Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A pénzügyi tudatosság már az első vásárlással és zsebpénzzel elkezdődik, és aki igazán tenni akar gondtalan jövőjéért, már diákként rálép erre az útra - véli az OTP Nyugdíjpénztár, amelynek legfiatalabb belépője mindössze 17 esztendős múlt, míg a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora 39 év.

Nyugdíjasként ez lehet a garancia arra, hogy ne legyenek pénzügyi gondjai

A minél korábban indított megtakarítás - amit gyermekük helyett a szülők is gyarapíthatnak - felbecsülhetetlen garanciáját jelenti az anyagi kiszolgáltatottságtól mentes, nyugalmas idős kornak, amit az OTP Nyugdíjpénztár adatai alapján mind több fiatal lát be.

Amint egy fiatal betölti a tizenötödik életévét, a szünidő alatt már hivatalosan is vállalhat diákmunkát szülői jóváhagyással pedig, saját bankszámlát nyithat, ahol keresetét gyűjtheti, ami az egyik első és legfontosabb lépés a pénzügyi tudatosság útján. Ám 16 éves kortól nyugdíjpénztári tag is válhat belőle, amivel a legtöbbet tehet gondtalan, független idős koráért.

Az OTP Nyugdíjpénztárnak jelenleg 17 éves a legfiatalabb belépője, ők a tagsággal már most garantálják későbbi megélhetésüket. Több évtizedes befizetései után saját maga lesz, aki a békés nyugdíjas éveket biztosítja maga és családja számára. Az OTP Nyugdíjpénztárnál már egészen minimális, havi 8000 forintos összeggel is megkezdhető a felkészülés a gazdaságilag inakítv életszakaszra, a befizetéseket a szülők is megtehetik a legfiatalabb belépők helyett: ha már havi 20 ezer forintot szánnak a családok gyermekük jövőjére, az OTP Nyugdíjpénztárnál húsz év múlva több mint 9 millió forintjuk lesz. Vagyis gyermekük még nem éri el a negyvenéves kort, amikor már abban a tudatban dolgozhat, hogy nyugdíjas éveit már egész biztosan milliomosként tölti. Érdemes eljátszani a Pénztár weboldalán található megtakarításkalkulátorral.

Ugyanakkor - mint az az OTP Bank legutóbbi, 2023-as Pulzus Kutatásából[1] kiderül - a szülők több mint 60%-a számára azért jelent nehézséget, hogy gyermekét pénzügyi tudatosságra nevelje, mert saját magának is kevés a pénzügyi ismerete. De mindent apró lépésekkel kell elkezdeni.

nyugdíjas pénzügyi biztonság

„A pénzügyi tudatosságra nevelés a családokban már egy hétköznapi vásárlással, a zsebpénz adásával is megkezdődik. Ennek jelentősége különösen nagy, a zsebpénz valós pénzügyi önállóságot adhat egy gyermeknek a döntéshozatali képességei, a felelősségvállalásának fejlődése, ezen keresztül pedig pénzügyi tudatossága kialakulásához, megerősödéséhez. Megtanulhatja, hogy a megtakarítása által nagyobb és fontosabb célok teljesülnek és ilyen a biztosabb megélhetés idős éveiben is” - emelte ki Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

A belépési folyamat - mely már online is teljes egészében intézhető és egy videó is segíti a belépőket - mindössze 10 percet vesz igénybe, a nagykorúságot még nem betöltött leendő pénztártagok esetén a szülő, törvényes képviselő aláírása, beleegyezése szükséges, valamint a belépő és a szülő személyes okmányainak másolatai is.

Emellett, ha valaki elektronikus iratküldést választ és regisztrál a Pénztár portál oldalára minden egyéb ügy is intézhető az internetes felületen: egyenlegét megnézheti, akár rendszeres bankkártyás fizetést állíthat be, kifizetést kezdeményezhet.

A hazai bankkapcsolattal rendelkező lakosságra nézve reprezentatív OTP Öngondoskodási Index válaszadói között azoknak, akik rendelkeztek valamilyen megtakarítással, 18 százaléka volt 18-29 év közötti. A 2023-as felmérésben ugyanez a korosztály 27 százalékot jelentett a megtakarítással nem rendelkezők között. Az ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy az OTP Nyugdíjpénztár tagjainak átlagéletkora mindössze 39 év, vagyis a pénzügyi tudatosság egyértelműen jelen van a fiatalok körében is.

Mint legutóbbi 2023-as jelentésében[2] az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Magyarország esetében kiemelte, hazánk jelentősen csökkentette a nyugdíj-hozzájárulás mértékét, 2018 januárjától 2019 júliusáig 15,75 százalékról 12,29 százalékra. Ezért is kiemelten fontos mielőbb gondoskodni a gazdaságilag inaktív évekről.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő

Folytatódik a nyáriasan meleg idő, a jövő héten sok lesz a napsütés, a hét második felében a legmelegebb órákban 32-38 Celsius-fok is lehet, és hajnalban is mindössze 20 fokig csökken a hőmérséklet. Szombaton egy érkező hidegfront hozhat némi felfrissülést - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 06. 16. 21:00
Megosztás:

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten a Múzeumok éjszakáján

Több mint harminc helyszínen várják a látogatókat Kecskeméten június 22-én, szombaton a Múzeumok éjszakáján - közölte a programokat összefogó Bozsó Gyűjtemény az MTI-vel.
2024. 06. 16. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 16. 18:00
Megosztás:

Több mint 650 ezren regisztráltak a Gondosóra programra

A Gondosóra programra eddig már több mint 650 ezren regisztráltak, azaz mára minden harmadik 65 év feletti honfitársunk gondosóra-felhasználó - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebook-oldalán.
2024. 06. 16. 17:00
Megosztás:

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak alkalmazás

Gyógyszertárkereső és szűrővizsgálati funkciókkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 06. 16. 16:00
Megosztás:

Az azonnali Ethereum ETF-ek jóváhagyása - újabb történelmi kriptodeviza mérföldkő?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) 2024. május 23-án adott zöld utat az azonnali (spot) Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett alapok (ETF) bejegyzésének. Ennek hatására az Ethereum árfolyama már két nappal a döntés előtt 18%-os emelkedést mutatott.
2024. 06. 16. 15:00
Megosztás:

Elindult az Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében

Közös európai uniós vállalás részeként elindult a fiatalok körében megjelenő munkanélküliség ellen küzdő Ifjúsági Garancia Plusz Program Nógrád vármegyében, ahol több mint 1500, 30 év alatti fiatalnak nyújtanak támogatást - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztálya pénteken.
2024. 06. 16. 14:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Japánban

Japánban csökkent az ipari termelés áprilisban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 06. 16. 13:00
Megosztás:

Megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a következő években is kiemelt támogatási lehetőségekre számíthat. A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására - jelentette be Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleménye szerint pénteken.
2024. 06. 16. 12:00
Megosztás:

MÁV nyári menetrend és Volán nyári menetrend: Így alakul a nyári főszezoni menetrend

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló nyári főszezoni közlekedési menetrend június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig utószezoni menetrenddel nyújtják meg a nyarat szeptember 22-ig - közölte a MÁV-Volán-csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 11:00
Megosztás:

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 10:00
Megosztás:

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás: