Innovatív megoldások az információbiztonság terén

Milyen megoldások vannak ma az információbiztonságban és hogyan lehet növelni egy vállalat információbiztonságának érettségét? Ennek jártunk utána a FORTIX Consulting Kft. információbiztonsággal foglalkozó magyar cég segítségével, akik folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat az információbiztonság terén, ezért naprakész tanácsokkal rendelkeznek.

Innovatív megoldások az információbiztonság terén

Már nem lehet olyan internetet használó magánszemélyt vagy vállalkozást találni, akit ne érintene minden egyes nap az információbiztonság kérdése. Mégis, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy egy gépre telepített vírusírtó szoftver, egy privát jogosultságú google dokumentum vagy az inkognitó ablak használata majd mágikusan minden információbiztonsági kockázatot kiiktat az életünkből. Ez magánszemélyként ‘csak’ a saját adataink és anyagi javaink biztonságára jelent fenyegetést, cégen belül viszont már rengeteg ember munkáját, a vásárlók és dolgozók adatbiztonságát és nem utolsó sorban a teljes bevételt is veszélybe sodorhatja, nem beszélve a hírnév kockázatról egy adatvédelmi incidens után.

Egy kibertámadás során vállalati titkok szivároghatnak ki, eurómilliókat lehet bukni minden egyes nap, és nemzetbiztonsági szempontból is súlyos következményei lehetnek az incidensnek, ezért kiemelten fontos prioritásként kezelni a kérdést minden vállalkozásban. Az egyre növekvő informatikai komplexitású hétköznapi eszközök, és az internet elterjedése új kaput nyitott a támadók számára, hogy az online tevékenységet, annak adatmegosztását és az információs rendszereket becserkészhessék.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes és biztonságos utakat a céges információbiztonság és kiberbiztonság maximalizálásához, elengedhetetlen a fogalom értelmezése.

Mi számít információbiztonsági kérdésnek?

Mivel a személyes kommunikáció mellett az ügyintézés, számlanyitás, kereskedelem de például a helymeghatározás is átkerült a telekommunikációs eszközökre, és ezek használatához meg kell adni személyes adatokat, a magánszemélyek, az állami, a vállalati és a pénzügyi szektor részéről egyaránt függőség alakult ki ezen rendszerek, szolgáltatások és eszközök felé. Ezt a függőséget pedig könnyen lehet a kibertéren keresztül támadásokra, bűncselekményekre és fenyegetésekre használni. Azaz minden interneten, vagy elektronikus eszközön keresztül megosztott, vagy arra feltöltött adat információbiztonsági kérdéseket vet fel.

információbiztonság

Innovatív megoldások, amiket érdemes alkalmazni

Ha egy vállalat felismeri az információbiztonság kérdésének súlyát, és tisztában van az elhanyagolásának lehetséges következményeivel, az már egy fontos első lépés az erős információbiztonság felé vezető úton. De mit lehet ezután tenni és honnan érdemes segítséget kérni? A FORTIX szakértői az alábbi két szolgáltatást emelték ki:

   - CISO/IBF információbiztonsági szolgáltatás

Az optimális információbiztonság megteremtése és fenntartása sokrétű feladat, és ennek jelentős részét képezi az informatikai rendszerek biztonságos üzemeltetése. Bár lehet cégen belüli információbiztonsági vezető (CISO) egy vállalatnál, a feladat komplexitása miatt érdemesebb lehet egy külsős céget is megbízni a kérdéssel, ahol egy teljes csapat dolgozik majd a céges információbiztonságon, miközben nem kell bővíteni a belsős állományt.

Mit várhat (és mit kell elvárnia) a cégvezetőknek egy ilyen CISO szolgáltatástól? A FORTIX szerint:

Először is, üzletközpontú és kockázatalapú kiberbiztonsági stratégiát, amit a szakma krémje egy program menedzsmenttel kiegészítve biztosít majd a vállalatnak. Emellett:

- Iparági és jogszabályi megfelelés biztosítását

- Biztonsági technológiák és architektúra integrált bevezetését és kezelését a vállalaton belül

- Biztonsági operációt, SOC és incidenskezelési koordinációval

- A biztonság céges kultúrába integrálását és biztonságtudatosságot

- Szállítók és a harmadik felek biztonságának megbízható kezelését

- Illetve üzleti projektek biztonsági validálását és konzultációkat

Külsős cég bevonása egyébként belsős CISO esetén is ajánlott, mivel komoly támogatást, új, innovatív megoldásokat és egy friss nézőpontot tud nyújtani a cégen belüli munkatársaknak.

   - IaaS felhőbiztonság kezelése egy szakértői csapattal

Az IaaS egy olyan felhő alapú számítási szolgáltatás, amely a megrendelő igényei alapján kínálja a szükséges számítási, tárolási és hálózati erőforrásokat. Platformjai valódi kontrollt és rugalmasságot biztosítanak, viszont nem árt a szolgáltatás mellé egy szakértői csapat segítségét kérni a biztonsági kockázatok elhárításának érdekében. A szakértők bevonása nagyban csökkentheti a nem tudatos és nem megfelelő IaaS használatból eredő biztonsági kockázatokat.

Az IaaS biztonság és megfelelés nem csak technológiai kihívás a vállalatoknak, de üzleti prioritás is, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá.

Iaas biztonság

Egy céges kockázatelemzés sem árt

Laikusként nehéz lehet megítélni, vagy teljes komplexitásában felmérni a vállalaton belüli információbiztonsági kérdéseket vagy problémákat, ezért nagy segítség lehet egy szakértői csapatra bízni a kérdést. Egy profi kockázatelemzés - például a FORTIX segítségével - lehetővé teszi a cégek számára, hogy azonosítsák, értékeljék és kezeljék az információs rendszerekkel kapcsolatos kockázatokat.

Különösen ajánlott, ha az információbiztonsággal még nem foglalkozott eddig a szervezet, de tudatában vannak a fenyegetéseknek, vagy már kialakult védelmi rendszerekkel rendelkeznek és szeretnék tovább növelni a biztonságukat. De új szabványi vagy egyéb megfelelés esetén, illetve egy új üzleti szolgáltatás vagy innovatív informatikai rendszer bevezetése idején is erősen ajánlott, mert ezekben az esetekben a szervezetnél addig nem ismert fenyegetésekkel lehet találkozni.

Megbízható partner a kibervédelemben

A FORTIX Consulting Kft. a magyarországi információbiztonság, adatvédelem és üzletfolytonosság meghatározó szereplője. 2011-ben alakult, és azóta is 100%-os magyar tulajdonban áll. Ügyfelei számára minőségi és magas szakmai tanácsadást nyújt, az információbiztonság és az üzletfolytonosság területén, ezzel támogatva a vállalatokat, hogy sikeresen megfeleljenek a modern kor biztonsági kihívásainak. Szolgáltatásaik közé tartoznak az információbiztonsági irányítási rendszerek bevezetése, etikus hackelés, adatvédelmi megfelelőség kialakítása, üzletfolytonossági irányítási rendszerek bevezetése és sok más, amit kiemelkedően magas színvonalon adnak át ügyfeleiknek.

Ha úgy érzi, szüksége lenne a felsorolt kiberbiztonsági megoldások egyikére, vagy szeretne egy olyan innovatív megoldást, amit kifejezetten a vállalatára szabtak, keresse őket bizalommal, és tegye fel kérdéseit szakértőiknek.

*** A tartalom a FORTIX Consulting Kft. megbízásából készült. Az anyag létrehozásában a szerkesztőség tagjai nem vettek részt.

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás:

Meghatározó szerepünk lesz a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában

Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, mivel most Sanghaj mellett Budapest rendezi az új, modern, úgynevezett városi sportágak kvalifikációs versenyeit az idei párizsi ötkarikás játékokra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
2024. 06. 23. 21:00
Megosztás:

A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 23. 20:00
Megosztás:

Társadalmi felelősség és milliárdos megtakarítások – Értéket teremt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Évente közel kétszázmilliárd forintot fizetnek be a hazai vállalkozások rehabilitációs hozzájárulásként az államkasszába, mivel a foglalkoztatottak között a megváltozott munkaképességű alkalmazottak aránya nem éri el az öt százalékot. Becslések szerint ez a csoport akár százezres tartalékot is jelenthet a magyar munkaerőpiacnak. Az ezen munkavállalók munkába állításához szükséges jól átgondolt stratégia kidolgozásához és megvalósításához a legtöbb vállalat jelenleg nem tud megfelelő szakembert allokálni, ezért érdemes külsős szakértő vagy HR szolgáltató támogatását bevonni.
2024. 06. 23. 19:00
Megosztás:

Van igény rá, de még mindig kevesen értik az egészségpénztárat

Mostanra lezajlottak az egészségpénztárak küldöttközgyűlései, elfogadták az előző évi beszámolókat. Az egészségpénztárak taglétszáma és az általuk kezelt vagyon továbbra is növekszik, de a lakosság nagy része még mindig veszni hagyja az akár 150 ezer forint állami támogatást. A BiztosDöntés.hu arra keresi a választ, hogy miért van ez így.
2024. 06. 23. 18:00
Megosztás:

Különleges naperőmű kezdte el működését Környén

Üzembe helyezték az első hazai, ipari naperőművet, amelynek termelése automatikusan, a pillanatnyi igények szerint finomhangolható.
2024. 06. 23. 17:00
Megosztás:

Atomenergetikai együttműködésről tárgyalt a Roszatom vezetője Vietnámban

Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnök vietnámi látogatása alkalmából találkozott Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnökkel, akit tájékoztatott az orosz közreműködéssel megvalósuló Nukleáris Tudományos és Technológiai Központ tervéről és az atomenergia terén folytatott együttműködés újraindításának kilátásairól, valamint a kétoldalú együttműködés más területeiről.
2024. 06. 23. 16:00
Megosztás:

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion.
2024. 06. 23. 15:00
Megosztás:

Tudatosabban tervezik vagyoni viszonyaikat a házasságra készülők

A családi vagyon egy része is múlhat egy házassági vagyonjogi szerződésen.
2024. 06. 23. 14:00
Megosztás:

Végleg velünk marad a kamatjövedelmek után fizetendő szocho!

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg ez a veszélyhelyzet idejére volt csak érvényes, a Bankmonitor szakértői azonban kiszúrtak egy jogszabályváltozást, ami alapján nagyon úgy tűnik, véglegesen velünk marad a sarc.
2024. 06. 23. 13:00
Megosztás:

Az ingatlanfejlesztések modernizálásában működik együtt a Kopaszi Gát és a CETIN Hungary

Együttműködési megállapodást kötött a lakossági és az üzleti ingatlanokat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. és a független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary.
2024. 06. 23. 12:00
Megosztás:

Billegő helyzetben kell fenntarthatóvá válniuk a magyar kkv-knak

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kulcsfontosságú, hogy már most megkezdjék a felkészülést az ESG-törvény (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) előírásainak teljesítésére. A szabályozás nem csupán új kötelezettségeket hoz, hanem jelentős lehetőségeket is kínál a fenntarthatóság és a versenyképesség növelésében. Az Erste ESG-indexszel és tanácsadással fogja segíteni kkv-ügyfeleit, hogy könnyebben tudjanak eleget tenni a jogszabályi előírásoknak.
2024. 06. 23. 11:00
Megosztás:

Napokon belül lejár a NIS2 regisztráció határideje - sok céget érhet kellemetlen meglepetés

Már csak pár napja maradt belépni a nyilvántartásba azoknak a hazai vállalatoknak, amelyekre kiterjed a NIS2, vagyis a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv – hívja fel a figyelmet az EY. Résen kell lenniük a konszolidált beszámolót készítő társaságok tagvállalatainak is, hiszen elég cégcsoport szinten elérni a meghatározott minimum bevételt és létszámot, hogy rájuk is vonatkozzanak a kötelezettségek. Az óvatlan szervezetek számára a mulasztás súlyos bírsággal, sőt a vezető eltiltásával is járhat.
2024. 06. 23. 10:00
Megosztás: