Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Indul a fűtés szezon, indulnak az extra kiadások is

Hamarosan kezdődik a fűtésszezon és megjelennek az ezzel járó plusz kiadások is - gondolkodott a lakossági fogyasztók fejével a Pénzcentrum.

Sokunkban felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mennyi pénzt kell szánni a fűtés karbantartására a szezon elején. Megnéztük az árakat, megvizsgáltuk mennyit kereshet egy gázszerelő (nem, nem Ő, akire azonnal gondolni méltóztatott a Kedves Olvasó...) az őszi-téli időszakban.

Most, hogy mindenki elkezdte az iskolát és lassan az időjárás is mutatja, hogy beléptünk az őszi évszakba, a fűtésszezon is elkezdődik.

Mindenkinek máshol van az ingerküszöb ha fűtésről beszélünk, vannak, akik már az első hűvösebb szellőre bekapcsolják a fűtést, és akadnak olyanok is, akik megvárják a 0 közeli hőmérsékletet és addig inkább otthon is rétegesen öltöznek.

Viszont ha fűtésszezon, akkor legtöbbünknek az egyből újabb kiadást is jelent, és nem csak a számlák miatt. Viszont ha gázszerelőként dolgozik valaki, ekkor indul be igazán a munka.

A legtöbb szerelő már szeptember közepétől nem elérhető telefonon, mert ha éppen nem szerel akkor a vonal ég, annyian hívják.  

gázkonvektor gázfűtés

A lakásokban lévő gázkonvektorokat milyen időszakonként kell ellenőrizni, tisztítani, karbantartani? 

A gázkonvektorok rendszeres ellenőrzése, tisztítása és karbantartása fontos a biztonságos és hatékony működés érdekében. Az időszakos karbantartás és ellenőrzés segít megelőzni a szivárgásokat és a hatékonyság csökkenését. A konkrét időintervallumok a konkrét konvektor típusától, annak korától és használati gyakoriságától függhetnek, de általánosságban elmondhatók a következők:

- Éves ellenőrzés és karbantartás: Érdemes évente legalább egyszer egy képzett szakemberrel ellenőriztetni és karbantartatni a gázkonvektort. Ebben az időszakban a szakember elvégzi a gáznyomás ellenőrzését, a gyújtógyertya és égők tisztítását, valamint az égéstermékek szabad kiáramlásának ellenőrzését. Ekkor ellenőrzik a szivárgásokat is, és a gázcsövek biztonságát.

- Szezon előtti ellenőrzés: A fűtési szezon kezdete előtt is érdemes ellenőriztetni a konvektort. Ez általában őszi hónapokban történik. A szakember ekkor készenlétbe helyezi a konvektort, ellenőrzi a gyújtást és a fűtési teljesítményt.

- Tisztítás: A konvektorokat rendszeresen tisztítani kell, hogy megelőzzük a por és a szennyeződések felhalmozódását, ami csökkentheti a hatékonyságot és növelheti a szivárgások kockázatát. A tisztítás során eltávolíthatók az égők és a gyújtógyertya, majd megtisztíthatók száraz kefével vagy levegővel.

- Őrláng begyújtó (gyújtóégő) cseréje: A gyújtóégő egy fontos alkatrész, amelynek rendszeres cseréje szükséges lehet, ha már kopott vagy sérült.

- Szivárgásellenőrzés: Minden alkalommal, amikor gázszagot érzel a lakásban vagy gyanús szivárgást gyanítasz, azonnal hívd a gázszolgáltatót és hagyd el a lakást. A gázszivárgás életveszélyes lehet, és sürgősen intézkedni kell.

Fontos, hogy az ellenőrzéseket és karbantartást mindig egy képzett szakember végezze, aki érti a gázkonvektorok működését és biztonságát. Ne próbálj meg otthoni javításokat vagy karbantartást végezni, hacsak nincs szakértelmed és megfelelő felszerelésed hozzá. A gázkonvektorok biztonsága és hatékonysága a családod és otthonod védelme érdekében kiemelten fontos.

gázfűtés költségei a gáz ára

Magyarországi lakások fűtése

Mielőtt rátérnénk az anyagiakra vizsgáljuk meg, hogy nagyjából mennyi magyar háztartást érint a gázkonvektorok és kazánok karbantartási költsége ősszel.

A gáz mellett termesztésen más fűtőeszközök is rendelkezésre állnak, úgy, mint a fa vagy az elektromos áram, azonban a KSH Népszámláláskor felvett adatai alapján hazánkban még mindig a gáznak van abszolút térhódítása. A következő ábrán a magyar háztartások fűtőanyag típusa szerinti megoszlását láthatjuk.

Magyarországon a gáz a legnépszerűbb fűtőanyag. Csak a vezetékes gázzal fűtött ingatlanok aránya közel 45%, ami közel 1 763 249 magyar háztartást jelent, de ezen felül még a kombinált fűtések között is megjelenik a gáz.

Így nem csoda, hogy a gázszerelők az őszi szezonban elérhetetlenek, és sokszor hosszú várólista van egy-egy nagyon jó értékeléssel rendelkező szakembernél. Ugyanakkor a nagyjából 4-5 hónapos kikapcsolt állapotban álló készülékek újra üzemelése valóban járhat kockázattal, és minden évben érdemes szakemberre bízni a belső rendszerek karbantartását és ellenőrzését. Na de mennyivel kell számolnunk, ha szakembert hívunk?

Mennyibe fog kerülni?

A legtöbb esetben homály fedi a szakemberek költségeit, ugyanis szaktudás hiányában az emberek nem tudnak pontos tájékoztatást adni a javítandó eszközökről, így igen gyakori, hogy a szerelő némi állapotfelmérés után tud mondani egy kalkulált árat.

A gázszerelés, fűtésbeállítás esetén sincsen ez nagyon másképpen, viszont azért jó, ha az ember legalább egy irányadó értékkel tud számolni, hogy mennyire fogja a pénztárcája megérezni ez a kiadást.

Lantos Tivadar szerkesztő, villamosmérnök és épületgépész elmondása szerint kimondott drágulást nem lehet látni a tavalyi évhez képest. Maximum 1-2000 forinttal kérhetnek el többet. Azt is hozzátette, hogy az ár gázkészülékenként nagyon eltérő lehet, attól is függ, hogy a készülék mennyire elhanyagolt. Ha valaki minden évben figyelt a karbantartásra értelemszerűen kevesebb a munka a készülékkel, így az ár is kedvezőbb.

Ez forintban egy hagyományos nyílt égésterű készülék esetén nagyjából 20-25 000 forint, turbós készüléknél 25-30 000 forint, kondenzációs esetén 30-35 000 forint. Konvektor esetén erősen függ a típustól, de nagyjából 15- 20 000 forinttal lehet számolni.

A szakértő azt is hozzátette, hogy vigyázni kell, mert a piacon megjelentek az úgynevezett „ügyeskedő karbantartók”, akik valójában nem rendelkeznek kellő szaktudással. Jellemzően jóval olcsóbban dolgoznak, és a készülékeket sem vizsgálják meg rendesen, csak látszat karbantartást végeznek. Ez pedig azért nagyon veszélyes, mert a fogyasztók hamis biztonságérzetet kapnak ezzel.

Árak a fűtőkészülék függvényében

- konvektor: 15- 20 000 Ft

- nyílt égésterű gázkazán: 20- 25 000 Ft

- turbós gázkazán: 25- 30 000 Ft

- kondenzációs gázkazán: 30- 35 000 Ft

A fenti lista árai a karbantartást és alapjavítások árát tartalmazza olyan készülékek esetén, amelyeket évente megvizsgáltatnak szakemberrel. Tehát olyan munkákra lehet gondolni, mint a termoelem, termosztát, szikráztató, szikráztató kábel, szerelt gyújtóégő, fúvóka, elektróda és a gyújtóégőcső cseréje.

De az ár lehet több is, ha valaki nem él a rendszeres, évenkénti vizsgálattal, és természetesen akkor is drágább, ha valamilyen alkatrész cseréje szükségszerűvé válik, ebben az esetben az alkatrész árától függ. 

A munkálatok mellett számolnunk kell a kiszállási díjjal, ez szerelőnként nagyon eltérő. Van, aki nem kér, de azért előfordul, ilyen esetben minimum 5000 forint körül kérnek el érte, valamint a városi parkolási költséget is felszámolják néhányan. 

Ha tehát egy alap fali gázkonvektor karbantartásával számolunk, az parkolás nélkül kiszállással és karbantartással együtt alaphangon átlagosan 22 500 forint (átlagos kiszállási díj 5000 forint + átlagos karbantartási összeg 17 500 forint), de erre még rájöhet a parkolási költség, kisebb javítások vagy akár alkatrész cserék is, akkor ez nyilván ennél csak több lesz.

A gázszerelők szemszögéből vizsgálva, ha egy szerelő ilyen alap javításból mondjuk naponta 3-mat megcsinál, akkor az 52 500 forint egy nap alaphangon, ami egy héten 262 600 forint, egy hónapban (4 hetes hónappal számolva) 1 050 000 forint, ami egy átalányadózó egyéni vállalkozó esetén durván nettó 698 250 forintot jelent.

Ez persze csak egy becslés, sok más dologtól függ, hogy mennyit kereshet egy gázszerelő az őszi-téli szezonban. Azért azt is fontos kiemelni, hogy a gázszerelők az őszi szezonban tudják megkeresni az éves keresetük nagy részét, a többi évszakban is akadnak gázszerelői munkák, de jóval kevesebb, mint ebben a szezonban. 

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Megdőlt az országos melegrekord szombaton

Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2023. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Kriptovaluta 2024 - A 6 legjobb kripto, amibe még most befektethetsz

Közeleg az év vége, ezért érdemes lehet a legnagyobb profitok reményében még most betárazni néhány kriptóból. 
2023. 12. 03. 00:01
Megosztás:

Egy év alatt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált az ORLEN

Az ORLEN egy éve jelent meg Magyaroroszágon, és látványosan gyorsan az ország vezető benzinkút-hálózatainak egyikévé vált. A vállalat megerősítette pozícióját a magyar piacon, így a második évében további növekedésre és fejlődésre készül. Kelet-Közép-Európa legnagyobb multienergetikai vállalata a hazai piacra lépését követő tizenkét hónapban számos, a vásárlók igényeire szabott újítást vezetett be, s ezeket a fejlesztéseket a továbbiakban is folytatják majd. Minőségi üzemanyagkínálatának, a Stop.Cafe éttermek ízletes kávéinak, DESPAR-élelmiszerüzleteinek, valamint az ORLEN-mobilalkalmazás egyénileg lehívható kedvezményeinek köszönhetően egyre többen választják a társaság töltőállomásait, ismertségét pedig tovább növelik az izgalmas nyereményjátékok és sportszponzorációs aktivitások.
2023. 12. 02. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 02. 22:15
Megosztás:

Webshopból rendelhetők a mobilházak

Miért egyre népszerűbbek a mobilházak Magyarországon is? Magyarországon a mobilházak népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek egyik fő oka a növekvő lakásárak.
2023. 12. 02. 21:15
Megosztás:

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a görög államadós-osztályzatot a Fitch Ratings.
2023. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Drasztikusan csökken a CSOK kamata – ennek az állam örül a legjobban

Több, mint 3 százalékponttal kisebb kamattal indul majd a CSOK Plusz a januárig érvényben lévő CSOK hitelhez képest – ez döntően a szerződésben szereplő kamat és az ügyfél által fizetett 3 százalékos kamat közötti különbséget kamattámogatásként kifizető költségvetésnek jelent majd számottevő könnyebbséget – kommentálta a csütörtök éjjel megjelent CSOK kormányrendeletet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2023. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Erős harmadik negyedévet zárt a 4iG csoport

Továbbra is tart 4iG Nyrt. lendületes növekedése. Az előző év azonos időszakához képest a vállalatcsoport az első háromnegyed évben kiemelkedően növelte árbevételét és eredményességét. A növekedés motorja a Vodafone Magyarország, valamint a 2022 első félévig lezárt akvizíciókkal megszerzett vállalatok jelentős eredménynövekedése volt. A Csoport 2023. első három negyedévében 421,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, konszolidált EBITDA-ja 147,5 milliárd forintot tett ki, míg a működési cash-flow 101,5 milliárd forint volt. A Cégcsoport vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredménye 10,7 milliárd forint volt.
2023. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Ezen a napon lehet még utoljára 2023-as feltételekkel leszerződni a babaváró hitelre

Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből. Ez azokat érintheti hátrányosan, ahol a feleség már elmúlt 29 éves, ám még nem töltötte be a 41. életévét, hiszen ők 2024-től már nem lesznek jogosultak a támogatott hitelkonstrukcióra. A Bankmonitor szakértői szerint azonban az igénylést semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert például egy esetleges hiánypótlás meghosszabbíthatja a bírálati időt.
2023. 12. 02. 16:00
Megosztás:

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank

Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás alapján 2023 harmadik negyedévében közel 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el a bank, az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye így 272,3 milliárd forintot tett ki. A féléves adathoz képest a társaság mérlegfőösszege 2,4%-kal emelkedett, összesen közel 10 737 milliárd forintra. Az MBH Bank kiemelkedő jövedelemtermelő képesség mellett, a magas inflációs környezet ellenére is erős költséghatékonysággal, erős tőkehelyzettel, magas likviditási szintekkel, valamint stabil portfólióminőséggel zárta az év első kilenc hónapját.
2023. 12. 02. 15:00
Megosztás:

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.
2023. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Hatósági eljárások indultak az RTL Sztárbox és Reggeli műsorai kapcsán

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.
2023. 12. 02. 13:00
Megosztás:

Adatvizualizációs versenyt rendez az SAP és az IFUA Horváth

Az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) egyre nagyobb szerepet kap a vállalati üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) és teljesítménymenedzsment (Corporate Performance Management, CPM) projektekben. Annak érdekében, hogy a SAC minél szélesebb körben ismertté váljon, az SAP Hungary és az IFUA Horváth közös adatvizualizációs versenyt indít, ahova vállalatok szakemberei mellett intézmények, egyetemisták, illetve magánszemélyek jelentkezését is várják.
2023. 12. 02. 12:00
Megosztás: