Nőtt az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom

Nőtt a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma augusztusban az Egyesült Államokban, ami valószínűleg az iskolakezdéssel kapcsolatos bevásárlásoknak és a gyermekek után járó adójóváírás kifizetésének köszönhető. A meglepően jó adatok mérsékelhetik azokat a várakozásokat, hogy a gazdasági növekedés erőteljesen lassul a harmadik negyedévben.

Nőtt az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke augusztusban 618,7 milliárd dollárt tett ki, 0,7 százalékkal nőtt júliushoz képest. Elemzők 0,8 százalékos visszaesést vártak a júliusi 1,8 százalékos csökkenés után.
    
Éves összevetésben 15,1 százalékkal bővült a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma augusztusban, míg az előző hónapban 15,8 százalékos emelkedést mértek.
    
A kiskereskedelmi forgalom annak ellenére is emelkedett, hogy a globális chiphiány a gyártás visszafogására kényszerítette az autógyártókat, ami a kínálatot erősen szűkíti. A félvezetők hiánya által okozott válságot tovább súlyosbította, hogy a koronavírus erősen fertőző delta mutációja elindította a járvány újabb hullámát, főleg Délkelet-Ázsiában, emiatt pedig hiány keletkezett egyes elektronikai termékekből. A kínai kikötők túlterheltsége ugyancsak növelte a szállítási problémákat.
    
A kiskereskedelmi forgalom még úgy is jól teljesített, hogy a fogyasztók kiadásai az árukról egyre inkább a szolgáltatások irányába tolódik el, egyre többet költenek utazásokra és szórakozásra, bár a delta mutáció villámgyors terjedése valószínűleg késlelteti a szolgáltató szektor felvirágzását.
    
A világjárvány idején inkább olyan termékeket vásároltak a fogyasztók, mint például különböző elektronikai cikkek és autók, mivel tízmilliók dolgoztak és tanultak otthonról, elkerülték a nyilvános helyeket és a tömegközlekedést.
   
A bruttó hazai termék (GDP) összetevői közül a fogyasztási kiadásokat leginkább lefedő kategória, azaz az autókat, az üzemanyagot, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem tartalmazó kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal nőtt augusztusban. Elemzők 0,1 százalékos csökkenést vártak a júliusi 1,9 százalékos visszaesés után.
    
A legnagyobb tételt jelentő jármű és járműalkatrész-eladások értéke havi összevetésben 3,6 százalékkal csökkent, éves szinten viszont 15,1 százalékkal nőtt augusztusban. A ruhaneműk és cipők forgalma havi szinten 0,1 százalékkal, éves összevetésben pedig 44,5 százalékkal ugrott meg. A vendéglátóipari egységek forgalma júliushoz képest nem változott, tavaly augusztushoz viszonyítva azonban 36,7 százalékkal nőtt.
    
A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma augusztusban havi összevetésben 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 16,7 százalékkal emelkedett. Elemzők havi szinten 0,2 százalékos csökkenést vártak a júliusi 0,4 százalékos visszaesés után.
    
Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.
    
Az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos, a másodikben pedig 6,6 százalékos évesített ütemben nőtt a hazai össztermék, jócskán gyorsult az ütem a tavalyi negyedik negyedéves 4,3 százalékhoz képest. A gépjármű-értékesítés csökkenése és a vállalati raktárkészletek feltöltésének nehézségei miatt elemzők rontották a folyó negyedévre vonatkozó gazdasági előrejelzésüket. A korábban valószínűsített 7,0 százalék helyett a JPMorgan közgazdászai már csak 5,0 százalékos évesített ütemet várnak, a Goldman Sachsnál pedig 5,25 százalék helyett 3,5 százalékra számítanak.

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás:

Komoly eredményeket ért el a Mol tavaly

A Mol-csoportnak az "egyáltalán nem támogató" feltételek mellett is sikerült helytállnia, és bár pénzügyi teljesítménye tavaly elmaradt a 2022-es rekordévitől, operációs és stratégiai szempontból egyaránt jelentős eredményeket ért el - mondta a csoport elnök-vezérigazgatója a részvényesek közgyűlésén Budapesten csütörtökön.
2024. 04. 26. 15:30
Megosztás:

Új logisztikai komplexum épült Dunaharasztiban

Átadták a Gebrüder Weiss Kft. tízmilliárd forintos beruházással épült logisztikai komplexumát csütörtökön Dunaharasztiban, amely a legmodernebb, leginnovatívabb technológiákkal működik.
2024. 04. 26. 15:00
Megosztás:

Alulmaradt az amerikai gazdaság a várakozásokkal szemben az első negyedévben

Az első negyedévben a vártnál kevésbé nőtt az Egyesült Államok évesített bruttó hazai terméke a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
2024. 04. 26. 14:30
Megosztás:

Először fizet osztalékot az Alphabet

Óriásit emelkedett az Alphabet a tegnapi zárás után közzétett első negyedéves gyorsjelentését követően.
2024. 04. 26. 14:00
Megosztás:

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" kivizsgálása kapcsán

A Magyar Posta elhatárolódik a "kamu csomagok" tartalmi ellenőrzésének felelősségétől - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 13:30
Megosztás:

Exkluzív együttműködés: a CAFE FREI fejlesztette az ALDI új saját márkás kávéit

Az ALDI Magyarország tovább bővítette együttműködését és termékfejlesztését a CAFE FREI-jel. Az eredmény: két, saját márkás kávé, amelyeknek ízvilágát az áruházlánc ikonikus termékei ihlették. A BARISSIMO BY CAFE FREI kávék kizárólag az ALDI üzleteiben lesznek kaphatók. A „Nussknacker” őrölt kávékeverék igazi aromabomba, amely a népszerű ALDIs csokoládé ízvilágát tükrözi, a „Germknödel” ízvariánst pedig az áruházlánc fagyasztott kínálatában található, szintén sikeres szilvás gőzgombóc ihlette.
2024. 04. 26. 12:30
Megosztás:

Először szállítunk földgázt Azerbajdzsánból

A történelem során először idén megindult a földgázszállítás Magyarországra Azerbajdzsánból, ami nagyban hozzájárul hazánk diverzifikációs törekvéseihez az energiaellátás terén - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bakuban.
2024. 04. 26. 12:00
Megosztás:

Az Egyesült Királyságban csökkent az autógyártás márciusban

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.
2024. 04. 26. 11:30
Megosztás:

Pályázati támogatással sokszoroznánk meg a hazai ipari energiatárolói kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 04. 26. 11:00
Megosztás: