Megfelezheti a moratóriumi terheket egy tízezres

Amennyiben az adós a törlesztőrészlet 10 ezer forintos emelését vállalja novembertől, megfelezheti a moratórium költségterhét, és drasztikusan lerövidítheti azt az időt, amennyivel tovább kell fizetnie a törlesztést az eredeti futamidőhöz képest – derült ki a money.hu számításaiból.

Megfelezheti a moratóriumi terheket egy tízezres

Plusz 40 százalék 8 hónapért

A money.hu korábban kimutatta, hogy azok az ügyfelek, akik a további nyolc hónapos hosszabbítás mellett döntenek, átlagosan 40 százalékkal növelik meg azt a törlesztési terhet, amelyet a védernyő alatt eltöltött hónapok okoznak majd.

Egy 20 millió forintos, 20 évre, 5 százalékos kamat mellett felvett lakáshitel esetében a hitel felvételének időpontjától függően 37-43 hónapos futamidő hosszabbodást hoz majd a moratórium abban az esetben is, ha novembertől az adós visszatér a törlesztéshez. Ha további nyolc hónapig benne marad a moratóriumban, abban az esetben a többlet hónapok száma drasztikusan megemelkedik és akár további 5 évig is fizetheti az adós az eredeti törlesztőrészletet.

Egy 3 millió forintos 5 éves futamidejű, 15 százalékos kamatozású személyi hitelnél a felvétel időpontjától függően 28-37 hónappal ugrik meg most a törlesztési időszak a moratórium miatt. A jövő júniusig történő prolongálás esetén ugyanakkor akár 3-4,5 év lehet a futamidő-hosszabbodás ideje, ezzel együtt több százezer forintos többletterhet hozhat a moratóriumban maradás. A fentiek miatt ajánlotta a money.hukorábban az ügyfelek figyelmébe a moratóriumi törlesztőteher-csökkentés hitelcserével történő megoldását, amelyet egyébként a moratóriumból kilépő vállalatok közel harmada választott.

A törlesztőrészlet emelés is segíthet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a money.hu korábbi javaslatához hasonlóan vezetői körlevélben szólította fel a bankokat arra, hogy tegyék lehetővé az ügyfeleknek azt, hogy a moratórium alatt felgyűlt többletterhet kamat- és költségmentesen fizethessék meg. Sokaknak ugyanakkor nem áll rendelkezésére egyszerre ilyen összeg. Nekik ésszerűbb megoldást jelenthet az, hogy magasabb havi törlesztőrészlet vállalással igyekeznek majd csökkenteni a moratórium terheit és lerövidíteni a törlesztési időszakot.

Tízezer forinttal felezhető a moratórium költségterhe

A money.hu számításai szerint a példánkban szereplő lakáshitel esetében az eredetileg 132 000 forintos havi törlesztés összegét mintegy 10 százalékkal kellene megemelnie az adósnak ahhoz idén novembertől, hogy a hitelét az eredeti szerződésben szereplő futamidő végéig törleszthesse.  Amennyiben ennél kisebb összeget, havi tízezer forintot tudna csak rááldozni arra, hogy rövidítse a futamidőt, abban az esetben a példánkban szereplő lakáshitel esetében az eredetileg hátralévő futamidő függvényében felére-negyedére lehet csökkenteni a moratórium miatt történő futamidő hosszabbodást.

Személyi hitelek esetében a sokkal rövidebb futamidő miatt drasztikusabb törlesztőrészlet emeléssel lehetne csak elkerülni a moratórium miatti határidő kitolódást, hiszen ebben az esetben a moratóriumban töltött 19 hónap az eredeti futamidőnek közel harmadát jelenti. Az az adós ugyanakkor, aki az előző példánkhoz hasonlóan 10 ezer forintos törlesztőrészlet emelkedést vállal személyi hitele esetében, úgy számolhat, hogy a törlesztési ideje alig néhány hónappal lesz hosszabb, mint az az időszak amelyet úgy tölthetett el a moratóriumban, hogy egyáltalán nem kellett semmilyen adósságot törlesztenie.

A törlesztőrészlet-emelés melletti legfőbb érv ugyanakkor nem a törlesztési időszak lerövidítése, hanem a moratórium költségeinek számottevő csökkentése. Ha az adós vállalni tudja azt a törlesztőrészlet emelkedést, amellyel az eredeti futamidő végéig visszatörleszthető a teljes hitel, akkor a moratóriumban töltött időszak többletterheit 80 százalékkal lehet csökkenteni ahhoz az adóshoz képest, aki kitart az eredeti törlesztőrészlet megfizetése és így a futamidő hosszabbítása mellett. Fontos látni, hogy a tízezer forintos törlesztőrészlet-emelés a személyi hitelek esetében a futamidő függvényében 10-30 százalékos költségcsökkenést okoz. A példánkban szereplő lakáshitel esetében ugyanakkor megfelezheti a moratórium költségeit egy 10 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlet vállalása.

Jogszabály módosítás kellene

A törlesztőrészlet-emelésre vonatkozó nyilatkozatot az ügyfelek bármikor megtehetik a bankjuknál. Ezt a kérést – ahogy említettük - kamat és költség felszámítása nélkül kötelesek a pénzintézetek elfogadni. Ugyanakkor fontos látni, hogy míg a személyi hitelek esetében ez a módosítás semmi további terhet nem jelent majd az ügyfélnek, addig a jelzáloghitelek esetében szükség lehet az eredeti hitelszerződés módosítására. Az MNB ajánlásának ugyanakkor nincs semmiféle kötelező érvényű hatása a nem banki költségekre (értékbecslés, közjegyzői díj), ezért ezeket a díjakat a jelzáloghitel szerződés módosításakor meg kell fizetni. A money.hu szerint a moratóriumról szóló törvény néhány mondatos kiegészítésével lehetővé válna az, hogy a törlesztőrészlet emelésre vonatkozó egyoldalú ügyfél nyilatkozat esetében a jelzáloghiteleknél se kelljen olyan szerződésmódosítást végrehajtani, amely szükségessé teszi azt hogy a bankon kívül egyéb Intézmény eljárjon a szerződésmódosítással kapcsolatban. (A moratóriumi jogszabály ezt csak az eredeti törlesztőrészlet megfizetésével és a futamidő meghosszabbodásával járó szerződésmódosítás esetén teszi lehetővé.)

Sokkal kevesebbet ér majd 10 ezer forint jövő júniusban

A money.hu oldalán további példaszámításokban mutatjuk be azt, hogy azoknak az ügyfeleknek akik a további nyolc hónapos törlesztési szünetet választják jövő júliustól már 15-20 százalékkal magasabb törlesztőrészletet kellene vállalniuk lakáshitel, és az eredeti törlesztőrészletnél 2-5-ször magasabb összeget a személyi hitel esetében ahhoz, hogy az eredeti szerződésben szereplő futamidőre megfizessék a teljes moratórium terhet. Ha az adós jövő júliustól szeretne 10 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlet vállalással rövidíteni a futamidőn, akkor azokhoz az ügyfelekhez képest, akik már novembertől vállalják a magasabb törlesztést, kétszer tovább tart majd a törlesztési idő lakáshitel és 50 százalékkal tovább a személyi hitel esetében.

Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t.
2021. 12. 02. 23:00
Megosztás:

Stagnált a munkanélküliség Romániában

Romániában 5,3 százalék volt októberben a munkanélküliségi ráta, ami megegyezett az előző hónapban jegyzett értékkel - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2021. 12. 02. 22:30
Megosztás:

Elbúcsúztatta Angela Merkelt a német hadsereg

A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval elbúcsúztatta Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök este Berlinben.
2021. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Tíz bankot bírságolt meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 64,7 millió forintos bírságot szabott ki tíz hitelintézetre, mert szerződéskötés után nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 21:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Októberben a piaci várakozásokkal összhangban 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.
2021. 12. 02. 21:00
Megosztás:

A makói gumigyár visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét

A makói gumigyár előre menekült, ahelyett hogy teljesítette volna amit vállalt, inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, "csak szabadon kirúghassa az embereket" - közölte közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.
2021. 12. 02. 20:30
Megosztás:

Gyenge kezdés után tovább estek az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Kora reggeli jegyzéséhez képest az euróval és a dollárral szemben 0,3 százalékot, a svájci frankkal szemben 0,4 százalékot veszített.
2021. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Az európai hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
2021. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Nem stagnált a villamos energia árának növekedése az európai piacokon

Tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia árak októberben az európai energiapiacon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 20 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 12. 02. 18:00
Megosztás:

25 év alatt egyszer sem voltak ilyen magasan az ipari termelői árak az euróövezetben

Októberben jóval a piaci várakozások felett, 26 éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Az áremelkedést az energia drágulása hajtotta.
2021. 12. 02. 17:30
Megosztás:

Rohamosan növekvő bérek az IT munkaerőpiacon, idén még nagyobb volt a kereslet az informatikusok iránt

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg. Íme, a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképe - mi történt 2021-ben?
2021. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.
2021. 12. 02. 16:30
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.
2021. 12. 02. 16:00
Megosztás:

Hitelbiztosító: kevesebb a késedelmes fizetés a gazdaságban

Nagy mértékben, a tavalyi 46 százalékról 34 százalékra csökkent a lejárt vállalatközi (B2B) számlatartozások állománya Magyarországon. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A 200 magyar vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint csökkent a 90 napon túli tartozások aránya is (az idén 4 százalék, szemben a tavalyi 6 százalékkal.) A felmérésben ezúttal az élelmiszeripar, a tartós fogyasztási cikkek és az acél-fémipar cégeit kérdezték meg.
2021. 12. 02. 15:30
Megosztás:

A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A fővárosban közlekedő gépjárművek száma folyamatosan emelkedik és az ezzel együtt járó lég- és zajszennyezés, forgalomnövekedés, parkolásra használt közterületek bővülése jelentősen rontják a budapesti lakosok életminőségét. A parkolási lehetőségek csökkentése és a tágabb értelemben vett forgalomcsillapítás ezen a helyzeten változtathatna és áttételesen ugyan, de az ingatlanpiacon is éreztethetné jótékony hatását. Január elsejétől a VII. kerületben is elindul az átmenő gépjárműforgalom csökkentését célzó kizárólagos lakossági parkolás, ennek kapcsán az OTP Ingatlanpont az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálja a korábbi évek példáin keresztül.
2021. 12. 02. 15:10
Megosztás:

3. oltás is kell a magyar védettségi igazolvány érvényességéhez

Csak még azt nem tudni, hogy pontasan mikortól. Gulyás Gergely a mai kormányinfó bejelentette: "határozott szándékunk, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz igazítsuk. Ennek időpontját később fogjuk bejelenteni."
2021. 12. 02. 14:50
Megosztás:

Bezuhant a hitelek folyósítása októberben - a zöld hitel sem segített

Októberben nagyot zuhant a lakáshitelek folyósítása. A bankok által kihelyezett 108,2 milliárd forint ugyan még így sem mondható alacsonynak, de az október 4-től induló kedvezményes zöld lakáshitelek még nem jelentek meg a folyósításokban. A személyi kölcsönök összege is csökkent, a babaváró hitel pedig az eddigi harmadik legalacsonyabb értékét érte el októberben.
2021. 12. 02. 14:30
Megosztás:

Végrendelet írása 2022 - Hogyan kell végrendeletet írni, akár kézzel...?

Csaknem 10 százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző előtt az idén november közepéig, mint tavaly egész évben. Ugyanakkor a lakosság többsége még mindig nem rendelkezik vagyonáról a halála esetére. Több százezer házilag készített végrendelet pedig otthon, a fiókok mélyén lapul, amely a közjegyzők tapasztalatai szerint többségében érvénytelen, vagy elő sem kerül a hagyatéki eljárásig. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nemrég készített felmérése azt is megmutatta, hogy számos tévhit él a magyarok körében a végrendelkezéssel kapcsolatban. Sokan például tévesen azt gondolják, hogy végrendelet nélkül is örökölhet utánuk az élettársuk.
2021. 12. 02. 14:00
Megosztás: