Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Egy évvel ezelőtt, 2023. június 24-én lépett hatályba a Polgári Törvénykönyv új fejezete, amely az építményi joggal kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Dr. Kiss Dávid ügyvéd segítségével megnéztük, hogy egy év alatt miként alakult ennek az új jogintézménynek az alkalmazása, miként viszonyulnak hozzá a hatóságok és milyen értelmezési kérdések merültek fel az alkalmazás során, valamint összeszedtünk, hogy a különböző jogszabályok milyen bizonytalanságokat tartalmaznak és milyen előnyöket biztosítanak az építményi jog alkalmazása esetén.

Egy éves az építményi jog – mik a tapasztalatok?

Miért volt szükség az építményi jogra?

A jogalkotó azzal a reménnyel vezette be az építményi jogot, hogy az az ország gazdasági versenyképességét erősítő és jelentős gazdaság-élénkítő hatású eszközzé válik majd. A bevezetéskor indokként merült fel, hogy a gazdasági növekedés gátját képezi, hogy a különféle épületek, építmények létesítésére irányuló beruházások banki finanszírozása megfelelő hitelbiztosíték hiányában nehézségekbe ütközik, mivel a jövőben létesítendő épület, építmény nem terhelhető jelzálogjoggal, azt a bankok hitelfedezetként nem fogadják el. Olyan új jogot kellett tehát alkotni, amely elősegíti az építési beruházások banki finanszírozását. 

Mi is az az építményi jog? 

„Az építményi jog az ingatlanra vonatkozó, átruházható, jogutódlás tárgyát képező és megterhelhető jog, amely az ingatlan tulajdonosa és az építményi jog jogosultja közötti írásbeli megállapodás alapján jön létre” – magyarázza dr. Kiss Dávid, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda partnere. Az építményi jogot szükséges az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni. Építményi jog kizárólag határozott időtartamra, legfeljebb 50 évre alapítható, amely állami, vagy önkormányzati tulajdonú ingatlanok esetében pedig az időtartam maximum 35 évre korlátozott. Magánszemély tulajdonában álló ingatlanon nem alapítható földhasználati jog.

„Az építményi jog leginkább a haszonélvezeti joghoz hasonlítható, de a használati, hasznosítási jogosultságon túlmenő, annál erőteljesebb jogot biztosít a jogosult számára azáltal, hogy e joga alapján – az ingatlantulajdonossal kötött megállapodás keretei között – szabad rendelkezési jogot biztosítson magának azon építményre, amelyet az építményi jogát gyakorolva létrehoz” – emeli ki az ügyvéd. Az építményi jog alapján az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épület, építmény létesíthető és hasznosítható. 

Milyen előnyökkel jár még az építmény jog?

A befektetők gyakran keresnek olyan biztosítékot, amely abban az esetben is védelmet nyújt számukra, ha a dolgok rosszul alakulnak és például a biztosítékkal terhelt ingatlanra végrehajtási eljárást indítanak. Ebből a szempontból kedvező biztosíték az építményi jog, hiszen a végrehajtási törvény alapján a végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát továbbra is terhelni fogja az építményi jog (ebben egyébként az építményi jog hasonlít a telki szolgalomhoz, a közérdekű használati joghoz és a haszonélvezeti joghoz). Azaz a végrehajtási eljárás nem veszélyezteti az építményi jog jogosultját, ez a jog a végrehajtási eljárás lefolytatása után is terhelni fogja az ingatlant, függetlenül attól, hogy az ingatlannak esetleg időközben megváltozott a tulajdonosa.

Az építményi jog előnyei az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok hasznosítása esetén is megmutatkozik, mivel ezek az ingatlanok nem terhelhetőek meg és nem adhatóak biztosítékul. Ez alól kivételt képez az építményi jog, mivel a nemzeti vagyonról szóló törvény kivételt tesz az építményi jog alapításánál és ilyen jog állami és önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokon is alapítható.  

Milyen gyakorlati problémák merültek fel az építményi jog alkalmazása során?

Az építményi jog bevezetésekor a jogalkalmazók számára nem volt egyértelmű, hogy milyen esetekben szükséges földmérő által készített és az illetékes földhivatal által záradékolt változási vázrajz elkészítése építményi jog alapítása esetén. A Polgári Törvénykönyv erről nem rendelkezett, ugyanakkor a törvény indokolása kitért arra, hogy amennyiben az építményi jog csak az ingatlan egy részén kerül megalapításra, akkor szükséges a vázrajz elkészítése. Ugyanakkor az indokolás az ingatlan-nyilvántartási szabályozás szükségességére utalt ebben a kérdésben. Az építményi jog bevezetéséhez kapcsolódó jogalkotásra ezzel összefüggésben nem került sor, ugyanakkor az ingatlan-nyilvántartási törvény korábban is akként rendelkezett, hogy az ingatlan természetben meghatározott vagy területnagyságban kifejezett részére vonatkozó jog bejegyzéséhez vázrajz szükséges. 

Ez azért egy fontos kérdés, mert a jogalkotó a gazdasági versenyképesség növelését tűzte ki célul az építményi jog bevezetésekor, ugyanakkor a földmérő megbízása, a vázrajz elkészítése és fölhivatali záradékoltatása 3-5 hónapot is igénybe vehet és jelentős többletköltséget okoz. Ezen körülmények pedig nem segítik a versenyképesség növelését.

„Bár tapasztalataink szerint a földhivatalok gyakorlata még nem egységes ebben és esetenként a teljes ingatlanra alapított építményi jog esetén is bekérik a vázrajzot, azonban mára már letisztulni látszik a helyzet, teljes ingatlanra alapított építményi jog esetén nem szükséges a vázrajz” – zárja dr. Kiss Dávid.   

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás: