A vendégmunkás nem veszi el a magyar munkáját, de ezt hogyan lehet bizonyítani?

Még mindig sok a találgatás a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása kapcsán, amelyre az eredetileg november elsejével hatályba lépő új szabály adhatott volna világos válaszokat.

A vendégmunkás nem veszi el a magyar munkáját, de ezt hogyan lehet bizonyítani?

Az ellentmondásos munkaerőpiaci körülmények és a jelenlegi feszült bérhelyzet tovább nehezíti a szakemberhiánnyal küzdő cégeket. Miközben egyre hosszabb ideig maradnak betöltetlenül az egyes hiányszakmákba tartozó munkakörök, a nagyberuházások száma is folyamatosan nő, amely még inkább felerősíti a munkaerőhiányt.

A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő vállalat vezetője szerint ez a piaci nyomás továbbfokozza az igényt a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása iránt. Az alkalmazásukkal kapcsolatos törvény visszavonásával több kérdés maradt megválaszolatlanul – ezeket a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetre vetítve veszi górcső alá a HR szolgáltató szakértője.

Ellentmondásos munkaerőpiaci viszonyok uralkodnak

Az jó hír, hogy a magyar munkaerőpiac feszes, magas a foglalkoztatás, és ezzel együtt a lakosság több mint a fele dolgozik. Ennek ellenére az előző évhez képest 22,8 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma. Hasonló a helyzet a munkaerőhiánnyal is: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint ugyan a tavalyi negyedévhez képest kevesebb, de így is körülbelül nyolcvanezer betöltetlen pozíció van ma az országban, ezeknek pedig az egynegyedét az ipari szektorok munkahelyei teszik ki.

„Újabbnál újabb beruházás zajlik hazánkban, amely tovább erősítheti a problémát, hiszen az ezzel járó munkaerőigényt is ki kell szolgálni. Ez nagyrészt a termelő-gyártó szektort érinti és azon belül is a fizikai munkaköröket, amelyek gyakran sok nekifutás ellenére is betöltetlenül maradnak. Ebben az is közrejátszik, hogy ma már a magyar munkavállalók sem vállalnak el »mindent«, mert sokkal több lehetőség közül válogathatnak” – állítja a Humán Centrum minősített munkaerő-kölcsönző és -közvetítő Kft cégvezetője, Bor Katalin.

Egyre inkább mentőövként szolgálnak az atipikus foglalkoztatási formák

A magas infláció miatt a magyar keresetek vásárlóereje és reálértéke is jelentősen visszaesett. Erre mutat rá a Publicus Intézet szeptemberi reprezentatív közvélemény-kutatása is: a foglalkoztatottak 38 százalékánál semmilyen bérrendezés nem volt az elmúlt 12 hónapban, ami azt jelenti, hogy az elkölthető reáljövedelmük egy év alatt 15-20 százalékkal zuhant. Az infláció bérekre gyakorolt hatását a cégek több különböző módon kénytelenek ellensúlyozni: egyes vállalatoknál még mindig érdemi a szakemberhiány, ők még bővítenének, ezzel ellentétben vannak, akik inkább a megtartásra fókuszálnak, és ezért létszámstopot vezetnek be, a legnehezebb helyzetben lévők pedig a leépítés mellett döntenek.

„Azt látjuk, hogy akármelyik megoldást is választják a partnereink, az atipikus foglalkoztatás egyre inkább előtérbe kerül. Ahol a létszámleépítés vagy létszámstop gátolja a megrendelések teljesítését, ott sok esetben diák és nyugdíjas munkatársakkal pótolják a kieső munkaerőt, hiszen a szövetkezeti foglalkoztatás egy sokkal rugalmasabb és kedvezőbb adózású megoldást kínál számukra. Ezen felül gyakran munkaerő-kölcsönzéssel növelik a kapacitást, így sem a cég saját létszáma, sem a bérjellegű kiadása nem nő, és rövid határidővel megoldja a létszámgondokat akár nagy munkaerőigény esetén is” – hangsúlyozza a szakértő.

Folyamatosan nő az igény a fix munkaerőre

Ezért sem véletlen, hogy a jelentősebb beruházások megvalósításához – a növekvő szakemberhiány lévén – egyre többen fordulnak munkaerő-kölcsönzőkhöz és vetnek be vendégmunkásokat. „Ezzel a magyar munkahelyek védelmét is támogatják, hiszen a cégek stabil működéséhez nélkülözhetetlen az elegendő és biztos munkaerő” – emeli ki a szakértő.

A kormány mintegy félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát, melyhez minimum 200-300 ezer vendégmunkás bevonása indokolt a mostani százezer körüli létszámon felül. „A bejelentés nagy port kavart, de azt ne felejtsük el, hogy a hazai vendégmunkás-toborzás lényegesen elmaradottabb fázisban van a környező országokhoz képest. A magyarral közel azonos méretű munkaerőpiaccal rendelkező Csehországban például 700 ezer, Ausztriában 1 millió, a négyszer nagyobb Lengyelországban pedig mintegy 2 millió, nagyrészt ukrán vendégmunkás dolgozott már a háború előtt is, ez a szám azóta pedig a sokszorosa lehet” – teszi hozzá Bor Katalin.

A HR szolgáltató vezetője szerint fontos kiemelni, hogy minden ideérkező vagy már hazánkban dolgozó munkavállalónak az az elsődleges motivációja, hogy biztos megélhetést biztosítson a családjának, és nem az, hogy letelepedjen. Könnyen alkalmazkodnak, elhivatottak a munkájukban és ezzel együtt számos hazai hiányszakma feltöltéséhez hozzájárulnak – köztük például érkeznek operátoroknak, gépbeállítóknak, gépkezelőknek és targoncásoknak is.

„Az igaz, hogy a külföldi munkavállalók határozott időre – 2+1 évre – érkeznek az országba, de ez hazai viszonylatban még mindig inkább tartósnak számít. Az a tapasztalatunk, hogy a termelés-gyártás területén és a logisztikai szektorban nem ritka a 35-40 százalékos fluktuáció sem” – magyarázza a cégvezető.

Sok a találgatás a vendégmunkás törvény szigorításával kapcsolatban

Egyelőre csak a találgatás megy az új szigorításokkal kapcsolatban, de ez nem változtat a jelenlegi tendenciákon: továbbra is folyamatosan nő a fülöp-szigeteki, azaz filippínó vendégmunkások hazai foglalkoztatása a minősített munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül, de nagy eséllyel érkezhetnek még vietnámiak, kirgizek és indonézek is.

A szakértő szerint a visszavont törvény több kérdést is maga után hagyott: az egyik az a tágan értelmezhető pontja volt, miszerint a foglalkoztatónak először az országhatárokon belül kell alkalmazottat keresnie a megüresedett állásra, és csak ezt követően, egy erős kiválasztási szűrést megelőzve jöhet szóba a vendégmunkások bevonása.

„Mi is azon az állásponton vagyunk, hogy először a belső piac álláskeresőit kell előnyben részesítenünk, és csak azokon a területeken és csak annyi időre alkalmazzuk a külföldi munkavállalókat, ahova többszöri próbálkozás után sem találtunk magyar munkaerőt. Ezt többen is kiemelték, az azonban nincs tisztázva, hogy ezt milyen módon tudja bizonyítani a foglalkoztató” – hangsúlyozza a szakértő.

Bor Katalin szerint erre külföldön számos példát látni, idehaza viszont ez még nincs szabályozva: Írországban például a harmadik országbeliek foglalkoztatásához a munkaadónak legalább két hétig kell hirdetnie az állást az ír munkaügyi központ hálózatán, és minimum három napig egy országos és helyi lapban vagy állásportálon. Szlovákiában pedig a járási munkaügyi hivatalnál kell bejelenteni az üresedést, ahol felmérik, hogy az állás betölthető-e regisztrált álláskeresővel, és ha 20 nap után sincs rá potenciális jelölt, csak abban az esetben merülhet fel a vendégmunkás alkalmazása.

Milyen valós limit vonatkozik a vendégmunkások foglalkoztatására?

További aggályként merült fel, hogy milyen számban hozhatók be a harmadik országbeli munkavállalók és ezt hogyan fogják szabályozni. A legtöbb EU-tagállamhoz hasonlóan Magyarországon is alkalmaznak kvótarendszert, melynek értelmében évente 62 ezer harmadik országbeli állampolgárt lehet foglalkoztatni munkavállalási engedéllyel.

A jogszabály szerint a miniszter állapítja meg az évente foglalkoztatható külföldiek létszámát, de arra vonatkozóan, hogy ezt pontosan ki követi, és ki juthat egyáltalán információhoz arról, hogy hogyan áll éppen az adott évi létszámkeret, semmilyen előírás nincs. A szakértő szerint erre remélhetőleg az új törvény adhat pontos válaszokat.

A Humán Centrum Kft. minősített munkaerő-kölcsönző és közvetítő vállalatként, 30 éves szakmai múlttal a háta mögött támogatja a munkaadókat az atipikus foglalkoztatási formák terén – kiemelt szolgáltatásai közé tartozik a munkaerő-kölcsönzés, a nyugdíjasok vagy megváltozott munkaképességűek alkalmazása, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás.

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás: