Miért élnek a nők tovább, mint a férfiak? Tudományos magyarázatok

Mik azok a legfontosabb indokok arra vonatkozóan, hogy miért élnek a nők tovább, mint a férfiak? A nők menstruációja és ezzel folyamatos vércseréje oka lehet-e annak, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak? A nők hosszabb élettartama több tényező következménye, beleértve a biológiai, genetikai, hormonális és életmódbeli tényezőket is. Számos tudományos magyarázatot találhatunk arra, miért élnek általában tovább a nők, mint a férfiak.

Miért élnek a nők tovább, mint a férfiak? Tudományos magyarázatok

Az alábbiakban memutatjuk a legfontosabb indokokat arra vonatkozóan, hogy miért élnek a nők tovább, mint a férfiak

- Biológiai tényezők: A nők biológiailag általában ellenállóbbak lehetnek a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. Az immunrendszerük erősebb reakciókat mutathat, ami hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz. Emellett a nők hormonális különbségei is befolyásolhatják az élettartamot. Például az ösztrogén hormon védő hatással lehet az érrendszerre és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

- Genetikai tényezők: A genetikai hajlamnak is szerepe lehet abban, hogy egy adott egyént milyen hosszú ideig él. A nők esetében olyan gének lehetnek előnyösek, amelyek hozzájárulnak a hosszabb élettartamhoz és az egészségesebb öregedéshez.

- Életmód: A nők általában egészségtudatosabb életmódot folytatnak. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kevésbé elterjedt a nők körében, ami pozitívan befolyásolhatja az élettartamot. Továbbá, a nők gyakrabban részt vesznek egészségmegőrző intézkedésekben és rendszeres orvosi ellenőrzéseken.

- Szív- és érrendszeri egészség: A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálok mindkét nem esetében, azonban a nők esetében az érrendszeri betegségek később alakulhatnak ki, részben az ösztrogén hormon védő hatásának köszönhetően.

- Viselkedés és stresszkezelés: A nők általában hajlamosabbak a társas támogatás és kapcsolatok fenntartására, ami kedvező hatással van a stresszkezelésre. Az erős társas kapcsolatok hozzájárulhatnak az egészséges öregedéshez és a hosszabb élettartamhoz.

Ezek csak néhány példa a tényezőkre, amelyek hozzájárulhatnak a nők hosszabb élettartamához. Célszerű elfogadni, hogy ezek a tényezők egymással összekapcsolódnak és kölcsönhatásban állnak egymással. Az élettartam különbségek sokrétűek és összetettek, és nem mindig minden esetben alkalmazhatók minden egyénre.

Hány évig fogok ÉN élni? A SzámoldKi.hu élethossz kalkulátorával ITT kiszámolhatod egyénre szabottan.

A nők menstruációja és ezzel folyamatos vércseréje oka lehet-e annak, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak?

A nők hosszabb élettartamának okai sokkal komplexebb összefüggésekben rejlenek, mint csupán a menstruáció és a vércsere. Bár az ösztrogén hormon, amely a menstruációhoz és a női reproduktív ciklushoz kapcsolódik, bizonyos előnyöket és védő hatásokat hordozhat az egészségre és az élettartamra nézve, de fontos megérteni, hogy ez csak egy tényező azok közül, amelyek a nők hosszabb élettartamát befolyásolhatják.

Az ösztrogén hormon például védő hatással lehet az érrendszerre és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, valamint a csontsűrűséget is fenntarthatja. Ugyanakkor a menstruáció és a vércsere önmagában nem lenne elegendő magyarázat a nők hosszabb élettartamára, mivel a menstruáció és a hormonális változások is különböző egészségügyi kockázatokkal járhatnak (például a premenstruációs tünetek vagy a menopauza időszaka).

Az élettartam különbségek sokféle tényezőre vezethetők vissza, amelyek közül néhányat már korábban említettem, például biológiai, genetikai, hormonális, életmódbeli és társadalmi tényezőket.

Fontos megérteni, hogy a nők hosszabb élettartamának komplex magyarázatai között a menstruáció és a vércsere csak egy kisebb részt képviselnek, és más tényezők, mint például az immunrendszer működése, a hormonális egyensúly, az egészségtudatos életmód és a társas támogatás is jelentős szerepet játszhatnak ebben a kérdésben.

Egy 60-80 éves nő és férfi között mik a legszembetűnőbb különbségek?

A 60 és 80 év közötti emberek között már számos biológiai, pszichológiai és életmódbeli változás lehet észlelhető. Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyének közötti különbségek nagyon változóak lehetnek, és nem minden emberre ugyanaz a leírás érvényes. Az alábbiakban néhány általános különbséget sorolok fel a 60-80 éves nők és férfiak között:

- Biológiai változások: Az öregedéssel számos biológiai változás következik be. Az izomtömeg csökkenhet, a csontsűrűség csökkenése pedig növelheti a törés veszélyét. A nők esetében a menopauza bekövetkezhet, aminek hormonális hatásai vannak, míg a férfiaknál csökkenhet a tesztoszteron szintje.

- Egészségi állapot: Az idősebb korban az egészségi állapot változó lehet. Gyakrabban előfordulhatnak krónikus betegségek, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy szívbetegség. A nőknél az osteoporosis (csonttörékenység) kockázata növekedhet.

- Életmód: Az idősebb korban az életmód szerepe kiemelkedő fontosságú. Az aktív életmód, rendszeres testmozgás és egészséges étkezés mind hozzájárulhatnak az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez. A dohányzás és az alkoholfogyasztás hatásai is nyilvánvalóbbak lehetnek.

- Pszichológiai változások: Az élettapasztalatok, a családi és szociális kapcsolatok szintén hatással lehetnek az idősebb korban lévő nők és férfiak pszichológiai állapotára. Néhány embernek esetleg nehezebben megy az alkalmazkodás a változásokhoz, míg mások pozitívan állnak hozzá az életükhöz és gazdag élettapasztalatokkal rendelkeznek.

- Szociális kapcsolatok: Az idősebb korban a baráti és családi kapcsolatok kiemelkedő szerepet játszhatnak az életminőségben. Néhány ember társasági élete aktív marad, míg mások nehezebben tartják fenn ezeket a kapcsolatokat.

- Életcélok és tevékenységek: Az idősebb nők és férfiak számára fontos lehet az életcélok megtartása, valamint az olyan tevékenységek folytatása, amelyek örömöt és kielégülést nyújtanak. Ez lehet önkéntes munka, hobbi vagy új kihívások elfogadása.

Célszerű tudni, hogy az idősebb nők és férfiak rendkívül sokféle tapasztalattal és életúttal rendelkeznek, és ezek a különbségek nagyon személyre szabottak lehetnek.

Az idősebb kor egy új szakasz az életben, amely lehetőséget ad az új kihívások és élmények megélésére, valamint a korábbi tapasztalatok felhasználására.

Többszörösére nőhet a daganatok kockázata a cukorbeteg és túlsúlyos emberek körében

Szív-érrendszeri- és vesebetegségeket, de akár daganatos betegségeket is okozhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás. Elengedhetetlen az életmódváltás és a szűrővizsgálatok elvégzése, ugyanis a cukorbetegek körében több mint négyszer, a túlsúlyosoknál pedig mintegy 30 százalékkal gyakoribb az onkológiai betegségek kialakulásának kockázata – hangzott el a Magyar Diabetes Társaság XXXII. Kongresszusán, ahol többek között az elhízás témakörét és a megelőzési lehetőségeket járták körül a szakemberek.
2024. 05. 26. 08:00
Megosztás:

Megakad a Bitcoin a 70 000 dolláros szinten? Az Ethereum ETF jóváhagyása küszöbön áll, és a KangaMoon bejelenti a CMC listázását

Miután a legutóbbi ATH alatt tartós konszolidációt mutatott, a Bitcoin árfolyama újabb emelkedési hullámba kezdett. Az elmúlt héten a Bitcoin több mint 5%-ot emelkedett, elérve a kritikus 70 000 dolláros árfolyamot.
2024. 05. 26. 07:00
Megosztás:

Átment a vizsgán” az új érettségi rendszer

A napokban befejeződnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek most először kizárólag a 2020-ban bevezetett, új Nemzeti alaptantervre (NAT) épülő feladatokból álltak. Bár a dolgozatok javítása még folyamatban van, a reakciók és a részeredmények alapján már le lehet vonni az első tanulságokat az új korszakról. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrumnál úgy látják, az előzetes aggályokkal szemben a most életbe lépett követelményrendszer az eddiginél nagyobb teret enged a diákok logikus gondolkodásának, kreativitásának és problémamegoldó képességének, miközben a sokak által bírált, lexikális tudást igénylő részeknek is megvan a maguk szerepe.
2024. 05. 26. 06:00
Megosztás:

Új EU-s szabályozás mutatja, mi a minimum, amit a hazai pénzügyi cégeknek teljesíteniük kell a kibervédelmük érdekében

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.
2024. 05. 26. 05:00
Megosztás:

Energiaszektor az átalakulás útján: hol tart most a hazai piac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A DLA Piper Hungary szakértői sorra vették azokat a tényezőket, melyek az energiaszektor átalakulására a legnagyobb hatással bírnak.
2024. 05. 26. 04:00
Megosztás:

Miért ragyoghatja túl ez a kriptopénz előértékesítés a Binance Coin-t (BNB) és a Pepe-t (PEPE) 2024-ben?

Előrejelzések szerint 2024 robbanásszerű év lesz a kriptovaluták számára, és a befektetők jelenleg a legjobb kriptovalutákat keresik befektetés céljából. Bár a Binance Coin és a Pepe az egyik legjobb választás, egy új kriptoprémiummal jelentkezett előadás, amely mindkettőt felülmúlhatja.
2024. 05. 26. 03:00
Megosztás:

Itt a jövő heti pénzügyi Horoszkópod! Kinek csillog a szerencséje?

Amikor a csillagok a pénzügyi szerencse jeleit mutatják, érdemes odafigyelni! A következő hét minden csillagjegy számára izgalmakat ígér, legyen szó váratlan üzleti lehetőségekről, szerencsés találkozásokról vagy pénzügyi fordulatokról. Fedezd fel, hogyan mozdíthatják elő a csillagok a gazdagságodat, mely napokon érdemes lottóznod, és mely szerencsés állatok hozhatnak neked szerencsét. Készülj fel a pénzügyi csillagzatod felfedezésére, és talán te leszel a következő szerencsés nyertes! Horoszkóp 2024. május 27. - június 2.
2024. 05. 26. 02:00
Megosztás:

Bővült a budapesti közművek elektromos járműflottája

Nyolc új, elektromos meghajtású, járművel bővült a Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának környezetbarát flottája - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 26. 01:00
Megosztás:

2,5 millió dollárt gyűjtött a fókás mém érme - a kriptósok megőrültek?

Lépjünk túl a Book of Meme kriptón, egy új Solana-láncú mém érme csavarja el most a kriptós fejeket.
2024. 05. 26. 00:01
Megosztás:

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en (IWC).
2024. 05. 25. 23:00
Megosztás:

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül

A magyar mezőgazdaság 2010 óta látványos fejlődésen ment keresztül, ennek ékes bizonyítékai a Kiskun Expón kiállító vállalkozások, amelyek megmutatják a magyar vidék erejét és versenyképességét - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára pénteken Kiskunfélegyházán, a rendezvény megnyitóján a szaktárca közleménye szerint.
2024. 05. 25. 22:00
Megosztás:

Racionalitás vagy emóciók? Egy jó példa a családi vállalkozáson belüli generációváltásra

Az OTP Business Café sorozat célja gondolatébresztő videókon keresztül inspirálni és segíteni azon kis-és középvállalatok vezetőit, akik szeretnének ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó gazdasági időszakban is sikeresen működni. A legutóbbi adásban a családi vállalkozások témáját járták körül érintett és a témát kutató vendégek elméleti és gyakorlati oldalról.
2024. 05. 25. 21:00
Megosztás:

Ez lett az év fagylaltja

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 20:00
Megosztás:

70 milliós lakáshitelre is elég egy kétkeresős magyar család átlagfizetése

Egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet, derül ki a money.hu friss kalkulációjából, amely a KSH által ma közzétett átlagkereseti adatok alapján készült. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) szabályai szerint 600 ezer forintos nettó családi jövedelem felett, annak 60%-a fordítható hiteltörlesztésre, ami akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20% önerő. A money.hu szakértője ugyanakkor óvatosságra int, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.
2024. 05. 25. 19:00
Megosztás:

30 milliárd eurót veszítettek magánszemélyek és kkv-k nemzetközi fizetések rejtett díjai miatt az EU-ban 2023-ban

Az európai fogyasztók és a kis- és középvállalkozások 2023-ban 30 milliárd eurót veszítettek nemzetközi pénzküldések és pénzköltések során a rejtett díjak miatt a Capital Economics független kutatása szerint, amely a Wise, a világ pénzforgalmának és pénzkezelésének legjobb módjára törekvő globális technológiai vállalat megbízásából készült. A probléma különösen az eurózónán kívül jelentkezik, amely az inflált árfolyamok miatt elvesztett 21 milliárd euróval az összes veszteség több mint kétharmadához járul hozzá.
2024. 05. 25. 18:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

Idén tartotta kétévente megrendezésre kerülő ülését a Berni Unió Prágai Klub bizottsága, amelyet ezúttal a görög exporthitel-ügynökség, az Export Credit Greece (ECG) szervezett. A szakmai fórum apropójából a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében az EXIM Magyarország együttműködési megállapodást írt alá a görög partnerszervezettel.
2024. 05. 25. 17:00
Megosztás:

Orbán Viktor Bulgária elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Rumen Radev bolgár köztársasági elnököt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 05. 25. 16:00
Megosztás:

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. február és április közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 739 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 100 ezer fő felett stabilizálódott 2023-ban, február-április között 109,8 ezer fő volt, 11 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 62 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 74,9%-ra emelkedett február-április között. Egy éve 74,3%-on, a megelőző három hónapban 74,7%-on állt a mutató.
2024. 05. 25. 15:15
Megosztás:

Az Allianz 2024-es globális biztosítási jelentése: A díjbevételrekordot megette az infláció

A világ biztosítói összesen 6200 milliárd eurós díjbevételt értek el 2023-ban, amivel az elmúlt három évben 21,5 százalékos növekedést produkáltak – áll az Allianz legfrissebb Globális biztosítási jelentésében.[1] Ez azonban csalóka eredmény az elemzés készítői szerint, hiszen ha az időszak magas inflációs rátáját is figyelembe vesszük, ezzel korrigálva a biztosítási díjak mindössze 0,7 százalékkal tudtak nőni reálértéken 2020 óta. Nominális értelemben azonban a 2023-as év a legjobb volt a biztosítási díjakból származó bevételek bővülésének szempontjából 2006 óta, azaz a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszak óta.
2024. 05. 25. 14:00
Megosztás:

Megalakult a Magyar-Szaúd-Arábiai Digitalizációs Klaszter

A Klaszter célja a két ország bilaterális üzleti kapcsolatainak fejlesztése, és a magyarországi know-how eljuttatása az öböl-országok piacaira. Az alapító tagok a Magyarország Szaúd-Arábiai Nagykövetsége által szervezett 4. Szaúdi-Magyar Üzleti Fórumon mutatkoztak be a helyi piaci szereplőknek Rijádban.
2024. 05. 25. 13:00
Megosztás: