Gyenge vagy erős a forint?

Ma jön az amerikai inflációs adat, ami akár komolyabb árfolyammozgásokat is okozhat a tőzsdén. Az elemzők mind a fő, mind a maginflációban csökkenést várnak, rendre 0,1 és 0,2 százalékponttal, 3,56 és 4,1 százalékra - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.

Gyenge vagy erős a forint?

De ma nem erről akarunk írni, hanem a régiós árszínvonalról, illetve a vásárlóerő-partiás és a devizaárfolyamok kapcsolatáról.

A 2016. decemberi árakat és a decemberi végi árakat tekintve bázisnak, az alábbi relatív árszinteket láthatjuk most a régióban, a havi árváltozások alapján.

Forrás: Erste, Bloomberg

Az ábrán jól látszik, hogy a magyar fogyasztói kosár árszínvonala tavaly ősszel vált le a régiós szintről, s mutatott nagy emelkedést. Ez a gyorsuló emelkedés szeptember-november között alakult ki, ami nyilván összefüggésben van pl. az energiaárak emelkedésével is.

Így idén szeptemberre itthon 58 százalékkal kerül többe a fogyasztói kosár, mint 2016 decemberében. Ezzel szemben a régióban 46 és 49 százalék között áll a mutató, míg az EU-ban 21 százalékon. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az árak emelkedése megállni látszik június óta, hiszen júliusban kis csökkenést láthattunk, s azóta enyhe emelkedés van, ami valószínűleg az üzemanyagárak emelkedésének tudható be.

Ha az Eurózónához képest nézzük az árakat (ország árszínvonal/EMU árszínvonal), akkor szebb képet láthatunk. Gyakorlatilag idén január óta a magyar fogyasztói kosár ára is hasonlóan változott, mint az EMU-ban. Viszont ez is relatív, hiszen a lengyeleknél és a cseheknél már relatív árcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban.

Forrás: Erste, Bloomberg

S ha már a relatív árszinteket nézzük, akkor adja magát, hogy a devizaárfolyamok relatív mozgását is összehasonlítsuk a relatív árváltozásokkal, azaz egy esetleges vásárlóerő paritásos árfolyamvizsgálatot végezzünk.

Itt meg kell jegyezni, hogy ez csak egy hozzávetőleges vizsgálat, hiszen a fogyasztói kosár tartalmaz nem „tradeable” pl. szolgáltatói termékeket is, ráadásul az adók, szállítási költségek is befolyásolják a kereskedhető áruk árát az egyes országokban. Viszont azért nagy vonalakban jól látszik a fenti ábrából is, hogy a magasnyomású gazdaság (alacsony kamatszínvonal…stb.) időszakában a forint folyamatosan relatíve gyenge volt vásárlóerő-paritáson számítva, míg most inkább erősnek mondható. 

Ez alapvetően a magas effektív kamatszintnek tudható be. A kamatcsökkentésekkel viszont megindult egy visszatérés a vásárlőerő-paritás által meghatározott szint felé, ami valamivel 400 forint fölötti árfolyamot jelentene. Igen ám, de a jegybank az alapkamat és az egynapos gyorstender kamatának összezáródásával relatíve szigorúbb kamatpolitikát hirdetett meg. 

Törekedni fog a pozitív reálkamatra, így folytatva az infláció letörésére irányuló harcot, hiszen az infláció csökkenésében lassulás várható a jövő év folyamán. Azaz nem kellene visszatérnünk a vásárlóerő-paritás által meghatározott szintre, amíg a szigorúbb monetáris politika fennáll. 

Ha netán időközben bekövetkezne egy gazdaságpolitikai fordulat, ami elmozdulást jelentene a termelékenység növelésének irányába, akkor pedig ráléphetnénk arra az útra, amely jól látszik a környező országok esetében is. Legfőképpen Csehországnál, ahol a termelékenység növekedése masszív reálfelértékelődést hozott a cseh koronában az euróhoz képest, na meg a régiós devizákhoz képest is.

Ez – ugyan kisebb mértékben, de – igaz a lengyel és a román fizetőeszközre is. Mindenesetre a Lengyelországban megindult kamatcsökkentés nem csak a lengyel zlotyit gyengítette, hanem a cseh korona és a forint is megérezte azt. Különben a forint esetében talán kisebb volt most ez a hatás. Mindenesetre a CEE devizák az elmúlt hónapokban gyengülő pályára léptek a korábbi erőteljes relatív felértékelődést követően.

Egy szó, mint száz, úgy tűnik, hogy a forint árfolyama nagyjából jó helyen van. Ez így is maradhat addig, amíg relatíve szigorú kamatpolitikát folytat a jegybank. Ha közben érkezik egy gazdaságpolitikai fordulat a termelékenység növelésnek irányába – amire kis esélyt látunk – akkor itthon is elkezdődhetne egy relatív felértékelődés. 

Ebben különben segíteni tudna az uniós pénzek folyósításának megindulása is. Pláne akkor, ha azt termelékenység növelő beruházásokra költenénk, s nem vasba és betonba öntenénk.

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás: