Kell az ügyfél a bankoknak – tovább tart a lakáshitelek kamatversenye

Folyósított összegben már csúcsközelben van a lakáshitelezés, a szerződések számában viszont még komoly az elmaradásunk. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint épp ezért zajlik továbbra is komoly kamatverseny a bankok között az ügyfelekért.

Kell az ügyfél a bankoknak – tovább tart a lakáshitelek kamatversenye

Kezd visszaállni a világ rendje: 2024. márciusában és áprilisában már ismét az összes folyósított hitel több mint 50 százalékát tették ki a lakáshitelek. Ilyen magas arányra utoljára 2022. tavaszán volt példa.

Az év első négy hónapjában folyósított 386,2 milliárd forint másfélszerese annak a 154,3 milliárdnak, amit 2023-ban rendkívül magas kamatok mellett hajlandóak voltak lakáshitelként az év első harmadában felvenni az ügyfelek. Ugyanakkor ez az összeg nem jelent abszolút négyhavi csúcsot - 2022-ben ugyanis a statisztikákat nagyban megdobta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld otthon hitele, ami maximum 2,5 százalékon volt elérhető és április végéig a kihelyezett összeget 500 milliárd forint közelébe repítette - emlékeztetett Gergely Péter.

Ami a piaci kamatozású hiteleket illeti, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint optimizmusra ad okot, hogy az év első négy hónapjában az ügyfelek által felvett 280,3 milliárd forint, lényegében megegyezik az eddigi csúcsév, 2021. hasonló adatával.

Ám a szakértő egyben óv attól is, hogy túlzott elbizakodottsággal tekintsünk az adatokra. A statisztikákban - a 2023-as földbeállást nem számítva - 2016-ig kell visszamennünk ahhoz, hogy olyan csekély számú lakáshitel-szerződést találjunk, mint a 2024-ben. Az év első négy hónapjában 24 129 lakáshitel szerződést kötöttek az ügyfelek, miközben 2022-ben ennél több mint tízezerrel több hitelt folyósítottak a bankok. A lakáshitel-felvétel eddigi csúcshónapjában, 2021 júliusában pedig egyetlen hónap alatt 11 800 szerződésre került aláírás.

Míg azonban akkor az átlagos hitelösszeg nem érte el a 11,6 millió forintot, addig idén áprilisban az átlagos szerződéses érték a 18 millió forintot közelíti. Gergely Péter szerint az átlagos hitelösszeg megugrása jelentős részben az előretörő támogatott lakáshiteleknek, elsősorban a maximum 50 millió forintos értékben igénybe vehető CSOK Plusznak köszönhető. Áprilisban az ügyfeleknek folyósított hitelösszeg 30 százaléka támogatott hitel volt.

A BiztosDöntés.hu szakembere szerint a bankok továbbra is érdekeltek abban, hogy a felívelő lakáshitelezési dinamikát fenntartsák, tovább erősítsék. Ez lehet a magyarázata Gergely Péter szerint annak, hogy annak ellenére hogy április közepén a lakáshitelek referenciakamataként használt bankközi kamatok 7 százalék fölé emelkedtek, a pénzintézetek áprilisban tovább csökkentették piaci lakáshiteleik kamatát. A hónapban az ügyfeleknek folyósított, 10 évre fix törlesztést kínáló kölcsönök teljes hiteldíj mutatója (thm) a márciusinál 9 bázisponttal 6,46 százalékra csökkent, a végig fix hitelek esetében pedig 11 bázispontos csökkenés után 6,82 százalékos thm alakult ki. Gergely Péter szerint mindez azt jelzi, hogy a pénzintézetek továbbra is kitartanak az önkéntesen vállalt 7,3 százalékos thm-plafon mellett – valamennyi hazai bank ma is a thm-plafon alatti szinten kínálja lakáshitelét.

A BiztosDöntés.hu adatai szerint ma a havi nettó 417 000 forintos átlagkereset mellett jelenleg 4 bank – Gránit, MBH, Raiffeisen, Erste - is 7 százalék alatti thm mellett hajlandó 20 millió forintos kölcsönt adni az ügyfeleknek. Ha pedig a családi nettó jövedelme eléri a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kimutatott nettó átlagbér másfélszeresét, 625 000 forintot, a 7 százalék alatti thm-et kínáló bankok köre a MagNet Bankkal egészül ki. A ma legkedvezőbb ajánlatot adó Gránit Bank esetében 20 milliós hitel 6,48 százalékos thm mellett érhető el, ez havi 10 000 forinttal alacsonyabb, 146 400 forintos törlesztőrészletet jelent, mint amit a 7,3 százalékos thm-plafon mellett folyósított hitelek jelentenének, és a futamidő egészében visszafizetendő összeg akár 2 millió forinttal kisebb lehet.

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás:

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás:

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás:

Meglepetést okozott az amerikai ipar teljesítménye

Az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 19. 01:30
Megosztás:

Nyaralni indul a magyar család és eurót váltana - hol a legolcsóbb az euró?

Minden évben sok magyar család dönt úgy, hogy külföldön tölti a nyaralását. Ehhez azonban szükség van egy kis előkészületre, hiszen az itthon megszokott forint helyett sok helyen eurót használnak. De hol érdemes eurót váltani? Ebben a cikkben megpróbálunk minden kérdésre választ adni.
2024. 06. 19. 01:00
Megosztás:

Az elhíresült lombkoronasétány ügyében nem történt kifizetés - az ÁSZ is vizsgálta

Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, amelynek során a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett azon pályázati rendszert vizsgálta, amelynek célja a magyar erdők közjavainak ingyenes elérhetőségének bővítése volt. A vizsgált projektek között szerepelt a sajtóban is elhíresült nyírmártonfalvai lombkoronaösvény ügye is.
2024. 06. 19. 00:30
Megosztás:

1,5 millió dollárt gyűjtött az egyik legjobb gaming kriptó

Vesd el a kockát és kóstolj bele te is a GameFi izgalmas világába a Mega Dice segítségével! A játékok (gaming) és a decentralizált pénzügyek (DeFi) metszéspontja, a GameFi rendkívül gyorsan növekvő ágazat.
2024. 06. 19. 00:01
Megosztás:

A férfi hajtetoválás előnyei

A kor előrehaladtával egyre több férfi szembesül a kopaszodás zavaró jelenségével, ez pedig nagy problémákat okozhat az önbizalmuk terén. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan fordíthatunk hátat a kopaszodásnak hajtetoválás segítségével. 
2024. 06. 18. 23:00
Megosztás:

7%-ra csökkent a magyar alapkamat, átmenetileg megállhat az MNB

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 25 bázisponttal, 7,00%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 25 bázisponttal 6,00%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,00%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 06. 18. 22:30
Megosztás:

Gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését - közölte a tárca kedden az MTI-vel.
2024. 06. 18. 22:00
Megosztás:

Erősödött a forint árfolyama az MNB keddi kamatcsökkentése után

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.
2024. 06. 18. 21:30
Megosztás: