Ismét itt a ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre!

Ismét meghirdeti fiataloknak szóló ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre! elnevezésű versenyét a Pénzügyminisztérium (PM) - jelentette be Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a tárca közleménye szerint.

Ismét itt a ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre!

A kezdeményezéshez az idén először csatlakozott az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt., emellett továbbra is a támogatók között van a Magyar Államkincstár, a Pénziránytű Alapítvány és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) is. Hozzátette: a kormány pénzügyi tudatosság-fejlesztését szolgáló stratégiájának egyik legfőbb törekvése, hogy az iskolarendszerben tanuló fiatalok elsajátíthassák azokat a pénzügyi ismereteket, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak, így megalapozott pénzügyi döntéseket hozhatnak majd. A most induló ZsetON - Hangolódj a pénzügyekre! játékos vetélkedő is ezt a célt szolgálja - hangsúlyozta.  
 
Tavaly több mint 36 ezer regisztrált kitöltője volt a játéknak, és a teszteket további 18 ezer érdeklődő is kitöltötte versenyen kívül. A tesztsorokat úgy állították össze a szakemberek, hogy gyakorlati példákon keresztül, sokszor játékosan jusson ismeretekhez a kitöltő.
    
A most induló játékban külön kategóriában vehetnek részt a 14-19 éves középiskolások, valamint az idén újra a 19-24 éves főiskolások és egyetemisták. Mindkét korcsoport számára 200-200 különböző nehézségi szintű kérdésből, egy program véletlenszerűen választ ki 16-16 kérdést. A teszt - versenyen kívül - regisztráció nélkül a 24 év fölöttiek részére is rendelkezésre áll - írták.
    
Arról is tájékoztattak, hogy a középiskolások közül az első 150 legjobb eredményt elérő jut tovább a középdöntőbe. Közülük a legjobb 10 - előzetes tervek szerint már személyes részvétellel - 2022. március 25-én a Pénzügyminisztériumban megrendezendő döntőben vehet részt, ahol izgalmas, interaktív vetélkedő során dől majd el, ki lesz 2022-ben a ZsetOnok Mestere. Az egyetemistáknak, főiskolásoknak összeállított játék kétfordulós lesz, és kizárólag online zajlik. Mindkét korcsoportban értékes elektronikai eszközökkel - X-box-szal, elektromos rollerrel, okostelefonnal, laptoppal, tablettel - díjazzák az első három helyezettet.
    
A helyettes államtitkár szót ejtett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek a fiatalok pénzügyi tudását mérő nemzetközi tanulói teljesítményvizsgálatáról is (OECD PISA-kutatás). Elmondta: Magyarország 2022-ben vesz részt először ebben a széles körű felmérésben. A kormány pénztudatossági programjai hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több fiatal számára lesz magától értetődő számos olyan pénzügyi fogalom és folyamat, mint például a THM, az előtörlesztés, az állampapír vagy az öngondoskodás és családi költségvetés készítés - jelentette ki az államtitkár a közlemény szerint.

Új FAO platform az agrárium strukturális változásairól

Új eszköz áll rendelkezésre a döntéshozók és kutatók számára: a FAOSTAT, a világ vezető mezőgazdasági adatbázisa, melyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezel, fontos új funkcióval bővült, ami könnyebb összehasonlítást tesz lehetővé az agrárium strukturális változásai esetében.
2022. 05. 25. 05:00
Megosztás:

Az osztrák nyugdíjat könnyebb megszerezni? Miben más a magyar nyugdíjrendszertől?

Ausztriában ma milyen feltételekkel kaphat valaki öregségi nyugdíjat? Mennyiben különbözik az osztrák nyugdíjkorhatár urak és hölgyek esetében? Hogyan, mi elvek szerint számolják ki Ausztriában az öregségi nyugdíját egy nyugdíjba vonulónak? Milyen feltételekkel lehet nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában? Van-e minimálnyugdíj Ausztriában? A számos feltett kérdésre adja meg a választ az Osztrák Pénzügyek elnevezésű (magyar nyelvű) pénzügyi portál szakmai anyaga (osztrakpenzugyek.hu), melyből most cikkünkben idézünk.
2022. 05. 25. 04:01
Megosztás:

Újabb Patriot rakétákat szerez be Lengyelország

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be - jelentette be Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter közösségi honlapján, hozzátéve, hogy hat üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást.
2022. 05. 25. 03:30
Megosztás:

Jóideje töretlenül nőnek a reálkeresetek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatsora a keresetek változatlanul lendületes növekedését jelzi a háború okozta gazdasági nehézségek és a járvány ellenére - közölte az MTI-vel kedden a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
2022. 05. 25. 03:00
Megosztás:

A legtöbb magyar Horvátországban tervez nyaralni idén

A magyarok kétharmada tervez nyaralást Horvátországban idén a Szallas.hu szállásfoglaló oldal legfrissebb online kutatása szerint, amelyből az is kiderült, hogy tízből nyolc utazást tervezőt nem befolyásol az orosz-ukrán háború az üdülés tervezésekor.
2022. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Bővíti kapacitását a Csomiép-Enter Kft.

Uniós támogatással, 418 millió forintos beruházással bővíti kapacitását Hódmezővásárhelyen a könnyűszerkezetes ipari épületek kivitelezésével foglalkozó Csomiép-Enter Kft.
2022. 05. 25. 02:00
Megosztás:

A pánikvásárlás miatt fogyott el a szerb üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.
2022. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Nagy összegű közbeszerzést nyert a 4iG Nyrt.

A Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. központosított közbeszerzési eljárását a 4iG Nyrt. vezette konzorcium nyerte 1,718 milliárd forintos ajánlatával - közölte a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2022. 05. 25. 01:00
Megosztás:

A Zalando nemzetközi online kereskedő megjelent a magyar piacon

Megjelent a magyar piacon Európa egyik vezető online életmód- és divatáruháza, a Zalando, több mint 1700 márka 350 ezernél több ruházati termékéből álló kínálatát téve elérhetővé a magyar vásárlóknak is - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2022. 05. 25. 00:30
Megosztás:

Több száz programmal rendezik meg az Ördögkatlan fesztivált

Több száz eseményt, köztük színházi előadásokat, irodalmi esteket, képzőművészeti és családi programokat, koncerteket kínál öt napon át az idén augusztus 2. és 6. között zajló Ördögkatlan fesztivál - közölték a szervezők keddi online sajtótájékoztatójukon.
2022. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Teljes a Szigeten Ticketswap Party Aréna programja

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Nézzük sorban!
2022. 05. 24. 23:30
Megosztás:

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál

Nem mutattak ki toxikus anyagot a Városligeti tónál történt halpusztulások után elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, a víz hőmérséklete és összetétele is megfelel az előírásoknak - közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. kedden az MTI-vel.
2022. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Pozitívan látja az évet a Zoom

Tegnap este piaczárás után tette közzé 2023-as pénzügyi évének első negyedéves gyorsjelentését a Zoom.
2022. 05. 24. 22:30
Megosztás:

Agyoncsapták a Snapchat részvényeit

A Snap részvényei több mint 30%-ot zuhantak ma tőzsdenyitás előtt, miután a közösségi médiavállalat figyelmeztetést adott ki a közelgő második negyedéves eredményeiről, és közölték, hogy lassítják a munkaerő-felvételt.
2022. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány - Mit tudunk eddig?

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebookon közzétett videóban.
2022. 05. 24. 21:30
Megosztás:

Lelassult az amerikai gazdaság növekedési üteme

Lassult az amerikai gazdaság teljesítményének növekedési üteme májusban a londoni S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékelése alapján.
2022. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Másodfokú riasztásokat adtak ki zivatarveszély miatt

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.
2022. 05. 24. 20:35
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott kedden a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. A dollárral szemben 0,6 százalékkal erősödött, az euró és a svájci frank ellenében viszont 0,1 százalékkal gyengült.
2022. 05. 24. 20:15
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 479,49 pontos, 1,10 százalékos csökkenéssel, 42 978,09 ponton zárt kedden.
2022. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Veszteséges kezdés után mélyen mínuszban fejezték be a keddi kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2022. 05. 24. 19:00
Megosztás: