Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

Napjaink felgyorsult világában a folyamatos képzés mára szinte elengedhetetlen, a fejlődés üteme miatt az egyszer megszerzett tudás hamar elavulttá válik a legtöbb területen. A magyarországi felsőoktatási szektor széles körben kínál képzéseket, amelyek magas színvonalon, az aktuális trendeket átfogó ismereteket biztosítanak a jelentkező hallgatóknak. Az élethosszig tartó tanulás koncepciója mentén a képződésnek is többféle útja van; a szakosodáson túl felsőoktatási szakképzések sorával mélyíthetők és bővíthetők az ismeretek számos tudományterületen. A szakirányú továbbképzések elvégzésével a munkavállalók nemcsak biztosabb szakmai háttérrel fognak rendelkezni feladataik elvégzéséhez, hanem a munkaerő piacon is értékesebb pozícióba kerülnek, mindemellett az előléptetési esélyeik is növekednek. Ezek a képzések a legtöbb esetben előzetes tudásanyagra, legalább egy BA/BSC diplomára vagy főiskolai oklevélre épülnek, ebből adódóan az alapokon túl, speciális, a napi munkatevékenység során alkalmazható, gyakorlati tudást is biztosítanak.

Az MNB stratégiai célkitűzései között szerepel az oktatási célú programok, kiemelten a közgazdaság területén indított képzések támogatása. Az elmúlt évek során már több felsőoktatási intézménnyel partnerségben indultak közös kezdeményezések, melyek elsődlegesen a Magyarországon még kevésbé vagy egyáltalán nem oktatott, hiánypótló gazdasági szakterületekre irányultak. A jegybank oktatástámogató törekvéseinek újabb mérföldköve a kettő, METU-val közösen indított felsőoktatási szakképzés. A 2022 őszétől induló, két félév alatt elvégezhető képzések tartalmáért és szakmai színvonaláért a jegybank képviselői felelnek, a képzési keretet, helyszínt és infrastruktúrát pedig az egyetem biztosítja.

Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó szakirányú továbbképzés

A technológia ugrásszerű fejlődésével elengedhetetlenné vált, hogy a pénzügyi és gazdasági szektor nagyobb hangsúlyt fektessen a digitalizáció nyújtotta lehetőségekre. Éppen ezért a Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó szakirányú továbbképzés három kulcsterületet ötvözve nyújt, maximálisan a piaci igényekre szabott képzést. Az elengedhetetlen pénzügyi és gazdasági ismeretek adják a szak keretét, amelyre épülve a hallgatók rálátást nyernek a digitalizációs trendekre és technológiai innovációkra, valamint azok lehetséges veszélyeire. A két területet a szabályozás jogi és compliance keretrendszere fogja össze. A képzés itthon abszolút egyedülálló módon a pénzügyi digitalizáció világát a compliance és etika szemszögből közelíti meg, komplex megvilágításba helyezve az új technológiákat és az ezekhez kapcsolódó nemzetközi és nemzeti jogszabályi környezet minősége, valamint az etikai, gondossági keretek szerepe közötti kényes egyensúlyt. A továbbképzést sikeresen zárók a pénzügyi területen működő vállalatok digitális átalakulásához kapcsolódó tervezési, fejlesztési és üzemeltetési compliance feladatokat magas szintű ellátására válnak alkalmassá széleskörű szervezeti területeken.

Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember szakirányú továbbképzés

A jelenlegi és az elmúlt évtizedek gazdasági kihívásai előtérbe helyezték a pénzügyi szektor felügyeletének szigorításának szükségességét. A koronavírusjárvány pedig a pénzügyi szolgáltatások és egyben a szabályozó szervek fokozott rugalmasságának fontosságára mutatott rá. Mindezek hatására a felügyeleti és szabályozási rendszerek fejlődése felgyorsult és átalakult. A Pénzügyi szabályozási és felügyeleti szakember szakirányú továbbképzés a két terület elméleti és gyakorlati ismereteit ötvözi, amely lehetőséget biztosít, hogy a hallgatók naprakész tudásanyagot sajátíthassanak el. Olyan jegybanki szakértő oktatók segítik a képzést, akik mind a szabályozások kialakításában, mind az alkalmazási eljárások gyakorlati területén aktívan részt vesznek. A képzés jelentősen növeli a végzett hallgatók elhelyezkedési esélyét az MNB felügyeleti szerveinél, vagy pénzügyi szervezetek belső ellenőrzési, felügyeleti részlegein.

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.
2023. 03. 25. 02:00
Megosztás:

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás: