A papíripari szakképzést népszerűsíti a pályaválasztó fiataloknak a Vajda-Papír

Több, mint kétezer érdeklődő szülő és diák vett részt a Dunaújvárosi Szakképzés Napján októberben, amelyen a papíripari szakképzést népszerűsítve a térség legnagyobb foglalkoztatója a Vajda-Papír is képzési alternatívát kínált a pályaválasztás előtt állóknak. A pályaválasztás támogatására a Vajda-Papír dunaföldvári gyárában gyárlátogatást tartottak a fiataloknak.

A papíripari szakképzést népszerűsíti a pályaválasztó fiataloknak a Vajda-Papír

Vajda Attila, Magyarország vezető higiéniai papírgyártó cégének alapító ügyvezetője elmondta, hogy 2020-ban új fejezet nyílt a vállalat életében. Az országban elsőként a Vajda-Papír kapott duális képzőhelyi akkreditációt a Papírgyártó és – feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus szakirányú oktatás vonatkozásában. Kiemelte, hogy immár három éves az együttműködésük a Dunaújváros Szakképzési Centrummal.  „Duális partnerként az a célunk, hogy a közelben tanuló több száz, 7-8. osztályos diák közül minél többnek mutassuk be azt a szakirányú képzést, amellyel verseny- és piacképes szaktudást szerezhetnek a diákok. Ezért minden évben az iskolákhoz hasonlóan nyílt napot tartottunk, amelyen kis csoportokban vezettük végig Közép-Európa legmodernebb papírgyárában az érdeklődőket, a 7. és 8. osztályos tanulóikat, a diákok szüleit és tanárait.

Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy több évtizedes szünet után indult újra a papírgyártás és feldolgozás nappali szakképzése Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vajda-Papír együttműködésében a 2021/2022-es tanévben. A képzés újraindítását a megváltozott globális fogyasztási trendek, a műanyagok visszaszorulása, a papíripar egyre jelentősebb hozzájárulása a GDP-hez és az ágazatban foglalkoztatottak számának, valamint az ide irányuló befektetések értékének jelentős bővülése tette indokolttá.

Hangsúlyozta, hogy a Szakképzés 4.0 stratégia felértékelte a szakképzés szerepét és megújította az oktatás szerkezetét, módszertanát, mely így sokkal inkább illeszkedik a piac, a vállaltok igényeihez. Az oktatásba irányuló befektetés jó megtérülést ígér a duális képzésben részt vevő cégeknek is, hiszen a legfrissebb technológiákhoz és a vállalati igényekhez legjobban illeszkedő tudással rendelkező fiatal munkavállalókkal jelentős hatékonyság- és versenyképesség növelést érhetnek el.
Beszámolt róla, hogy a papíriparban is látványos a technológia fejlődése, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia alkalmazása folyamatosan változó, naprakész tudást igényel.

A szakképző iskola pedig piacképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínál, a gyakorlati ismeretek elsajátítására helyezi a hangsúlyt azzal, hogy a tanulók vállalati környezetben, akár leendő munkáltatójuknál tanulhatnak, gyakorolhatnak. Vajda Attila úgy vélte, a több mint 700 fős dolgozói létszám is jelzi, hogy a megfelelő utánpótlásról gondoskodni jelentős feladat egy nagyobb cég érdekében. A munkakörülményeket, a karrierlehetőségeket és a képzést kell úgy kialakítanunk, hogy az vonzó legyen a tehetséges, kreatív fiataloknak – mondta és megjegyezte, hogy az új képzésben a Vajda-Papírnál gyakorlati képzést folytatók az alapbéren kívül termékcsomag- juttatást, melegétkezési hozzájárulást, munkába járási támogatást is kapnak.

Magyar András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján látványos a szakképzés presztízsének erősödése. A piaci igényekhez igazodó oktatásnak, tananyagnak köszönhetően a szakképzésben tanulók szakmájukban valóban piacképes tudással és már megfelelő gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek - mondta.

Megemlítette, hogy egyre több szakmában indul újra a piaci igényekhez igazodó szakképzés a régióban. A megfelelő szintű oktatás, a hatékonyan alkalmazható tudás megszerzése alapvető feltétele a helyben boldogulásnak. Azt szeretnénk, ha az itt élő fiatalok nem hagynák el régiót, szakmai tudásukkal is hozzájárulnának a térség gazdasági vonzerejének növeléséhez. Ezzel erősödhet a város, a vármegye, a régió versenyképessége, egyre több beruházás, fejlesztés érkezhet ide, és ezzel egyre nőhet az életszínvonal – sorolta, és emlékeztetett rá, hogy erős versenyben kell helytállni, hiszen a megfelelően képzett munkavállalókért globális és erős verseny folyik.

Marczona Tamás, a Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy a papíripari képzésekre és a nagyüzemi képzésekre jellemző hogy a végzettséget az új szakképzési rendszerben már csak a duális partnerek bevonásával lehet megszerezni, hiszen iskolai tanműhelyben nem lehet megfelelő képzési körülményeket biztosítani. A főleg természettudományi ismeretekre épülő képzések biztosítják, hogy ezen iparágak legkorszerűbb szakmai ismereteit sajátítsák el a tanulók, hogy ezáltal a magas hozzáadott értéket teremtő hazai vegyipar szakember utánpótlásai legyenek. A direktor hangsúlyozta, hogy a rugalmas szakképzési rendszer biztos jövőt jelent és ígéretet a fiataloknak a helyben boldogulásra, így a térség megtartó erejét is növeli.

Ismertette, hogy a Vegyipar ágazat képzés érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A Vegyipar ágazathoz tartozó Papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus szakma elsajátításához a választható szakmairányok: a Papírgyártó és -feldolgozó szakmairány, és a Csomagolószer-gyártó szakmairány. A papírgyártó és -feldolgozó, csomagolószer-gyártó technikus végzettségű szakember a papíripari alapanyag-, és a kész papírgyártó- és a papírfeldolgozó ipari anyagokat és technológiákat vizsgálja és ellenőrzi. A csomagolószer-gyártó technikus, a becsomagolandó termék és a vele érintkező csomagolóanyag egymásra hatását, valamint a kész csomagolószer piacra helyezési szempontoknak megfelelő feltételeit vizsgálja. A választható szakmairányok szerteágazóak, olyan fiataloknak valók, akik képesek átlátni hosszabb termelési folyamatokat is, és szeretik a kihívásokat. A diákok számára az is vonzó, hogy a gyakorlati képzés jelentős része Európa legnagyobb és legmodernebb papírgyárában, a dunaföldvári gyárban zajlik. Ott kell elsajátítani a gyártás előkészítő műveleteit, a gépek kezelését illetve a kész termékek csomagolására és kiszerelésére vonatkozó fogásokat – összegezte az igazgató.

A papírgyártás és feldolgozás Magyarországon a rendszerváltás előtt jelentős iparág volt. A Papíripari Vállalatnak 12 papírgyára, saját kutató intézete és egy Gép és Alkatrész gyára volt. A Papíripari Vállalat kiemelt figyelmet fordított a szakképzésre, a szakmai utánpótlásra. A rendszerváltást követően a gyárakat privatizálták, sok gyár bezárt, így volt idő, amikor csak Dunaújvárosban és Diósgyőrben gyártottak papírt. A szakképzés pedig átalakult és csak OKJ képzés keretében képeztek szakember utánpótlást. A korábbi nappali iskolai képzések két évtizede megszűntek, úgyhogy nagy szükség van arra, hogy újraindítsuk a képzést - ismertette Vajda Attila.

Közép- és Kelet-Európában, a Baltikumban és Skandináviában is meghatározó piaci jelenléttel rendelkező Vajda-Papír, több mint 30 országba exportálja termékeit. A Vajda-Papír csoportszinten több mint 700 munkavállalót foglalkoztat, három magyarországi és egy norvégiai gyárral rendelkezik. A 140 ezer tonnás éves gyártási kapacitású, 100 %-os magyar családi tulajdonban lévő Vajda-Papír a hazai kereslet 55-60%-át állítja elő, a termelés 60%-át szállítja külföldre. Az európai országok mellett Ázsiába, sőt a Karib tenger térségébe is eljutnak az Ooops! márkanevű termékek a hazai gyáraikból. Az idén 25 éves cégcsoport folyamatos fejlesztéseivel világviszonylatban is a legkorszerűbb technológiával környezetkímélő módon állítja elő a fogyasztók által egyre kedveltebb higiéniai papírtermékeit.

Táppénz 2025 és betegszabadság 2025 szabályai

Táppénz 2025 kalkulátor, táppénz összege és a táppénz jelentése. Miben különbözik a táppénz és a betegszabadság fogalma? Táppénz igénylése és kifizetése 2025. Mennyi a táppénz és hogyan kell kalkulálni vele 2025-ben? Táppénz 2025 igazolása és a táppénz jogosultság 2025 évi feltételei. (Ha szívesebben hallgatnád és néznéd meg a cikket, minthogy elolvasod a betűket, akkor jó hírünk van: a cikk végén egy videóban ezt megteheted.)
2024. 10. 28. 01:00
Megosztás:

3 mém kriptovaluta érme előértékesítés, amivel nagyot kaszálhatsz 2025-ben

A mém érme tér az utóbbi években rendkívül népszerűvé vált, mivel a közösségi média, az influenszerek és az újító technológia együttese olyan kombinációt kínál, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az előértékesítések különösen ígéretesek, mert lehetőséget adnak a korai befektetőknek arra, hogy jelentős kedvezményekkel szerezzenek tokeneket, amelyek később magas hozamot hozhatnak.
2024. 10. 28. 00:01
Megosztás:

Kína miatt felére esett a Mercedes nyeresége

A Mercedes csoport árbevétele 34,5 milliárd euró lett a harmadik negyedévben, ami 6,7 százalékos visszaesés a tavalyi évhez képest és elmarad a 36,3 milliárd eurós várakozástól is.
2024. 10. 27. 22:00
Megosztás:

Eddig lehet pályázni az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

November 6-ig lehet pályázni akciókkal a november 16. és 24. között rendezendő Európai hulladékcsökkentései hétre, amelynek fő témája az élelmiszer-pazarlás lesz - közölte az Energiaügyi Minisztérium vasárnap az MTI-vel.
2024. 10. 27. 20:00
Megosztás:

Ezek a rejtett gyöngyszemek akár 2000-szeres hozamot is hozhatnak – az Ethereum-befektetők tömegesen fordulnak feléjük!

A kriptovaluta-rajongók ismét izgalomba jöttek az új digitális eszközök miatt, amelyek lenyűgöző hozamot ígérnek. Az Ethereum korai befektetői most kevésbé ismert tokenek felé fordulnak, amelyek ígéretes növekedést mutatnak. Vajon ezek a rejtett gyöngyszemek lehetnek a következő nagy lehetőségek, amelyek akár 2000-szeresére növelhetik a befektetéseket? A keresés megkezdődött a kripto világ következő áttörő sztárjaira.
2024. 10. 27. 19:00
Megosztás:

Ahogy a kereskedők egy új, 0,00025 dollár alatti újoncot részesítenek előnyben, a Shiba Inu (SHIB) és a Pepe (PEPE) háttérbe szorul a 2025-ös bikapiac előtt

Ahogy a kriptovaluta piac a várható 2025-ös fellendülésre készül, az olyan már bevált tokenek, mint a Shiba Inu és a Pepe, kezdenek veszíteni fényükből. A befektetők egy új, alacsony árú, feltörekvő versenyző felé fordítják figyelmüket, amely hullámokat vet a mémcoin piacon. Ez az újdonság izgalmat kelt, és jelentős növekedési potenciállal bír, felkeltve azon kereskedők érdeklődését, akik a következő nagy lehetőséget keresik.
2024. 10. 27. 18:00
Megosztás:

Milyen hatással lesz a 2024-es választás a kriptovaluták árára? A top 5 kriptó, amelyek akár 10 000%-os profitot hozhatnak

Ahogy a 2024-es választások közelednek, a kriptovaluták piacán is jelentős változások várhatók. A politikai eredmények nagy hatással lehetnek a digitális valutákra. Ez a cikk azt vizsgálja, hogyan formálhatja a választás a kriptók árait, és bemutatja azt az öt vezető kriptovalutát, amelyek hatalmas nyereséget hozhatnak, akár 10 000%-os növekedést is biztosítva. Fedezze fel, mely digitális érmék lehetnek a következő nagy árrobbanás várományosai.
2024. 10. 27. 17:00
Megosztás:

Halott már a Cardano (ADA)? Lehet, hogy ez az 0,00025 USD alatti altcoin lesz a jövő 2025-ben

Ahogy a Cardano-hoz hasonló, bevált kriptovalutákkal szemben növekszik a szkepticizmus, a befektetők egyre inkább az olcsó, nagy növekedési potenciállal rendelkező altcoinok felé fordulnak. Az érdeklődés fokozódik az olyan megfizethető tokenek iránt, amelyek 2025-re átalakíthatják a piacot. A kriptoközösség izgatottan várja, hogy rátaláljon a következő nagy lehetőségre, amely jelentős hozamokat kínálhat, és átalakíthatja a digitális valuták világát.
2024. 10. 27. 15:00
Megosztás:

Hó, jég, hideg? Így készülj fel, hogy az autód túlélje a telet!

Amint közeledik a tél, minden autós tudja, hogy nemcsak magunkra, de autónkra is jobban kell figyelnünk. A hideg időjárás, a csúszós utak és a sós locsolások nem kímélik a gépjárművet, ezért érdemes időben felkészíteni a járművet, hogy a tél ne hozza rá a frászt! Nézzük meg, melyek azok az alapvető karbantartási lépések, amelyek segíthetnek abban, hogy télen is zökkenőmentesen suhanjunk az utakon.
2024. 10. 27. 14:00
Megosztás:

Gránátalma fa: a gránátalma szaporítása és élettani hatásai

A gránátalma fa egy különleges gyümölcs. Ez a cikk részletes betekintést nyújt a gránátalma fa tulajdonságaiba, a gránátalma szaporításának módjaiba, és az élettani hatásokban rejlő egészségügyi előnyeibe.
2024. 10. 27. 12:00
Megosztás:

Három altcoin, amely készen áll a 2024-es bikapiacra: Dogecoin, Solana és Dogen

A kriptovaluta-piac 2024-es fellendülésével kapcsolatos várakozások egyre nőnek. Bizonyos alternatív coinok különösen felkeltették az érdeklődést, beleértve a Dogecoin-t, a Solana-t és a Dogent, amelyek ígéretes növekedési potenciállal bírnak. Ez a cikk részletesen megvizsgálja, miért lehetnek ezek a digitális valuták a következő piaci nyereségek vezetői.
2024. 10. 27. 11:00
Megosztás:

Egy Polygon kriptovaluta befektető, aki 25 millió dollárt keresett az UNI-val, 8000%-os hozamot jósol ennek a 0,10 dollár alatti AI altcoinnak

Egy befektető, aki korábban 25 millió dollárt keresett a Uniswap-on, új lehetőség felé fordította figyelmét. Ezúttal egy mesterséges intelligenciával működő altcoin áll a középpontban, amely ára 0,10 dollár alatt van. A becslések szerint elképesztő, akár 8000%-os hozam várható. Ez a merész előrejelzés nagy érdeklődést vált ki azok körében, akik a kriptopiacon keresik a következő nagy nyereség lehetőségét.
2024. 10. 27. 10:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal vitték el a Jokert!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 43. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 10. 27. 09:00
Megosztás:

Még több mérkőzés, még több izgalom a BL-ben és egy szülinap

Megnőtt a fogadások száma a BL első körében. A fokozott érdeklődés a többi között annak is köszönhető, hogy az UEFA döntése szerint a 2024/25 idénytől átalakították a labdarúgó Bajnokok Ligája lebonyolítását, ami a korábbinál több mérkőzést jelent a futballrajongók számára és jó hír a sportfogadóknak is, ugyanis - a megújulásának első születésnapját ünneplő - Tippmixprón, valamint a Tippmixen is több eseményre lehet fogadni, egy-egy BL-mérkőzésen belül az online felületen már akár 900 piac közül is válogathatnak a játékosok, amihez több száz élő fogadási opció is kapcsolódik.
2024. 10. 27. 07:00
Megosztás:

Újabb rangos elismerésben részesült a szakmai szervezet

A MagyarBrands díj a legmegbízhatóbb és a legeredményesebb magyar márkákat értékeli. Elnyerése nemcsak a díjazottaknak tekintélyes elismerés, hanem döntéshozatalkor, mint a minőség védjegye jelentős segítséget nyújthat a fogyasztók és az üzleti élet szereplői számára egyaránt. Idén elismerésben részesült egyedüli logisztikai szakmai szervezetként a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) is.
2024. 10. 27. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne hasznosítani a hazai gyapjút?

A hazai gyapjú hasznosítási lehetőségeinek bővítéséről tartott szakmai konzultációt az Agrárminisztérium Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár vezetésével - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 27. 05:00
Megosztás:

Ezt javasolják a biztosítók, hogy a megtakarítások megőrizzék az értéküket

A biztosítók 3 és 19,6 százalék közötti indexálást javasoltak idén a nyugdíjbiztosításokra és a megtakarításos életbiztosításokra. A Grantis elemzéséből az is kiderül, hogy a tavalyi magas infláció ellenére sem történt drasztikus visszaesés a megtakarítások hosszú távú fenntartásában.
2024. 10. 27. 04:00
Megosztás:

Munkanélküli vagy? Akkor érdemes erről tudnod, mint változás

Az adat érdemben meghaladja az általunk és a piac által is várt 4,2%-os értéket. A 15-74 év közötti munkanépes korú népesség körében a foglalkoztatottak száma 4 millió 699 ezer fő volt szeptemberben, ami éves összehasonlításban 32 ezer fős csökkenés, miközben augusztusban még közel 13 ezer fős volt az emelkedés.
2024. 10. 27. 03:00
Megosztás:

Óraátállítás vége! - nemzetközi együttműködéshez csatlakozott a Magyar Alvás Szövetség!

Mint ismeretes, az EU Parlamentje jóváhagyta az óraátállítás megszüntetését 2019-ben, de a tagállamok nem tudják eldönteni, hogyan tovább. Sokan kifejezték a projekt átfogó hatásvizsgálatának óhaját.
2024. 10. 27. 02:20
Megosztás:

Ezzel a trükkös finn módszerrel a fűtés-számlád akár a felére csökken!

A légcserélő rendszer hosszú távon védi egészségünket és a pénztárcánkat is. Bemutatjuk, hogyan működik ez a finn megoldás.
2024. 10. 27. 01:30
Megosztás: