközi jogi keretek, és most mozgásba is lendültek. Ilyen értelemben tehát a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás ünnepének is fel lehet fogni. A szimbolikus üzeneten túl bizonyos értelemben az elfogatóparancsnak akkor lenne gyakorlati relevanciája, ha elérhető közelségben lenne egy orosz puccs, ami után Putyint az új orosz vezetés átadná az ICC-nek vagy legalább is ez tárgyalási alap lenne.

Az ICC Statútumában van egy rendelkezés: az igazságszolgáltatás érdekei. Amennyiben az igazságszolgáltatás érdekeit nem szolgálja a nyomozás, az ICC eltekinthet tőle. Ennek kereteit az ICC értelmezi. Kimondott cél szokott lenni, hogy egy eljárás ne veszélyeztethessen egy békefolyamatot, vagy ne lehessen katalizáló hatással egy folyamatban levő háborúra. Érdekes kérdés, hogy mennyiben szolgálja az elfogatóparancs a béke elérését? Sokak szerint ennek a konfliktusnak csak diplomáciai megoldása lehet, ugyanakkor a tárgyalások folytatásához nem segít, ha az egyik tárgyaló fél ellen elfogatóparancs van érvényben. Emiatt tehát arra a következtetésre lehet jutni, hogy nincs tervben a Putyinnal való tárgyalás? Vagy éppen jobb tárgyalási alapot fog szolgáltatni Oroszországgal szemben, ha valóban a tárgyaló asztalhoz ülnek?

Érdekes jogi kérdés továbbá az államfői immunitás kérdése. Ezzel az ICC küzdött már korábban is. Az ICC-t alapító Római Statútum világosan kimondja, hogy az ICC előtti eljárásokban nem érvényesül az immunitás. A nemzetközi jog korábbi szabályai szerint viszont az államfőket immunitás illeti. Eddig az ICC egy hivatalban levő elnökkel, a szudáni Al-Bashir-ral szemben adott ki elfogatóparancsot. Már itt is kérdésként merült fel, hogy mennyiben összeegyeztethető a Római Statútum rendelkezése a nemzetközi jogban amúgy érvényesülő államfői immunitás kérdésével. Az Al-Bashir ügynél az afrikai államok arra hivatkoztak, hogy a két kötelezettség egymással szemben hat, az immunitást kimondó nemzetközi jogi kötelezettség korábban keletkezett, ráadásul ellehetetleníti a diplomáciai kapcsolataikat, ha egy regnáló államfő ellen elfogatóparancs van érvényben. Ennek megfelelően több afrikai állam nem is szerzett az ICC 2009 óta fennálló kérésének érvényt, ezzel az ICC rosszallását magára vonva.

Mindezzel együtt Putyin mozgásterét az elfogatóparancs nagyon beszűkíti: csak azon országokba utazhat, amelyek nem ICC tagállamok, tehát nem adják át az ICC-nek. Ironikus, hogy az egyik ilyen „biztonságos” állam éppen az Egyesült Államok. Gondoljunk csak bele, ha olyan államban rendeznek mondjuk egy csúcstalálkozót, amely ICC tagállam, oda nem utazhat, illetve ilyen államon keresztül sem utazhat. Ezen túl is, például az ENSZ Közgyűlésen vagy bármilyen csúcstalálkozón történő részvétele is érdekes lesz.

Azt talán senki nem vitatja, hogy Oroszország agressziója a legalapvetőbb normákat sérti, és a háború során elkövetett súlyos, borzasztó bűncselekményekkel szemben el kell járni. Ugyanakkor nem tud az ember elmenni a szelektivitás kérdése mellett sem. Eddig az ICC egyik leglátványosabb ellenzője az USA volt. Az az USA, amely elfogultnak nevezte az ICC-t, hatalmas diplomáciai nyomást helyezett rá és szankciókat vezetett be az ICC Főügyésze és egyéb tisztviselői ellen, amikor az Afganisztánban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban az ICC fontolóra vette az eljárást – amellyel kapcsolatban egyébként nem adtak még ki elfogatóparancsot. Az az USA, amely elfogadott egy jogszabályt (ún. Hague Invasion Act), mely szerint, amennyiben egy amerikai az ICC fogságába kerül, az amerikai elnök minden intézkedést (értsd: fegyveres erő alkalmazását is) megtehet, hogy kiszabadítsa. Ezek fényében kíváncsian várjuk, mi lesz az USA reakciója erre az elfogatóparancsra. Az eddigi reakciók óvatosak: Biden elnök szerint a döntés indokolt, de az USA nem ismeri el az ICC-t. Vezető nyugati lapok óva intenek a túlzott lelkesedéstől.

Összességében azt, hogy az elfogatóparancsnak milyen jogi, politikai és egyéb hatásai lesznek, később fogjuk tudni csak megmondani. A lépés feltehetőleg azt hivatott jelezni, hogy az ICC, amelyet korábban sokat vádoltak már sok mindennel (Afrika-ellenes, Nyugat-barát, nem hatékony, túl drága, átpolitizált), komolyan veendő testület, és képes kiemelt ügyekben is eljárni. Ellenzők szerint pedig mindaddig, amíg Putyint kézre nem keríti, éppen azt mutatja, hogy ugyan ijesztgetni igen, ugyanakkor tekintettel arra, hogy távollévő terhelttel szemben nem folytat le eljárást az ICC, igazából harapni nem tud. Az is várható, hogy nem ez lesz az egyetlen ukrán konfliktussal kapcsolatos ügye az ICC-nek, és amennyiben valóban elindulnak perek az ICC előtt jelen levő vádlottakkal szemben, az nagy lépés lehet a nemzetközi igazságszolgáltatás számára. Ugyanakkor az ICC döntése mögötti politikai bölcsesség, az esetleges béketárgyalásokra gyakorolt hatása, annak a ténye és következményei, hogy hivatalban levő államfő ellen adnak ki elfogatóparancsot (ráadásul az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának egyike ellen), illetve az, hogy ez hosszabb távon jót tesz-e magának az ICC-nek, egyelőre erősen kérdéses.

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás: