AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

Újabb csúcsokat döntött az AutoWallis Csoport árbevétele és nyeresége az első három negyedévben, miután a nyári hónapokban is kiváló számokat ért el a tőzsde autós vállalata. Ráadásul az árbevétel és a nyereség már a harmadik negyedév végén jelentősen meghaladta a tavalyi egész éves számokat. A társaság árbevétele közel 50 százalékkal bővült, míg nettó nyeresége közel négyszeresére ugrott kilenc hónap alatt. Az egy részvényre jutó nyereség 17,3 forint, ami közel a duplája a tavaly egész évi mértéknek. A kiváló számok mögött elsősorban a növekedési stratégia következetes megvalósítása, így az organikus és akvizíciós növekedés valamint feszes költséggazdálkodás áll, de egyedi hatások is megfigyelhetőek.

AutoWallis: Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban

209 milliárd forintos árbevétel mellett 7,6 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta az év első kilenc hónapját az AutoWallis Csoport, mely részvényenként 17,3 forintos nyereséget jelent a jelenleg 90 forint körül mozgó részvényárfolyamhoz képest.

Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója a nagyon erős negyedéves jelentés publikálásakor elmondta, hogy folytatódott az elmúlt negyedévek trendje, így az értékesítési számokat, az árbevételt és nyereséget tekintve is rekordévet zárhat a Csoport 2022-ben. A vezérigazgató megerősítette: az eredménynövekedés eddigi terv feletti üteme miatt nem zárja ki, hogy a stratégiai tervszámokat felemelik, jelenleg ennek lehetőségét vizsgálják.

Hozzátette, hogy az ősszel lezárt, illetve bejelentett akvizíciók is (Renault Hungária, Nelson flottakezelő üzletág, JóAutók.hu, Autó-Licit.hu felvásárlása) a kitűzött célok teljesülését támogatják. Kiemelte, hogy a növekvő infláció, az emelkedő finanszírozási költségek, a várakozások szerint közelgő gazdasági visszaesés óvatosságra inti az iparág szereplőit, ugyanakkor katalizálhatja a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással rendelkező AutoWallis növekedési stratégiájának megvalósítása során kívánnak kihasználni.

A régió 14 országában jelen lévő AutoWallis Csoport messze a hazai és európai piaci átlag feletti teljesítményt mutat az autóértékesítésben negyedévről-negyedévre: miközben a magyar és az európai új autó értékesítés 9, illetve 10 százalékkal zsugorodott, az AutoWallis 27 százalékkal több, összesen 23.890 darab gépjárművet értékesített összességében az első három negyedévben.

Az értékesítési számok folyamatos bővülése elsősorban organikus volt a tranzakciós és akvizíciós hatások mellett. A harmadik negyedévben egyszeri hatás is látható: az ellátási nehézségek (orosz-ukrán háború, chiphiány miatti gyártási nehézségek) az első félévben, különösen a második negyedévben jelentősen csökkentették az átadható autók számát. A harmadik negyedévben azonban a korábban át nem adott autók leszállítása növelte az értékesítési számokat.

Az AutoWallis árbevétele az első három negyedévben 44 százalékkal 209 milliárd forintra nőtt. A növekedés elsősorban organikus volt az akvizíciós hatás mellett (a második negyedévben már a szlovén Avto Aktiv eladásai is növelték a számokat).

A Nagykereskedelmi Üzletág árbevétele 46, míg a Kiskereskedelmié 40 százalékkal bővült. A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél kisebb mértékben, 40 százalékkal 176 milliárd forintra emelkedett, melynek eredményeképpen az AutoWallis Csoport fedezettermelése 13-ról 16 százalékra nőtt az első kilenc hónapban. Ez elsősorban az autógyártók szállítási zavarai okozta volumen felhalmozódásának és egyéb gazdasági hatások (pl. árfolyamemelkedések) kezelésére életbe léptetett intézkedéseknek köszönhető, így részben nem ismétlődő hatások eredője.

Az igénybe vett szolgáltatások értéke 39 százalékkal bővült, az értékesítés növelését támogató marketing költések, illetve a bérautószolgáltatás ismét fellendülő forgalmához kapcsolódó forgalomarányos költségek növekedése miatt. A személyi jellegű ráfordítások 53 százalékos emelkedését elsősorban a létszámnövekedés és a munkaerőpiaci változások követésére végrehajtott béremelés, valamint az Avto Aktív akvizíciója okozta.

A Csoport átlagos létszáma 122-vel 828 főre nőtt. A pénzügyi bevételek és ráfordítások az első félévben 1,2 milliárd forint veszteséget mutattak, ami a 2021-es bázisidőszakhoz képest 865 millió forintos ráfordítás növekedést jelent. Ez főként annak köszönhető, hogy a bázis időszaki 60 millió forintos árfolyamveszteséghez képest idén 720 millió forint értékű nettó árfolyamveszteséget számolt el a Csoport, melyből azonban 747 millió forint nem realizált veszteség.

Összességében az AutoWallis Csoport nettó nyeresége több mint a háromszorosára (+246%), 7,6 milliárd forintra, míg EBITDA-ja több mint a kétszeresére (+121%), 12,7 milliárd forintra ugrott, ennek megfelelően az EBITDA margin tovább, 6 százalékra nőtt az előző időszaki 4-ről. Az AutoWallis teljes átfogó eredménye közel a négyszeresére (+286%), 8,5 milliárd forintra emelkedett, mely az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 17,3 forintra ugrását eredményezte (+169%), ami több mint a kétszerese a tavaly egész évben megtermelt egy részvényre jutó nyereségnek.

Decemberben nőtt a tartós javak megrendelése az USA-ban

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a tartós javak megrendelése az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 06:30
Megosztás:

Harmadára csökkentené a kormány a banki alapszámla díját

A jelenlegi 3000 ezer forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentené a kormány a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját - derül ki a kormany.hu oldalán közzétett jogszabálytervezetből. Ezzel a módosítással az alapszámlák nyártól felvennék a versenyt a piacon kínált többi számlacsomaggal.
2023. 01. 27. 06:00
Megosztás:

Fordulatot nem, de átrendeződést hozhat 2023 a fővárosi újlakás-piacon

Bár már sokan számítanak akár árcsökkenésre is a honi lakáspiacon, a fővárosi újépítésű ingatlanok tekintetében aligha jellemzi ez a jövőt. Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképe ugyan jelentős visszaesést mutat éves szinten a tavalyi vásárlások számában, ám ez sem állította meg az áremelkedést. Sőt, Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint több tényező is arra utal, hogy e téren továbbra se következik be gyökeres fordulat.
2023. 01. 27. 05:30
Megosztás:

Értékelési buborék helyett valódi értékteremtés: új korszak veszi kezdetét az informatikában

Az elmúlt bő egy évtizedben a techcégeket a befektetők elsősorban növekedési potenciáljuk alapján értékelték, tekintet nélkül tényleges teljesítményükre. Most azonban megtorpant az iparág, és egyre gyorsulnak a leépítések az informatikában. Eyal Zucker, az Exadel budapesti irodájának vezetője szerint bizonyos szempontból új korszak kezdődik, amelynek során a növekedés hajszolása helyett a tényleges bevétel- és profittermelésre, valamint felhasználói elégedettségre kerül a hangsúly tech-iparban. Ez a szemléletváltás szükséges és természetes folyamat, és bár sokaknak nehéz lesz, a szektor egésze jól jön ki belőle.
2023. 01. 27. 05:00
Megosztás:

Ezek most Magyarország legjobb munkahelyei a munkavállalók véleménye alapján

A Munkahelyeink.hu Magyarországon második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely kizárólag a cégek korábbi és jelenlegi alkalmazottainak véleménye alapján állapítja meg a legjobb munkahelyek rangsorát. Az egyedi módszertani kritériumrendszert alkalmazó lista szerint jelenleg a legmagasabbra értékelt munkáltatók sorrendben az Audi Hungaria, a Bosch Magyarország, és a Penny Magyarország.
2023. 01. 27. 04:05
Megosztás:

Ne a termosztátot tekergesd! Azzal nem jársz jól, van jobb megoldás...

Az energiaköltségek emelkedésével sokan terveznek spórolni a fűtésszámlájukon, ehhez pedig érdemes építészeti és fenntarthatósági szempontból megalapozott módszereket választani. Az ingatlan hőtartó képessége sokat nyom a latba, így azok járhatnak jobban, akik utólagos szigeteléssel vagy korszerűsítési megoldásokkal tervezik csökkenteni a számlájukat.
2023. 01. 27. 03:00
Megosztás:

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon

Több mint négymilliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul Miskolcon - tájékoztatta a város önkormányzata csütörtökön az MTI-t.
2023. 01. 27. 02:30
Megosztás:

A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés

Az előző negyedévinél kisebbnek, de a vártnál jobbnak bizonyult a negyedik negyedévi amerikai éves GDP-növekedés a csütörtökön publikált előzetes adatok alapján.
2023. 01. 27. 02:00
Megosztás:

Nőtt az Axiál Kft. mezőgép-forgalmazó árbevétele tavaly

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére az Axiál Kft. 155 milliárd forintos éves nettó forgalommal zárta a 2022-es évet, ami jelentős növekedés a 2021-ben elért 104 milliárd forinthoz képest - közölte a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó cég csütörtökön a 11. Agrárgépshow szakkiállításon, Budapesten.
2023. 01. 27. 01:30
Megosztás:

Lassan csökkenni kezdenek a belvízfoltok

Az Alföldön még nagy területen áll a víz a földeken, de az eddigieknél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időben a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön közölt agrometeorológiai elemzésében.
2023. 01. 27. 01:00
Megosztás:

Donald Trump vissztérhet a Facebookra és Instagramra

Visszaállítja Donald Trump fiókját a Facebook és Instagram közösségi médiumok anyavállalata - közölte a Meta.
2023. 01. 27. 00:30
Megosztás:

Budapesten és vidéken is lassult a lakásár-dinamika

Budapesten és vidéken is érdemben lassult a lakásár-dinamika 2022 harmadik negyedévében - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett lakásárindexéből.
2023. 01. 26. 23:30
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 01. 26. 23:00
Megosztás:

Átadták a 2022-es Barcsay-díjakat

Átadták a 2022-es Barcsay-díjakat; az elismerések ünnepélyes átadása keretében nyílt meg a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítása csütörtökön a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
2023. 01. 26. 22:30
Megosztás:

Veszélyesebbé vált Afrika az elmúlt évtizedben

A koronavírus-járvány, a helyi és nemzetközi konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás mind hozzájárult ahhoz, hogy az utóbbi évtizedben nőtt a bizonytalanság és gyengültek a demokráciák Afrikában - idézte a The Guardian című brit napilap az Ibrahim-index nevű jelentést csütörtökön.
2023. 01. 26. 22:00
Megosztás:

Már nem a munkaerőhiány, a létbizonytalanság okoz gondot a munkahelyeken

Az áremelkedések, a rezsi növekedése és a magas infláció miatt számottevően csökkent a bérek vásárlóereje, egyre több munkavállaló kerül szembe megélhetési gondokkal, különösen a fizikai dolgozók között. Vállalati támogató programokkal enyhíthetők a gondok.
2023. 01. 26. 21:35
Megosztás:

4 éven belül átveszik a vezetést az elektromos járművek Európában

Az elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése Európában már 2027-re meghaladja az összes többi motortípus forgalmát, amivel a kontinens beelőzi az Egyesült Államokat és Kínát is – derül ki az EY nemzetközi elemzéséből. A tanulmány szerint 2040-re a belső égésű motorral hajtott járművek aránya az összes eladás kevesebb mint 1 százalékára zsugorodik világszerte.
2023. 01. 26. 21:00
Megosztás:

Kiemelkedő eredményekre számít a Gloster

A Gloster kiemelkedő eredményekkel zárhatja a tavalyi évet a management várakozásai szerint, az adózott eredmény 43-54, a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) várhatóan 14-20, az árbevétel pedig 20-30 százalékkal nőtt az előző évhez képest - tette közzé a Gloster Infokommunikációs Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2023. 01. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint csütörtökön

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon. A forint a napi mintegy fél százalékos gyengüléssel együtt is egy százalékot meghaladó nyereségben áll a heti kezdéshez képest.
2023. 01. 26. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a főbb európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
2023. 01. 26. 19:00
Megosztás: