Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

„Az ORLEN tavalyi eredményei összhangban vannak a Csoport stratégiájával. Ennek a stratégiának része, hogy kiaknázzuk a nemrég lezárult egyesülésekben rejlő potenciált. Kiemelten fontos számunkra, hogy az ORLEN Csoport jövőjét meghatározó és az energetikai átállást elősegítő projekteket valósítsunk meg. Már most közel 1 GW megújulóenergia-kapacitással rendelkezünk, amelyet további beruházásokkal és új felvásárlásokkal folyamatosan bővíteni fogunk. Beruházásokat tervezünk a szénhidrogén-termelés, valamint a finomítás és a petrolkémia területén is. Az ORLEN idei évre tervezett beruházási kiadásai több mint 38 milliárd zlotyt tesznek ki, ebből közel 28 milliárd zlotyt növekedést szolgáló projektekre fordítunk. A terveink hatékony megvalósításához a legmagasabb megtérülésű és a részvényeseink számára a legkedvezőbb projekteket fogjuk kiválasztani.” – mondta el Witold Literacki, az ORLEN igazgatótanácsának megbízott elnöke és vezérigazgatója.

2023 negyedik negyedévében az ORLEN Csoport:

-98,3 milliárd zloty bevételt,

-11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t1,

-7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. 

-2023-ban az ORLEN csoport:

-373 milliárd zloty bevételt, 

-44,8 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t1,

-és 27,6 milliárd zloty nettó nyereséget ért el.

2023 negyedik negyedévében az ORLEN Csoport upstream szegmense 578 millió zloty LIFO-alapú EBITDA-t ért el. Az eredményt jelentősen befolyásoló tényezők között szerepelt a szénhidrogénárak csökkenése, ezen belül a gáz esetében mintegy 60 százalékos, a nyersolaj esetében pedig 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Az átlagos olaj- és gázkitermelés 2023 negyedik negyedévében (főként Lengyelországban és Norvégiában) napi mintegy 185 000 hordó volt, ami közel 20 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest.

2023 novemberében egy stratégiai tranzakció keretében az ORLEN Csoporthoz tartozó PGNiG Upstream Norway tulajdonába került a KUFPEC Norway szénhidrogéntermelő üzletága. Az üzletet követően az ORLEN Csoport norvégiai földkigáztermelése harmadával növekedhet, és meghaladja majd az évi 4 milliárd köbmétert, a napi szénhidrogén kitermelés pedig már 2024-ben meghaladja a 100 000 olajhordóval egyenértékű gázmennyiséget.

A PGNiG Csoporttal való egyesülésnek köszönhetően a gázszegmens a 2023. december 31-ig tartó negyedévben 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz. Ez többek között a magasabb nagykereskedelmi volumennek és az alacsonyabb beszerzési áraknak is köszönhető. A Lengyelországba irányuló gázimport ebben az időszakban 42,1 TWh-t tett ki, amelynek 47 százalékát az LNG adta. A Świnoujście LNG-terminálon összesen 17 gázszállító hajót fogadott az ORLEN. December végén az ORLEN Csoport gázkészlete 33 TWh volt, és a lengyelországi gáztárolók telítettsége 95 százalékos volt. Decemberben a fogyasztói ár az üzleti ügyfelek számára 263 zloty/MWh volt.

A finomítói szegmens LIFO-alapú EBITDA-mutatója 2023 negyedik negyedévében 594 millió złoty volt. Az üzletág által elért eredményt negatívan befolyásolták a makrogazdasági tényezők, így az orosz olaj fokozatos kivonásával járó változások a nyersolajkínálatban, illetve a złoty felértékelődése az amerikai dollárral szemben. Az ORLEN Csoport finomítói a kapacitás 88 százalékában működtek, 9,5 millió tonna nyersolajat dolgoztak fel, ami 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. A csökkenés a gdański finomító teljesítményének 70 százalékos konszolidálásából ered, szemben a 2022-es 100 százalékkal.

A poliolefinek, a PTA, a PVC és a műtrágyák alacsonyabb árrésének, valamint a CO2 határidős ügyletek értékelésének eredményeként a petrolkémiai szegmens LIFO-alapú EBITDA-ja -345 millió lengyel złoty lett. Az európai műanyag- és petrolkémiai piac azonban az előrejelzések szerint 2030-ig a gazdasági növekedési ciklusokkal összhangban bővülni fog. Ennek megfelelően az ORLEN is folytatja a fejlesztéseket a szegmensben, különösen a modern petrokémiai termékek területén, beleértve az újrahasznosítást is.

2023 negyedik negyedévében a villamosenergia-termelési szegmens EBITDA-ja -799 millió lengyel zloty volt. Ez többek között a kedvezőtlen makrogazdasági környezetnek és egyszeri tételeknek tulajdonítható. Az eredményt kedvezőtlenül befolyásolta a lengyelországi energiaárak befagyasztása, 2024-re, amelyben az ORLEN Csoport is közreműködik. 

2023 végén az ORLEN Csoport megújulóenergia-kapacitása közel 1 GW volt. Ennek eredményeként 2023 utolsó negyedévében már az összes energia több mint 60 százalékát megújuló forrásokból és gáztüzelésű egységekből állította elő a vállalat. Az ORLEN csoport teljes villamosenergia-termelése 5,3 TWh volt. Ez 36 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest, amelyhez többek között az Energa csoport megújuló energiaforrásokat alkalmazó létesítményei és az ORLEN Wind 3 új szélerőműveinek magasabb termelése is hozzájárult. A csoport teljes hőtermelése 26,6 PJ volt.

A kiskereskedelmi szegmens EBITDA-ja 2023 negyedik negyedévében 633 millió zloty volt. Ez az eredmény az időszak alatt elért 21 százalékos forgalomnövekedésnek köszönhető, a benzineladások 14 százalékkal, a gázolajeladások 26 százalékkal, az LPG-eladások pedig 3 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben Csehországban (49%), Lengyelországban (22%) és Németországban (8%) nőttek az eladások, míg Litvániában 33 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

Az ORLEN Csoport kiskereskedelmi hálózata 73 új töltőállomással, 3170 egységre bővült a múlt évben. Ehhez a növekedéshez hozzájárultak az OMV-től vásárolt, németországi önkiszolgáló töltőállomások, valamint a Magyarországon és Szlovákiában, a MOL-tól vásárolt kutak. 2024 első negyedévében az ORLEN 267 töltőállomás akvizícióját is véglegesítette Ausztriában, ahol ezzel a harmadik legnagyobb kiskereskedelmi szolgáltatóvá vált.

A nem üzemanyag-értékesítési kereskedelmi egységek száma az előző évhez képest 146-tal, 2605-re nőtt. Lengyelországban 1 918, a Cseh Köztársaságban 347, Németországban 195, Magyarországon 66, Szlovákiában 49, Litvániában pedig 30 üzletet üzemeltet a Csoport. Az ORLEN alternatív üzemanyagokat kínáló hálózata is gyorsan bővül. Az ügyfelek rendelkezésére álló alternatív töltőpontok száma 734-re nőtt, ebből 538 Lengyelországban, 142 a Cseh Köztársaságban, 45 Németországban és kilenc Magyarországon található. Az ORLEN a futárszolgáltatások szegmensében is jelen van, az ORLEN Paczka szolgáltatása ma már közel 10 600 átvételi- és leadási ponton érhető el Lengyelország-szerte.

Miközben az ORLEN több milliárd złotyt fordított beruházásokra, az elmúlt évben megőrizte stabil pénzügyi helyzetét. A nettó adósságállomány 2023 végén biztonságos szinten maradt, 1,8 milliárd zlotyt tett ki. A nettó adósság és az EBITDA aránya (-) 0,02x.
2023-ban az ORLEN rekordszintű összeget, 32,4 milliárd zlotyt különített el stratégiai beruházási projektekre. Ez is jól mutatja az egyesült ORLEN, LOTOS és PGNiG csoportokban rejlő potenciált. Az egyesülésekből eredő szinergiák pénzügyi hatása 2023 végére megközelítőleg 1,5 milliárd zlotyt ért el. A pozitív hatások elsősorban a logisztika, az ellátásilánc-menedzsment, az olaj- és gázkereskedelem, valamint a beszerzés területén jelentkeznek. Becslések szerint 2032-re a társulások teljes pénzügyi hatása meghaladja majd a 20 milliárd zlotyt.

2024-ben az ORLEN a stratégiájával összhangban hajtja végre az egyes üzleti területek fejlődését támogató legfontosabb beruházásait. Jelenleg is zajlik Lengyelország első tengeri szélerőműparkjának, a Baltic Powernek az építése, illetve ezzel párhuzamosan a Csoport upstream eszközportfóliójának fejlesztése, beleértve a norvég kontinentális talapzaton lévő eszközöket is. A płocki termelőüzemben folyamatban van az Olefin-komplexum bővítése, amelynek befejezését 2027-re tervezi a vállalat. Az ORLEN idén a hidrogénprojektjeit is felgyorsítja, többek között további hidrogéntöltő állomások építésével. Idén április végéig az ORLEN Magyarországon 63 töltőállomás üzemeltetését veszi át, ezzel lezárja a MOL-lal kötött megállapodását. A Csoport töltőállomásainak száma ezzel meghaladja majd a 3500-at, és így a kiskereskedelmi szegmens fejlesztésére irányuló stratégiában kitűzött célt is teljesíti az ORLEN.

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás: