Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Indul a fűtés szezon, indulnak az extra kiadások is

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon és megjelennek az ezzel járó plusz kiadások is - gondolkodott a lakossági fogyasztók fejével a Pénzcentrum.

Sokunkban felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mennyi pénzt kell szánni a fűtés karbantartására a szezon elején. Megnéztük az árakat, megvizsgáltuk mennyit kereshet egy gázszerelő (nem, nem Ő, akire azonnal gondolni méltóztatott a Kedves Olvasó...) az őszi-téli időszakban.

Most, hogy mindenki elkezdte az iskolát és lassan az időjárás is mutatja, hogy beléptünk az őszi évszakba, a fűtésszezon is elkezdődik.

Mindenkinek máshol van az ingerküszöb ha fűtésről beszélünk, vannak, akik már az első hűvösebb szellőre bekapcsolják a fűtést, és akadnak olyanok is, akik megvárják a 0 közeli hőmérsékletet és addig inkább otthon is rétegesen öltöznek.

Viszont ha fűtésszezon, akkor legtöbbünknek az egyből újabb kiadást is jelent, és nem csak a számlák miatt. Viszont ha gázszerelőként dolgozik valaki, ekkor indul be igazán a munka.

A legtöbb szerelő már szeptember közepétől nem elérhető telefonon, mert ha éppen nem szerel akkor a vonal ég, annyian hívják.  

gázkonvektor gázfűtés

A lakásokban lévő gázkonvektorokat milyen időszakonként kell ellenőrizni, tisztítani, karbantartani? 

A gázkonvektorok rendszeres ellenőrzése, tisztítása és karbantartása fontos a biztonságos és hatékony működés érdekében. Az időszakos karbantartás és ellenőrzés segít megelőzni a szivárgásokat és a hatékonyság csökkenését. A konkrét időintervallumok a konkrét konvektor típusától, annak korától és használati gyakoriságától függhetnek, de általánosságban elmondhatók a következők:

- Éves ellenőrzés és karbantartás: Érdemes évente legalább egyszer egy képzett szakemberrel ellenőriztetni és karbantartatni a gázkonvektort. Ebben az időszakban a szakember elvégzi a gáznyomás ellenőrzését, a gyújtógyertya és égők tisztítását, valamint az égéstermékek szabad kiáramlásának ellenőrzését. Ekkor ellenőrzik a szivárgásokat is, és a gázcsövek biztonságát.

- Szezon előtti ellenőrzés: A fűtési szezon kezdete előtt is érdemes ellenőriztetni a konvektort. Ez általában őszi hónapokban történik. A szakember ekkor készenlétbe helyezi a konvektort, ellenőrzi a gyújtást és a fűtési teljesítményt.

- Tisztítás: A konvektorokat rendszeresen tisztítani kell, hogy megelőzzük a por és a szennyeződések felhalmozódását, ami csökkentheti a hatékonyságot és növelheti a szivárgások kockázatát. A tisztítás során eltávolíthatók az égők és a gyújtógyertya, majd megtisztíthatók száraz kefével vagy levegővel.

- Őrláng begyújtó (gyújtóégő) cseréje: A gyújtóégő egy fontos alkatrész, amelynek rendszeres cseréje szükséges lehet, ha már kopott vagy sérült.

- Szivárgásellenőrzés: Minden alkalommal, amikor gázszagot érzel a lakásban vagy gyanús szivárgást gyanítasz, azonnal hívd a gázszolgáltatót és hagyd el a lakást. A gázszivárgás életveszélyes lehet, és sürgősen intézkedni kell.

Fontos, hogy az ellenőrzéseket és karbantartást mindig egy képzett szakember végezze, aki érti a gázkonvektorok működését és biztonságát. Ne próbálj meg otthoni javításokat vagy karbantartást végezni, hacsak nincs szakértelmed és megfelelő felszerelésed hozzá. A gázkonvektorok biztonsága és hatékonysága a családod és otthonod védelme érdekében kiemelten fontos.

gázfűtés költségei a gáz ára

Magyarországi lakások fűtése

Mielőtt rátérnénk az anyagiakra vizsgáljuk meg, hogy nagyjából mennyi magyar háztartást érint a gázkonvektorok és kazánok karbantartási költsége ősszel.

A gáz mellett termesztésen más fűtőeszközök is rendelkezésre állnak, úgy, mint a fa vagy az elektromos áram, azonban a KSH Népszámláláskor felvett adatai alapján hazánkban még mindig a gáznak van abszolút térhódítása. A következő ábrán a magyar háztartások fűtőanyag típusa szerinti megoszlását láthatjuk.

Magyarországon a gáz a legnépszerűbb fűtőanyag. Csak a vezetékes gázzal fűtött ingatlanok aránya közel 45%, ami közel 1 763 249 magyar háztartást jelent, de ezen felül még a kombinált fűtések között is megjelenik a gáz.

Így nem csoda, hogy a gázszerelők az őszi szezonban elérhetetlenek, és sokszor hosszú várólista van egy-egy nagyon jó értékeléssel rendelkező szakembernél. Ugyanakkor a nagyjából 4-5 hónapos kikapcsolt állapotban álló készülékek újra üzemelése valóban járhat kockázattal, és minden évben érdemes szakemberre bízni a belső rendszerek karbantartását és ellenőrzését. Na de mennyivel kell számolnunk, ha szakembert hívunk?

Mennyibe fog kerülni?

A legtöbb esetben homály fedi a szakemberek költségeit, ugyanis szaktudás hiányában az emberek nem tudnak pontos tájékoztatást adni a javítandó eszközökről, így igen gyakori, hogy a szerelő némi állapotfelmérés után tud mondani egy kalkulált árat.

A gázszerelés, fűtésbeállítás esetén sincsen ez nagyon másképpen, viszont azért jó, ha az ember legalább egy irányadó értékkel tud számolni, hogy mennyire fogja a pénztárcája megérezni ez a kiadást.

Lantos Tivadar szerkesztő, villamosmérnök és épületgépész elmondása szerint kimondott drágulást nem lehet látni a tavalyi évhez képest. Maximum 1-2000 forinttal kérhetnek el többet. Azt is hozzátette, hogy az ár gázkészülékenként nagyon eltérő lehet, attól is függ, hogy a készülék mennyire elhanyagolt. Ha valaki minden évben figyelt a karbantartásra értelemszerűen kevesebb a munka a készülékkel, így az ár is kedvezőbb.

Ez forintban egy hagyományos nyílt égésterű készülék esetén nagyjából 20-25 000 forint, turbós készüléknél 25-30 000 forint, kondenzációs esetén 30-35 000 forint. Konvektor esetén erősen függ a típustól, de nagyjából 15- 20 000 forinttal lehet számolni.

A szakértő azt is hozzátette, hogy vigyázni kell, mert a piacon megjelentek az úgynevezett „ügyeskedő karbantartók”, akik valójában nem rendelkeznek kellő szaktudással. Jellemzően jóval olcsóbban dolgoznak, és a készülékeket sem vizsgálják meg rendesen, csak látszat karbantartást végeznek. Ez pedig azért nagyon veszélyes, mert a fogyasztók hamis biztonságérzetet kapnak ezzel.

Árak a fűtőkészülék függvényében

- konvektor: 15- 20 000 Ft

- nyílt égésterű gázkazán: 20- 25 000 Ft

- turbós gázkazán: 25- 30 000 Ft

- kondenzációs gázkazán: 30- 35 000 Ft

A fenti lista árai a karbantartást és alapjavítások árát tartalmazza olyan készülékek esetén, amelyeket évente megvizsgáltatnak szakemberrel. Tehát olyan munkákra lehet gondolni, mint a termoelem, termosztát, szikráztató, szikráztató kábel, szerelt gyújtóégő, fúvóka, elektróda és a gyújtóégőcső cseréje.

De az ár lehet több is, ha valaki nem él a rendszeres, évenkénti vizsgálattal, és természetesen akkor is drágább, ha valamilyen alkatrész cseréje szükségszerűvé válik, ebben az esetben az alkatrész árától függ. 

A munkálatok mellett számolnunk kell a kiszállási díjjal, ez szerelőnként nagyon eltérő. Van, aki nem kér, de azért előfordul, ilyen esetben minimum 5000 forint körül kérnek el érte, valamint a városi parkolási költséget is felszámolják néhányan. 

Ha tehát egy alap fali gázkonvektor karbantartásával számolunk, az parkolás nélkül kiszállással és karbantartással együtt alaphangon átlagosan 22 500 forint (átlagos kiszállási díj 5000 forint + átlagos karbantartási összeg 17 500 forint), de erre még rájöhet a parkolási költség, kisebb javítások vagy akár alkatrész cserék is, akkor ez nyilván ennél csak több lesz.

A gázszerelők szemszögéből vizsgálva, ha egy szerelő ilyen alap javításból mondjuk naponta 3-mat megcsinál, akkor az 52 500 forint egy nap alaphangon, ami egy héten 262 600 forint, egy hónapban (4 hetes hónappal számolva) 1 050 000 forint, ami egy átalányadózó egyéni vállalkozó esetén durván nettó 698 250 forintot jelent.

Ez persze csak egy becslés, sok más dologtól függ, hogy mennyit kereshet egy gázszerelő az őszi-téli szezonban. Azért azt is fontos kiemelni, hogy a gázszerelők az őszi szezonban tudják megkeresni az éves keresetük nagy részét, a többi évszakban is akadnak gázszerelői munkák, de jóval kevesebb, mint ebben a szezonban. 

2024-es mémcoin árfolyam előrejelzések: Dogecoin, Raboo, FLOKI

A 62 milliárd dolláros mémcoin piac jelenleg számos változást tapasztal, és a befektetők alig várják, hogy megtudják, mit tartogat a jövő az olyan érdekes mémcoinok számára, mint a Dogecoin, a FLOKI és egy új előértékesítési érme, a Raboo (RABT).
2024. 06. 15. 03:00
Megosztás:

Dogecoin gyilkos, amely bikás 100x növekedési potenciált mutat: Van-e esélye az APORK-nak, hogy túlszárnyalja a Bonk-ot?

A Bonk (BONK) elérhetőségi szintje növekszik, különösen mióta a bonkSOL elindult a Texture platformon. Bárki használhatja az LST-t likviditás megszerzésére. Továbbá, a Dogecoin (DOGE) értéke csökkent, ami sokakat arra késztetett, hogy diverzifikálják befektetéseiket.
2024. 06. 15. 02:00
Megosztás:

Mennyi vizet fogyaszt egy átlagos család egy nap? Mi fogyaszt nagyon sok vizet a lakásban?

Amennyiben szeretnéd megtudni, hogy a Te családod vízfogyasztása sok vagy kevés, álljon itt egy átlagos 4 fős (2 felnőtt 2 gyerek) magyar család vízfogyasztási szokása.
2024. 06. 15. 01:00
Megosztás:

Tízszeres hasznot hozhat ez a kriptó - állítják a szakértők

Már több mint 2 millió dollárnyi összegyűjtött pénzzel rendelkezik, és az elemzők 10-szeres nyereséget jósolnak neki a bevezetés után, ez a "Learn-to-Earn" token tehát joggal tartja izgalomban a befektetőket.
2024. 06. 15. 00:01
Megosztás:

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók

Félreértik egymás elvárásait a pályakezdők és a munkáltatók, mert másként látják, hogy mi tesz vonzóvá egy munkahelyet és, hogy mi a fontos az állásinterjún - közölte a McDonald's és a Profession.hu közös, reprezentatív kutatásának eredményeit csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 23:00
Megosztás:

A vízkincs hatékony hasznosítása nemzeti ügy

A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán csütörtökön Budapesten.
2024. 06. 14. 22:00
Megosztás:

Befejeződik a Villány és Máriagyűd közötti kerékpárút építése

Mintegy 350 millió forintos fejlesztési forrásból épül meg a borairól híres Villány és a népszerű zarándokhelynek számító Máriagyűd közötti kerékpárút még hiányzó szakasza - tájékoztatta a Baranya Vármegyei Önkormányzat az MTI-t.
2024. 06. 14. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 14. 20:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel 69 536,56 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 14. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 06. 14. 18:30
Megosztás:

A Vodafone bírságot kapott a versenyhivataltól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 120 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a - 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. többségi tulajdonában álló - Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t a korábbi tulajdonos időszakában, 2022-ben elkövetett jogsértés miatt - közölte a 4iG Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.
2024. 06. 14. 18:00
Megosztás:

Nagy Márton a legnagyobb akkumulátorgyártó és feldolgozó cégek képviselőivel tárgyalt Dél-Koreában

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja, valamint Kaderják Péter a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője Dél-Koreában az ország legnagyobb zöldenergetikai és high-tech akkumulátoripari vállalatai, a Samsung SDI, az EcoPro BM, a GS Energy, a SungEel Hitech és a KH Energy képviselőivel folytatott tárgyalásokat - közölte a nemzetgazdasági tárca csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 17:30
Megosztás:

Romániában nőtt a négyhavi folyó fizetési mérleghiány

Romániában 26 százalékkal nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest - közölte csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 06. 14. 17:00
Megosztás:

Mínuszban indítottak az amerikai tőzsdék

Gyengüléssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 06. 14. 16:30
Megosztás:

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 06. 14. 16:00
Megosztás:

Európai kampány indul a sportvilághoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelmére

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (European Union Intellectual Property Office, EUIPO) nyári sporteseményekhez igazodva kampányt szervez a sportvilághoz kapcsolódó tulajdonjogok védelme érdekébe - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 14. 15:30
Megosztás:

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.
2024. 06. 14. 15:00
Megosztás:

Átadták a Richter új központját Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító épület 20 milliárd forintos beruházásból készült el, amit a gyógyszeripari vállalat saját forrásból finanszírozott.
2024. 06. 14. 14:30
Megosztás:

Zalaegerszegen víziközmű-beruházás valósul meg idén

Zalaegerszegen az idén 720 millió forint értékű víziközmű-felújítás valósul meg - közölte a város polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2024. 06. 14. 14:00
Megosztás:

Szociális városrehabilitációs program indul Békésen

A szociális városrehabilitációs program második ütemét indítják el Békésen a közeljövőben, a vármegye névadó települése 237 millió forint uniós támogatást nyert el a célra - írta közleményében az önkormányzat.
2024. 06. 14. 13:30
Megosztás: