Megugrott a K&H Bank adózás utáni nyeresége az év első kilenc hónapjában

A K&H Bank adózás utáni nyeresége 2023 első három negyedévében 70,8 milliárd forintra nőtt, ami 129 százalékos növekedés az előző év azonos időszaki 31 milliárd forinthoz képest - közölte a pénzintézet az MTI-vel hétfőn.

Megugrott a K&H Bank adózás utáni nyeresége az év első kilenc hónapjában

A tájékoztatás szerint a bank teljes hitelállománya éves szinten 8 százalékkal 2773 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban, míg betétállománya 6 százalékkal, 3497 milliárd forintra csökkent. Az új lakossági és vállalati hitelek volumene elérte az 454 milliárd forintot.

A bank működési bevétele 18,1 százalékkal 235,9 milliárd forintra nőtt, a működési költségek 18,5 százalékkal 148,9 milliárd forintra emelkedtek. A költségek emelkedését a magasabb bankadók és az inflációval összefüggő költségnövekedés okozta - közölték.  

A K&H bank mérlegfőösszege szeptember végén 5314 milliárd forinton, saját tőkéje 531 milliárd forinton állt.

A nem teljesítő hitelek aránya 1,9 százalékra csökkent szeptember végére az egy évvel korábbi 2,4 százalékról.

A K&H tőkemegfelelési mutatója a vizsgált időszakban 15,7 százalékról 18,1 százalékra nőtt, a hitel-betét arány pedig 69,4 százalékról 79,6 százalékra emelkedett.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója a közleményben kiemelte: az első kilenc hónap bevételeinek hajtóerejét a hitel- és betétállomány növekedése és a bővülő ügyfélbázis képezte.

A január-szeptemberi időszakban a lakossági ügyfelek száma meghaladta a 821 ezret, ami éves szinten 5 százalékos növekedés. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma átlépte az 568 ezret.

Kiemelte: a K&H a magyar pénzügyi szolgáltatók közül elsőként vezette be a hangalapú forintátualást lehetővé tevő szolgáltatását.

Gombás Attila, a K&H Csoport pénzügyi vezetője elmondta: a vállalati hitelezés 12 százalékos éves dinamikája meghaladta a piac átlagos növekedési ütemét, ezzel a bank piaci részesedését 10,1 százalékra növelte az előző évi 9,4 százalékról.

Hozzátette, hogy 2023 szeptember végén a K&H teljes szerződött állománya a Széchenyi Kártya programban elérte a 200 milliárd forintot, a Baross Gábor hitelprogramban pedig a 123 milliárd forintot, ezzel utóbbi szegmensben piaci részesedésük elérte a 14,5 százalékot.

Az új lakossági jelzáloghiteleknél a K&H piaci részesedése 15,4 százalékra emelkedett a harmadik negyedévében az előző negyedévi 10,7 százalékról, a teljes lakossági hitelállomány pedig egy év alatt 3 százalékkal bővült. A lakáshitel-piacon a harmadik negyedévben minden hatodik új lakáshitelt a K&H folyósította - közölték.

A szociális hozzájárulási adó kiterjesztése a megtakarításokra július 1-jétől nem fogta vissza a befektetési alapok piacát: a kezelt vagyon a piaci hozamoknak és a negyedévben tapasztalt élénk keresletnek köszönhetően rekordot döntött - emelte ki Gombás Attila.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: a biztosító nettó nyeresége 0,1 milliárd forintot tett ki, mivel a teljes év extraprofitadóját az első negyedévben elkönyvelték, míg egy éve az extraprofitadó 30 millió forintos veszteséget eredményezett. Minden üzletág kétszámjegyű növekedési rátát ért el az előző évhez képest, ami a piacot meghaladó bővülést jelent- jelezte.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele éves szinten 16 százalékkal 52,3 milliárd forintra nőtt, míg az életbiztosítási üzletág díjbevétele 18 százalékkel emelkedett.

Az infláció miatt nőttek az átlagos kárkifizetések: a gépjármű kötelező felelősségbiztosításoknál 19 százalékkal, a cascónál 16 százalékkal, a lakásbiztosításoknál pedig 13 százalékkal az előző év azonos időszakához képest - emelte ki.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője elmondta: a K&H-nak 688 ezer digitálisan aktív ügyfele van, az aktív digitális bankkártyák száma 264 ezer, ami egy év alatt 28 százalékos bővülés.

Szeptemberben az új lakossági számlák mintegy 60 százalékát online nyitották meg, a személyi kölcsönök kétharmadát is digitálisan igényelték és a hónap során az érintés nélküli fizetések havi száma elérte a 4,8 milliót.

A K&H mobilbankja már több mint 100 funkciót kínál, a bank mesterséges intelligencián alapuló digitális pénzügyi asszisztensét (Kate) tavaly szeptember óta 424 ezer felhasználó vette igénybe és havonta 80 ezer kérdést tesznek fel neki - mondta.

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás: