Gyenge vagy erős a forint?

Ma jön az amerikai inflációs adat, ami akár komolyabb árfolyammozgásokat is okozhat a tőzsdén. Az elemzők mind a fő, mind a maginflációban csökkenést várnak, rendre 0,1 és 0,2 százalékponttal, 3,56 és 4,1 százalékra - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.

Gyenge vagy erős a forint?

De ma nem erről akarunk írni, hanem a régiós árszínvonalról, illetve a vásárlóerő-partiás és a devizaárfolyamok kapcsolatáról.

A 2016. decemberi árakat és a decemberi végi árakat tekintve bázisnak, az alábbi relatív árszinteket láthatjuk most a régióban, a havi árváltozások alapján.

Forrás: Erste, Bloomberg

Az ábrán jól látszik, hogy a magyar fogyasztói kosár árszínvonala tavaly ősszel vált le a régiós szintről, s mutatott nagy emelkedést. Ez a gyorsuló emelkedés szeptember-november között alakult ki, ami nyilván összefüggésben van pl. az energiaárak emelkedésével is.

Így idén szeptemberre itthon 58 százalékkal kerül többe a fogyasztói kosár, mint 2016 decemberében. Ezzel szemben a régióban 46 és 49 százalék között áll a mutató, míg az EU-ban 21 százalékon. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az árak emelkedése megállni látszik június óta, hiszen júliusban kis csökkenést láthattunk, s azóta enyhe emelkedés van, ami valószínűleg az üzemanyagárak emelkedésének tudható be.

Ha az Eurózónához képest nézzük az árakat (ország árszínvonal/EMU árszínvonal), akkor szebb képet láthatunk. Gyakorlatilag idén január óta a magyar fogyasztói kosár ára is hasonlóan változott, mint az EMU-ban. Viszont ez is relatív, hiszen a lengyeleknél és a cseheknél már relatív árcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Forrás: Erste, Bloomberg

S ha már a relatív árszinteket nézzük, akkor adja magát, hogy a devizaárfolyamok relatív mozgását is összehasonlítsuk a relatív árváltozásokkal, azaz egy esetleges vásárlóerő paritásos árfolyamvizsgálatot végezzünk.

Itt meg kell jegyezni, hogy ez csak egy hozzávetőleges vizsgálat, hiszen a fogyasztói kosár tartalmaz nem „tradeable” pl. szolgáltatói termékeket is, ráadásul az adók, szállítási költségek is befolyásolják a kereskedhető áruk árát az egyes országokban. Viszont azért nagy vonalakban jól látszik a fenti ábrából is, hogy a magasnyomású gazdaság (alacsony kamatszínvonal…stb.) időszakában a forint folyamatosan relatíve gyenge volt vásárlóerő-paritáson számítva, míg most inkább erősnek mondható. 

Ez alapvetően a magas effektív kamatszintnek tudható be. A kamatcsökkentésekkel viszont megindult egy visszatérés a vásárlőerő-paritás által meghatározott szint felé, ami valamivel 400 forint fölötti árfolyamot jelentene. Igen ám, de a jegybank az alapkamat és az egynapos gyorstender kamatának összezáródásával relatíve szigorúbb kamatpolitikát hirdetett meg. 

Törekedni fog a pozitív reálkamatra, így folytatva az infláció letörésére irányuló harcot, hiszen az infláció csökkenésében lassulás várható a jövő év folyamán. Azaz nem kellene visszatérnünk a vásárlóerő-paritás által meghatározott szintre, amíg a szigorúbb monetáris politika fennáll. 

Ha netán időközben bekövetkezne egy gazdaságpolitikai fordulat, ami elmozdulást jelentene a termelékenység növelésének irányába, akkor pedig ráléphetnénk arra az útra, amely jól látszik a környező országok esetében is. Legfőképpen Csehországnál, ahol a termelékenység növekedése masszív reálfelértékelődést hozott a cseh koronában az euróhoz képest, na meg a régiós devizákhoz képest is.

Ez – ugyan kisebb mértékben, de – igaz a lengyel és a román fizetőeszközre is. Mindenesetre a Lengyelországban megindult kamatcsökkentés nem csak a lengyel zlotyit gyengítette, hanem a cseh korona és a forint is megérezte azt. Különben a forint esetében talán kisebb volt most ez a hatás. Mindenesetre a CEE devizák az elmúlt hónapokban gyengülő pályára léptek a korábbi erőteljes relatív felértékelődést követően.

Egy szó, mint száz, úgy tűnik, hogy a forint árfolyama nagyjából jó helyen van. Ez így is maradhat addig, amíg relatíve szigorú kamatpolitikát folytat a jegybank. Ha közben érkezik egy gazdaságpolitikai fordulat a termelékenység növelésnek irányába – amire kis esélyt látunk – akkor itthon is elkezdődhetne egy relatív felértékelődés. 

Ebben különben segíteni tudna az uniós pénzek folyósításának megindulása is. Pláne akkor, ha azt termelékenység növelő beruházásokra költenénk, s nem vasba és betonba öntenénk.

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Vegyes kezdés az európai tőzsdéken

Az előző napi vegyes zárás után szerdán is vegyes indexekkel indult a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 11. 29. 10:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a hazai import és export

2023. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 29. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás: