Csökkenhet több százezer moratóriumos ügyfél tartozása

A moratórium-szabályozással egy időben a kormány hozzányúl a moratóriumban lévő hitelkártya és folyószámlahitel tartozásokhoz is. A védernyő alatt lévő hiteleket a korábbi közlés szerint átminősítik, amivel olcsóbb kamatozásúvá válik a hitel – money.hu elemzés.

Csökkenhet több százezer moratóriumos ügyfél tartozása

Új szabályozás jön a folyószámla- és hitelkártya tartozásokra

A törlesztési moratórium a money.hu korábbi cikkében értékelt feltételek mellett történő meghosszabbításával egy időben információink szerint a szabályozók arra is sort kerítenek, hogy átalakítsák a moratóriumban lévő folyószámla- és hitelkártya tartozásokra vonatkozó szabályokat.

A moratórium meghirdetésekor a kormányzati törekvés az volt, hogy a szabályozás minél egyszerűbb átláthatóbb legyen. Ezért valamennyi hitelfajtára kiterjesztették a védernyőt, noha a piaci jelzésekből már látható volt, hogy a hitelkártya és a folyószámla tartozások esetében a tartósan moratóriumban maradás az eredeti hitel magas kamatának köszönhetően messze nem kifizetődő. Arról, hogy az ilyen tartozással bíró ügyfelek számára nem hoz érdemi segítséget a moratórium, azt maga a Pénzügyminisztérium is elismerte – egyebek mellett sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy az érintetteknek érdemes minél hamarabb visszatérni a rendes törlesztéshez.

Többen nem is tudják, hogy tartoznak

A tartozások jó része annak köszönhető, hogy míg korábban a bank az ügyfél számlájára érkező jövedelméből automatikusan levonta az aktuális tartozás összegét, a moratórium hatályba lépése óta ezt csak akkor teheti meg, ha az ügyfél erre újra felhatalmazást ad. Ha ez nem történik meg, a bank köteles a tartozást úgy tekinteni, mintha az ügyfél a folyószámla és hitelkártya tartozásával belépett volna a moratóriumba. Ráadásul a meg nem fizetett tartozással – elmaradt törlesztéssel - az ügyfelet a banknak automatikusan a moratórium alatt lévőnek kellett nyilvánítania. Ennek a szabályozásnak is köszönhető, hogy a tartozások esetében a moratóriumban lévő hitelkártya tartozások aránya nemhogy csökkent, de 41,9 százalékról 47,5 százalékra nőtt is az elmúlt év második félévében.

Sokan tartoznak kevéssel

Ennek ellenére a money.hu kérdésére válaszoló bankok szerint a teljes moratóriumban lévő tartozás tekintetében messze nem a folyószámla- vagy hitelkártya tartozások jelentik a legnagyobb tételt. A CIB Banknál például a moratóriumban érintett hitelállománynak mindössze 2, a Takarékbanknál 14 százalékát teszi ki. Az ügyfélszámot tekintve ugyanakkor a moratórium alatt lévő szerződött ügyfelek 30-34 százaléka görget maga előtt ilyen tartozást.

Személyi hitellé alakulnak a tartozások

A kormányzati érvelés szerint azon ügyfélkör számára, akik jelenleg ilyen tartozással vannak a moratóriumban, át kell alakítani a tartozást, hiszen folyószámla és a hitelkártya tartozások jellemzően pillanatnyi, 1-6 hónapos időtartamban fellépő törlesztési nehézségekre szoktak megoldást kínálni, s nem arra, hogy az ügyfél 18 (a hosszabbítással akár 27) hónapig szembesüljön a havi magas kamatozással. Ha az ilyen tartozások nem mutatják a hitelkártya és folyószámla hitelekre vonatkozó karaktert, érdemes átalakítani a konstrukciókat – még akkor is, ha ez ismét visszamenőleges hatályú módosítás lesz.  

A kormány szerint igazságosabb lenne ezeket a hiteleket utólagosan személyi hitellé minősíteni, amelynek kamatozása kedvezőbb. De mi legyen akkor a fizetendő kamat?

A nagy hiteleknek köszönhetően lehet kisebb a kamat?

Miután a szabályozás a 2020. március előtti időpontot tekinti kiindulópontnak, így adná magát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott, 2020. februári személyi hitel átlagkamat, ami 11,99 százalék volt. Ám ezzel kapcsolatban fontos látni, hogy az átlagkamatot döntően a nagy összegű, hosszú, egyre több esetben végig fix futamidővel bíró hitelek húzzák le. Az MNB statisztikái szerint a legalább 3 millió forint összegű személyi hitelek állománya a teljes kitettség 20 százaléka alatt van, ám ezen hitelek a money.hu kalkulátora szerint jellemzően egyszámjegyű kamattal bírnak. Aligha véletlen, hogy maga a jegybank a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) konstrukciójának meghatározásakor vonalat húzott és a kis összegű hitelek esetében 500 ezer forintos hitelösszegig a kamatfelár maximumát 15 százalékban húzta meg, míg a félmilliónál magasabb hitelek esetében a kamatfelár nem haladhatja meg a 10 százalékot. A folyószámla- és hitelkártya tartozások döntő része az 500 ezer forint alatti kategóriába esik.

A folyószámla- és hitelkártya tartozások karakteréhez jobban hasonlító, kis összegű, éven belüli kölcsönök átlagkamata tavaly februárban 15,87 százalék volt. Ez még így is messze kedvezőbb lenne, mint az eredeti hitelek 20-30 százalékos átlagkamata. Ráadásul, ha már az átalakítás útjára lép a kormány, a magasabb kamattal elejét lehetne venni a személyi hitelek felvevőinek azon jogos panaszának, hogy bár ők tudatosabbak voltak, mint a hitelkártya tartozást felhalmozók, de sok esetben utóbbiak járnak jobban, hiszen összességében alacsonyabb kamattal maradhatnak a moratóriumban.

Idén is nagy veszteséget könyvel el a prágai repülőtér

Várhatóan mintegy négymillió utas keresi fel az idén a prágai Václav Havel repülőteret, s a légikikötőt üzemeltető Letiste Praha társaság újra több százmillió koronás veszteséggel zárja az évet - jelentette ki Jirí Pos, a Letiste Praha új igazgatója pénteki prágai sajtótájékoztatóján.
2021. 09. 19. 00:05
Megosztás:

Befejeződött a Notre-Dame-székesegyház szerkezeti biztosítása

Befejeződtek a két és fél évvel ezelőtt tűzvészt szenvedett párizsi Notre-Dame-székesegyház épületstabilizálási munkálatai, s megkezdődhetnek a tényleges helyreállítási munkálatok - közölték szombaton illetékesek.
2021. 09. 18. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka

Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési szezonja, amelynek részeként 514 településen 14 ezer fát ültetnek - jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorján, ahol harminc fát ültetnek a program részeként.
2021. 09. 18. 21:00
Megosztás:

Megépülhet az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál

Megkapta az építési engedélyt az új vasúti megálló a leendő közlekedési múzeumnál - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a Facebook-oldalán szombaton.
2021. 09. 18. 20:00
Megosztás:

Kaotikus állapotokat válthat ki a járvány Romániában

Gyorsuló ütemben emelkedik a járványgörbe Romániában: szombaton meghaladta az ötezret a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma.
2021. 09. 18. 19:00
Megosztás:

Négy estén át lesz mozi a Bazilika előtt

Négy estén át várja ingyenes vetítésekkel a közönséget szeptember 22. és 25. között a Szent István téren, a Bazilika előtt a Budapesti Klasszikus Film Maraton.
2021. 09. 18. 18:00
Megosztás:

Támogatásra pályázhatnak a Brexit miatt nehézséggel küzdő magyar cégek

A Brexit miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások október 11. és 15. között nyújthatják be pályázatukat állami támogatásra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.
2021. 09. 18. 17:00
Megosztás:

Idén utoljára használhatják gyalogosok a rakpartot

Idén utolsó alkalommal nyílik meg ezen a hétvégén a pesti alsó rakpart a gyalogosok, a kerékpárosok és a rolleresek előtt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel.
2021. 09. 18. 16:00
Megosztás:

Magyar fejlesztés adhat lendületet a drónos szállítás fejlődésének

Drónokra szerelhető speciális szállító dobozt fejlesztett két magyar cég, a terméket már számos országba értékesítették - közölték a cégek az MTI-vel.
2021. 09. 18. 15:00
Megosztás:

Az önfoglalkoztatók többsége már megkapta az igényelt kompenzációs támogatást

Több mint 80 ezer önfoglalkoztató kérte eddig a kormány által biztosított egyszeri támogatást 17,6 milliárd forint értékben. A több mint 71 ezer kedvezően elbírált igénylés alapján kifizetett összeg mostanra meghaladta a 15 milliárd forintot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2021. 09. 18. 14:00
Megosztás:

Több mint ötmilliárd forintból újulhatnak meg belterületi utak Veszprémben

A Modern városok program támogatásával több mint ötmilliárd forintból újulhatnak meg belterületi utak Veszprémben - mondta a város polgármestere pénteken a munkálatokkal elsőként érintett utcában tartott sajtótájékoztatón.
2021. 09. 18. 13:00
Megosztás:

Talpra állt az utasbiztosítás piac?

A biztosítók visszajelzései alapján egyértelműen látszik, hogy az utazási kedv a 2019-es évhez közelített idén, emellett pedig az igény is egyre nagyobb az utasbiztosítások iránt. A Bank360.hu a nyári szezon tapasztalatairól kérdezett utasbiztosítókat.
2021. 09. 18. 12:00
Megosztás:

A Nobel-díjtól a paprika-koszorún át, a névadó ünnepségig

Hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján az SZTE egykori, Nobel-díjas rektorát köszöntik az intézmény központi épülete előtt található, egész alakos szobornál az egyetemi polgárok. Az idei ünnepségen a világhíres kutató özvegye is jelen volt. A koszorúzással kezdődő, kiállítás megnyitóval és flashmobbal egybekötött koncerttel folytatódó esemény, névadó ceremóniával zárult.
2021. 09. 18. 11:00
Megosztás:

Új lendületet kap a hazai ökoforradalom

Új, az ökológiai termesztést támogató forrásokat jelentett be szeptember 17-én Nagy István agrárminiszter Rábcakapin. A tárcavezető beszédéből kiderült, hogy a kormányzat nagy erőkkel kiáll az ökológiai gazdálkodásba vont területek bővítése mellett. A tájékoztató másik résztvevője, Roszík Péter, a Biokontroll vezetője elmondta, hogy minden kapacitás rendelkezésre áll a növekedéshez, és rámutatott, hogy a biotermelés nemcsak egy fenntartható gazdálkodási forma, de jelen pillanatban közülük az egyetlen nyereséges is.
2021. 09. 18. 10:00
Megosztás:

Országunk húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova járvány elleni védekezését

A NATO-főtitkár kérésének eleget téve Magyarország húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova koronavírus elleni védekezését, hogy az ország ellenállóbb legyen a világjárvánnyal szemben - közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kisinyovban.
2021. 09. 18. 09:00
Megosztás:

Nem dolgozhatnak oltatlanok az állami hivatalokban Szlovéniában

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
2021. 09. 18. 08:00
Megosztás:

Jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés várható

Célunk jelentősen bővíteni a magyar húsipari termékek és borok kínálatát és exportját. Joggal remélhetjük, hogy jelentős agrár- és élelmiszeripari exportnövekedés előtt állunk Kanadában, - emelte ki Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, miután a torontói magyar főkonzulátus szervezésében kanadai üzleti delegációval folytatott megbeszélést az Agrárminisztériumban - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
2021. 09. 18. 07:00
Megosztás:

Észak-macedón egészségügyi miniszter: van elég kórházi ágy a betegek számára

Nő az új fertőzöttek száma az országban, a kórházban kezeltek száma viszont stagnál, így nem kell attól tartani, hogy megtelnek a kórházak, van elég ágy a betegek számára - közölte Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter pénteken a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint.
2021. 09. 18. 06:00
Megosztás:

Oroszországban 41 millió embert oltottak be teljesen

Oroszországban 41 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina mindkét adagját, legalább az első komponenst pedig 47,5 millió - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságírók előtt pénteken Moszkvában.
2021. 09. 18. 05:00
Megosztás:

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban

Minden korábbinál több forrás hasznosul a felsőoktatásban - emelte ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
2021. 09. 18. 04:00
Megosztás: