Milyen hatással van a hitelekre az alapkamat 12,25%-ra csökkentése?

Az MNB kamatdöntő ülésén határozott a jegybanki alapkamat mértékéről is: az október 25-től érvényes új irányadó kamatszint 12,25%. Ez 75 bázispontos csökkenésnek felel meg. Van olyan betét, hitel, melyet ez a lépés már tényleg közvetlenül érint, de a legtöbb adós nem igazán fogja érezni a döntés hatását.

Milyen hatással van a hitelekre az alapkamat 12,25%-ra csökkentése?

A jegybank Monetáris Tanácsa a kamatdöntő ülésén 12,25%-ra mérsékelte hazánkban az irányadó kamatszintet. Márpedig szeptember végétől ez a mutató újra a jegybanki alapkamat lett. Mindez azt jelenti, hogy a mai döntéssel a jegybanki alapkamat értéke csökkent 75 bázisponttal. Az alapkamat csökkentésére utoljára 2020. júliusában került sor, akkor 0,75 százalékról 0,60 százalékra mérsékelték az irányadó kamat. Látható, hogy azóta elég sok minden történt.

Ezzel párhuzamosan a kamatfolyosó két szélét is hasonló mértékben csökkentette az MNB: az O/N jegybanki betét kamata 11,25%, míg az O/N fedezett hitel kamata 13,25% október 25-től.

Ez a lépés közvetlenül kihat egyes betétek és hitelek kamatára

A korábban irányadónak tekinthető MNB egynapos betéti kamata közvetlenül nagyon kevés lakossági termék kamatát befolyásolta. Természetesen a pénzpiaci hozamokra hatást gyakorolt, ami idővel átgyűrűzött a hitelek és megtakarítások kamatába is.

A mostani döntés azonban direkt a jegybanki alapkamatot módosítja. Ez viszont már egyes hitelek és betétek esetében közvetlenül és azonnal kifejtheti a hatását.

Jelenleg a piacon csak kisebb bankok kínálnak érdemi kamatot a lekötések után. Ezek közül a Bankmonitor kalkulátora alapján a legkedvezőbb a Gránit Bank ajánlata, amely 13 hónapos lekötésre évi bruttó 11%-ot kínált a mai napon. Az már kevesen tudják, hogy a kérdéses kamatszint a jegybanki alapkamathoz van kötve: a megtakarítás kamata a jegybanki alapkamat két százalékponttal csökkentett értéke. A bank új hirdetménye alapján a kamatszint október 25-től 10,25%-ra csökken az alapkamat változása miatt.

Vannak olyan hitelek, amelynek kamata a jegybanki alapkamattal egyezik meg, vagy ahhoz van kötve. Ilyen például a lakáscélú munkáltatói kölcsönök egy része. (Ezen hitelek egy része kamatmentes, de akad közöttük olyan is, melynek kamata a jegybanki alapkamattal egyezik meg.) Október 25-től ezen kölcsönök kamata 75 bázisponttal csökken. A kérdéses kölcsönök kamatváltozása másképp működik, a jegybanki alapkamat módosulása egyből beépül az adósok törlesztőrészletébe.

Mi lesz a standard hitelekkel?

A legtöbb lakáshitel és személyi kölcsön kamata nincs hozzákötve közvetlenül a jegybanki alapkamat értékéhez. Vagyis a legtöbb adós kamata holnap nem fog 75 bázisponttal csökkenni.

Mire számíthatnak azok, akik korábban felvették hitelüket?

A legtöbb személyi kölcsön jelenleg fix kamatozású hazánkban, vagyis a futamidő alatt a bank a kamatot nem módosíthatja egyoldalúan. Ez jó hír egy emelkedő kamatkörnyezetben, jelenleg viszont azt eredményezi, hogy a személyi hitellel rendelkezők számára az MNB döntése nem fogja elhozni a törlesztőrészletek csökkenését.

A lakáshitelek között is találhatunk szép számmal futamidő végéig fix kamatozásút. Emellett eléggé elterjedt a hosszú kamatperiódusú megoldás is: a bank a kamatot 5, 10, vagy 15 évente változtathatja. Ez utóbbiak esetében egy esetleges kamatcsökkenés csak a kamatfixálás lejártakor következhetne be. Ráadásul a kamatváltozás mértéke is a hosszú futamidejű bankközi- és állampapírhozamoktól függ, melyre csak áttételes hatása van az alapkamatnak.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata valamilyen rövid futamidejű bankközi hozamtól függ – ez jellemzően a BUBOR mutató -, emiatt ezen kölcsönök kamatába gyorsan beépülhetne az alapkamat változása. Ezen kölcsönöket viszont a kamatstop védte – védi mind a mai napig – a magas kamatoktól, a plafon pedig a jelenlegi hozamszintek alatt van. Emiatt ezen kölcsönökre sincs hatása a mostani döntésnek, ez azonban az érintett adósok számára egy nagyon jó hír.

Az új hitelek kamata csökkenni fog?

Sajnos erre sem számíthatunk, a jelenleg elérhető személyi kölcsönök kamata futamidő végéig fix. Jelzáloghitelt is jellemzően legalább 5 évig fix kamat mellett igényelnek a magyarok. (Az MNB statisztikái szerint az új folyósítású lakáshitelek 99,9 százalékát tették ki a legalább 5 évig fix kamatozású kölcsönök 2022. negyedik negyedévében.)

Márpedig ezen kölcsönök kamata sem függ a közvetlenül az alapkamat alakulásától, a bankok saját üzletpolitikájuk alapján adnak árat/kamatot a hiteleiknek. Itt a nyereségesség fontos szempont, amit befolyásolnak a költségek, márpedig a hitelkamatokhoz köthető banki költségeket jól szemléltetik a pénzpiaci hozamok alakulása.

Ugyanakkor a hosszú kamatfixálás miatt itt a hosszú futamidejű állampapír-, bankközi hozamok lesznek lényegesek. Erre viszont csekély közvetlen hatása van az alapkamat alakulásának.

Természetesen a jelentős alapkamat csökkenés beépülhet a hosszú futamidejű hozamokba is, ez a folyamat azonban jóval lassabban zajlik le. Ráadásul már jelenleg is lemarad a alapkamattól a legtöbb hosszú futamidejű hozamszint hazánkban, így az új hitelek kamatában érdemi változásra nem számíthatunk.

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás: