A privát hitelek defenzív lehetőséget kínálhatnak

Most, hogy a gazdaságok 2023-ra recessziót várnak, a priváthitel-piacok strukturális jellemzőik és az eszközosztály relatív ereje miatt védekező opciónak bizonyulhatnak.

A privát hitelek defenzív lehetőséget kínálhatnak

A privát hitelek olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a befektetőknek elkerülni az egyéb eszközosztályokra jellemző legdrámaibb mértékű volatilitást, nem utolsósorban azért, mert változó kamatozású konstrukcióként növekvő jövedelemtermelő képességgel rendelkeznek emelkedő kamatlábak mellett is.

A közvetlen hitelkonstrukciók például hosszú lejáratúak és a hitelezőket védő szigorú feltételeket tartalmazhatnak, míg az SSL-ek, (Senior Secured Loans, elsőbbségi fedezett hitelek) a tőkeszerkezet csúcsán elfoglalt helyük által nyújtott viszonylagos védelem előnyeit élvezhetik.

A volatilitás közeledtével ez a természeténél fogva konzervatív eszközosztály is védekező álláspontra helyezkedett. Bár a nemteljesítési ráták a következő évben valószínűleg az egész szektorban növekedni fognak, de mértékük a nyilvánosan hozzáférhető hitelekéhez képest korlátozott lesz, és az esetleges árképzési gyengeség is vélhetően kevésbé lesz súlyos, mint a globális pénzügyi válság (GFC) idején volt.

Bizonyos priváthitel-termékek mindig is ellenállónak bizonyultak: a fedezett hitelkötelezettségek (CLO-k) esetében még stresszes időkben is történelmi szinten alacsony a nemteljesítési arány (a nagy pénzügyi válság óta nem fordult elő, hogy egy CLO ne fizetett volna, és az azt megelőzően is csak a BB minősítésű tranche-oknál fordult elő néhány esetben).

Eközben az elsőbbségi fedezett hitelek piacán tapasztalható jelenlegi szpredszintek azt sugallják, hogy a rossz híreket már nagyrészt beárazták. A jelenlegi értékeltségek egy évre előre 19,1 százalékos nemteljesítési rátát jeleznek, ami körülbelül kétszerese a GFC alatt tapasztalt legnagyobb, 10,5 százalékos nemteljesítési rátának. Összehasonlításképpen: alapforgatókönyvében a Fitch a küszöbön álló volatilitásra 3 százalékos nemteljesítési rátát jósolt, de pesszimistább forgatókönyvében is csupán 5 százalék szerepelt.

A vélelmezett ötéves nemteljesítési ráták pesszimistának tűnnek a legsúlyosabb historikus szintekhez képest

Ezt a piacot keményebb fából faragták

Tény hogy az európai elsőbbségi fedezett hitelek piaca ma már alapvetően más, mint a nagy pénzügyi válság kezdetekor volt. 2007 januárjában még egyetlen hitel sem volt „cov-lite”, vagyis mind erős biztosítékkal rendelkezett, míg ma a piacon található konstrukciók kb. 97%-ához semmilyen biztosíték nem kapcsolódik.

Ez így 2023 küszöbén természetesen csökkenti a nemfizetések kockázatát, mivel a nem létező biztosítékokat a cégek nem is tudják megszegni, ami nagyobb mozgásteret ad a ciklikus vállalatoknak a felfordulás átvészeléséhez.

Hasonlóképpen, az elmúlt 15 évben a kamatfedezeti szintek is megerősödtek, és most a 2008-as 2,7-szereshez képest kb. 3,9-szeres szinten állnak, így a potenciális recesszió küszöbén a hitel megfizethetőbbnek számít. A Western European Leveraged Loan Indexben szereplő CCC-minősítésű instrumentumok aránya a nagy pénzügyi válság előtti 20%-ról 4%-ra csökkent. Ezzel együtt a Fidelity szakértői úgy vélik, hogy a minősítő ügynökségek várhatóan nem lesznek többé olyan elnézőek a leminősítések kapcsán, mint a világjárvány idején voltak.

Védettebb, de nem immunis

Bár a Fidelity várakozásai szerint a magánhitel-piacok 2023 beköszöntével viszonylag jól fognak teljesíteni, a befektetők találhatnak majd jelentős diszkonttal kínált eszközöket bár az értékcsapdák elkerülése érdekében gondos háttérelemzésre is szükség lesz. Az ezeken a piacokon megjelenő hitelfelvevők a reálgazdaságban működnek, és tisztában vannak a lanyha fogyasztói kereslettel, a növekvő kamatokkal és a piaci volatilitással.

És bár a kibocsátókra nem nehezedik nagy nyomás, hogy a meglévő szerződéseket refinanszírozzák − a 2024 előtt kiváltandó elsőbbségi fedezett hitelek által alkotott lejárati fal csupán mindössze 18 Mrd euró −, akadnak majd címek, melyek kénytelenek lesznek módosítani (és meghosszabbítani) a szerződéseket, sőt, olyanok is, melyek nem fognak fizetni.

„Jóllehet a recessziós környezet hatással lesz a folyamatokra, arra számítunk, hogy számos befektetőnek javára válik majd a priváthitel-piacokra jellemző, a nyilvánosakénál viszonylag nyugodtabb környezet. Mivel a volatilitás és az ellenőrzési egyensúly a hitelezőkre helyeződik át, úgy véljük, hogy a következő 12-24 hónapban kínálkoznak majd jó lehetőségek a privát hitelek piacán”- teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás: