Így újult meg a hazai lakásállomány 2010 óta

Tavaly közel 4 millió lakásban éltek Magyarországon, ezekből mintegy 200 ezer épült 2010 után, derült ki a 2022-es népszámlálás eddig nyilvánosságra hozott adataiból. Ám az egyes vidékeken igencsak eltérő ütemben újult meg a lakásállomány ebben a tizenkét évben. Gyakran az is régiónként változott, hogy jellemzően milyen és mekkora új otthonokra volt kereslet az egyes területeken.

Így újult meg a hazai lakásállomány 2010 óta

Egy korszak újépítésű otthonai az emberek aktuális vágyairól és lehetőségeiről is visszajelzést adnak. Így a legutóbbi népszámlálás adatai is beszédesek a tekintetben, hogy a 2010 után újlakásba költözők hol, és milyen ingatlanban vélték megtalálni saját maguk és családjuk jövőjét. 

A 2022-es cenzus során összesen 3,982 millió lakott lakást találtak az országban, melyek közül 194 ezer, azaz nagyjából minden huszadik épült az utolsó bő évtizedben. Ám voltak területek, amelyek jelentősen felül-, illetve alulmúlták az átlagosan 4,9 százalékos megújulási rátát. (A csupán a lakott lakásokra koncentráló összegzés azon vidékek pezsgéséből keveset mutat, amelyeken viszonylag sok üdülő, illetve "második lakás" épült ezekben az években, ilyen például Somogy, ahol 3,6 ezer lakott és háromezer lakatlan, 2010 után épült lakást számoltak össze.)

Bár hagyományosan a fővárost tekintik a hazai lakáspiac motorjának, Budapest megújulási rátája (5,6%) ez alkalommal alig haladta meg az átlagos szintet. A fővárosnál sokkal vonzóbbnak mutatkozott a közvetlen szomszédsága: Pest vármegyében minden tizedik lakás (10,5%) szinte új. Győr-Moson-Sopron azonban ennél is dinamikusabb fejlődést produkált, a nyugati határ közelsége és az iparfejlesztés okán is vonzó vármegyében a lakott lakások 11,1 százaléka 2010 után épült. Még egy vármegye tudta e tekintetben megelőzni a fővárost, nevezetesen Vas (5,7%), amit ugyan nem jellemez különösebb iparfejlesztés, de jó bázis az ausztriai munkavállaláshoz. (Mivel ebben a vármegyénkben az egyik legkisebb a lakásállomány, így itt akár egy ilyen "másodlagos vonzerő" is felpezsdíthette a piacot.)

Az új lakások iránti csekély igény finoman jelzi, ha a gazdaságfejlesztés elmaradása, vagy a fejlesztési centrumoktól való túl nagy távolság szinte feloldhatatlan problémákat okoz. Nógrádot, ahol száz lakott lakásból mindössze egy épült 2010 után, mindkét említett ok sújtja. Csak kevéssel jobb a helyzet Békésben (1,4%) és Borsodban (1,5%). Ugyancsak nem éri el a megújulási ráta még a 2 százalékot sem Jász-Nagykun-Szolnokban (1,7%), amely, mint Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője emlékeztet, ott van két nagy fejlesztési központ, Budapest és Debrecen között, de egyaránt távol mindkettőtől. Tolna (1,8%) ugyancsak kiesik a gazdasági vérkeringésből, ennek ellensúlyozására nem elegendő egyetlen meghatározó ipari létesítmény, a Paksi Atomerőmű sem.

Ha Budapestet nem vesszük számításba, az összeírás akkor is azt mutatja, hogy 2010 után elsősorban városi lakásokat (72%) kerestek az újba költözők. Ám az egyes vármegyék abban is számottevő különbségeket mutatnak, hogy milyen település típusokra volt jellemző az új otthonok építése. E szempontból az egyik végletet Nógrád vármegye jelenti, ahol – egyedüliként – az új lakások többsége (59,9%) községekben épült. Ezt az arányt legjobban Győr-Moson-Sopron (44,8%), Zala (39,8%) és Fejér (39,4%) közelítette meg, míg a sort Békés (8,1%) zárta, ahol a lakásállomány megújulása szinte csak a városokra szűkült. Valkó Dávid szerint több tényező alakíthatta ezeket a tendenciákat. A településszerkezeti adottságok mellett felismerhető például a CSOK-kedvezmények hatása, de ezen felül az is hathatott, hogy az ország keleti részében, a kevésbé prosperáló területeken inkább a városba költözés ígér bővebb lehetőségeket a munkavállalók számára. A nyugati, jól fejlődő régiókban erőteljesebben megjelent az agglomerációs kiköltözés, aminek lehet oka a városi lakásárak túlzott elszaladása, de akár a nyugodtabb, egészségesebb lakókörnyezet keresése is.

Az új otthonok esetében nem csupán a helyszínük, hanem a méretük is szemléletesen mutatja tulajdonosaik elképzeléseit, igényeit vagy sokkal inkább lehetőségeit. A 2010 után épült, lakott lakások között minden hetedik (13,7%) kisebb volt 50 négyzetméternél, viszont minden negyedik (24,8%) elérte legalább a 120 négyzetmétert. De e tekintetben is mutatnak különbségeket az ország egyes területei.

Kislakás-építésben egyértelműen a főváros áll az élen, ott a lakott új otthonok 27,8 százaléka kisebb 50 négyzetméternél, ez a részesedés éppen kétszerese az országos átlagnak. Ugyancsak átlag feletti arányban épültek ilyen „gazdaságos otthonok” Baranyában, Csongrád-Csanádban és Győr-Moson-Sopronban, amiben jelentős szerepe lehetett például a pécsi, szegedi, győri lakóingatlan-fejlesztéseknek. Ha kiszűrjük e városi hatást, és csak a községek újépítéseit tekintjük, akkor Somogyban (8,2%), Baranyában (7,3%) és Jász-Nagykun-Szolnokban (7%) épültek legnagyobb arányban kislakások. Az aprókkal szemben a felső kategóriában sokkal színesebb az élmezőny. Szeretik a nagy otthonokat a jól prosperáló vármegyékben, de az olyanokban is, ahol egyébként elenyésző volt az építési kedv 2010 után. Így került a lista élére Tolna, ahol a lakott új lakások közel fele (44,6%) elérte-meghaladta a 120 négyzetmétert, kevéssel mögötte következik Zala (43,1%), majd szorosan együtt (41,4-42,1%) Veszprém, Heves, Komárom-Esztergom, és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyék.

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás:

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal. Néhol megélénkülhet a szél és hajnalban már megjelennek a pára- és ködfoltok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 09. 24. 22:00
Megosztás: