Munkahelyi szabadság arányosítása - mennyi szabi jár évközben most?

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 115. § (1) bekezdése értelmében a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Oké, de mi a helyzet az évközbeni arányosított szabadságokkal?

Munkahelyi szabadság arányosítása - mennyi szabi jár évközben most?

Ez a szabály rámutat arra, hogy a dolgozókat nem a munkaviszony teljes tartamára, hanem csak a ténylegesen munkában töltött időre tekintettel illeti meg a szabadság. Éves szabadság minden évben, így 2024-ben is jár.

Munkában töltött időnek értelemszerűen a munkaidő minősül, azonban vannak olyan időszakok is, amelyek során a munkavállaló ténylegesen nem végez munkát, a szabadságra való jogosultság tekintetében azonban ezeket mégis figyelembe kell venni.

Az említett időket a Munka Törvénykönyve (továbbiakban Mt.-nek rövidítjük) tételesen felsorolja, így az 115. § (2) és (5) bekezdése alapján munkaidőnek kell tekinteni többek között a szülési szabadság időtartamát, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapját, vagy a kötelező orvosi vizsgálat tartamát is.

A szabadság alap- és pótszabadságból áll.

Az alapszabadság mértéke 20 munkanap (Mt. 116. §). Az alapszabadságon felül azonban vannak olyan tényezők és helyzetek, amelyek alapján a munkavállalók pótszabadságként további szabadságra jogosultak.

Tipikusan ilyen:

- az életkori pótszabadság,

- a 16 évesnél fiatalabb gyermekre tekintettel járó pótszabadság,

- a fiatal munkavállalókat megillető pótszabadság, valamint

- a speciális munkakörökben dolgozóknak járó pótszabadság is.

A pótszabadságok együttesen is megillethetik a munkavállalókat, így pl. egy 33. életévét betöltött munkavállalónak, akinek van két 16 évesnél fiatalabb gyermeke, mindösszesen 28 munkanap szabadság illeti meg.

Ez a 20 munkanap alapszabadságból, az életkori pótszabadság jogcímén a dolgozót megillető 4 munkanapból, valamint a két 16 évesnél fiatalabb gyermeke után járó 4 munkanapból tevődik össze.

A szabadság Mt. szerinti meghatározása rámutat arra is, hogy az naptári évenként jár. Az adott naptári év egészében fennálló munkaviszonyok esetében a szabadság számítása viszonylag egyszerű feladat, azonban, ha a foglalkoztatás évközben kezdődött vagy végződött, akkor már felmerül a szabadság arányosításának kérdése.

Az Mt. 121. § (1) bekezdése értelmében a munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg – az apasági szabadságot és a szülői szabadságot kivéve – a szabadság arányos része jár.

A szabadság arányosításakor elsőként meg kell határozni, hogy egy naptári évre mennyi szabadság járna a dolgozónak. Fontos, hogy az arányosításkor az alap-és pótszabadságokat össze kell adni és azt kell alapul venni, nem pedig külön az alapszabadságot és a pótszabadságot arányosítani.

A fenti példából kiindulva, egy 33 éves, két kisgyermekes munkavállalónak 28 munkanap szabadság jár. Ha a dolgozó munkaviszonya 2023. július 1-jén kezdődik, akkor a következő képletet kell alkalmazni: a munkavállalónak egész évre járó alap-és pótszabadság tartama / az adott naptári év napjainak száma * munkaviszony kezdetétől számítva az adott naptári év végéig hátralévő napok száma.

A képlet eredményeként megkapjuk időarányosan hány munkanap szabadság illeti meg a munkavállalót az évben. A példában szereplő esetben tehát: 28/365*184=14,11 munkanap. A munkavállalónak tehát 14,11 munkanap szabadság jár az év hátralévő részére, ez azonban töredéknapot eredményez.

Az Mt. kimondja, hogy a fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít [Mt. 121. § (2) bekezdés], viszont jelen esetben a töredéknap nem éri el a fél napot, így ténylegesen 14 munkanap szabadság illeti meg 2023-ban.

A szabadság arányosítása tekintetében érdemes külön megvizsgálni az apasági szabadságra (korábban apáknak járó pótszabadság), valamint az év elején bevezetett új intézményre, a szülői szabadságra vonatkozó szabályokat.

Ha a munkavállaló év közben vált munkát és a korábbi munkahelyén még egyáltalán nem vette igénybe a neki járó apasági vagy szülői szabadságot, akkor értelemszerűen teljes szabadság jár neki új munkaviszonyában. Ez apasági szabadság esetén 10 munkanapot, szülői szabadság esetén pedig 44 munkanapot jelent.

Eltérő a helyzet azonban, ha a dolgozó úgy vált munkahelyet, hogy a korábbi helyén már igénybe vette a neki járó szabadság egy részét. A korábbi szabályozási környezet az akkor még apáknak járó pótszabadság kapcsán rögzítette, hogy munkahely változtatás esetén annyi nap jár a dolgozónak, amennyit az előző munkaviszonyában még nem vett igénybe (pl. apasági szabadság esetén, ha 10 napból 7-et már igénybe vett, akkor az új helyén már csak 3 nap „marad” neki).

Az év elejétől hatályos Mt. 121. § (1) bekezdése azonban kimondja, hogy apasági és szülői szabadság esetén a szabadságot nem kell arányosítani. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az új munkaviszonyban is (ha az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak) a teljes szabadság megilleti a dolgozót, függetlenül a már igénybe vett napok számától.

Ugyan a munkaviszony megszűnése esetén követendő eljárásnak megfelelően a volt munkáltató köteles igazolást adni a munkavállaló részére a kiadott apasági és szülői szabadságról, amelyben a kiadott szabadság tartamát is fel kell tüntetnie [Mt. 80. § (3) bekezdés], azonban ez a szabály jelenleg tartalmi jelentőséggel jelenleg nem bír, mivel a fentiekre tekintettel minden munkaviszonyban önállóan, a teljes tartamú apasági, illetve szülői szabadság megilleti a munkavállalót.

Feltehetően a szabályozás nem egyezik teljes mértékben a jogalkotói akarattal és valószínűleg a jövőben sor kerül majd a módosításra, amely pontosítja az apasági és a szülői szabadság arányosítására vonatkozó rendelkezéseket, különös tekintettel a hatósági gyakorlatra is.

Végül, de nem utolsó sorban a betegszabadság szabályait is érdemes megnézni. A munkáltató a munkavállaló számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad ki [Mt. 126. § (1) bekezdés].

Az Mt. szerint a betegszabadságot kizárólag évközben kezdődő munkaviszony esetén kell arányosítani [Mt. 126. § (3) bekezdés]. Ez a szabály gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a munkavállaló az előző munkahelyén már mind a 15 napot igénybe vette, az új munkahelyén ebben az esetben is jogosult lesz az időarányos betegszabadságra.

Ha a munkavállaló július 1-jéig mind a 15 nap betegszabadságát felhasználta, azonban július 1-jétől új munkahelyen dolgozik, akkor a fenti képlet szerint az év hátralévő részére még jogosult lesz 8 nap (7,5 nap, ami fél napot elérő töredéknap, így kerekíteni kell) betegszabadságra.

forrás: ado.hu

Jelentősen nőtt a hazai import és export

2023. harmadik negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 11. 29. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde

Kis emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Kilencven százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya - mondta a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kedden Budapesten.
2023. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Alig változott ma reggelre a forint árfolyama

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Újabb béremelés lesz az egészségügyben

Januárban átlagosan 11 százalékos béremelés volt az orvosoknál, jövő márciusban pedig a szakdolgozók, szakápolók bérrendezésének második üteme következik - mondta el az Országgyűlés népjóléti bizottságának keddi ülésén a belügyminiszter.
2023. 11. 29. 07:30
Megosztás:

Csúcsra erősödött a francia fogyasztói bizalom

Tizenkilenc havi csúcsra emelkedett a francia fogyasztói bizalmi mutató novemberben - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE kedden.
2023. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Több mint háromszoros különbség a lakásárakban a legdrágább és a legolcsóbb borrégió között

Magyarország hat borrégiója közül az Etyek-Budai, a Móri, a Neszmélyi, a Pannonhalmi és a Soproni borvidéket magában foglaló Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legalacsonyabb, négyzetméterenkénti 140 ezer forintos áron Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, vagyis több mint háromszoros különbség mutatkozott az árakban. A legnagyobb mértékű drágulás viszont épp Tokajban ment végbe – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank elemzéséből.
2023. 11. 29. 06:30
Megosztás:

Az EU szigorúan veszi az unión kívüli állami támogatásokat

A belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet (FSR) értelmében a vállalatoknak előzetesen be kell jelenteniük az Európai Bizottsághoz bizonyos cégfelvásárlásokat, egyesüléseket, illetve egyes nagy értékű közbeszerzéseket, ha az ezekben érintett vállalkozáscsoportok unión kívüli országtól kaptak pénzügyi hozzájárulást – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. A bejelentés összeállítása, az ehhez szükséges információk összegyűjtése nagy adminisztratív terhet jelenthet a cégeknek, elmulasztása esetén pedig a bírság a vállalkozáscsoport világszintű árbevételének 10 százalékát is elérheti.
2023. 11. 29. 06:00
Megosztás:

A magyar cégek kétharmada rendelkezik CSR vagy ESG stratégiával

A hazai cégek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) tekintetében, de távol vannak attól, hogy valódi megoldásokat nyújtsanak a szociális és környezeti problémák hatékony kezelésére – derül ki a WHC Csoport és a Scale Impact közös kutatásából. A megkérdezett vállalatok 49 százaléka évente kevesebb mint 5 millió forintot, a menedzsment pedig mindössze havi néhány munkaórát tud CSR-aktivitásokra fordítani. A cégek több mint felénél a HR területhez tartozik a társadalmi felelősségvállalás, ám az erre szánt kapacitás és erőforrás nagyon limitált – így a kitűzött stratégiai célok leginkább elszigetelt tevékenységekben valósulnak meg.
2023. 11. 29. 05:30
Megosztás:

Aki most eltalálja a lottó ötöst, azt történelmet fog írni!

Minden idők hetedik legmagasabb nyereményével várja a szerencsevadászokat a 7/35-ös lottó, ahol már 7 hete halmozódik a főnyeremény összege. A Skandináv lottón már több mint félmilliárd forint a tét, szerdán 540 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
2023. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Átadták az Év Családbarát Emlékhelye Díjat

Első alkalommal adták át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által alapított az Év Családbarát Emlékhelye Díjat, mellyel a Budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az Egri vár nemzeti emlékhely, valamint a Sárvári vár történelmi emlékhely családokért tett erőfeszítéseit ismerték el.
2023. 11. 29. 04:30
Megosztás:

Mikor adjuk fel a karácsonyi csomagot, hogy biztosan odaérjen időben?

Az ünnepek előtti néhány hét kiemelten nagy küldeményforgalommal járó időszak a postai szolgáltatók számára. Ha szeretnénk, hogy a képeslapok és a csomagok rendben megérkezzenek, érdemes időben feladni a küldeményeket. Amennyiben a csomagfeladásnál a leggazdaságosabb szolgáltatót keressük, használjuk az Európai Bizottság csomagár-összehasonlító oldalát. A postafelügyeletet ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) összegyűjtötte a főbb tudnivalókat.
2023. 11. 29. 04:00
Megosztás:

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás: