Az Egyesült Arab Emírségek energetikai együttműködést keres Oroszországgal

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya kész együttműködni "az Egyesült Államok és Európa szemében törvényen kívüli Oroszországgal a globális energiabiztonság javítása érdekében" - jelentette ki Abdalláh bin Zajid Ál Nahján, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere csütörtöki moszkvai látogatása során.

Az Egyesült Arab Emírségek energetikai együttműködést keres Oroszországgal

A politikus szavait a londoni székhelyű Middle East Monitor hírportálja idézte. A közel-keleti térséggel foglalkozó médiakutató és sajtófigyelő szervezet portálja kiemelte, hogy a politikus azon állásfoglalását, miszerint "fontos az energia- és élelmiszerpiacok stabilitásának fenntartása".

Ál-Nahján azt hangoztatta, hogy országa szükségesnek tartja a globális élelmiszerellátás biztosítását, mivel a világon számos olyan állam van, akár a közel-keleti régióban, akár azon kívül, amely nagymértékben függ a gabona és más alapvető élelmiszer behozatalától vagy exportjától. "Üdvözlünk minden közvetítői erőfeszítést az ukrajnai válságban. Az Egyesült Arab Emírségek kész együttműködni a felekkel a békés rendezés lehetőségeinek megerősítése érdekében" - fogalmazott az emírségek diplomáciájának irányítója.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki vendégével közösen tartott sajtótájékoztatót, megköszönte az Egyesült Arab Emírségek "kiegyensúlyozott álláspontját az ukrajnai válsággal kapcsolatban".

A Reuters brit hírügynökség megjegyezte, hogy az Egyesült Arab Emírségek kézzelfogható erőfeszítéseket tett Oroszország támogatására, amely tagja az olajtermelő országok OPEC+ szövetségének. Az OPEC-országok "nagyágyújával", Szaúd-Arábiával együtt az Egyesült Arab Emírségek visszautasította a Biden-kormányzat kéréseit, hogy növeljék a nyersolaj-kitermelést és nyomják le az olajárakat. Washington az OPEC+ által meghatározott termelési korlátokra hivatkozott.

Az Egyesült Arab Emírségek tartózkodott az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésének az Oroszország ukrajnai támadását elítélő szavazásán is, amelyen 35 tartózkodás és öt ellenszavazat ellenére az indítványt elsöprő többséggel megszavazták. A határozatot ezt követően megvétózta a Biztonsági Tanács elnöke, azaz jelenleg Oroszország. Az emírségek külügyminisztere a múlt kedden telefonbeszélgetést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. Egyeztetésük egyik fő témája az ukrajnai háború volt. Ha Blinken megpróbálta is elérni, hogy az Egyesült Arab Emírségek elhatárolódjék Oroszországtól vagy elítélje az inváziót, nem járt sikerrel.

A The New York Times című amerikai lap a múlt héten arról számolt be: a nyugati döntéshozók attól tartanak, hogy az Egyesült Arab Emírségek segíthet az orosz oligarcháknak elkerülni a büntető szankciókat. "Az emírségek álláspontja feszültséget jelez az Egyesült Államok és több arab szövetségese között, amiért azok vonakodnak szembeszállni az (Ukrajna elleni) orosz támadással" - jegyezte meg a The New York Times.

A válság kitörésekor egyébként a szolidaritásra felkért Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, valamint Egyiptom, másképpen döntött és inkább a Moszkvával való kapcsolatokat helyezte előtérbe. Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia azzal, hogy visszautasította az amerikai kéréseket az energiapiacok megnyugtatására irányuló olajszállítások növelésére, Egyiptom pedig azzal, hogy elfojtotta az orosz támadással szembeni kritikát, miközben folytatta az Oroszországtól egy atomerőmű finanszírozására  kért 25 milliárd dolláros kölcsön folyósítását" - derült ki az amerikai lap írásából.

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás: