A nyugdíj miatt tüntetnek a franciák, a magyar nyugdíjasok miért vannak csendben?

A nyugdíjba vonulás, amelyet egykor a több évtizedes munka gyümölcsének tekintettünk, és főleg az anyagi stabilitásról, a pihenésről és a kikapcsolódásról szólt, napjainkra egyre összetettebbé, sőt nehézkesebbé vált.

A nyugdíj miatt tüntetnek a franciák, a magyar nyugdíjasok miért vannak csendben?

A nyugdíj biztonsági hálója lehetővé tette az idősek számára, hogy ugyanazt a kényelmes életmódot tarthassák fenn, mint amit fiatal munkásként — de mindezt úgy, hogy közben már nem vesznek részt aktívan a munkaerőpiacon. 

A gazdasági ingadozások, a munkamódszerekben bekövetkezett változások és a várható élettartam meghosszabbodása azonban jelentős instabilitást eredményezett ebben az addig jól működő rendszerben. 

Mindez azt eredményezte, hogy a nyugdíj szerepe egyre inkább megkérdőjeleződik, ami bizonytalansági tényezőt jelent a legtöbb ember kései életszakaszában. A mai nyugdíjazás tehát nem az a biztos menedék, ami egykor volt — ez pedig kihívást jelent az idősebb felnőttek pénzügyi biztonsága szempontjából.

Mit érdemes tudni a nyugdíjrendszerről?

A nyugdíjrendszer rövid története

A jóléti kiadások — mint például a nyugdíj — még a második világháború előtti időszakból örökölt, és sokan nem tudják, de a nyugdíjrendszerünk mindösszesen kevesebb, mint egy évszázados múltra tekint vissza.

A probléma az, hogy bármelyik kormány is nyúl hozzá, óriási ellenállásra számíthat, és ez nem csak Magyarországra igaz, hanem még az olyan jóléti államokra is, mint Franciaország.

Az mindenképpen pozitívumnak számít, hogy az idősek támogatásban részesülnek, az állam — de inkább főleg az adófizetők — gondoskodnak róluk. A rossz hír viszont, hogy emiatt idehaza rendkívül nagy adót kell fizetnünk, a munkavállalók több, mint a fizetésük felét az államnak adják! Ez a szám pedig még nagyobb összeget, akár a fizetés kétharmadát is kiteheti, ha belevesszük az összes adófajtát, amit a mindennapokban fizetünk (pl.: ÁFA).

Az állam pedig a bevételei majdnem kétharmadát jóléti kiadásokra költi — a nyugdíj pedig ennek közel felét teszi ki!

A mai várható élettartam 75-80 év. Ez 1928-ban — a magyar nyugdíjrendszer bevezetésekor — 45-50 év volt. A nyugdíjkorhatár pedig hasonló, mint most. Míg régen az átlag sosem érte meg a nyugdíjat, ma már több évtizedet is nyugdíjasként él le.

A második világháború után éppen ezért létrejött az elosztó-kiróvó rendszer, ami azt jelenti, hogy az aktuális adófizetők nem a saját nyugdíjukat fizetik ki előre, hanem az éppen aktuális nyugdíjasokét, abban a reményben, hogy majd ha ők maguk is megöregszenek, lesz, aki a saját nyugdíjukat termeli ki és fizeti be.

Ez a nyugdíjrendszer egyik nagy problémája, de korántsem az egyetlen.

A drágulás hatása a nyugdíjakra

A hatalmas infláció következtében néhány hónap alatt rendkívüli módon megdrágult a mindennapi élet, és csak kapkodjuk a fejünket, hogy milyen összegeket kérnek el azért, ami az év elején még körülbelül a felébe került.

Ide tartozik például:

- A táplálkozás

- A ruházkodás

- Az utazás

Az inflációt sajnos csak nagyon lassan tudjuk visszaszorítani, addig pedig nyugdíjemeléssel próbálják tehermentesíteni a nyugdíjasokat, de amíg ez az emelés nem éri el az infláció szintjét, addig sajnos az életminőség csökken.

Ez pedig hatással van az alapszükségleti cikkeken túl minden más életterületre is. 

Az alapszükségleteken túl

Vajon milyen lehetőségei vannak ma egy nyugdíjasnak, ha továbbtekintünk az étkezésen, a ruházkodáson vagy az ehhez hasonló alapszükségleteken?

Nos, a szomorú helyzet az, hogy egyre kevesebb — vagy egyáltalán nem — jut szórakozásra, ez ugyanis már jelentősen meghaladná a legtöbb nyugdíjas havi keretét.

Még a fiatal munkásosztály számára is egyre drágábbá váltak például a nyaralások — egy nyugdíjasnak sajnos lehetetlen eljutnia külföldre, és hiába van rengeteg szép hely Magyarországon, ezek is egyre drágábbá válnak, ha nem csak egyetlen napra megyünk a saját szendvicseinkkel, hanem szállást, étkezést, kényelmet is szeretnénk. Sokszor hallani, hogy a Balaton a német nyugdíjasok egyik kedvenc üdülőhelye. Sajnos ez a magyar nyugdíjasokról nem mondható el, hiszen nem engedhetik meg maguknak az ottani áremelkedést.

Emellett időskorban kiemelten fontossá válik az egészség megőrzése, de sajnos a gyógyszerekre is igaz, hogy ugyanolyan gyorsan emelkedik az áruk, mint az élelmiszereké. 

De vajon hogyan javíthatunk a nyugdíj helyzetén?

Az egyik megoldás kétségtelenül az, hogy a várható élettartammal együtt az államok a nyugdíjkorhatárt is megemelik. Ez sokaknak nem tetszik — főleg azoknak nem, akik épp a közeljövőben válnának nyugdíjassá. A nyugdíj korhatárának emelése tehát fájdalmas, de sajnos elkerülhetetlen, hiszen ahogy a várható életkor emelkedik, úgy kellene emelni a nyugdíj belépési szintjét is.

Ez Magyarországon is be fog következni, előbb vagy utóbb biztosan — várhatóan 70 évre fog majd emelkedni. A kérdés csak az, hogy mikor.

A magyar nyugdíj kérdésével ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring

Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport Zrt. a Motorsport Innovation and Development Science Park (MINDS Park) megvalósításáról a mogyoródi Forma-1-es versenypályán.
2023. 11. 28. 15:00
Megosztás:

Lópikulát se keresel jövőre az amerikai részvényekkel

Legalábbis így summázható röviden a Wells Fargo elemzői által készített jövőkép 2024-re az USA S&P 500 indexére vonatkozóan.
2023. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Nőtt a beruházások volumene a feldolgozóiparban

A háború és az elhibázott szankciók káros hatásai még 2023. harmadik negyedévében is tetten érhetők voltak a beruházások alakulásában.
2023. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Javult kissé a fogyasztói hangulat Németországban

Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz.
2023. 11. 28. 13:30
Megosztás:

Csökkentek a beruházások a feldolgozóipari fejlesztések növekedése mellett

A beruházások volumene 2023. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 2,2 százalékkal mérséklődött.
2023. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Észszerű, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról a munkavállaló rendelkezhessen

Logikus, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról ne a munkáltató, hanem a munkavállaló rendelkezhessen - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Fordulatot hozott a CSOK plusz a lakáspiacon

A CSOK Plusz kihirdetése után fordulat látszik az ingatlanpiacon: a pangó kereslet élénkülésre váltott át az október végi bejelentést követő 31 napban. A nagyobb érdeklődés részben az év végén kifutó, vissza nem térítendő támogatást és egyéb kedvezményeket biztosító nagyvárosi CSOK igénylőknek is köszönhető. A kereslet élénkülése paradox módon bizonyos ingatlanok árát még csökkentheti is, mert a nagyvárosi CSOK segítségével továbbköltözőket egyre jobban szorítja az év végi határidő.
2023. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Stabilan állják az ingatlanpiac hullámait a logisztikai létesítmények

A lakáspiacon az új építésű ingatlanok iránti kereslet és a bejelentett új projektek a piaci alapú lakáshitelekkel együtt „parkolópályára álltak”, amin jövőre a CSOK Plusz sokat javíthat. A logisztikaiingatlan-piac azonban továbbra is élénk, mind keresleti, mind kínálati oldalon. A legjobb lokációk a fővárosban és közvetlen környékén vannak, és egyre fontosabb az épületek fenntartható működése ‒ derül ki az Alfa Group piaci elemzéséből.
2023. 11. 28. 11:30
Megosztás:

Sorsfordító hetek állnak a nyugdíjpénztárak előtt

A munkaerő megtartás miatt a kedvezményes kulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
2023. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Még utoljára bezsákoltak a befektetők a PMÁP 2033/I állampapírból

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján múlt héten 91,6 milliárd forintért fogyott a Prémium Magyar Állampapír. Ez annak fényében különösen nagy összeg, hogy idén augusztus eleje óta hetente átlagosan 33 milliárd forintért vettek PMÁP-ot a megtakarítók. A Bankmonitor szerint a kiugró forgalom oka az, hogy a befektetők még utoljára bevásároltak a keddig elérhető inflációkövető állampapírból.
2023. 11. 28. 10:30
Megosztás:

Felemás nyitás az európai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Kinyírta a biztosítási szakma toborzását a KATA-adó módosítása

2023-ban gyakorlatilag megszűnt a toborzás a független pénzügyi közvetítői piacon. Évek óta komoly kihívás az elöregedés, a fiatalok hiánya, ám igazán látványos ütést a 2022. szeptembere óta hatályos kata-módosítás - miszerint katás adózó csak magánszemélynek állíthat már ki számlát - vitt be a szakmának, ahol így még nehezebbé vált pályakezdőként elindulni - világít rá a GRANTIS független pénzügyi tanácsadó elemzése.
2023. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2023. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Esés jön a magyar tőzsdén a szakértő szerint

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint. A BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn, a részvénypiac forgalma 6,1 milliárd forint volt.
2023. 11. 28. 08:50
Megosztás:

Jövőre Kaposvár ad otthont az Országos Színházi Találkozónak

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.
2023. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Ma reggel erősödéssel nyitott a forint

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 28. 07:30
Megosztás:

Szijjártó szerint az együttműködés Kínával nem kockázat, hanem hatalmas lehetőség

Az együttműködés Kínával nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget jelent az Európai Unió számára, a kockázat éppen az, ha valaki el akarja vágni ezeket a kötelékeket - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.
2023. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Átadták a magyar tudomány kategóriában az idei Junior Prima Díjakat

Átadták a Junior Prima Díjakat a magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épületében - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hétfőn az MTI-t.
2023. 11. 28. 06:30
Megosztás:

Határtalan innováció és látványos demózónák a bukaresti Dyson Next Gen Living regionális rendezvényen

Az innovációiról ismert globális kutatási és technológiai vállalat, a Dyson úttörő termékeket mutatott be a bukaresti Combinatul Fondului Plastic – Galeria Senatban tartott regionális Next Gen Living rendezvényen.
2023. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Jövőre Kaposváron lesz az Országos Színházi Találkozó

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.
2023. 11. 28. 05:30
Megosztás: