Az ABB olaszországi, frosinonei gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

A fenntarthatóság felé tett legújabb lépésként a globális gyártóközpont mindössze két év alatt elérte, hogy immár nem hagyja el a területét termelési hulladék. A frosinonei telephely magasra tette a mércét, ami még inkább megerősíti az ABB-t az erőforrások megóvása iránti elkötelezettségében, miután 2013 és 2020 között 27%-kal csökkentette a cégnél keletkező hulladék teljes mennyiségét.

Az ABB olaszországi, frosinonei gyárából többé nem kerül ki hulladék a lerakóba

Az ABB frosinonei (Olaszország) Smart Power gyártóüzemében sikerült elérni, hogy az üzem területéről egyáltalán ne kerüljön ki hulladék a lerakóhelyre, és mindezt 14 évvel az Európai Unió körforgásos gazdaságról szóló csomagjában rögzített 2035-ös céldátum előtt, melyhez legfeljebb 10%-nyi lerakóba kerülő hulladékmennyiség van kötve.

A gyors ütemben zajló urbanizáció és Földünk népességének növekedése miatt az évről évre világszerte keletkező hulladék mennyisége az előttünk álló 30 év alatt a 2016-os 2 milliárdról várhatóan 3,4 milliárd tonnára emelkedik. A hulladék globális mennyiségének mintegy 37%-a végzi hulladéklerakóban1. A lerakóban történő elhelyezés, mely a hulladék eltávolításának régóta alkalmazott alapvető megoldása, sokak szerint nem tartható fenn tovább. Lassan kifogyunk a helyből, és a hulladék lerakása az egyébként újrahasznosítható szemét rothadása nyomán keletkező metán és szén-dioxid hatalmas mennyiségével maga is hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az ABB 1969-ben megnyitott frosinonei gyára a kisfeszültségű megszakítók fejlesztésében és gyártásában a vállalatcsoport egyik kiválósági központja. A 150.000 m2-en 800 munkavállalóval működő létesítmény, mely igen magas fokon automatizált, éves szinten több mint 3 millió megszakítót állít elő. Az olasz kormány által a digitális átalakulás és az Ipar 4.0 stratégiák megvalósítása terén mások elé példaként állított frosinonei telephely, ún. Lighthouse Plant”, okos, digitalizált és összekapcsolt műveletekből felépülő működésével a teljes értéklánc mentén javítja hatékonyságát. A termelés során keletkező és onnan lerakóba kerülő hulladék mennyiségének nullára csökkentése a gyár egészét átfogó program volt.

Az ABB-nek 2013 és 2020 között 27%-kal sikerült visszafognia az általa előállított hulladék teljes mennyiségét. Erre építve a telephelyein világszerte keletkező hulladék mennyiségének további csökkentésére, illetve újrahasznosítására irányuló programokon keresztül folyamatosan csökkenteni kívánja ökológiai lábnyomát. – Az erőforrások megóvása az ABB Sustainability 2030 stratégiájának egyik alappillére, és ahol azt a helyi körülmények engedik, ott kifejezett cél, hogy a lerakóba kerülő hulladék mennyisége nullára csökkenjen – mondta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági vezetője. – Azzal, hogy a termelés során nem keletkezik elszállítandó hulladék, az ABB frosinonei telephelye magasra tette a mércét. Példát mutat célirányos stratégiájának gyors és kézzelfogható megvalósítására, valamint arra, hogy működése önmagában is körkörösebbé tehető, és a termelés immár fenntarthatatlan „termeld ki - állítsd elő – dobd el” modellje igenis meghaladható.

Giampiero Frisio, a Smart Power-divízió elnöke a következőket mondta erről: – A frosinonei gyárban bebizonyítottuk, hogy ha a portástól az igazgatóig mindenki megfelelően áll hozzá és kellő elkötelezettséget tanúsít, akkor a lerakóba kerülő zéró hulladékmennyiség mint cél valóban elérhető. Mióta 2017-ben bejelentettük a hulladékmentességre irányuló törekvéseinket, ez a legújabb mérföldkő jól jelzi, milyen pozitív változást sikerült elérnünk a teljes termelési lánc mentén, és hogy fenntarthatóbb megoldásaink valamennyi érintett és érdekelt fél érdekeit egyaránt szolgálják.

A személyi állomány képzése döntő jelentőségűnek bizonyult a hulladékmentes termelés iránti igény megteremtésében, illetve az erre irányuló kezdeményezésünk kapcsán tanúsított hozzáállás és a megvalósításhoz szükséges munkakultúra kialakításában. A képzés során külön hangsúlyt kapott a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő hulladékgazdálkodás, valamint a hulladék elkülönített gyűjtése. Miután dolgozóinkat is beavattuk a tervbe, a hulladék mozgatását végző emberek egyre elkötelezettebben törekednek annak megfelelő kezelésére.

A hulladék anyagok szerinti szétválogatása már a keletkezés helyén megtörténik. A munkaállomásokra nagyjából 150 különböző feliratozott termelésihulladék-gyűjtő edényt, valamint a papír-/kartonpapír- és a műanyaghulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló konténert helyeztünk ki. Ugyanolyan mennyiségű kódolt hulladék keletkezik, mint korábban, azonban annak alaposabb szétválogatása a hulladék nagyobb mennyiségét teszi visszanyerhetővé és újrahasznosíthatóvá.

Az ABB Smart Power frosinonei gyártóüzeme kezdi kialakítani a maga fenntarthatóbb üzemi gyakorlatát, így például kisebb a CO2-kibocsátása. Ennek érdekében a teljes ellátási lánc mentén optimalizálja a folyamatokat, körkörös gyártási eljárásokat alakít ki, kevesebbet szállít, és fokozza a műanyaghulladék visszanyerését.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy mit gondol az ABB a fenntarthatóságról, akkor látogasson el a https://global.abb/group/en/sustainability címre.

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 133,04 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 55 254,39 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
2021. 10. 22. 19:00
Megosztás:

Pluszban zártak az európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 10. 22. 18:05
Megosztás:

A munkavállalók ráharaptak a rugalmas munkavégzésre

A Kincentric mérései szerint globálisan nagyot zuhant a munkavállalói elkötelezettség általános szintje 2021 második negyedévében, azok után, hogy a pandémia első hullámában még pont ellentétes folyamatok zajlottak – minden bizonnyal a nagyfokú bizonytalanságnak köszönhetően. A stabilitás iránti mindent elsöprő igényt mára világszinten és hazánkban is felváltotta a minél nagyobb fokú rugalmasság iránti igény. A pandémia ugyanis hozzászoktatta a munkavállalókat a munkavégzés helyét és az időbeosztást tekintve a korábban megszokottnál kötetlenebb keretekhez, így emiatt azokat a munkaadókat részesítik előnyben, amelyek ezeket biztosítani tudják számukra – hangzott el a WHC Csoport főtámogatásával megvalósuló HR Fest konferencián Budapesten.
2021. 10. 22. 17:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult pénteken a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi szintén vegyes zárás után.
2021. 10. 22. 16:30
Megosztás:

Raktárbázist épít Vácon a CECZ kínai cégcsoport

A kínai CECZ cégcsoport 27 milliárd forintos raktárberuházást indít Vácon, az E-kereskedelmi Ipari és Logisztikai Park mintegy 56 ezer négyzetméternyi területen valósul meg, a fejlesztést csütörtökön mutatták be a helyszínen.
2021. 10. 22. 16:00
Megosztás:

Nagyobb aktivitás az első félévben a kockázatitőke-piacon

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai: 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba. Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50%-al magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest. Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.
2021. 10. 22. 15:30
Megosztás:

Észak-Macedóniában kötelezővé tehetik két adag oltás felvételét

Kötelezővé tehetik Észak-Macedóniában a koronavírus elleni védőoltás két adagjának felvételét - jelentette be Venko Filipce egészségügyi miniszter.
2021. 10. 22. 15:00
Megosztás:

Szlovénia befagyasztja a fűtőolaj árát

A szlovén kormány hétfőtől maximálja a fűtőolaj árát, a szociálisan rászorulók számára pedig fűtési támogatást nyújt, hogy csökkentse az emelkedő energiaárak fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatását - közölte a Delo című szlovén napilap csütörtökön.
2021. 10. 22. 14:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Tizenkilenc havi mélypontra csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma az Egyesült Államokban, jelezve, hogy egyre feszesebb a munkaerőpiac.
2021. 10. 22. 14:00
Megosztás:

Nem zárt jó negyedévet a Snapchat

A Snapchat tulajdonosa, a Snap Inc. tegnap piaczárást követően tette közzé harmadik negyedéves számait, ami vegyes teljesítményt mutatott.
2021. 10. 22. 13:30
Megosztás:

Új csúcsra ment az S&P500 tőzsdeindex Amerikában

Tegnap végül új csúcsra emelkedett az S&P500 index. Mindezt az emelkedő inflációs aggodalmak és az erőteljesen emelkedő eredmények közepette.
2021. 10. 22. 13:00
Megosztás:

2.950 forintra emelte a MOL részvények célárát az Erste

A legfrissebb olaj szektor elemzésünkben 2.950 forintos célárat határoztunk meg a MOL részvényre a korábbi 2.475 forint helyett, az ajánlásunk pedig marad a Tartás - áll az Erste mai elemzésében.
2021. 10. 22. 12:30
Megosztás:

Gyerekek tanulják a biokertészkedést az iskolai ökokertekben

Már Magyarországon is egyre több embert foglalkoztat az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás. Van, akit érzékenységei, allergiái terelnek abba az irányba, hogy jobban figyeljen rá, milyen élelmiszert visz be a szervezetébe, van, aki mindezek nélkül dönt a tudatos fogyasztás mellett. Azonban még mindig magas azoknak a száma, akik nincsenek tisztában vele, mit jelent az, hogy bio, ezért az edukáció kiemelt feladata a szektorban működő vállalkozásoknak.
2021. 10. 22. 12:00
Megosztás:

Magyarországi premier: Először kepviselteti magát szakmai eseményen a tiktok nemzetköz csapata

Nemzetközi Top Speaker-ek váltják egymást az idén jubileumi 20. születésnapját ünneplő BrandFestival színpadán, október 28-29-én a Cinext Etele-ben. Több mint 100 előadó, számos nemzetközi szakember boncolgatja a Viselkedés-tudomány ernyőkoncepció mentén a márkaélmény-fokozás és a fogyasztói bevonás izgalmas kérdéseit, jelenségeit. Magyarországon először képviselteti magát szakmai eseményen a TikTok nemzetközi csapata.
2021. 10. 22. 11:30
Megosztás:

Hogyan működik a Google Pay, avagy GPay?

8109 forint - átlagosan ekkora összeg jutott egy belföldi kártyás vásárlásra, összesen pedig közel 520 millió tranzakcióra jutott 4216 milliárd forintos forgalom. Erre a piacra lépett be a világszerte egyre nagyobb teret nyerő Google Pay fizetési megoldás, amely a hazai bankok közül elsőként idén áprilistól a K&H-nál volt elérhető, szeptember elejétől pedig az applikáció is megérkezett, így okosórával is használható. A tavaszi bevezetés óta eltelt hat hónapban a bank ügyfelei 6 milliárd forintot költöttek a GPay segítségével - közölte a K&H, amely egy összeállítást készített arról, hogy mi az a Google Pay, hogyan kell használni, mi garantálja a biztonságot - annak érdekében, hogy azok is elkezdhessék használni ezt fizetési alternatívát, akik valamilyen okból eddig ódzkodtak tőle.
2021. 10. 22. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a főbb nyugat-európai részvénypiacokon pénteken, miután enyhültek a súlyos fizetési nehézségekkel küzdő China Evergrande kínai ingatlanfejlesztő körüli aggodalmak.
2021. 10. 22. 10:30
Megosztás:

A magyarok többsége szívesebben vásárol online divatcikkeket

Az online vásárlás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a fogyasztók 69 százaléka már az online vásárlást választja, amennyiben a keresett termék egy webáruházban és a fizikai üzletben is rendelkezésre áll - áll a Glami, a több mint 250 meghatározó európai divatwebáruház kínálatát összesítő keresőoldal internetes adatfelvételen és értékesítési statisztikákon alapuló nemzetközi kutatásában.
2021. 10. 22. 10:00
Megosztás:

Öt tipp, hogy miért kell a garázsban mindenképp lennie szivattyúnak

Azt hiszed, a szivattyú olyan eszköz, amelyet alig használ az ember? Ha kertes házad van, pontosan tudod, hogy ez a kijelentés nem igaz, és rendszeresen szükséged lesz a masina segítségére. Mutatunk öt példát, mikor jön jól, ha van a garázsban egy minőségi szivattyú.
2021. 10. 22. 09:30
Megosztás:

Karácsonykor nem lesz halból hiány

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik - mondta a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke csütörtökön a Bács-Kiskun megyei Akasztón.
2021. 10. 22. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon péntek reggel.
2021. 10. 22. 08:00
Megosztás: